Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Lieve Julia… – de brieven van de Club di Giulietta (Verona)

Julia krijgt elke dag tientallen brieven van mensen die haar om raad vragen in de liefde. De brievenbus van Julia puilt uit. Maar wisten jullie dat al die brieven ook daadwerkelijk beantwoord worden? Dat doen de mensen van de Club di Giulietta, De club van Julia.

Julia's brievenbus

De club bestaat al een hele tijd. Het allereerste idee ontstond toen signor Vaccari, die een hoge functie vervulde in het gemeentebestuur van Verona, de tombe van Julia bezocht. Hij schrok van de verwaarloosde toestand van het graf en besloot signor Solimani aan te stellen als beheerder. Deze Solimani kreeg op 12 april 1937 de sleutel van het grafcomplex en opende vanaf dat moment elke dag opnieuw Julia’s graf voor de bezoekers.

Solimani merkte echter dat de meeste mensen kwamen voor de romantiek en een beetje terugschrokken van de lugubere sfeer bij het graf. Daarom bedacht hij een liefdesritueel. Geliefden moesten elk aan een kant van de tombe plaatsnemen. Ze moesten allebei in gedachten een liefdeswens formuleren en die wederom in gedachten naar elkaar toesturen, over Julia heen. De liefdeswensen werden bezegeld met een kus en met Solimani’s verzekering dat Julia de wensen uit zou laten komen.

Julia’s tombe werd door dit ritueel een stuk populairder. Veel pas gehuwde stelletjes kwamen er een liefdeswens uitspreken. Op een dag vroeg een verliefd stel aan Solimani of ze ook een briefje voor Julia mochten achterlaten.. Dat was uiteraard geen probleem, al had Solimani op dat moment niet kunnen voorzien hoe groot de stroom aan brieven uiteindelijk zou worden…

Julia

Naar verloop van tijd werden de briefjes namelijk niet alleen meer achtergelaten bij Julia’s graf, maar werden ze gewoon van overal ter wereld naar Verona gestuurd, met de simpele adressering ‘Julia, Verona’. Solimani genoot van de groeiende populariteit van Julia en besloot de brieven uit Julia’s naam te beantwoorden. Dat deed hij maar liefst tot hij op 67-jarige leeftijd stopte met werken, in 1958.

Helaas werd zijn werk niet meteen overgenomen. De brieven bleven echter komen, maar pas in 1980 nam Giulio Tamassia met zijn Club di Giulietta (een soort club waar mannen over de liefde discussieerden) deze taak op zich. Sinds die tijd worden alle brieven aan Julia beantwoord, in welke taal ze ook zijn geschreven!

De club van Julia aan het werk

Tijdens Verona in Love zijn de brievenschrijfsters van Il Club di Giulietta natuurlijk nog drukker dan anders. Je kunt hen van 10.00 tot 19.00 uur aan het werk zien in het speciaal daarvoor bestemde huisje aan de Cortile Mercato Vecchio. Nog leuker: je mag zelf ook een uurtje aanschuiven om een brief te beantwoorden en uit naam van Julia liefdesadvies te geven.

Julia's briefjes

De allermooiste brieven aan Julia

Voor de mooiste brief die afgelopen jaar aan Julia is geschreven, is er een heuse prijs, die tijdens Verona in Love wordt uitgereikt. Op zaterdag 16 februari om 17.00 uur worden de drie mooiste brieven voorgelezen bij het huis van Julia. Wil je zelf een brief aan Julia schrijven (die dan wellicht in 2014 als mooiste wordt voorgedragen), dan kun je hem simpelweg adresseren aan Julia, per adres van Il Club di Giulietta, Via Galilei 3, 37133 Verona.

the juliet club5

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *