Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

Le Strade di Torino – de leukste tips voor Turijn

ciao-tutti-special-turijn-reisgids-28

Al dwalend door Turijn maakten we dankzij een foto op Instagram kennis met Jehanne Oostra, een Nederlandse dame die in Turijn woont en de stad op haar blog Le Strade di Torino op een unieke manier vastlegt en deelt. We dronken een kopje koffie en vroegen haar hoe ze in Turijn terecht gekomen is.

ciao-tutti-special-turijn-reisgids-29

Jehanne: ‘Ruim een jaar geleden nam ik de stap om Amsterdam te verruilen voor Turijn. In eerste instantie was het niet de stad die me lokte, maar de liefde die daar op me wachtte. Mijn beeld van Turijn was een industriële stad, grijs en saai.

Maar nu weet ik beter! Torino is geweldig met zijn prachtige gebouwen, het verrukkelijke eten, lekkere rode wijnen en een enorme geschiedenis. Om te laten zien dat Turijn zoveel meer te bieden heeft dan Fiat, opende ik het Instagramaccount Le Strade di Torino, waar ik mijn foto’s van de stad deelde. Inmiddels is dit uitgegroeid tot een blog waarop vier Torinese bloggers ontdekkingen van de stad delen.

De geboortestad van een Italiaan blijft altijd in zijn hart. Hij kan de stad verlaten, voor studie of werk, maar zal altijd de behoefte houden om terug te keren. Zo ook met de Torinesi die ik ken. Ze zijn uitgevlogen naar Azië, Spanje en Duitsland, maar komen altijd weer terug.

ciao-tutti-special-turijn-reisgids-29a

Alle bloggers van Le Strade di Torino, behalve ikzelf dan, zijn geboren en getogen in Turijn. Elke straat hebben ze meerdere malen bewandeld, met de ogen van een tweejarige tot die van een volwassene. Ze hebben de stad voor een periode verlaten, maar zijn altijd weer teruggekeerd. Ze houden van Torino en praten erover met liefde en trots. Om de geheimen en de beste tips van Turijn te achterhalen, interviewde ik voor de Ciao tutti Special over Turijn de vier bloggers van Le Strade di Torino en vroeg ik of ze hun mooiste stukjes stad wilden delen.’

Online deelt Jehanne alvast de tips van foodlover Alice Griva, de jongste van het blogstel. Alice heeft verreweg de meeste kennis van de Piemontese keuken. Alice weet waar je lekker kunt eten, zonder dat er een hoge rekening op je tafel belandt. Momenteel studeert ze voedingswetenschappen aan de Università di Torino. In haar vrije tijd maakt ze het liefst de mooiste en lekkerste taarten.

alice-griva

Wat is je favoriete straat van Turijn?
Alice: ‘De kans dat je mij tegenkomt op de Mercato Crocetta (Largo Gian Domenico Cassini) is groot. Op deze markt kun je alle soorten Piemontese producten van hoge kwaliteit vinden, zoals gorgonzola, prosciutto en alle soorten groenten en fruit. De markt van Crocetta wordt gezien als de chique markt van Turijn, waar de bourgeoisie zich graag laat zien. De marktkraampjes zijn daarop aangepast, waardoor je er onwijs mooie spullen kunt vinden, met naast lekkere dingen ook leren tassen, kleren en schoenen. Op deze foto’s zie je hoe kleurrijk het aanbod is!’

mercato-crocetta-turijn-2 mercato-crocetta-turijn-3

Waarom Turijn en niet Milaan?
‘Een bezoekje aan Milaan bevestigt bij mij het gevoel dat ik als Torinese niet jaloers ben op de inwoners van Milaan. Torino bruist van de levende geschiedenis en verrast je met de achttien kilometer lange galerijen.’

Wat zijn je favoriete adresjes?
Alice: ‘De pizza al padellino, de Torinese versie van een pizza, mag je niet missen. Deze pizza is kleiner en wordt gebakken in een pannetje in de oven. Het resultaat is een pizza met een dikkere bodem. De lekkerste proef je bij Il Padellino (Corso Vinzaglio 21). Ook gianduiotti moet je geproefd hebben, en dan vooral die van Guido Gobino (Via Lagrange 1).

la-capannina-pizza-turijn-1a la-capannina-pizza-turijn-1b
Voor de traditionele Piemontese keuken in een modern jasje ga je naar SILOS (Via Santa Giulia 21) en Osteria La Capannina (Via Vitaliano Donati 1). Kies voor overheerlijke traditionele voorgerechten als l’insalata russa of vitello tonnato. Daarna als primo een bordje agnolotti, raviolo del plin of tajarin. Als secondo raad ik brasato al barolo of fritto misto piemontese aan. Een typisch Piemontees toetje is de bonet, een pudding van chocolade en amaretti.

Torinesi weten ook hoe ze ijs moeten maken. Het eerste ijsje op een stokje komt van het historische café Pepino (Piazza Carignano 8). Daarnaast bestaan er vele goede ijssalons, zoals Mara dei Boschi (Via Claudio Luigi Berthollet 30, bij het Parco Valentino) en L’Essenza del Gelato (Via Principe Amedeo 21f, dicht bij Piazza Castello).’

gelateria-lessenza-turijn pepino-turijn

Nog veel en veel meer tips, ook op cultureel en shopping-gebied, vind je op Le Strade di Torino.

le-strade-di-torino-blog

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

4 reacties

 1. linda van quathem

  Hallo Ciao tutti,

  Spijtig dat jullie geen fotoreportage hebben gepubliceerd van de ontelbare super leuke ,aangename pleintjes van Turijn!Overal heerste er een gemoedelijke sfeer,de uitbaters van alle gelegenheden waar wij geweest zijn ,waren daarbij ongelooflijk vriendelijk en behulpzaam!(mijn vriendin ging met krukken en ze kreeg overal een extra stoel of deken om haar been op te leggen!!!!!!).De verzorgde koffie ,overal waar we er eentje gedronken hebben;de aperitivo met goede hapjes erbij!
  Turijn is echt een stad naar mijn hart!!
  Ook wij hebben eerst Milaan en dan Turijn bezocht,met een tussenstop bij locals in ‘Chatillon’;Aosta is zeker en vast de moeite waard én al de kleine en iets grotere dorpen rond Breuil/Cervinia waren super!
  Maar Turijn is echt wel veel aangenamer én sympathieker én veel toegankelijker dan Milaan!

  groetjes
  linda

 2. Wat heerlijk om te horen! Maar in deze blog tippen we de blog Le Strade di Torino – die op zijn beurt tips geeft voor fijne adresjes. De pleinen komen wellicht ook nog een keer aan de beurt. Turijn heeft zo veel moois dat we niet alles tegelijk kunnen laten zien…

 3. Hallo! Ik ga komende week (30 juli 23) voor een paar dagen maar Turijn met het gezin. Is er iemand die een Nederlandse stadswandeling met ons kan doen? Ik hoor graag een tip!
  Groetjes Fieke

 4. Ciao Fieke,
  via Le Strade de Torino vind je geen Nederlandstalige gids. Je kunt informeren bij de Vlaamse Nathalie > https://www.instagram.com/nathalieshiddengems/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *