Toscane Ontdek de villa’s van De’ Medici in Toscane
In de heuvels rondom Florence liggen heel wat prachtige villa’s, die ooit toebehoorden aan de machtige familie De’ Medici. Hier trokken de machtige heersers over Florence zich in het weekend terug om de hectiek van de stad even achter zich te kunnen laten. Ze snoven er de frisse buitenlucht op, gingen op jacht en genoten van literatuur, muziek en schilderijen.
Villa di Artimino
Sinds 2013 staan twaalf van deze villa’s op de Werelderfgoedlijst van Unesco, samen met de Giardino di Boboli in Florence en het Parco di Pratolino.
Parco della Villa Medicea di Pratolino
Unesco nam deze villa’s en tuinen op vanwege ‘hun unieke getuigenis van de invloed die de familie De’ Medici heeft gehad op de moderne Europese cultuur, door hun bijdragen aan de kunsten’.
De villa’s zijn gebouwd in de vijftiende, zestiende en zeventiende eeuw, in harmonie met het omringende landschap. Volgens Unesco ‘belichamen de villa’s een nieuwe vorm en functie van residenties die in elk opzicht...
Lombardije Sacro Monte di Varese – een ‘heilige berg’ in Lombardije
In het noorden van Italië, in de regio’s Piemonte en Lombardije, schitteren de Sacri Monti. Op deze ‘heilige bergen’ vind je unieke kerken en kapellen, waar de spirituele sfeer meteen voelbaar is.
Negen van de Sacri Monti staan sinds 2003 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Ze vertegenwoordigen volgens Unesco op unieke wijze de succesvolle integratie van architectuur en kunst in een landschap dat zich uitstekend leent voor spirituele doeleinden.
Een van die Sacri Monti is de Sacro Monte di Varese (Lombardije). De Sacro Monte di Varese torent hoog uit boven Varese, op ruim achthonderd meter boven zeeniveau. Onze Italiaanse collega-fotograaf Paolo nam er afgelopen winter een kijkje:
De Via Sacra (‘heilige weg’) werd aangelegd in 1604, op initiatief van de Kapucijner monnik Giovanni Battista Aguggiari. In het bouwplan stonden veertien kapellen die gewijd moesten worden aan de Mysteriën van de Rozenkrans, met aan het einde van de kruisweg het Santuario, waar de Heilige...
Toscane Wanneer heb je San Gimignano bijna helemaal voor jezelf?
We waren al een paar keer eerder in San Gimignano, het ‘Manhattan van de middeleeuwen’, maar nog nooit logeerden we er ook. Een bijzondere ervaring, want als de busladingen toeristen door de poorten van de stad zijn verdwenen, keert de rust weer en krijgt San Gimignano een heel andere aanblik, zoals het er honderden jaren geleden moet hebben uitgezien.
Je dwaalt door verlaten straatjes, in de schaduw van de veertien torens. Deze torens deden in de eerste plaats dienst als versterkte woningen voor de gegoede families van de stad, maar ze waren ook bedoeld als statussymbool. Hoe hoger de toren, hoe hoger het aanzien van de familie.
Ooit werd het stadje gedomineerd door wel tweeënzeventig torens. Bij wet was vastgelegd dat de torens niet hoger mochten zijn dan La Rognosa, de toren van het Palazzo del Podestà. Tegenwoordig is de Torre Grossa met zijn vierenvijftig meter de hoogste toren.
Terwijl we de torens in ons opnemen en ons voorstellen hoe het moet zijn geweest om hier te...
Florence Kunstgek – het syndroom van Stendhal
Florence bezit volgens kunsthistorici een vijfde van de kunstschatten van de westerse wereld. Als je dat weet, is het niet verwonderlijk te ontdekken dat al dat moois gevoelige zielen zo kan overweldigen dat ze er steil van achterover slaan.
Als je een stedentrip Florence plant, moet je dan ook voorzichtig zijn en de kunstwerken gedoseerd tot je nemen, want anders ligt het Stendhal-syndroom op de loer.
portret van Stendhal door Olof Johan Södermark (1840)
In extase door Florence
De Franse schrijver Stendhal (een pseudoniem van Marie-Henri Beyle) verheugde zich zo op het zien van al die kunstschatten uit de renaissance, dat hij bij het passeren van de Frans-Italiaanse grens al last kreeg van hartkloppingen.
Toen hij eenmaal in Florence was aangekomen, was hij zo onder de indruk van de stad dat de spanning zich steeds meer ophoopte. Tijdens een bezoek aan de Santa Croce – met onder meer het graf van Michelangelo – kwam deze spanning tot een ontlading en dreigde hij flauw te vallen.
...
Piemonte De kroon van Koninklijk Turijn – de residenties van de familie Savoia
De residenties van de Koninklijke familie Savoia (bij ons ook wel bekend onder de Franse naam Savoye) sieren sinds de zeventiende eeuw Turijn en omstreken. Sinds 1997 staan deze Koninklijke verblijven op de Werelderfgoedlijst van Unesco.
Het gaat in totaal om eenentwintig palazzi, castelli en buitenverblijven, die in de zeventiende en achttiende eeuw zijn gebouwd. Een aantal van de Koninklijke onderkomens vind je in het centrum van de stad, maar het grootste deel pronkt in de omgeving van Turijn, zoals La Reggia di Venaria.
De stad wordt als het ware omringd door een groot aantal koninklijke monumenten, die samen ook wel de corona, kroon, worden genoemd en die hun grandeur ook vandaag de dag nog graag tentoonspreiden.
Palazzo Reale
Maar zoals gezegd vind je een aantal palazzi ook in het centrum van Turijn. Aan het Piazza Castello schittert bijvoorbeeld het Palazzo Reale, dat in 1646 werd gebouwd in opdracht van Christina van Frankrijk.
Het paleis moest het oudere bisschoppelijke...
Sicilië Op ontdekkingstour op de Eolische Eilanden
Ten noorden van Sicilië liggen de Eolische Eilanden, die hun naam danken aan Aiolos, de Griekse god van de wind. Het zijn zeven zeer verschillende eilandjes, met als grote gemene deler hun vulkanische oorsprong.
De eilandengroep bestaat uit de eilanden Lipari, Salina, Vulcano, Stromboli, Filicudi, Alicudi en Panarea. Vandaag nemen we jullie mee naar het diepe zuiden voor een korte kennismaking met de zeven eilandjes, die op de Werelderfgoedlijst van Unesco prijken.
Lipari
Het grootste eiland, met een oppervlakte van ruim zevenendertig vierkante kilometer, is Lipari. Er wonen zo’n tienduizend mensen, voornamelijk in het plaatsje Lipari. Het eiland telt maar liefst twaalf vulkanen, met onder meer de Monte Chirica, de Monte Sant’Angelo en de Monte Pelato.
Het mooiste uitzicht heb je vanaf de Monte Guardia, in het zuiden van Lipari, waar een klim beloond wordt met een uniek uitzicht op Vulcano. De vulkanen zijn allemaal niet meer actief, maar wel geniet je op het eiland dankzij de...
Piemonte Piemonte – de meest Italiaanse regio van de laars
Piemonte is de op een na grootste regio van Italië. In dit artikel vertellen we je meer over deze regio in het noorden van Italië én over de hoofdstad Turijn, met veel tips voor een onvergetelijke vakantie in Piemonte.
Piemonte – aan de voet van de berg
Letterlijk betekent de naam Piemonte ‘aan de voet van de berg’. Daar vind je de regio dan ook, in het noordwesten van Italië, aan de zuidelijke zijde van de Franse en Zwitserse Alpen. De bergketen vormt een majestueus decor, dat nooit ver weg is, waar je ook bent in Piemonte.
Doorslaggevende rol bij Italiaanse eenwording
De inwoners van Piemonte hebben een licht Frans accent – een erfenis van de familie Savoia, waaraan ook nog veel palazzo’s, kerken en musea herinneren – maar Piemonte is misschien wel de meest Italiaanse regio.
De Piemontesi hebben namelijk een doorslaggevende rol gespeeld in de Risorgimento, de Italiaanse eenwording. Cavour en koning Vittorio Emanuele II komen beiden uit Piemonte en ook Garibaldi is...
Piemonte Een panoramische autoroute door de Monferrato-heuvels
In de zomer van 2014 ging een lang gekoesterde droom van duizenden Piemontesi in vervulling: eindelijk werd het adembenemende heuvellandschap van de Langhe, Roero én de Monferrato – het gebied dat goed is voor een paar van de beste wijnen ter wereld – opgenomen op de werelderfgoedlijst van Unesco. Dat die plek meer dan verdiend is, ontdekten wij tijdens onze blog tour door de Monferrato-heuvels.
Onze blog tour voert ons door het hart van het door Unesco als erfgoed aangewezen gebied in de provincie Alessandria, en is goed te volgen wanneer je in Piemonte vakantie bent en een auto tot je beschikking hebt. We maakten een prachtige panoramische route met leuke tussenstops, die van Altavilla Monferrato naar Moleto, Cella Monte en uiteindelijk naar Casale Monferrato gaat. Andiamo!
Tussenstop 1: het Museo della Grappa
Zorg dat je hebt ontbeten als je een bezoek brengt aan het Museo della Grappa van de familie Mazzetti in Altavilla Monferrato, want alleen van de geur die er in de...
Italiaanse muziek Messages Personnels – klinkende verhalen over Italiaanse muziek
Sinds een tijdje schrijft Sam Jaspers elke week een artikel op zijn site Messages Personnels over de Italiaanse muziekgeschiedenis. In deze gastblog geeft hij alvast een voorproefje van zijn muzikale berichten.
Sam: ‘Het idee kwam een beetje ludiek tot stand, tijdens een fijne zomervakantie met de hele familie in Umbrië. Ik heb altijd in de muziekwereld gewerkt en was in veel muziekgenres geïnteresseerd, zo ook in Italiaanse muziek.
Op verzoek van mijn familie schreef ik wat stukjes over belangrijke Italiaanse artiesten en hits van toen en nu, uiteraard gekoppeld aan een fijne playlist. Ik kan me voorstellen dat veel Italiëliefhebbers naast de keuken, de mooie steden en bezienswaardigheden ook erg genieten van de Italiaanse muziek. Ik hoop jullie dan ook te kunnen vermaken met de verhalen en anekdotes over de Italiaanse sterren.
Zou het bovendien niet fantastisch zijn om mooie liedjes te ontdekken die je trip naar Italië nog toffer maken en die je nog lang na terugkomst laten...
Umbrië Ga op reis met Cucina Francesca en geniet van kookworkshops in Umbrië
Staat een culinaire reis naar Italië op je bucketlist? Heb je je altijd al eens helemaal willen onderdompelen in lokale culinaire tradities en authentieke producten? Ga dan met Cucina Francesca mee naar Umbrië!
Proef van de verrukkelijke smaken van Umbrië!
Voor het voorjaar staat er een heerlijke reis op het programma. Zes dagen lang geniet je in een kleine groep (bestaande uit max. twaalf personen) van la dolce vita, met onder meer een bezoek aan de lokale markt, kookworkshops, excursies en etentjes.
Cucina Francesca zorgt voor een volledig programma in het groene hart van Italië, waardoor je zelf alleen maar hoeft te genieten van de onmetelijke gastvrijheid van de locals én van alle lekkere streekproducten en gerechten die Umbrië te bieden heeft.
Natuurlijk duik je ook regelmatig de keuken in om zelf aan de slag te gaan, maar denk niet dat je tijdens deze reis alleen pannen, potten en pollepels ziet. Er staan ook allerlei uitstapjes naar lokale producenten op het programma,...
Proef het beste van Italië Vico Food Box – de Italiaanse supermarkt op je scherm
Ga je op vakantie in Italië ook zo graag naar een Italiaanse supermarkt? Wij kunnen er heel wat tijd doorbrengen. Niet alleen voor de dagelijkse boodschappen, maar ook voor culinaire souvenirs – van bijzondere pastavormen tot koekjes in alle soorten en maten, van speciale jams tot speciale frisdrank.
Goed nieuws voor wie ook graag supermarktsouvenirs meeneemt: je kunt nu ook gewoon thuis door de Italiaanse supermarkt struinen. Vico Food Box heeft namelijk een volledige online supermarkt ingericht, met al je favoriete producten uit de supermercato én een aantal lokale en regionale lekkernijen uit heel Italië.
Vul je eigen Vico Food Box
Het leuke is dat je niet vastzit aan een al gevulde box, maar dat je net als in de supermarkt je eigen winkelwagentje kunt vullen. Met couponcode italianfood krijg je bovendien € 5,- korting op je bestelling!
Je kunt kiezen uit meer dan 4500 verschillende producten, van pasta en gnocchi tot likeur en zelfs verzorgingsproducten. Je zult heel wat...
Nieuws uit Italië Italiaans – een muzikale taal
‘Veel mensen denken dat het Italiaans een muzikale taal is. Sommige buitenlanders kunnen woorden als cappuccino en Mastroianni met dromerige ogen en vol verlangen over de tong laten rollen, de klinkers wat uitrekkend.
Anderen worden gegrepen door het vleiende formalisme in de met verve uit te spreken aanspreektitels als dottore, commendatore, professore, ragioniere of cavaliere. Met een beetje goede wil wordt alles dan mooi.
Ik stond eens met een collega ergens te wachten toen we een man met een melodieuze stem iets hoorden roepen. ‘Wat is het toch een mooie taal, wat is het hier toch prachtig allemaal,’ zei ze, bereid om zich te laten meeslepen in een wereld vol romantiek. Ik beaamde dat grif: ‘Hij roept dat hij plastic emmers en rieten manden te koop heeft.’
De taal heeft natuurlijk iets zangerigs. Daarom klinken opera’s in het Italiaans ook beter dan in het Duits. Maar het is verrassend hoe vaak veel Italianen hun verbale muziek onderbreken voor botte en boerse...