Basilicata Bewonder een levende kerststal in de rotswoningen van Matera
Sinds 24 december ligt het kerstkindje in elke kerststal in Italië. In Matera moet het echte spektakel echter nog komen. Begin januari kun je daar een levende kerststal bewonderen. Naast Maria, Jozef en het pasgeboren kindje ontmoet je veel figuranten die je het gevoel geven dat je ruim tweeduizend jaar terug in de tijd bent gereisd.
foto’s: Alexandra Korey | ArtTrav
Matera, stad van de Sassi, wordt voor even het Galilea van de tijd rond Jezus’ geboorte. Een magische ervaring, zoals ook dit filmpje laat zien:
Ook de makers van de kerststal op het Sint-Pietersplein lieten zich vorig jaar (in 2013 dus) inspireren door Matera. De stad van de beroemde rotswoningen, die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan, was toen het decor voor de kribbe:
foto’s: Milosz M
Reizen door Italië Vier de winter in Merano – met een van de mooiste kerstmarkten in Zuid-Tirol
Niet alleen Turijn combineert Kerstmis met kunstzinnige uitingen. In december zijn er in de binnenstad van Merano (in Zuid-Tirol) verschillende artistieke kerstbomen te zien. De bomen versieren de pleinen en parken van de stad, maar zijn ook te vinden in musea en hotels.
Naast beeldende kunstenaars zullen ook modeontwerpers, zangers, acteurs en fotografen een kerstboom ontwerpen, onder de artistieke leiding van de in Bologna werkzame architecte Laura Villa.
Onder de creatievelingen zijn er verschillende bekende namen, zoals de Italiaanse zangeres Patty Pravo en de Italiaanse musicus en radiopresentator Rezo Arbore.
De designers en modeontwerpers worden vertegenwoordigd door bijvoorbeeld Karim Rashid, Elio Fiorucci en Rosita Missoni. Architect Matteo Thun en designer Sylvia Pichler, beiden afkomstig uit Zuid-Tirol, nemen ook deel aan dit project.
Een van de mooiste kerstmarkten van Europa
Merano biedt rondom kerst echter meer dan alleen kunstzinnige kerstbomen. Het stadje is vooral...
Rome Ciao tutti Special – From Rome with Love
Rome is een van de meest romantische bestemmingen in heel Italië – de stad barst van de liefdesverhalen, die letterlijk achter (en onder) elke steen schuilgaan. Caesar bracht zijn geliefde Cleopatra ernaartoe, Catullus werd er verliefd op Lesbia, Rafaël verafgoodde er zijn fornarina en Bernini liet er zijn gebroken hart achter in steen.
De Eeuwige Stad is altijd het decor van eeuwige liefde geweest. Roma is zelfs het meest beroemde anagram van de liefde: als je de letters van het woord omdraait, lees je… precies!
Love is in the air!
Tijd dus voor een Special over Rome en de liefde – én over de liefde voor Rome! Want onze Ciao tutti Special over romantisch Rome is zeker niet alleen geschikt voor verliefde stelletjes. Liefde voor Rome volstaat om te genieten van alles wat we je brengen, van bijzondere wetenswaardigheden tot praktische tips.
Laat je meeslepen door de romantiek van de geschiedenis, de verhalen, de ruïnes, de charmante pleintjes, de monumenten, de...
Kunst uit Italië Bewonder Millo’s muurschilderingen in Italië én in Nederland en België
Millo is de artiestennaam van Francesco Camillo Giorgino, geboren en getogen in Mesagne, een prachtig stadje vol barokke gebouwen in Puglia.
Na zijn studie architectuur, die hij cum laude heeft afgerond, wijdt Millo zich vooral aan street art. Hij creëert grote muurschilderingen in Puglia, in bijvoorbeeld Monopoli en Putignano, maar ook in onder meer Milaan, Turijn, San Gavino Monreale, Bologna en Rome. Zelfs in Heerlen, Leeuwarden en Genk is street art van zijn hand te vinden!
San Gavino Monreale
Voor zijn kunstige muren gebruikt Millo vooral veel wit en zwart, met af en toe een kleurrijk detail, zoals een rood hart.
Mesagne
Van Turijn tot Ragusa
In Italië geniet je van zijn werk in onder meer Ascoli Piceno, Gaeta, zijn geboorteplaats Mesagne, Milaan, Ortona, Pescara, Ragusa, Ravenna, Rome, Terracina en Turijn. We delen een kleine selectie van Millo’s muurkunst:
Aielli
Ascoli Piceno
Civitanova Marche
Forlì
Francavilla al Mare
Lanciano
Livorno
Milaan
Monopoli
Monticello...
Reizen door Italië Picknicken in het park – de beste plekken in Italiaanse steden
Niets heerlijkers dan je picknickmand vullen met allerlei Italiaans lekkers voor een dagje strand. Maar ook in de grote Italiaanse steden is het heerlijk picknicken! Zeker met kinderen is een picknick in het park een ideaal alternatief voor een lange, warme zomerlunch.
Ze kunnen heerlijk spelen in de schaduw en af en toe een hapje meepikken, zonder dat ze langere tijd aan tafel moeten zitten. Bovendien is er altijd iets wat ze lekker vinden – je doet immers zelf de boodschappen!
Dat boodschappen doen is voor ons ook een van de vele voordelen van het picknicken. Niks leukers dan over een Italiaans marktje struinen om de lekkerste kazen, salami’s, groente en fruit in te slaan. Ook hebben we dankzij de picknick een excuus om lekkere dingen te halen bij de delicatessenwinkel op de hoek.
Al kan een stuk pizza (bijvoorbeeld gekocht bij een bakker of in Rome bij de Ape Pizza&Mortazza op de foto hieronder) of broodje porchetta ook prima dienst doen als picknick natuurlijk – je kan het...
City Walks - stadswandelingen Ontdek de Romeinse wereld aan de Waal met de Ciao tutti City Walk Nijmegen
Wist je dat Noviomagus met ongeveer vijfduizend inwoners ooit de grootste stad van Romeins Nederland was?
Hoewel er waarschijnlijk al enkele jaren voor Christus een Romeinse legerbasis in dit gebied gevestigd was, ontstond de eerste echte Romeinse nederzetting waarschijnlijk rond 70 na Christus, na de Bataafse opstand, op de plek van het huidige Nijmegen-West.
foto cover: Jeroen Savelkouls Fotografie
Bestel de City Walk NijmegenOpent in een nieuw tabblad:
Nieuwe markt van Trajanus
Het initiatief voor deze nieuwe stad kwam van keizer Trajanus. Er verrezen onder meer een badhuis en twee tempels, gewijd aan Mercurius en Fortuna. Het was een belangrijk handelsknooppunt, vandaar dat de stad rond 100 na Christus van Trajanus marktrechten kreeg.
Deze gebeurtenis zorgde niet alleen voor een enorme groei van de stad, maar ook voor de naam: Noviomagus betekent namelijk letterlijk ‘nieuwe markt’.
Ontdek Romeinse sporen in Nijmegen
Trajanus staat je nog altijd trots op te wachten als...
Reizen door Italië Limoncello in de bus – het zonnigste cadeautje in de brievenbus
Wil je iemand verrassen, feliciteren, welkom thuis heten na een vakantie in Italië of zomaar laten weten dat je aan hem of haar denkt?
Dat doen wij het liefst met Limoncello in de bus, een feestelijk (brievenbus)pakketje met een flesje homemade citroenlikeur, aangevuld met amarettini al limone én een handgeschreven kaartje. Succes gegarandeerd!
Limoncello naar Italiaans recept
Limoncello in de bus is het geniale idee van Vivian van Restaurant Viviamo in Woerden. Samen met haar team maakt ze elke week liters limoncello naar ambachtelijk recept – dus met de perfecte Italiaanse citroenen maar vooral met veel liefde en aandacht.
De onbespoten citroenen voor de biologische limoncello worden geplukt aan de Amalfikust. Ze worden door Vivian en haar collega’s met de hand geschild, waarna de schillen lekker mogen weken in glazen potten vol met pure alcohol.
Langzaam kleurt de alcohol zonnig geel. Als de schillen minimaal zes weken hebben genoten van hun alcoholbad, maakt Vivian zelf...
Boeken uit & over Italië Een tuin vol lekkers – lezen, tuinieren, koken en lekker eten
Een prachtig boek om de lente – en elk ander seizoen – mee te vieren. is Een tuin vol lekkers van Felicita Sala, een kookboek, een minigids om te tuinieren en een prentenboek in één.
Felicita studeerde filosofie, maar uiteindelijk maakte ze van haar grootste hobby – tekenen – haar beroep, met prachtige boeken als resultaat.
Ze woont in Rome, samen met haar man Gianluca (die ook illustrator is) en hun dochtertje Rosa. Vanuit de Eeuwige Stad deelt ze haar kleurrijke illustraties, die je stuk voor stuk zou kunnen inlijsten, gelardeerd met eenvoudige maar overheerlijke recepten.
Een huis en een tuin vol lekkers
Eerder verscheen Een huis vol lekkers, waar Felicita in 2021 een Vlag en Wimpel voor kreeg. In 2020 werd ze in Italië uitgeroepen tot Illustrator van het Jaar.
In haar nieuwe boek Een tuin vol lekkers deelt Felicita gemakkelijk te kweken groenten en fruit, zowel op balkons en daken als in tuintjes. Elke maand heeft bovendien een eigen recept met groente en fruit van...
Campanië Le Casette di Ulisse – vakantie vieren aan de schitterende kust van de Cilento
Met steden als Napels, Sorrento en Salerno en vooral met de wereldberoemde Amalfikust is de regio Campanië steeds meer in trek als vakantiebestemming.
Nog iets zuidelijker dan de Amalfikust wacht de nog vrij ongerepte Cilento op je, een veelzijdige streek met een werkelijk schitterende kustlijn, charmante dorpjes en adembenemende natuur.
Een legendarische plek
Voor een onbezorgde vakantie aan de kust van de Cilento kun je terecht bij Le Casette di Ulisse, in San Marco di Castellabate, een dorpje tussen het sfeervolle Castellabate en de sprookjesachtige baai bij Punta Licosa.
Volgens de legende dankt Punta Licosa haar naam aan de Sirene Leucosia, de zus van Ligea en Parthenope, die zich vanwege een onbeantwoorde liefde in zee wierp, waar ze veranderde in een rotsblok. De baai is alleen te voet of per boot bereikbaar, zodat je er volop geniet van de geur van pijnbomen en het geluid van de aanrollende golven.
Op deze plek zou Odysseus zich aan de mast vast hebben laten binden om het...
Lombardije Op de fiets door het Parco del Mincio bij Mantova
Hoewel we hier in Italië geen reden tot klagen hebben, zijn er toch een paar dingen die we na een tijdje in de laars missen. Met stip op één staat het fietsen, want hoewel je gelukkig in steeds meer Italiaanse steden op de pedalen kunt stappen, is het nog lang niet overal zo ingeburgerd als in Nederland.
We waren dan ook stiekem erg blij met het vooruitzicht van het bezoek aan het Parco del Mincio. Het park strekt zich uit langs de oevers van de rivier de Mincio, precies op de plek waar de rivier breder wordt en een aantal meren vormt, en biedt tal van bijzondere diersoorten (vooral vogels), bloemen en planten.
Hoewel we duidelijk nog even moeten studeren op de Italiaanse vogelbenamingen (reigers, kraanvogels, waterhoentjes, ijsvogels – we hadden de Italiaanse woorden nog nooit eerder nodig) lukte het onze gids om ons met tekeningen duidelijk te maken wat er allemaal te zien zou (kunnen) zijn onderweg.
een ijsvogel (martin pescatore in het Italiaans) in het Parco del Mincio
Na een...
Italië Special Ciao tutti Special Buon Appetito! – alles over de Italiaanse keuken
Ciao tutti! Als Italiëliefhebbers zijn we niet alleen dol op het land, de schitterende bezienswaardigheden (van grote musea tot kleine kerkjes), de mensen en de taal, maar ook en vooral op de Italiaanse keuken.
Je mag ons ’s nachts wakker maken voor een Italiaanse gelato en na een Italiaanse zomeravond dansen aan het strand, doen we ons het liefst te goed aan spaghetti aglio, olio e peperoncino. We ontbijten met cappuccino en een cornetto in een barretje en weten zo af en toe zelfs de lokale gerechten met ingewanden te waarderen.
Een special over de Italiaanse keuken kon dan ook niet uitblijven, ook omdat we van Ciao tutti-lezers vaak vragen krijgen over hoe het nu precies zit met die pasta (moet er nu wel of geen olijfolie bij het kookwater), het roeren in de risotto of over waar de tiramisù nu echt vandaan komt.
De antwoorden – en heel veel meer – vind je in Ciao tutti Special #2 – Buon Appetito! Meer dan honderdvijfenzeventig pagina’s over de Italiaanse keuken – met...
Reizen door Italië Italiaans design: de Lettera 22 van Olivetti
Italiaans design is beroemd tot ver buiten de Italiaanse grenzen. Zo kent elke Italiëliefhebber Alessi, Bialetti, Fiat en Piaggio. Maar welke verhalen schuilgaan achter menig alledaags object, dat weten we vaak niet. Liza licht daarom regelmatig een Italiaans ontwerp uit, van typemachines tot koffiekannetjes en meubels.
We beginnen met een van onze favorieten: de Lettera 22 van Olivetti, die in de jaren vijftig furore maakte als de meest compacte typemachine en favoriet was bij veel journalisten.
Liza: ‘Zwarte, ronde toetsen, een body in pastelblauw, pistachegroen of lichtroze en een design waar Steve Jobs nog een puntje aan kan zuigen: de Lettera 22 misstaat ook zeventig jaar na zijn uitvinding nog niet op je bureau.
Leonard Cohen gebruikte hem om zijn liedjes op te schrijven, regisseur en schrijver Pier Paolo Pasolini had er één en zelfs acteur-regisseur Tom Hanks schreef er minder dan twintig jaar geleden nog altijd zijn filmscripts op.
De typemachine won maar liefst twee...