Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Villa d’Ayala in Valva – een van de mooiste historische tuinen van Italië

Italië heeft een aantal prachtige tuinen, maar een van de mooiste is buiten de grenzen van de regio Campanië nog zo goed als onbekend. Tijd om daar verandering in te brengen en jullie mee te nemen naar Valva, een dorp met nog geen tweeduizend inwoners in de provincie Salerno.

Jesper ontdekte daar – een van de mooiste historische tuinen van Italië: de Villa d’Ayala, een schitterende combinatie van natuur, kunst, historie én mysterie…

Jesper: ‘Bij aankomst op het Piazza della Rimembranza in Valva, word je allereerst verleid door een prachtig panorama. Je staat hier ruim vijfhonderd meter hoog, met aan je voeten de groene Sele-vallei.

Aan de andere kant van het piazza wacht de entree tot de ‘geheime’ tuin van Villa d’Ayala, een magische plek die je verwelkomt met een mysterieuze, bijna mystieke sfeer zodra je door de poort bent gestapt.

De tuinen bestrijken een oppervlakte van ongeveer vijfenveertig hectare, een oppervlakte die volledig ommuurd is. Binnen de muren wachten fonteinen, beelden en kunstzinnige tuinen op je, als in een geheime sprookjeswereld.

De historie van Villa d’Ayala gaat terug tot halverwege de achttiende eeuw, toen markies Giuseppe Maria Valva het in het gebied voor het zeggen had en opdracht gaf voor de bouw van een villa in Valva.

Giuseppe Valva was een ambitieus man. Hij wilde dan ook geen eenvoudig onderkomen, maar een plek die zo uitzonderlijk mooi was dat bezoekers van heinde en verre zouden komen om met open mond naar zijn creatie te kijken. Hij riep dan ook een team van kundige architecten, hoveniers en botanici bijeen, die samen voor spektakel moesten zorgen.

In de negentiende eeuw zorgde een huwelijk tussen de familie Valva en de Spaanse familie D’Ayala ervoor dat de villa voortaan bekend stond als de Villa d’Ayala. De aantrekkingskracht bleef onverminderd groot en de muren rondom het complex omarmden vele bezoekers die stuk voor stuk betoverd werden door de pracht en praal van dit pareltje.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de villa korte tijd in handen van de bezetter, die er een hoofdkwartier voor de Duitse soldaten van maakte, met ook een legerhospitaal.

In 1951 overleed de laatste telg van de familie Valva, een markies die eveneens Giuseppe heette. Hij had goede relaties binnen de Orde van Malta, aan wie hij de villa naliet. Nog altijd heeft de Maltezer Orde de villa in bezit, net als de Villa del Priorato op de Aventijn in Rome.

In 1980 raakt de villa zwaar beschadigd tijdens een aardbeving. Dankzij de financiële hulp van de Oostenrijkse baron Christian Von Hause, die zijn hart had verloren aan dit bijzondere stukje Italië, kon de villa na een restauratie de deuren weer openen voor liefhebbers van bijzondere tuinen.

Binnen de muren zie je twee klassieke Italiaanse tuinen, met rechte lijnen, strak geknipte heggen en beeldschone standbeelden, zoals dat van Diana, de godin van de jacht, met een hert, en dat van de drie gratiën van Donatello Gabbrielli. Een aantal beelden is afkomstig uit Florentijnse privétuinen.

De paden lopen door dichte vegetatie, bestaande uit onder meer steeneiken, ceders, magnolia’s, zilversparren en platanen. Ze houden de geheimen van de tuin verborgen tot je na een wandeling in hun schaduw op een open plek komt, met steeds weer een andere verrassing.

Zo is er ook een natuurlijk amfitheater, het Teatro Verzura, dat werd aangelegd in de tweede helft van de negentiende eeuw. Je wordt er verwelkomd door de eenendertig ‘vaste toeschouwers’ van het theater, die toezicht lijken te houden op wie het theater binnenstapt.

Als je eenmaal midden in het theater staat, zie je dat echter geen enkele buste jouw kant op kijkt. Volgens een van de tuinmannen die ik tegen het lijf loop, zijn ze afgeleid door de natuurlijke schoonheid om hen heen…

Helaas is het theater sinds 2016 niet meer in gebruik, maar het blijft een fascinerende plek waar je de mystieke sfeer van de tuinen misschien wel het meeste voelt.

Ook een bezoekje waard is het kasteel, dat inmiddels verlaten is maar waar je meestal een kijkje kunt nemen, net als in de kasteeltuin met de fontein. Je kunt vanaf de derde verdieping mooi uitkijken over de tuin en de naastgelegen Monte Eremita.

Je zou er zo je intrek nemen om langer te kunnen genieten van dit spectaculaire uitzicht, zeker nu de herfst de bladeren deels rood kleurt. Met recht is dit een van de mooiste historische tuinen van Italië, ook al kennen zelfs veel Italianen dit pareltje niet – of misschien wel juist daarom.’

Praktische informatie
Je vindt Villa d’Ayala aan het Piazza della Rimembranza in Valva. Meer informatie vind je op de website van Villa d’Ayala. Voor informatie over openingstijden etc. kun je ook contact opnemen via villadayala@gmail.com.

Nog meer mooie tuinen in Italië
De Ciao tutti Special Giardinissimo omvat de mooiste tuinen van heel Italië. Met deze unieke tuinenselectie, die meer dan 100 tuinen en ruim 600 pagina’s beslaat, valt er lekker veel te genieten. Een voorproefje bekijk je via deze link.

Bestel Giardinissimo

P.S. De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je email, een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (computer, laptop, smartphone of tablet) van alle moois in je nieuwe Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *