Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Logeren in een albergo diffuso in Italië

Droom je er van om in een Italiaans dorpje te wonen, sta je het liefst de hele dag te discussiëren met de opaatjes al bar, maar vind je het tegelijkertijd ook wel fijn om van de luxe van een hotel te kunnen genieten? Dan zit je in een albergo diffuso helemaal op je plek.

Een albergo diffuso is letterlijk een ‘verspreid hotel’: een accommodatie die verdeeld over verschillende woningen, appartementen en kamers in een en hetzelfde dorpje wordt aangeboden. Dit betekent dus dat je tussen de lokale bevolking verblijft en zo een authentieke ervaring op de koop toe krijgt.

alberghi-diffusi-Italie

Horizontaal hotel
De bijzondere albergo diffuso-formule is ideaal als je niet van standaardhotels houdt. Hierbij vind je vaak grote gebouwen waarvan de kamers veelal hetzelfde zijn. Bij een albergo diffuso is de opzet horizontaal, oftewel: je verblijft in dezelfde soort woningen als de inwoners van het dorpje en wordt tijdelijk hun buren. Iedereen zit dus op een gelijk niveau en maakt deel uit van dezelfde community.

albergo diffuso Aquae Sinis op Sardinië

Redders in nood
Het allermooist van het concept is dat het dorp waar een albergo diffuso is gevestigd, helemaal wordt getransformeerd. Het krijgt letterlijk en figuurlijk nieuw leven ingeblazen. Sommige dorpjes waren op sterven na dood en zijn weer helemaal op de kaart gezet. Tijdens zo’n proces wordt het dorp helemaal gerenoveerd, er wordt op allerlei fronten werkgelegenheid gecreëerd en er zijn zelfs mensen die besluiten er te gaan wonen.

Het concept komt vooral tot zijn recht in de dorpjes met artistieke of architectonische waarde. Deze vrijwel uitgestorven prachtplekken worden onder handen genomen, afgestoft en opgeknapt. Maar – en dat is misschien wel het belangrijkste – er worden geen nieuwe woningen bijgebouwd om toeristen te ontvangen. Het gaat om de eigenheid en de authenticiteit. De mooiste gebouwen openen hun deuren weer, bij de trattorie mogen de pannen weer op het vuur en de parel wordt ontdekt door de echte Italiëliefhebbers. En zo gaat het dorpje weer helemaal bloeien!

Italy - Liguria albergo diffuso Relais del Maro in Ligurië

Giancarlo Dall’Ara, directeur van de ADI (Associazione Nazionale Alberghi Diffusi) beschrijft een albergo diffuso als volgt: ‘Het is een hotel dat niet meer gebouwd hoeft te worden. De kamers zijn verdeeld over de huizen van de dorpskern. Het resultaat is dat de toerist zich niet als toerist behandeld voelt, maar als een van de bewoners.’

Professor Yasushi Watanabe heeft het model in een veelzeggend plaatje weten uit te drukken: albergo-diffuso-Yasushi-Watanabe De allereerste albergo diffuso is uiteindelijk opgezet door Daniel Kihlgren, in Abruzzo. Misschien heb je wel eens van Albergo diffuso Sextantio in Santo Stefano di Sessanio gehoord? Door zijn verhaal kregen wij kippenvel: wat een schitterend idee, wat een schitterende locatie!

albergo-diffuso-Sextantio albergo-diffuso-Sextantio-2albergo diffuso Sextantio in Abruzzo

Nu reizen we eerst naar de mooiste alberghi diffusi in heel Italië. Een heel bijzonder aanbod dat Italiaanser dan Italiaans is en waar je ongetwijfeld een heerlijke vakantie door zult brengen!

Ciao tutti’s selectie van 19 alberghi diffusi voor 2019

*Albergo diffuso Sextantio (Santo Stefano di Sessanio, Abruzzo)
*Il Borgo Ospitale (Rotonda, Basilicata)
*Le Grotte della Civita (Matera, Basilicata)
*Al Vecchio Convento (Portico di Romagna, Emilia-Romagna)
*Logeren in de lagune van Grado (Grado, Friuli-Venezia Giulia)

albergo diffuso Il Borgo Ospitale in Basilicata
albergo diffuso Le Grotte della Civita in Basilicata

*Albergo diffuso Crispolti (Lazio)
*Albergo diffuso Sotto le Stelle (Picinisco, Lazio)
*Relais del Maro (Borgomaro, Ligurië)
*Residenza Sveva (Termoli, Molise)
*Sotto Le Cummerse (Locorotondo, Puglia)

albergo diffuso Sotto Le Cummerse in Puglia
albergo diffuso Residenza Sveva in Molise

*Albergho Diffuso Monopoli (Monopoli, Puglia)
*Albergho Diffuso Trulli Holiday (Alberobello, Puglia)
*Aquae Sinis Albergo Diffuso  (Cabras, Sardinië)
*Corte Fiorita (Bosa, Sardinië)
*Albergo Diffuso Scicli (Scicli, Sicilië)

albergo diffuso Corte Fiorita op Sardinië
albergo diffuso Scicli op Sicilië

*Borgo Mocale (Castelfranco Piandiscò, Toscane)
*Il Borgo dei Corsi (Raggiolo, Toscane)
*Il Canto del Maggio (Terranuova Bracciolini, Toscane)
*Locanda Senio (Palazzuolo sul Senio, Toscane)

Nog veel meer alberghi diffusi vind je op de website van de Associazione Nazionale Alberghi Diffusi. Buon viaggio!

albergo diffuso Il Canto del Maggio in Toscane

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *