Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Il Borgo Ospitale – een gastvrij dorpje in Basilicata

Welkom bij Il Borgo Ospitale (‘het gastvrije dorpje’) in Rotonda. Als je ervan droomt om in een Italiaans dorpje te wonen, dan ben je bij Il Borgo Ospitale, een albergo diffuso, helemaal op je plek. Je vindt hier the best of both worlds: authenticiteit én comfort.

Een albergo diffuso is letterlijk een ‘verspreid hotel’: een accommodatie die verdeeld over verschillende woningen, appartementen en kamers in een en hetzelfde dorpje wordt aangeboden. Dit betekent dus dat je tussen de lokale bevolking verblijft en zo een ontzettend authentieke ervaring op de koop toe krijgt.

Dat geldt ook voor Il Borgo Ospitale. In het karakteristieke historisch centrum van Rotonda vind je verschillende kamers en appartementen, een ontbijtzaal en diverse restaurantjes. Elk verblijf is anders, maar allemaal worden ze gekenmerkt door de prachtige oude stenen die gebruikt zijn voor de bouw van de huizen in Rotonda én door gastvrije buren.

Sommige kamers en appartementen bieden een prachtig uitzicht over de omgeving, andere hebben een tuin of zelfs een eigen wellnessruimte met sauna en bubbelbad. In het dorp vind je allerlei restaurants, barretjes en winkels (van een groenteboer tot een bakker).

Als gast van Il Borgo Ospitale kun je het dorpsleven zelf ervaren. Niet alleen doordat je tussen de dorpsbewoners verblijft, maar ook door deel te nemen aan verschillende activiteiten. Il Borgo Ospitale organiseert bijvoorbeeld verschillende kookcursussen.

Afhankelijk van het seizoen ga je paddenstoelen plukken, tomaten inmaken, kastanjes rapen, worst maken of kruiden plukken. Vervolgens duik je met de chef-kok de keuken in en leer je de lekkerste streekrecepten, zowel voor pasta en brood als voor toetjes en taarten. Natuurlijk schuif je na afloop van de workshop ook aan om alles te proeven!

Wil je de lokale ambachtslieden van Rotonda leren kennen? Il Borgo Ospitale neemt je graag mee op pad om kennis met hen te maken en te laten zien hoe vaardig ze te werk gaan. Van 15 juni tot 20 augustus zijn er ook dagelijks excursies naar het nabijgelegen Parco della Lavanda (lavendelpark).

Ook kun je je handen uit de mouwen steken in de moestuin, waar onder meer de melanzana rossa (de rode aubergine die typisch is voor Rotonda) en bijzondere witte bonen worden verbouwd.

Tijdens speciale feesten word je ook echt opgenomen in de gemeenschap en geniet je volop mee van alle festiviteiten – én van alle culinaire specialiteiten die bij elk Italiaans feest horen. Van 8 tot 13 juni vier je bijvoorbeeld de zogenaamde rito arboreo mee, een oorspronkelijk heidens feest voor de vruchtbaarheid van de velden én van de inwoners van het dorpje zelf. Alle dieren van het dorp worden gezegend, er worden tal van rituelen uitgevoerd en er is een dagenlange processie die door het hele dorp voert.

Natuurliefhebbers kunnen via Il Borgo Ospitale met een gids op pad in het Parco Nazionale del Pollino, het grootste beschermde natuurgebied van heel Italië. Het strekt zich uit over tweehonderdduizend hectare, deels ook in buurregio Calabrië. Het symbool van het park is de Pino Loricato, een conifeer van behoorlijke afmeting die alleen op de meest rotsachtige en kale hellingen groeit. In totaal kun je er meer dan tweeduizend bewonderen.

Het Parco Nazionale del Pollino is de favoriete bestemming van liefhebbers van trektochten in de vrije natuur, maar vooral ideaal voor wie de sensatie van rafting of canyoning wil ervaren. De rivier de Lao (die in totaal meer dan vijftig kilometer lang is) loopt door het park en leent zich goed voor avontuurlijke tochten aan boord van rubberboten.

Je vindt Il Borgo Ospitale aan de Via Mordini 1 in Rotonda (Potenza). De albergo diffuso is het hele jaar geopend. Reserveren kan via Booking.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Erg leuk om dingen te lezen van mijn toekomstige woonstreek (Senise).
    Ook de pepperoni cruschi (foto met de gedroogde puntpaprika) is een aanrader voor de mensen die dit onondekte gedeelte van Italië gaan bezoeken. Een soort chips maar dan nog gezonder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *