Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

L’Eroica – wielerwedstrijd voor echte helden in de Chianti (Toscane)

Eroica-Gaiole-Chianti (11) Eroica-Gaiole-Chianti (12)

Afgelopen zondag ging in Gaiole in Chianti de zeventiende editie van L’Eroica van start, een inmiddels wereldwijd bekende fietstour over de strade bianche van Toscane waaraan dit jaar maar liefst 39 verschillende nationaliteiten deelnamen. Het maximaal aantal deelnemers is vastgesteld op 5000. Door de toegenomen belangstelling heeft de organisatie dit jaar voor het eerst een loting voor deelname in moeten stellen.

Het gaat nadrukkelijk niet om de competitie; het is een jaarlijks terugkerend festijn voor gepassioneerde, veelal oudere fietsers (70% is ouder dan 40 jaar), van wie een minderheid vrouw is (al is dit jaar een record aantal deelnemers vrouw, maar liefst 12%), die de goede tijden van Fausto Coppi en Moser (van wie oom Francesco en neef Moreno ook meereden) willen laten herbeleven! Dit jaar was zelfs Felice Gimondi in eigen persoon aanwezig. Hij droeg het shirt dat hij aangetrokken kreeg toen hij in 1973 wereldkampioen werd, in Barcelona.

Er zijn vier verschillende parcoursen, van 38, 75, 135 en 205 kilometer lang. Van het totale aantal kilometers van ieder parcours beslaat zo’n 50% de strade bianche. De overige kilometers gaan over gewoon geasfalteerde wegen.

Voorwaarde voor deelname is dat je een fiets berijdt die niet jonger is dan uit 1987 en die dus in geen enkel opzicht meer lijkt op de hedendaagse , ultramoderne exemplaren met tal van versnellingen. Bovendien moet de berijder ook zijn outfit aanpassen en geen supersnel wielerpakje dragen. In plaats van het hedendaagse ultralicht materiaal draagt men vooral kleding van wol en ontbreken fraaie petten ook niet. Helemaal vintage dus!

Eroica-Gaiole-Chianti (9)

Om ervan verzekerd te zijn dat je fiets aan alle eisen voldoet, kun je die bij een speciaal hiervoor ingestelde commissie laten keuren en certificeren. Dit gebeurt in de dagen voorafgaand aan de grote dag. Het normaal gesproken zeer rustige plaatsje Gaiole in Chianti bruist dan van de activiteiten die allemaal te maken hebben met deze toer der toeren op de fiets.

Eroica-Gaiole-Chianti (1) Eroica-Gaiole-Chianti (4) Eroica-Gaiole-Chianti (5)

Liliane Berendsen-Remmers van Specialitalia was dit jaar, op verzoek van Ciao tutti, aanwezig bij L’Eroica. Gaiole in Chianti is, na meer dan tien jaar genieten in Castelnuovo Berardenga ,namelijk de nieuwe Italiaanse thuishaven van Liliane.

Vorige week donderdag liet ze ons al weten dat je al je slag kon slaan als je nieuwe onderdelen nodig had voor je fiets of een mooi shirt of hoofddeksel op de kop wilde tikken. Het was heerlijk weer en iedereen had er zin in. Er waren natuurlijk ook nog de nodige zaken te regelen, met name door de plaatselijke autoriteiten en organisatoren. Wij gingen even langs bij de burgemeester, Michele Pescini, en spraken ook met de grondlegger en voorzitter van de Fondazione l’Eroica, Giancarlo Brocci.

Eroica-Gaiole-Chianti (2)

Beide heren waren op dat moment vooral bezorgd over de weersvoorspellingen, die weinig goeds beloofden. Zaterdag kwam het inderdaad bij bakken uit de lucht maar in de loop van de avond werd het zowaar droog en kon op zondag om 5.00 uur het startsein gegeven worden zonder paraplu’s!

Eroica-Gaiole-Chianti (6) Eroica-Gaiole-Chianti (7)

Indrukwekkend ,die vroege vogels met hun lichtjes op het hoofd die hun weg moesten zoeken over de donkere, al dan niet geasfalteerde, wegen. Tussen 5.00 en 7.00 uur konden de deelnemers vertrekken. Zoals Brocci ons vertelde, wordt op iedereen gewacht, ook na 19.30 uur, het tijdstip waarop iedereen binnen zou moeten kunnen zijn , voor het donker dus. Iedereen wordt als een echte eroico/a onthaald!

De weersomstandigheden waren eigenlijk ideaal. Door de onophoudelijke regen van de dag ervoor waren de strade bianche totaal niet stoffig en door de wind die de lucht had schoon geveegd waren de uitzichten ronduit spectaculair te noemen.

De inwendige mens mag op zo’n dag natuurlijk ook niet vergeten worden. Op diverse plekken worden tijdens L’Eroica zogenaamde ristori ingericht, pleisterplekken waar vele vrijwilligers maar al te graag de fietsers verwennen. Wij waren in Castelnuovo Berardenga. Hier geen plek voor allerlei energiedrankjes maar goede, gezonde en degelijke Toscaanse kost waar je het de hele dag op uithoudt : ribollita, brood met ham en kaas, druiven en ja, zelfs wijn!

Een waar feest dus, waar de fietsers hooguit de strijd met zichzelf moesten aangaan maar tegelijkertijd, samen met alle andere gepassioneerde fietsers , bocht voor bocht, met volle teugengenoten van dat verrukkelijke Toscane in al zijn schoonheid van de Chianti, Valdarbia, Valdorcia en de Crete Senesi.

Eroica-Gaiole-Chianti (14) Eroica-Gaiole-Chianti (13)

De volgende editie staat alweer in de startblokken en zal plaatsvinden op in oktober 2014. De tocht is overigens het hele jaar door te maken, want de route is inmiddels volledig aangeduid.  Specialitalia informeert je graag over alle mogelijkheden.

Over Specialitalia
Bij Specialitalia ben je aan het goede adres wanneer je op zoek bent naar een tweede huis in Italië. Door een volledige zoektocht op maat slaagt Liliane er vaak in het gewenste droomhuis te vinden. Dat geldt overigens ook voor de vakantiehuizen. Maatwerk in zoekwerk dus!

Dit maatwerk geldt voor alle andere takken van sport waar Specialitalia zich, op verzoek, mee bezighoudt. Dit varieert van het organiseren van eenvoudige en intieme tot luxe en uitbundige bruiloften op prachtige locaties tot de organisatie van de zogenaamde settimane di bontà. Dit waren oorspronkelijk kook- en schildercursussen van een week. Inmiddels is die formule losgelaten en wordt ook hier maatwerk verricht voor groepen. 

specialitalia

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *