Piemonte Verken het Lago Maggiore per fiets – op de pedalen langs tuinen en eilanden
Voor de Italianen is het soms nog even wennen, maar in het noorden van Italië, waar de bergen met hun voeten in de blauwe meren baden, is het heerlijk fietsen. We namen jullie al mee op pad langs de oostzijde van het meer en naar het pittoreske Angera, maar we zijn nog niet uitgetrapt.
Tussen Verbania Fondotoce en Baveno loopt namelijk ook een prachtig fietspad, dat je onder meer door het pittoreske Feriolo leidt, een dorpje van vissers en beeldhouwers dat wordt omgeven door zeldzaam mooie natuur.
Onderweg trap je van het ene adembenemende uitzicht naar het andere: van de hoge, vaak besneeuwde toppen van de Alpen tot het schitterende Lago Maggiore, met de drie parels van eilanden (Isola Bella, Isola Madre en Isola dei Pescatori) die als het ware door het meer omarmd worden.
Een boottocht over het Lago Maggiore
Je kunt doortrappen tot aan Stresa, langs kleurrijke hotels uit de belle époque, waar je je even een filmster uit vervlogen tijden waant.
Aan het Piazza Marconi verruil je je...
Piemonte Le Strade di Torino – de leukste tips voor Turijn
Al dwalend door Turijn maakten we dankzij een foto op Instagram kennis met Jehanne Oostra, een Nederlandse dame die in Turijn woont en de stad op haar blog Le Strade di Torino op een unieke manier vastlegt en deelt. We dronken een kopje koffie en vroegen haar hoe ze in Turijn terecht gekomen is.
Jehanne: ‘Ruim een jaar geleden nam ik de stap om Amsterdam te verruilen voor Turijn. In eerste instantie was het niet de stad die me lokte, maar de liefde die daar op me wachtte. Mijn beeld van Turijn was een industriële stad, grijs en saai.
Maar nu weet ik beter! Torino is geweldig met zijn prachtige gebouwen, het verrukkelijke eten, lekkere rode wijnen en een enorme geschiedenis. Om te laten zien dat Turijn zoveel meer te bieden heeft dan Fiat, opende ik het Instagramaccount Le Strade di Torino, waar ik mijn foto’s van de stad deelde. Inmiddels is dit uitgegroeid tot een blog waarop vier Torinese bloggers ontdekkingen van de stad delen.
De geboortestad van een Italiaan blijft altijd in...
Piemonte A tavola! Schuif aan bij Osteria Antiche Sere in Turijn
Je moet het centro storico van Turijn even verlaten als je wil proeven van al het traditionele, no nonsense lekkers dat in de keuken van Antiche Sere wordt bereid. Het menu wisselt elke dag en is dan ook een met de hand geschreven lijst vol heerlijkheden.
De simpele houten tafels bezwijken onder de eerste lading gerechten die worden geserveerd: een speciale worst van varkensvlees, zijdezacht geroosterde rode paprika met gezouten ansjovis, kleine kaasjes met een fruitige chutney en stukjes perfect gegaarde frittata.
Vervolgens kozen we minestra di pasta e ceci (een soep van pasta en kikkererwten, geserveerd met olijfolie en Parmezaanse kaas) en agnolotti con sugo d’arrosto.
Zorg zeker voor behoorlijk wat ruimte voor de dolci, want de budino di torone (nogapudding) is om je vingers bij af te likken.
Je vindt Osteria Antiche Sere aan de Via Cenischia 9. Reserveren is aan te bevelen en kan via 0039-0113854347.
met dank aan Elizabeth Minchilli voor de tip & een aantal foto’s
Piemonte Drink een hartverwarmende Bicerin – koffie met chocolade en room – in Turijn
Tijdens een bezoek aan Turijn moet je in elk geval een keer koffie drinken bij het oudste café van Turijn, Al Bicerin, dat al in 1763 de deuren opende.
De koffiebar tegenover het Santuario della Consolata was al snel een populaire ontmoetingsplek. Onder anderen Italo Calvino, Camillo Benso di Cavour, Alexandre Dumas, Nietzsche en Puccini genoten er van hun koffie, van de smeuïge chocoladetaart en van de onovertroffen chocoladetoast.
Heerlijke combinatie van koffie, chocolade en room
Ze maken bij Al Bicerin heerlijk romige cappuccino’s en sterke espresso’s, die met elegantie worden geserveerd op de marmeren tafeltjes in de kleine ruimte, die sinds de negentiende eeuw niet meer veranderd is. Maar eigenlijk moet je er een bicerin bestellen, een heerlijke combinatie van koffie, chocolade en room.
Bicerin betekent ‘klein glaasje’ – maar het wordt meestal geserveerd in een kelkachtig glas, zodat je tot in je tenen warm wordt.
De Franse schrijver Alexandre Dumas was een groot...
Piemonte De pracht en praal van het Palazzo Reale in Turijn
In het centrum van Turijn schittert het Piazza Castello, het kloppend hart van de stad, met rondom prachtige zuilengangen. Aan het plein vind je het Palazzo Reale, dat in 1646 werd gebouwd in opdracht van Christina van Frankrijk.
Het paleis moest het oudere bisschoppelijke paleis vervangen. Je ziet nog altijd de originele façade, gemaakt door Carlo Morello, die een van de bekendste bewoners van het palazzo, koning Vittorio Emanuele II, vaak zal hebben aanschouwd.
Binnen in het palazzo, dat tot 1865 het thuis van de Savoia’s was, wordt je blik allereerst getrokken door de monumentale trappartij, maar wat volgt is nog veel mooier: koninklijke kamers vol met prachtige fresco’s, kristallen kroonluchters, schitterend porselein uit het verre oosten, prachtig ingelegde vloeren, plafondhoge spiegels, kleurrijke tapijten en gobelins, goud-smeedwerk, authentieke meubels, koninklijke portretten en sprekende (plafond)schilderingen.
Slenter door de troonzaal, de eetzaal, de balzaal (die...
Piemonte Ciao tutti Special Turijn – reisgids met de beste tips en adressen
Welkom in Turijn, of Torino zoals de Italianen zeggen. Deze koninklijke stad in de regio Piemonte, in het noorden van Italië, heeft meteen tijdens mijn eerste bezoek mijn hart veroverd.
Turijn is een prachtige mix van Italiaanse en Franse invloed, van zuidelijke charme en noordelijke efficiëntie. De pleinen, portici, straten, museums en restaurants lijken je met open armen te verwelkomen – een omarming waarin we ons maar wat graag koesteren.
Bestel de Special over Turijn Opent in een nieuw tabblad:
Saskia: ‘In deze Special deel ik alle mooie plekken die ik tijdens mijn wandelingen door Turijn heb ontdekt. Het is een stad die zich uitermate leent voor heerlijk dwalen. Net als New York is het stratenplan van Turijn opgebouwd als een soort raster, met rechte straten en grootse pleinen. Zo vind je gemakkelijk herkenningspunten die je tijdens je wandeling de weg wijzen. Wandel zeker ook even naar de oevers van de Po en laat je betoveren door de Alpen, die op tal van plekken als...
Piemonte Proef het lekkerste Slow Food tijdens de Salone del Gusto in Turijn
Saskia was vorige week in Turijn voor de Salone del Gusto. Deze Slow Food-beurs werd voor het eerst in de stad zelf gehouden. In het Parco Valentino stond een lange reeks standjes waar je het lekkerste Slow Food van over de hele wereld kon proeven, maar ook elders viel er genoeg te beleven en te smullen. Overal doken de Slow Food-slakjes op, vergezeld van kraampjes en food trucks vol lekkers.
Vandaag laten we jullie meegenieten van deze culinaire reis. Aan de hand van 50 foto’s proef je samen met Saskia je weg door Turijn – met natuurlijk ook wat adresjes waar je het hele jaar door kunt proeven. Buon appetito!
We beginnen met een caffè bij het beroemde Caffè Torino aan het Piazza San Carlo, te herkennen aan het beroemde Martini-logo onder de portici én de stier voor de deur.
Bij Ristorante Consorzio genieten we van de eerste lunch: met vis gevulde courgettebloemen in een sausje van vongole (venusschelpen).
De lucht is strakblauw, Saskia’s perskaart is klaar: op naar...
Friuli-Venezia Giulia Ontdek de mooiste dorpjes van Noord-Italië
Zo’n tweehonderdvijftig dorpjes in Italië mogen zich de trotse dragers van het keurmerk i borghi più belli d’Italia noemen. Het zijn daarmee officieel ‘de mooiste dorpjes van Italië’. Mooi zijn ze inderdaad, met hun sfeervolle straatjes, bijzondere pleinen en musea, fotogenieke doorkijkjes en hun lange, indrukwekkende historie.
Bijzonder zijn ze ook, elk op hun eigen unieke manier. Van Etroubles in Valle d’Aosta tot Vernazza, een van de dorpjes van de Cinque Terre (dat ook op de cover schittert).
Het initiatief van I borghi più belli ontstond in maart 2001. Het was een idee van de ANCI, de Associazione Nazionale dei Comuni Italiani, oftewel de Nationale Vereniging van de Italiaanse Gemeenten.
Het doel van het keurmerk is het beschermen en behouden van de kleine dorpjes, die vaak wat verder van de bekende toeristische routes afliggen, door ze nieuw leven in te blazen en hun bijzondere charme te erkennen en te belonen.
We nemen jullie in deze Special mee naar alle dorpjes...
Piemonte Slow Food, sterren & tajarin met truffel in Turijn
Na een ochtend vol koffie en chocolade in de prachtige historische cafés die Turijn rijk is, was het tijd voor iets hartigs. Op zoek naar een authentiek restaurantje voor de lunch, stuitten we in de Via San Tommaso, een van de straatjes in het oude stadshart van Turijn, op Gofreria Piemonteisa.
Het is een klein zaakje met slechts een paar krukken om te zitten, dat we wellicht voorbijgelopen waren als de Slow Food-slak niet op de deur had gehangen. Deze slak heeft ons vaker de weg gewezen naar culinaire hoogstandjes en ook hier lijkt dit het geval te zijn. De wand vol gewonnen prijzen en bijbehorende certificaten, van onder meer Gambero Rosso, spreekt voor zich.
We wenden ons echter eerst naar de andere wand, waar het menu op prijkt, met tal van combinaties waarmee de gofre, een soort dunne wafels, belegd kunnen worden. Wij kozen voor een herfstige gofre met hert gestoofd in Barolo en romige Toma-kaas. Een heerlijk hartige combinatie!
Ook genieten van deze Slow Food-snack? Je vindt...
Piemonte Bicerin, caffè & gianduiotti bij de mooiste historische cafés in Turijn – van Caffè Torino tot Gobino
Turijn heeft een prachtige koffiecultuur, met historische koffiebars waar je een caffè of cappuccino in stijl drinkt, omringd door kroonluchters, goudbrokaat en plafondhoge spiegels.
Deze mooie cafés waren voor ons niet alleen de perfecte plek voor een korte tussenstop, maar het hoofddoel van een ochtend dwalen door Turijn. We wandelden van een bicerin via een cappuccino naar een espresso met gianduiotti. Ga je mee op koffietocht door Turijn?
Baratti e Milano
Onze eerste bicerin bestellen we bij de koffiebar waar we tijdens ons vorige bezoek aan Turijn ons hart aan verloren: Baratti e Milano. De klassieke koffiebar ligt sinds 1875 onder de booggalerij die het Piazza Castello omzoomt. De bar, opgericht door Ferdinando Baratti en Edoardo Milano, bestond toen al zeventien jaar, maar eerst werd er vooral wijn en sterke drank verkocht.
Binnen is het een chique bedoening, met niet alleen een prachtige inrichting maar ook en vooral voorkomende barista’s. Je betaalt bij de kassa en kunt...
Piemonte La Reggia di Venaria Reale – het ‘Versailles van Italië’
De residenties van de voormalige Italiaanse koninklijke familie, de Savoia (bij ons ook wel bekend onder de Franse naam Savoye), schitteren nog altijd in Turijn. Sinds 1997 staan deze koninklijke verblijven op de Werelderfgoedlijst.
Het gaat in totaal om eenentwintig palazzi, castelli en buitenverblijven, die in de zeventiende en achttiende eeuw zijn gebouwd.
Je vindt een aantal van de koninklijke onderkomens in het centrum van de stad, maar het grootste deel pronkt in de omgeving van Turijn. De stad wordt zo omringd door een groot aantal koninklijke monumenten, die samen ook wel de corona, kroon, van Turijn worden genoemd.
La Reggia di Venaria Reale
La Reggia di Venaria Reale is waarschijnlijk de bekendste residentie van de Savoia-familie. Het omvat een enorme villa en een nóg grotere tuin, waar de koninklijke familie in alle rust kon genieten van een ontspannen weekend buiten. Het buitengewone buitenverblijf werd ook gebruikt voor de jacht, vandaar dat het is gewijd aan Diana, de...
Piemonte Funghi porcini plukken in Piemonte – mét heerlijk pastarecept
Rik Rensen neemt ons in zijn verhalen vooral mee naar zijn geliefde Piemonte, waar hij een gerestaureerde boerderij bezit die je ook kunt huren en van waaruit hij verhalen schrijft over deze regio. Dit keer vertelt hij over het plukken van paddenstoelen.
Rik: ‘Een paar weken geleden struikelde je in de Piemontese bossen nog over de funghi porcini (eekhoorntjesbrood). Dit dikbuikige heertje met de breedgerande bruin gekleurde hoed is verreweg de beroemdste paddenstoel van Italië.
Vers vinden we hem natuurlijk het lekkerst. Direct na de pluk verwijder ik altijd met een klein borsteltje het zand en snijd de paddenstoel in grove stukken, die ik vervolgens in een hete koekenpan met olijfolie laat glijden. Niet té lang, dan blijven ze een knapperige beet houden. Alleen een beetje vers gemalen peper en zout ontbreken nog. Slow Food in optima forma.
Eigenlijk willen we witte truffels gaan zoeken maar het bejaarde truffelhondje is die dag een beetje bibberig. Ze wordt ziek verklaard en...