Ontdek onze unieke City Walks in Italiaanse steden

Een panoramische autoroute door de Monferrato-heuvels

Monferrato-heuvels

In de zomer van 2014 ging een lang gekoesterde droom van duizenden piemontesi in vervulling: eindelijk werd het adembenemende heuvellandschap van de Langhe, Roero én de Monferrato – het gebied dat goed is voor een paar van de beste wijnen ter wereld – opgenomen op de werelderfgoedlijst van Unesco. Dat die plek meer dan verdiend is, ontdekten wij tijdens onze blog tour door de Monferrato-heuvels.

Druiven-piemonte

Onze blog tour voert ons door het hart van het door Unesco als erfgoed aangewezen gebied in de provincie Alessandria, en is goed te volgen wanneer je in Piemonte vakantie bent en een auto tot je beschikking hebt. We maakten een prachtige panoramische route met leuke tussenstops, die van Altavilla Monferrato naar Moleto, Cella Monte en uiteindelijk naar Casale Monferrato gaat. Andiamo!

Tussenstop 1: het Museo della Grappa

Grappa2
Zorg dat je hebt ontbeten als je een bezoek brengt aan het Museo della Grappa van de familie Mazzetti in Altavilla Monferrato, want alleen van de geur die er in de opslagruimtes van deze destilleerder hangt kun je je al licht in het hoofd gaan voelen… Na een tour door het museum, waarbij ons de fijne kneepjes van het vak uit de doeken worden gedaan, gaan we ook nog even aan het proeven  (van simpele, jonge varianten tot smaakvolle en oudere grappa’s). De sfeer zit er direct lekker in! Gelukkig hoeven we zelf niet te rijden…

Grappa1

Let op! Zelf het Museo della Grappa bezoeken? Laat van tevoren even per telefoon (+39-0142926185) of mail weten dat je langskomt. Je vindt het museum op het volgende adres: Località Cittadella 1 in Altavilla Monferrato.

Tussenstop 2: het uitkijkpunt in Moleto

Moleto

We rijden door naar een gehuchtje met de naam Moleto. Enkele jaren geleden leek het dorpje nog gedoemd te zijn om een langzame dood te sterven, totdat het oog van een Fransman op het pittoreske plaatsje viel. Hij kocht de boel letterlijk op en doet sindsdien zijn best om alles, uiteraard in samenwerking met de dorpsbewoners, in ere te herstellen en nieuw leven in te blazen. Als je door de steegjes van Moleto wandelt, lijkt het inderdaad alsof de tijd heeft stilgestaan. Wandel zeker even door naar het uitkijkpunt bij Bar Chiusi, waar wij getrakteerd werden op de mysterieuze schoonheid van een in mistwolken gehuld heuvellandschap. Hier kun je overigens ook even lekker zitten en iets te eten of drinken bestellen. 

Tussenstop 3: schilderachtig Cella Monte

Cella-Monte-2

In Moleto maakten we, in de gewelven onder de oude aristocratische woning van de genoemde Fransman, al kennis met een fenomeen dat je alleen in dit hoekje van Piemonte zult vinden: de infernot. Om meer te weten te komen over deze bijzondere, uit de rotsen gehouwen, ondergrondse wijnkelders, bezoeken we in het schilderachtige Cella Monte het Museo della Pietra da Cantoni. Ook daar dalen we af onder grondniveau, om te horen en zien hoe de inwoners van de Monferrato eeuwenlang eigenhandig kelders uithakten onder hun woningen, om zo de perfecte ‘koelkast’ te creëren waar men wijn en etenswaren kon bewaren. Wie nog een paar panoramische plaatjes wil schieten, wandelt naar de ander kant van het dorp om bij de kerk te komen, vanwaar je een prachtig uitzicht over de omgeving hebt.

Cella-Monte1

Infernot
Na Cella Monte rijden we in een keer door naar de wat grotere plaats Casale Monferrato, waarover morgen meer!

Ontdek het prachtige Werelderfgoed in Italië!
Italië neemt met maar liefst 53 plekken de koppositie in als het gaat om het aantal vermeldingen op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het wijnlandschap van Piemonte is slechts een van de pareltjes – in onze kleurrijke Special ontdek je alle Werelderfgoed in Italië.

Bestel Ciao tutti Special Werelderfgoed in Italië voor € 5,95

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling krijg je zowel op je scherm als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in PDF-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten, je pc, je laptop of tablet, van alle moois in je nieuwe Special genieten.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *