Naar hoofdinhoud Naar navigatie

Je zocht naar: "Italië"

Umbrië

Villa dei Mosaici – magnifieke mozaïeken in Spello

Als je in Umbrië vakantie viert, is een dagje Spello echt een aanrader: lekker struinen door de straatjes vol bloemen en smullen van borden vol lekkers bij Enoteca Hispellum (Via Cavour 13-35). Sinds kort kun je even buiten Spello ook de Villa dei Mosaici bezoeken, een oude Romeinse villa vol met schitterende mozaïeken. Dieren, mensen en geometrische figuren vormen een prachtig stenen tapijt dat je even mee terug voert in de tijd… Hispellum – Romeins Spello In de Romeinse keizertijd was Hispellum, zoals Spello toen heette, een bloeiende kolonie. In het stadje zelf zie je onder meer de Porta Venere, de van origine Romeinse stadspoort die werd vernoemd naar Venus, de godin van de schoonheid. De poort, die een aantal keer werd herbouwd, wordt geflankeerd door twee robuuste torens, die in de middeleeuwen zijn toegevoegd. Even buiten de stad lagen de luxe villa’s, de domus romane, die luxe en welvaart uitstraalden. Precies zo’n villa was Villa dei Mosaici, die in juli 2005 werd...
Recepten

Italiaanse citroencake van The Lemon Kitchen

Niets zo lekker als een smeuïge citroencake! Een dikke plak van deze cake naar recept van Jadis van The Lemon Kitchen smaakt heerlijk bij een cappuccino maar kun je ook met een bolletje ijs als toetje serveren. Het is bovendien ideaal voor een picknick of een gezellige brunch. Jadis: ‘Deze Italiaanse citroencake is niet zo vast en compact als de Nederlandse variant. Hij is luchtig, een beetje smeuïg en door de frisse icing aan de buitenkant licht krokant. Als je dit recept gaat maken, is het belangrijk om een biologische citroen te gebruiken. Mijn voorkeur gaat uit naar de Siciliaanse citroenen van EkoPlaza. Deze zijn simpelweg het lekkerst! Ingrediënten: 275 gram bloem plus wat extra om de bakvorm mee te bestuiven | 4 eieren | 100 gram ongezouten roomboter plus wat extra om de bakvorm in te vetten | 325 gram poedersuiker (225 gram voor de cake en 100 gram voor de icing) | rasp en sap van een halve citroen | 2 theelepels bakpoeder | een halve theelepel zout Verwarm de oven voor...
Verona

Verrukkelijk Verona – de fijnste tips voor restaurants deze romantische stad

Ga je op (romantische) stedentrip naar Verona? Vergeet dan niet om wat tijd te reserveren voor deze lekkere adresjes, waar je tussen het slenteren door de sfeervolle straten door geniet van cappuccino met een kusje van Julia, een lunch met crostini en prosecco, een uitgebreide aperitivo en een heerlijk diner. Geniet van buonissima Verona! Cappuccino met een kusje van Julia Een lekkere cappuccino of caffè drink je bij Caffè Borsari (dat oorspronkelijk Caffè Tubino heette), een historisch café aan de Corso Porta Borsari. Al meer dan zestig jaar staan hier meer dan honderd verschillende soorten koffie op het menu en gaan er dagelijks nog honderden kopjes over de toonbank. Als je in Verona bent, dan moet je zeker een Bacio di Giulietta (‘kus van Julia’) of een Sospiro di Romeo (‘zucht van Romeo’) bestellen: koekjes van amandelen en hazelnoten die je bij de meeste lokale pasticceria’s in de vitrine vindt, zoals bij Pasticceria De’ Rossi (Corso Porta Borsari 1a), Pasticceria...
Campanië

10 culinaire lekkernijen uit de regio Campanië

De Amalfikust en omgeving worden geroemd om hun schoonheid, maar naast de fotogenieke plaatsjes en het natuurschoon maken ook de typische specialiteiten dit gebied tot een – letterlijk – heerlijke plek. Felicia van SalernoTravel tipt tien lekkernijen die je geprobeerd moet hebben! 1 Delizia al limone – citreoengebakje De delizia al limone is een van oorsprong Sorrentijns gebakje, dat in 1978 werd bedacht door de uit Sorrento afkomstige Carmine Marzuillo. Het is gebak met als basis pan di Spagna, gedrenkt in een siroop van limoncello, gevuld en bedekt met citroencrème. De delizia is uitgegroeid tot een van de populairste gebakjes van de regio Campanië. Het is te verkrijgen in taartvorm of in een kleiner formaat, in de vorm van een borst, die je in bijna elke lokale pasticceria kunt vinden. 2 Concerto – likeur uit Tramonti Concerto is de naam van een bruine likeur afkomstig uit Tramonti. Het is een van de oudste likeuren van dit gebied, die oorspronkelijk werd bereid door de...
Recepten

10x koken met kastanjes

In de Mugello liggen ze in de herfst voor het oprapen: tamme kastanjes. In de bossen rondom Marradi, Borgo San Lorenzo, Firenzuola, Palazzuolo sul Senio, Scarperia en Vicchio vind je meer dan drieduizend hectare aan kastanjebossen. We namen je al eerder mee naar de kastanjefeesten in Marradi, die daar in oktober worden gehouden. Echt een aanrader als je in de herfst in Toscane bent, want er valt van alles te proeven, van gepofte kastanjes tot kastanjewafels, van kastanjebier tot kastanjetaart. Wie ook de kastanjebossen wil ontdekken, kan met de selectie adressen die zijn aangesloten bij de Strada del Marrone del Mugello di Marradi een prachtige route samenstellen, waarbij je bij een aantal boeren zeker ook mag aankloppen om zelf kastanjes te rapen. Er gaat in deze tijd van het jaar niets boven een grote schaal gepofte kastanjes als toetje. Heerlijk om met zijn allen rond de tafel te zitten en te smikkelen van de nog warme kastanjes, met een glas (dessert) wijn en sterke verhalen...
Recepten

Aan tafel in Venetië – een kookboek vol met Venetiaans lekkers

In het prachtig vormgegeven kookboek Aan tafel in Venetië deelt Skye McAlpine honderd heerlijke traditionele gerechten uit de Venetiaanse keuken. Pagina na pagina verlekker je je aan Venetiaanse lekkernijen als crostini met ricotta en vijgen, romige pompoensoep, bigoli met walnotensaus, tagliolini met garnalen en citroenrisotto. Met gepocheerde langoustines met saffraanmayonaise, pittige gehaktballen, geroosterde radicchio met granaatappel en aardbeien-wodkasorbet zet je Venetië op tafel. Smaakt dat naar meer? Lees dan snel verder, want we mogen een recept uit dit kookboek delen! Recepten uit de keuken van Venetië Skye McAlpine leert je hoe je deze gerechten op authentieke wijze bereidt. Ze woont al bijna haar hele leven in Venetië, waar ze van haar familie en buren op Venetiaanse wijze leerde koken. Op haar blog From my Dining Table doet ze regelmatig verslag van haar culinaire belevenissen, op haar Instagramaccount is elke foto een levend schilderij – met tafels die bijna...
Piemonte

Wandelroute Anello di Merana – een prachtige wandeling rondom Merana

Natascha neemt je graag mee naar wandelparadijs in Piemonte. Midden in de Piemontese heuvels ligt het regionale natuurpark van Piana Crixia, de ideale plek voor heel wat wandelingen. Je kunt kiezen tussen verschillende routes, allemaal met prachtige vergezichten op de omliggende heuvels, de lavendelvelden en de middeleeuwse toren van San Fermo. Natascha neemt je in deze blog mee op pad voor het Sentiero Anello di Merana (nummer 575), een prachtige wandeling rondom Merana. Natascha: ‘Het gebied waarin we wonen, wordt gekarakteriseerd door grijze calanche, een soort prehistorische rotsen met aparte erosieve vormen die miljoenen jaren geleden ontstonden. Ooit vormden deze rotsen de zeebodem, waardoor het niet uitzonderlijk is een steen te vinden waarin je de vorm van een zeeschelp kunt herkennen. Om dit natuurfenomeen te beschermen, is er op de grens van Ligurië en Piemonte een natuurpark in het leven geroepen, maar natuurlijk zie je de calanche ook buiten het park. Zo loopt de weg...
Italiaanse films & series

Suspiria – de nieuwe film van regisseur Luca Guadagnino

Vanaf 15 november raak je in de greep van Suspiria, de nieuwe film van Luca Guadagnino. Deze Italiaanse regisseur maakte eerder de prachtige film Call me by your name. Ook was hij de regisseur van het zomerse drama A Bigger Splash, dat zich afspeelt op Sicilië, en Io sono l’amore. Suspiria is de remake van Dario Argento’s gelijknamige cult klassieker uit 1977, dit keer met een ijzersterke vrouwencast, bestaande uit onder anderen Dakota Johnson, Tilda Swinton, Mia Goth, Chloë Grace Moretz en Renée Soutendijk. De meeslepende soundtrack is in handen van Radiohead-frontman Thom Yorke. Susie (Dakota Johnson) is een jonge danseres vol ambities. Vanuit het Amerikaanse platteland reist ze af naar Berlijn, om te dansen aan de prestigieuze Markos dansacademie. Daar valt de artistiek directeur Madam Blanc (Tilda Swinton) als een blok voor de danskunsten van Susie. Terwijl er zich mysterieuze verdwijningen voordoen onder de studenten, komt Susie meer en meer in de greep van Blanc. Met...
Recepten

Risotto met groene asperges en gamba’s van The Lemon Kitchen

Risotto wordt wel eens gezien als een wat lastiger gerecht. Dat het echter helemaal niet zo moeilijk is, laat Jadis van The Lemon Kitchen zien met dit recept. Jadis: ‘De beste tip voor het maken van risotto is dat je erbij blijft. Het heeft namelijk veel aandacht en liefde nodig. Als je dat geeft, de tijd neemt én mijn aanwijzingen opvolgt, dan kan het eigenlijk niet mislukken. Grote garnalen zijn het lekkerst als je ze tijdens het bereiden heel laat. De aroma’s van de schalen en kop kunnen dan goed intrekken. Ze combineren goed met deze frisse risotto en de groene asperges. Ingrediënten (voor 2 personen): 1 sjalotje | olijfolie | rasp en sap van een biologische citroen | 300 gram risottorijst (liefst carnaroli, maar arborio kan ook) | een half glas witte wijn (Chardonnay is er lekker bij) | een halve liter groentebouillon (liefst vers, maar van een bouillonblokje kan natuurlijk ook) | ca. 140 gram vers geraspte Parmezaanse kaas | 300 gram groene asperges | peper en zout | 1...
Campanië

Stazioni dell’Arte – de mooiste metrohaltes in Napels

Hoewel het centrum van Napels vrij compact is en je veel bezienswaardigheden te voet kunt bezoeken, loont het de moeite om een keer een dagkaart voor de metro te kopen. Niet zozeer voor de rit zelf, maar voor een verrassende reis langs de zogenaamde Stazioni dell’Arte, de kunststations. Een aantal ondergrondse metrostations is namelijk voorzien van bijzondere kunstwerken. In totaal kun je meer dan honderd kunstwerken bewonderen, verspreid over een parcours van ruim twintig kilometer – van foto’s van Olivero Toscani (die de beroemde Benetton-portretten schoot) tot mozaïeken van William Kentridge. Vooral de stations van linea 1 – en dan met name Dante, Museo, Toledo en Università – zijn fotogeniek. Station Museo is ontworpen door de beroemde Italiaanse architect Gae Aulenti, met kleuren die je ook tegenkomt in het archeologisch museum, dat deze metrohalte zijn naam gaf. In de hal staan kopieën van de beroemde Hercules Farnese, de Laocoöngroep en het paardenhoofd van...
Recepten

Gnudi met pistachenoten en basilicum uit Hartstikke mediterraan

Gefrituurde salie, buikspek met appel en salie, open ravioli met spinazie en salie, pasta met walnotensaus, pizzoccheri met paddenstoelen, paccheri met baccalà en gefrituurde uienringen, farinata, selderijtaart met kappertjes en groene olijven, asperges met amandelen en citroen… Dat klinkt hemels, niet? Dat zijn deze gerechten zeker, maar ze zijn allemaal ook nog eens gezond. Met dit heerlijks uit de mediterrane keuken op je bord weet je zeker dat je lekker en gezond eet. Al deze recepten zijn – met nog veel meer lekkers – gebundeld in het kookboek Hartstikke mediterraan van de zussen Annemieke en Janine Jansen. Annemieke werkt als cardioloog in het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda en is dagelijks bezig met het thema gezondheid en voeding. Janine is zelfstandig grafisch vormgever, (food)fotograaf en kok. Samen maakten ze een heerlijk zonnig kookboek vol mediterrane gerechten. We watertanden bij gefrituurde artisjokjes met kaasfondue, tagliata met dragonsaus, gevulde citroen...
Sicilië

Magnifica Modica – de beste tips voor de barokke stad van de chocolade

Welkom in Modica, een magnifieke stad in de Val di Noto, in het zuidoosten van Sicilië. In deze blog nemen we je mee naar de mooiste en lekkerste plekken van deze stad. Arabische wortels Op de plek waar Modica nu ligt, ontstond lang geleden de Arabische stad Mudiqah – een oorsprong die nog altijd te horen is in de huidige naam van de barokstad. Modica bestaat uit twee delen: Modica Alta, de bovenstad, en Modica Bassa, de benedenstad. Modica Alta is het oudste; hier prijkte de Arabische stad. Vanwege ruimtegebrek op de heuvel breidde men steeds verder naar beneden uit, waar tot begin twintigste eeuw nog twee rivieren stroomden. Modica werd daardoor ook wel eens ‘het Venetië van het zuiden’ genoemd. Toen er in 1902 een vreselijke overstroming plaatsvond, besloot men de rivieren droog te leggen. De loop van het water kun je her en der nog altijd volgen. Als je over de Corso Umberto I loopt bijvoorbeeld, die is aangelegd op de plek waar ooit het water stroomde… Duomo di...