Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Il primo giorno della mia vita – de nieuwe film van Paolo Genovese met Toni Servillo

Nog meer mooi Italiaans filmnieuws! Na Il sol dell’avvenire en L’ultima notte di Amore kun je vanaf 3 augustus ook de nieuwe film van Paolo Genovese bekijken.

De regisseur – die onder meer bekend is van de filmhit Perfetti sconosciuti – koos voor Il primo giorno della mia vita voor een Italiaanse sterrencast, met onder anderen Toni Servillo (de hoofdrolspeler uit La grande bellezza) en Margherita Buy.

De eerste dag van een nieuw leven

Vlak voordat ze op het punt staan zichzelf van het leven te beroven, haalt een vreemdeling (gespeeld door Toni Servillo) vier voor elkaar onbekenden (vertolkt door Valerio Mastandrea, Margherita Buy, Sara Serraiocco en Gabriele Cristini) over om een pact te sluiten: hij zal ze laten zien wat er zal gebeuren wanneer ze er niet meer zouden zijn.

Hij toont ze een week lang wat ze zouden verliezen en wat de reactie van hun dierbaren op hun dood zal zijn. Na die week zullen ze een beslissing moeten nemen: wordt hun laatste dag de eerste van een nieuw leven?

Nieuwsgierig? Bekijk dan alvast de trailer van Il primo giorno della mia vita:

 

Io non posso garantirvi che sarete felici, un giorno sarete una lucina accesa, un giorno quella spenta. Ma l’unica cosa che davvero conta è che abbiate nostalgia della felicità. Forse così vi verrà voglia di cercarla.

Van boek naar film, van New York naar Rome

Paolo Genovese baseerde het script voor deze film op zijn eerste roman, eveneens Il primo giorno della mia vita geheten (in 2018 verschenen bij Einaudi en te bestellen via deze link).

Het boek speelt zich af in New York, maar voor de film koos Genovese zijn geboortestad Rome als decor. Je herkent onder meer Castel Sant’Angelo, de Gazometro in de wijk Ostiense, de unieke façade van de San Paolo dentro le Mura aan de Via Nazionale, de tunnel van metro B onder Stazione Termini, Piazza Vittorio Emanuele met de kenmerkende portici en Cinecittà Est, met de Chiesa di San Gioacchino e Anna en de bloemenwinkel aan de Via Rizzieri.

Ook de kust bij Rome dient als decor. Misschien herken je de oude vuurtoren van Fiumicino? En was je al eens in Castel Madama, ongeveer dertig kilometer ten oosten van Rome?

Meer films van Paolo Genovese

Paolo Genovese werd op 20 augustus 1966 geboren in Rome. Hij studeerde economie en werkte onder meer als copywriter en creatief directeur. Hij gaf opdracht tot meer dan driehonderd commercials, voor onder meer Buitoni, Rai, Fiat, Birra Moretti en National Geographic, waarmee hij regelmatig in de prijzen viel.

foto: Denis Makarenko

In 2001 schreef en regisseerde hij samen met Luca Miniero de film Incantesimo Napoletano, waarvoor hij een David di Donatello Award en twee Golden Globes won. Hij had de smaak te pakken. Twee jaar later verscheen zijn Nessun messaggio in segreteria met Carlo delle Piane, Pierfrancesco Favino en Valerio Mastandrea.

Na veel films en series die in Italië over het algemeen meer dan goed werden ontvangen, wint hij in 2012 met Una famiglia perfetta ook veel internationale filmprijzen.

De afgelopen tien jaar verschenen van zijn hand onder meer Sei mai stato sulla luna? (ook te zien op Netflix), The Place, Supereroi en Perfetti Sconosciuti.

Deze laatste film werd overladen met prijzen en was wereldwijd een van de succesvolste komedies. De film kreeg een vermelding in het Guiness Book of Records als de film met de meeste versies in de historie van de cinema.

Vorige zomer werkte Genovese aan de verfilming van het prachtige boek I Leoni della Sicilia (in het Nederlands verschenen als De leeuwen van Sicilië) van Stefania Auci, over de weergaloze geschiedenis van de Siciliaanse familie Florio, die hopelijk binnenkort te zien zal zijn op Disney+.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

 1. Herman van Haaften

  Wij zijn vele malen op vakantie geweest in Italie.
  Ciao tutti lezen brengt ons terug naar plekken en laat ons ook weer nieuwe nog niet ontdekte plaatsen zien.
  Ook veel info over boeken en films.
  Een genot om te lezen
  Dank hiervoor

 2. Grazie Herman, voor dit prachtige compliment!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *