Download gratis de Ciao tutti app!

Duik met Dada in de geschiedenis van Pompeï!

Pompeï is een van de weinige plekken ter wereld waarin je werkelijk terug in de Romeinse tijd kunt stappen. Het verhaal is vast bekend: toen de vulkaan Vesuvius in 79 na Christus uitbarstte, werd Pompeï bedekt met vulkanische as, puin en stenen. Het werd een tijdcapsule die bijna 1700 jaar verborgen was.

Bij zo’n enorme vulkaanuitbarsting moeten er al dagen van tevoren aardschokken te voelen zijn geweest. De meeste mensen hadden de stad al verlaten. Van de twintigduizend inwoners konden er uiteindelijk zo’n tweeduizend vanwege de duisternis en dikke zwaveldamp niet op tijd wegkomen.

Tot dusver zijn er in de puimsteenlaag, het vulkanisch gesteente, bijna vierhonderd lichamen gevonden. In de gestolde overblijfselen van de pyroclastische stroom, een gloeiend hete wolk van as, puin en gassen, vond men er bijna zevenhonderd. De as verhardde rond hun lichamen, die vergingen en holtes achterlieten in de laag van puimsteen of gestolde stroom. Met gips werden afgietsels gemaakt die een levendig beeld geven van de mensen die de ramp niet overleefden.

Ze droegen geld, sleutels, sieraden of een geluksbeeldje dat ze in de haast hadden meegenomen, in de hoop op een goede afloop. De dokter had zijn instrumentenkist onder zijn arm en er is een slaaf teruggevonden met zware ijzeren banden om zijn enkels. Soms komen we meer te weten door de plaatsen waar de lichamen gevonden werden. De priester van de tempel van Isis lag bijvoorbeeld op vijftig meter afstand van de tempel.

Er wordt nog steeds volop wetenschappelijk onderzoek gedaan. Zo doet een team archeologen uit Oxford microscopisch onderzoek naar de inhoud van een beerput. Een team van Japanse archeologen probeert aan de manier waarop het plaveisel uitgesleten is te achterhalen of er eenrichtingsverkeer in Pompeï was. Zo komen we steeds meer te weten over Pompeï en het leven in de oudheid. Want al is het verhaal bekend, de details die we nog kunnen invullen zijn ontelbaar en blijven fascineren.

In de nieuwste editie van het kunsttijdschrift Dada lees je meer over de schilderkunst, de beeldhouwkunst en het dagelijks leven in Pompeï; over de winkels, de bakkerijen, de graffiti en de teruggevonden voorwerpen. Je leest een brief van een ooggetuige bij de ramp en ontdekt waarom recent ontdekt werd dat Pompeï niet in augustus maar in oktober vernietigd werd.

Je neemt een kijkje achter de schermen bij opgravingen, leert meer over het Great Pompeii Project dat Italië in 2013 lanceerde om Pompeï in ere te herstellen en dankzij 3D-beelden uit de film De laatste uren van Pompeï (gebaseerd op dit boek) zie je hoe spectaculair mooi het oude Pompeï geweest moet zijn.

Dada Pompeï is perfect om even heerlijk weg te dromen, meer te leren over Pompeï of een bezoek aan Pompeï voor te bereiden. Het tijdschrift kost € 10,50 en is te koop bij de leukste (kinder)boekhandels, museumwinkels en via bol.com.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.