Emilia-Romagna San Leo – een van de mooiste dorpjes van Emilia-Romagna
Hoewel San Leo maar een piepklein dorp is, prijkt het op de lijst van de borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië. Ook wappert de Bandiera Arancione er, de oranje vlag die door Touring Club Italiano wordt toegekend aan gastvrije dorpjes.
Umberto Eco noemde San Leo ‘la più bella città d’Italia’, de mooiste stad van Italië, en ook Dante Alighieri schreef over dit dorpje in zijn Divina Commedia. Genoeg redenen dus om een bezoek te brengen aan dit prachtige plaatsje in de regio Emilia-Romagna!
Het mooiste militaire bouwwerk in Italië
Ooit was San Leo, net als San Marino, een zelfstandige stadstaat, daarna viel het tot 2006 onder de regio Le Marche, maar inmiddels behoort het tot de regio Emilia-Romagna.
Geniet vooral van de eerste aanblik, als je aan komt rijden en de rotsvesting in de verte ziet opdoemen. Het fort lijkt zo uit de rotsen op te rijzen, alsof het gecreëerd is door de natuur zelf in plaats van door de mens.
Volgens Machiavelli was dit het...
Campanië Villa d’Ayala in Valva – een van de mooiste historische tuinen van Italië
Italië heeft een aantal prachtige tuinen, maar een van de mooiste is buiten de grenzen van de regio Campanië nog zo goed als onbekend. Tijd om daar verandering in te brengen en jullie mee te nemen naar Valva, een dorp met nog geen tweeduizend inwoners in de provincie Salerno.
Jesper ontdekte daar – een van de mooiste historische tuinen van Italië: de Villa d’Ayala, een schitterende combinatie van natuur, kunst, historie én mysterie…
Jesper: ‘Bij aankomst op het Piazza della Rimembranza in Valva, word je allereerst verleid door een prachtig panorama. Je staat hier ruim vijfhonderd meter hoog, met aan je voeten de groene Sele-vallei.
Aan de andere kant van het piazza wacht de entree tot de ‘geheime’ tuin van Villa d’Ayala, een magische plek die je verwelkomt met een mysterieuze, bijna mystieke sfeer zodra je door de poort bent gestapt.
De tuinen bestrijken een oppervlakte van ongeveer vijfenveertig hectare, een oppervlakte die volledig ommuurd is. Binnen de muren...
Gastblog Italië in mijn broekzak – Hand in hand met de oudste vrouw ter wereld
Sinds 2000 woont Pascal Horbach in Italië. Als televisieproducer werkt hij aan uiteenlopende programma’s waarvoor hij de mooiste locaties bezoekt en steeds weer bijzondere mensen ontmoet. Op Ciao tutti zal hij regelmatig verslag doen van onderwerpen en personen die hem de afgelopen jaren hebben weten te raken of van topics die de uitzending niet haalden.
Pascal: ‘Italië noem ik thuis, maar in deze cultuur vol tradities waar de Italianen la dolce vita tot kunst hebben verheven, voelt iedere dag als vakantie… Dus reis met mij mee, dit keer naar het Lago Maggiore, waar ik de oudste vrouw ter wereld ontmoette.
De Eerste Wereldoorlog, de Tweede Wereldoorlog, de opkomst én de val van het fascisme in Italië, het einde van de Italiaanse monarchie en de daaropvolgende stichting van de Italiaanse Republiek, ze had het allemaal bewust meegemaakt.
Ruim een jaar geleden, op 15 april 2017, overleed Emma Morano, op 117-jarige leeftijd. Ze was op dat moment de oudste vrouw ter wereld. Een...
Recepten Kaasfondue uit het kookboek De smaken van Italië van Claudia Roden
Het kookboek De smaken van Italië, in 1989 geschreven door Claudia Roden, is een bekroonde klassieker. Het was lange tijd het meest gezaghebbende én het meest toegankelijke kookboek over een van de lekkerste keukens ter wereld.
Deze nieuwe editie, die precies vijfentwintig jaar later verschijnt, bevat nog altijd een keur aan Italiaanse recepten, met vooral veel klassiekers. Een mooie heruitgave, al is her en der de tekst duidelijk niet bijgewerkt naar nu.
Desondanks is het nog altijd een prachtig werk, met recepten uit heel Italië en sfeervolle foto’s. Wij maken vandaag de kaasfondue uit het noorden van Italië, een hartverwarmend gerecht voor winterse dagen met kou en vroeg invallende duisternis.
Fonduta is een romig mengsel van gesmolten kaas en melk, opgediend met (geroosterd) brood of plakjes polenta van de grill. Het is een specialiteit van Valle d’Aosta en Piemonte.
Deze piatto unico is tevens een fabuleus lekkere saus bij polenta, risotto of tagliatelle. De kaas die we...
Lazio Vlaamse passie en perfectie bij Albergo Diffuso Crispolti (Labro)
Een van de alberghi diffusi uit onze selectie droomplekken is van het Vlaamse echtpaar Anne en Ivan. Zij heten je welkom in een wel heel bijzonder, zelf gerestaureerd Italiaans dorpje. Siete i benvenuti!
Het dorpje Labro is rond 900 na Christus als rocca (vestingstad) ontstaan. Het kijkt aan de ene kant uit over La Valle Santa in Lazio en aan de andere kant over het door groen omringde Lago di Piediluco, in Umbrië.
Het dorp is sinds de dertiende eeuw zo goed als onveranderd gebleven. Het middeleeuwse centrum mag zich dan ook vanaf de jaren zestig officieel centro storico noemen, met als een van de pareltjes Albergo Diffuso Crispolti.
Beroep wordt passie
De Vlaamse Ivan en Anne Van Mossevelde zijn de trotse eigenaren van Crispolti. In 1960 heeft Ivan van zijn beroep zijn passie gemaakt en heeft hij als architect de renovatie van het hele dorp op zich genomen. Labro is zodoende één mooi, homogeen geheel geworden.
Eenmaal door de historische toegangspoorten klim of daal je...
Italiaanse films & series 3 Op Reis neemt je mee op een culinaire reis door het zuiden van Italië
Freddy Tratlehner (ook wel bekend als rapper Vjèze Fur van de Jeugd van Tegenwoordig) is een enorme lekkerbek. Er stond dan ook één ding hoog op zijn wensenlijstje: een culinaire reis door Italië. Liefde voor eten zit bij de Italianen immers in het DNA, tomatensaus stroomt door hun bloed en alles wordt nog handgemaakt volgens traditionele recepten.
Freddy leert zijn favoriete land van een hele andere kant kennen door middel van bijzondere Italiaanse gerechten en culinaire tradities. Wat zit er in een gefrituurde pizza? En wat is typerend voor de cucina povera, de armeluiskeuken? De reis van Freddy is vanaf zondag 22 januari zeven weken lang te zien in 3 Op Reis (om 19.45 uur bij BNNVARA op NPO 3).
Freddy: ‘De enige echte manier om Italië te leren kennen, is om je er doorheen te eten. Daar heb ik dan ook flink mijn best voor gedaan. Ik heb echt genoten van het zwemmen in het maanlicht, het dagelijkse zoete ontbijt, de vulkaan met lava en de Italiaanse mensen die ons graag hun...
Toscane Italian Residence: luxe vakantievilla’s en agriturismo’s in heel Italië
Glooiende heuvels, zonovergoten wijngaarden en eeuwenoude boerderijen omgetoverd tot stijlvolle vakantievilla’s. Dit is geen droom, maar realiteit met Italian Residence, een van de grootste aanbieders van vakantievilla’s en agriturismo’s in Italië.
Al bijna dertig jaar zorgt eigenaresse Marianne Moerdijk ervoor dat je een onvergetelijke vakantie beleeft, of je nu met je gezin, familie of vrienden komt – van betaalbaar tot super-de-luxe.
De perfecte vakantie op maat
Wat Italian Residence uniek maakt, is hun maatwerkservice. Hoewel ze een breed scala aan accommodaties aanbieden, is niets standaard. Marianne kent de charme van elke regio en heeft zelf de meeste huizen bezocht. Dit betekent een buitengewone service die diepgeworteld is in kennis, aandacht en zorg.
Bij Italian Residence kun je rekenen op persoonlijke aanbevelingen, tips en assistentie in het Nederlands. Marianne en haar team zorgen ervoor dat je alles uit je verblijf haalt en indien nodig, zijn ze per app...
Piemonte Italië in mijn broekzak – van televisieproducer tot soepstengelbakker
Sinds 2000 woont Pascal Horbach in Italië. Als televisieproducer werkt hij aan uiteenlopende programma’s waarvoor hij de mooiste locaties bezoekt en steeds weer bijzondere mensen ontmoet. Op Ciao tutti zal hij regelmatig verslag doen van onderwerpen en personen die hem de afgelopen jaren hebben weten te raken of van topics die de uitzending niet haalden. Dit keer reist hij naar Barolo, in Piemonte, waar hij kennismaakt met een bijzonder stel bakkers.
Pascal: ‘Niet alles wat mooi, lekker en typisch Italiaans is, haalt de eindmontage van een televisieprogramma over la dolce vita. Vanwege tijdgebrek, desinteresse in Hilversum of een moeilijk bereikbare locatie, moet ik soms afscheid nemen van onderwerpen waar toch een heel verassend, interessant verhaal aan vastzit.
Weet jij bijvoorbeeld waar de soepstengel vandaan komt? Dat wist ik ook niet, maar daar kwam ik toevalligerwijs achter tijdens een researchreis in de omgeving van Barolo. Inderdaad, waar die te lekkere, te dure en te...
Emilia-Romagna Op audiëntie bij Pavarotti
Sinds 2000 woont Pascal Horbach in Italië. Als televisieproducer werkt hij aan uiteenlopende programma’s waarvoor hij de mooiste locaties bezoekt en steeds weer bijzondere mensen ontmoet. Op Ciao tutti zal hij regelmatig verslag doen van onderwerpen en personen die hem de afgelopen jaren hebben weten te raken of van topics die de uitzending niet haalden.
In zijn eerste blog vertelde hij over zijn bijzondere ontmoeting met de oudste vrouw ter wereld. Dit keer een ontmoeting die minstens zo bijzonder is: Pascal mag op audiëntie bij niemand minder dan Luciano Pavarotti, de beroemdste tenor aller tijden.
portret van Pavarotti uit de serie Legends
Pascal: ‘Ik heb het voor elkaar’, gil ik enthousiast door de kier van de badkamerdeur. ‘Cosa?’ Mijn vriend Nicola staat te douchen, hij begrijpt niet meteen wat ik bedoel. Ik storm de badkamer binnen, waar de warme damp mij om de oren slaat. ‘Als eerste cameraploeg ter wereld mogen we het huis van Pavarotti in!’
Twee maanden eerder...
Friuli-Venezia Giulia Venzone – een van de mooiste dorpjes van Italië
In april 2017 werd Venzone, een dorpje in Friuli-Venezia Giulia, in één klap beroemd. De kijkers van het Italiaanse reisprogramma Alle falde del Kilimangiaro kozen in die maand namelijk il borgo più bello d’Italia, het mooiste dorpje van Italië – en de meeste stemmen waren voor Venzone.
De Nederlandse Elbrich, die als gids in Friuli-Venezia Giulia werkt, neemt ons vandaag mee naar Venzone, voor een kennismaking met dit mooiste dorpje van Italië.
Elbrich: ‘Het is een hele eer voor een klein dorp en voor Venzone was deze verkiezing nog eens extra eervol. Het gehucht van ongeveer tweeduizend inwoners werd namelijk op 6 mei 1976 compleet van de kaart geveegd door een fatale aardbeving. Een minuut lang trilde de aarde, met een kracht van 6.5 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag een tiental kilometer van Venzone verwijderd.
Eeuwenoude gebouwen, huizen en kerken stortten als zandkastelen ineen. Ook het nabijgelegen dorpje Gemona werd zwaar getroffen. In totaal vielen er...
Italië dichtbij De Burcht – het Florentijnse paleis van Berlage in Amsterdam
Voor een prachtig Italiaans palazzo hoef je het land niet uit. Aan de Henri Polakstraat in Amsterdam, om de hoek bij Artis, ontwierp architect H.P. Berlage (1856-1934) De Burcht, een gebouw voor de vakbond van de diamantbewerkers, de Algemeene Diamant Bewerkers Bond (ANDB). Hij liet zich hierbij inspireren door zijn reiservaringen in Italië. Mariska liep mee met een rondleiding in het gebouw en waande zich even in een Florentijns paleis.
Berlages liefde voor Italië
Berlages liefde voor Italië vind je in veel van zijn architectuurontwerpen terug. Na zijn studiejaren aan de academie in Zurich vertrok de architect in de dop voor een jaar naar Italië. In 1880 en 1881 bezocht Berlage onder andere Turijn, Genua, Napels, Rome, Orvieto, Perugia, Siena, Florence en Venetië.
Het verslag van deze reis – en de talloze tekeningen die hij maakte – laten zien hoe de jonge Berlage zich onderdompelde in het land van de klassieke oudheid, de renaissance en de barok.
In Rome verbleef Berlage...
Boeken uit & over Italië ‘Grote schrijvers komen uit Piemonte,’ aldus Alessandro Baricco
Ter ere van zijn nieuwe boek, De jonge bruid, vereerde Alessandro Baricco afgelopen weekend Amsterdam met een kort bezoek. De schrijver geeft zeer weinig publieke interviews, dus dit was een uitgelezen kans voor Mariska om, op een zwoele zondagavond, naar Baricco te luisteren.
foto: Silvia Aquilesi
De laatste dag van Beppe Fenoglio
In het Theater van het Woord in de OBA in Amsterdam ontmoeten de Italiaanse schrijver en de Nederlandse schrijver Bas Heijne elkaar. Eind 2014 vroeg De Bezige Bij beide schrijvers om een Italiaanse klassieker uit te kiezen, voor een heruitgave ter ere van het feit dat De Bezige Bij al zeventig jaar lang boeken van Italiaanse schrijvers vertaalt en uitgeeft.
Bas Heijne koos voor De tuin van de familie Finzi-Contini van Giorgio Bassani; Alessandro Baricco liet zijn oog vallen op De laatste dag van Beppe Fenoglio. Een boek dat hij bij toeval ontdekte, terwijl hij dacht dat hij alles van Fenoglio al gelezen had. ‘Een enorme verrassing.’
De groten van de...