Naar hoofdinhoud Naar navigatie

Je zocht naar: "Italië"

Veneto

Lieve Julia… – de brieven van de Club di Giulietta (Verona)

Julia krijgt elke dag tientallen brieven van mensen die haar om raad vragen in de liefde. De brievenbus van Julia puilt uit. Maar wisten jullie dat al die brieven ook daadwerkelijk beantwoord worden? Dat doen de mensen van de Club di Giulietta, De club van Julia. De club bestaat al een hele tijd. Het allereerste idee ontstond toen signor Vaccari, die een hoge functie vervulde in het gemeentebestuur van Verona, de tombe van Julia bezocht. Hij schrok van de verwaarloosde toestand van het graf en besloot signor Solimani aan te stellen als beheerder. Deze Solimani kreeg op 12 april 1937 de sleutel van het grafcomplex en opende vanaf dat moment elke dag opnieuw Julia’s graf voor de bezoekers. Solimani merkte echter dat de meeste mensen kwamen voor de romantiek en een beetje terugschrokken van de lugubere sfeer bij het graf. Daarom bedacht hij een liefdesritueel. Geliefden moesten elk aan een kant van de tombe plaatsnemen. Ze moesten allebei in gedachten een liefdeswens formuleren en die...
Veneto

Verona in Love – een ode aan de liefde

In Verona vindt in februari misschien wel het mooiste feest plaats; daar vier je namelijk de liefde! Is de stad het hele jaar door al een romantisch oord, dankzij het liefdesverhaal van Romeo en Julia, rondom Valentijnsdag is de stad nog lieflijker dan anders. Dan wordt namelijk Verona in Love gevierd, een regelrechte ode aan de liefde en de romantiek. Verona in Love vindt plaats op en om Valentijnsdag. Je kunt je hart letterlijk ophalen, met een heel scala aan activiteiten rondom het thema liefde, van bijzondere films en romantische menu’s in speciaal geselecteerde restaurants tot intieme concerten en een gezamenlijk kusgebeuren. Een stiekeme of een gezamenlijke kus De top van de Torre Lamberti licht tijdens Verona in Love rood op. Een extra reden om naar boven te klimmen en een kus van je geliefde te stelen terwijl Verona aan je voeten ligt. Wie liever in gezelschap kust, zorgt ervoor dat hij of zij op Valentijnsdag om precies 18.00 uur op het Piazza dei Signori is, waar een...
Recepten

Bak een kleurrijke focaccia vol bloemen!

Wil je een origineel gerecht op tafel zetten waar iedereen blij van wordt? Maak dan eens een focaccia vol eetbare bloemen. Een echte eyecatcher die bij de lunch, brunch of picknick de show zal stelen! Wat heb je nodig? Ingrediënten: 500 gram doppio zero bloem (plus wat extra om te bestuiven) | 10 gram gist (anderhalf zakje) | 300 ml water (op kamertemperatuur) | 15 gram suiker | 10 gram zout | extra vergine olijfolie Hoe maak je de focaccia? Doe de bloem, de gist, de suiker en het zout in een grote kom en meng alles goed door elkaar. Schenk het water erbij, meng alles met je handen door elkaar en kneed het geheel dan goed door. Als het deeg niet meer plakt en steeds compacter begint aan te voelen, haal je het uit de kom. Bestuif het aanrecht met wat bloem en leg het deeg op het aanrecht voor een tweede kneedsessie. Kneed het deeg ongeveer tien minuten goed door met je handen, zodat het luchtig en soepel is. Bestrijk het deeg licht met olijfolie, leg het terug in de kom en laat het...
Recepten

Het recept voor de klassieke pasta alla genovese uit Napels

Het staat bij bijna elke Napolitaanse trattoria op het menu: pasta alla genovese. Deze pasta wordt geserveerd met een saus van vlees en uien, die uren op het vuur heeft staan pruttelen. Gianluca van VesuvioTour deelt met ons het recept voor deze Napolitaanse klassieker. Ingrediënten (voor tien personen – extra porties kun je prima invriezen): 1,5 kilo (rund)vlees | extra vergine olijfolie | 1 stengel bleekselderij | 1 wortel | 2 kilo uien | kruiden naar smaak | zout en peper | 1 kilo reginette of ziti (of een andere pastasoort) | geraspte Parmezaanse kaas Zet een flinke koekenpan op het vuur en bak de in stukjes gesneden wortel en selderij op hoog vuur aan in olijfolie. Voeg dan het in stukken gesneden vlees toe en kruiden naar smaak. Snipper de uien en doe ze in de pan. Voeg een beetje water toe en breng op smaak met zout. Leg een deksel op de pan en laat het mengsel op laag vuur zachtjes koken. Roer regelmatig goed door, zodat het vlees mooi uiteenvalt en alle smaken goed kan...
Recepten

Carpaccio met tijmsaus naar recept van Vanessa Bussola

Nu Villa Bussola de deuren voor een nieuw seizoen nog niet heeft kunnen openen, is Vanessa Bussola druk bezig met het schrijven van een nieuw kookboek. In deze blog vertelt ze alvast meer over dit culinaire project én deelt ze een recept uit een van de eerdere kookschriftjes. Vanessa: ‘Ik ben geboren en opgegroeid in Verona, de stad van de romantiek. Mijn moeder is Indisch en mijn vader een rasechte Italiaan. Dankzij mijn ouders hebben mijn zus, mijn broer en ik een prachtige en zorgeloze jeugd gehad. In mijn herinnering draaide mijn leven als kind voornamelijk om spelen, eten en buiten zijn. Vooral eten is altijd mijn hobby geweest… Alles vind ik lekker! Later leerde ik koken. In zowel de Italiaanse als de Indonesische cultuur is gezamenlijk genieten van eten van zeer groot belang. Iedere gelegenheid is een reden om alle familieleden en vrienden bij elkaar aan tafel te ontvangen. Hierdoor is het vanzelfsprekend dat een groot deel van mijn dagindeling ook om het bedenken, het...
Recepten

Maak zelf ravioli al plin & doe mee aan het virtuele raviolifeest van Merana!

Normaal gesproken komen mensen van heinde en ver naar Merana, voor de Sagra del Raviolo, die altijd plaatsvindt tijdens het tweede en derde weekend van juni. De hoofdrol tijdens dit culinaire feest is voor de beroemde ravioli. In deze blog nam Natascha je mee naar de Sagra del Raviolo. Helaas kan dit jaarlijkse dorpsfeest dit jaar niet doorgaan, maar wat als we er een virtueel raviolifeest van maken? Natascha: ‘Jullie hebben nog even de tijd om te oefenen met dit geheime recept van een van de Meranese mamma’s. Op zaterdag 13 juni gaan we met z’n allen thuis smullen van dit overheerlijke pastagerecht. Post je foto’s op Facebook met de hashtag #merana; de mooiste krijgen een ereplaatsje op de Facebookpagina van ons dorp! Recept voor ravioli al plin Onderstaande hoeveelheden zijn voor ongeveer twee kilo ravioli. Ideaal om een voorraad aan te leggen (ravioli is prima in te vriezen) voor als je een keer weinig tijd hebt om te koken. Voor de vulling heb je nodig: 200 gram...
Italiaanse films & series

Summertime – tweede seizoen van zomerse Italiaanse serie op Netflix

[update 30 mei 2021] It’s summertime! Ook op Netflix, want daar geniet je vanaf donderdag 3 juni 2021 van het tweede seizoen van de zomerse Italiaanse serie Summertime, gebaseerd op een boek van de populaire schrijver Federico Moccia. Hieronder lees je onze aankondiging van het eerste seizoen, dat op 29 april 2020 in première ging: De achtdelige serie neemt je mee naar de Adriatische Kust, waar Ale, Blue, Dario, Edio, Sofia en Summer vakantie vieren. Tijdens heerlijk zinderende zomerdagen worden Ale (vertolkt door Ludovico Tersigni) en Summer (Coco Rebecca Edogamhe), twee jongeren uit heel verschillende werelden, verliefd op elkaar. Een zinderende zomer aan de Adriatische kust Ale is een ex-motorrijder die vaak in de prijzen is gevallen, een beetje rebels maar tegelijkertijd vastbesloten om zijn leven in goede banen te leiden. Summer is een excentriek en eigenzinnig meisje, die zich niet wil conformeren aan de massa. Het liefst zou ze verre bestemmingen ontdekken, weg van haar...
Italiaanse muziek

Geniet van de mooiste liedjes over / uit Napels!

Ter ere van de verschijning van Mijn Napels heeft Saskia een heerlijke playlist vol Napolitaanse muziek gemaakt, van het beroemde Napule è van Pino Daniele, Mambo Italiano van Dean Martin, O sole mio (in de versie van Il Volo) en Funiculì, funiculà (gezongen door niemand minder dan Pavarotti) tot minder bekende nummers die de ziel van Napels perfect weten te vangen in muziek. Laat je verleiden door het fascinerende lokale dialect en het swingende ritme van zestig op en top Napolitaanse liedjes. Heerlijk om thuis of in de auto alvast in de stemming te komen voor je volgende vakantie – bij een zelfgebakken pizza, een bord pasta of een glas wijn. Luister alle Napolitaanse liedjes via deze Spotify-playlist (die je gratis kunt beluisteren als je je aanmeldt bij Spotify), waarmee je je meer dan drie uur lang onderdompelt in Napolitaanse sferen. Wedden dat je meteen vrolijk wordt als deze opzwepende muziek uit je speakers klinkt? Wellicht gaan zelfs de voetjes van de vloer…
Italiaanse films & series

Nieuwe kijktip op Netflix: de Italiaanse serie Il Processo

Wie graag door Mantova zou wandelen, kan alvast digitaal wegdromen bij beelden van de stad, die een glansrol speelt in de Italiaanse serie Il Processo, die sinds vorige week is te zien op Netflix. Het proces verwijst naar het strafrechtelijke proces dat volgt nadat de zeventienjarige Angelica Petroni dood wordt aangetroffen in het water. Elena Guerra, de officier van justitie die de zaak krijgt toebedeeld, zou eigenlijk met haar partner Giovanni naar New York vertrekken, maar besluit te blijven als de identiteit van de biologische vader van het meisje bekend wordt. foto’s: Canale 5 / Netflix Wat er in de acht afleveringen precies gebeurt, zullen we niet verklappen, maar we kunnen je wél al vertellen dat je veel moois uit Mantova voorbij zult zien komen, zoals Palazzo Te met zijn schitterende fresco’s, Palazzo Beccaguti, Piazza Sordello, Palazzo d’Arco en Palazzo Andreani. Ook de rivier de Mincio en de meren rondom de stad komen prachtig in beeld. De fresco’s in de Sala...
Recepten

The Lemon Kitchen kookboek – frisse recepten met citroen

Goed nieuws voor alle liefhebbers van zonnige Italiaanse gerechten: met het nieuwe The Lemon Kitchen kookboek haal je elke dag opnieuw de zon in huis. Dat is niet alleen te danken aan de gele smaakbommetjes, voor wie de hoofdrol in dit boek is weggelegd, maar ook en vooral aan Jadis Schreuder, die als geen ander weet hoe je citroen verwerkt in heerlijke recepten. Namens Jadis mogen we jullie alvast trakteren op een voorproefje uit dit nieuwe kookboek, met een recept voor citroentaartjes. Citroen – van aroma tot zeste Jadis, die op haar website The Lemon Kitchen al een paar jaar recepten met citroen deelt, toont in het kleurrijke The Lemon Kitchen kookboek de enorme veelzijdigheid van de citroen. Ze verzorgde alles zelf, van de recepten tot de foto’s, de illustraties en de styling, waardoor de citroen overal tot zijn recht komt. Dankzij haar veelomvattende benadering van de citroen stap je in een wereld vol spannende smaaksensaties: je bakt vlees en vis malser dan ooit tevoren,...
Campanië

De Napolitaanse panaro (‘balkonmand’) als teken van solidariteit

De huizen in het centro storico, het historisch centrum, van Napels zijn vaak hoog en smal. Een lift ontbreekt meestal, maar daar hebben de inventieve Napolitanen iets op gevonden. Aan de rand van elk balkon zie je als je goed kijkt een teiltje of mandje hangen, de zogenaamde panaro. Hiermee takelt men boodschappen, geld, een extra bord pasta, sleutels of een krant omhoog. Het gebruik van de panaro gaat vaak gepaard met een hoop geschreeuw en gebaren. foto: Miniera – Quartieri Spagnoli foto: SalernoTravel Ook in tijden van nood worden de panari gebruikt, zo blijkt uit deze foto van Mimmo Cenatiempo. Op het briefje staat: Chi può metta, chi non può prenda. Dat betekent: wie kan geeft, wie niet kan neemt. Zo kun je, als je ruim in je boodschappen of voorraad zit, in het mandje bijvoorbeeld een pak pasta, een blik tomaten, een brood of iets lekkers stoppen. Iemand die het nodig heeft, kan dat er dan uit halen om in elk geval weer even te kunnen eten. Saamhorigheidsspreuk met...
Sicilië

Castello Incantato – laat je betoveren door duizend stenen hoofden in het Siciliaanse Sciacca

Filippo Bentivegna verliet Sciacca in 1913 voor de grote Amerikaanse droom. Hij woonde en werkte in New York en Chicago, maar na een ongeluk op het werk keerde hij na zeven jaar in de Verenigde Staten terug naar Sicilië. De inwoners van Sciacca kenden hem echter niet meer terug. Naar de oorzaak kon men alleen maar gissen, maar feit was dat Filippo Bentivegna niet terugkeerde als een rijk en succesvol man, maar berooid en beroofd van zijn verstand. Al snel stond hij in Sciacca dan ook bekend als de dorpsgek. Bentivegna trok zich er weinig van aan. Hij kocht een klein stukje land aan de rand van Sciacca, waar hij zich terug kon trekken. Terwijl de mensen over hem bleven roddelen, bouwde hij in alle rust aan een enorme beeldentuin. Uit de lokale steensoort maakte hij hoofden, die hem volgens het verhaal herinnerden aan de personen die hij in zijn leven had ontmoet, zowel op Sicilië als in Amerika. Vijfendertig jaar lang veranderde hij blokken steen in karakteristieke koppen,...