Home » Italiaans eten » Recepten » Het recept voor de klassieke pasta alla genovese uit Napels
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Het recept voor de klassieke pasta alla genovese uit Napels

Het staat bij bijna elke Napolitaanse trattoria op het menu: pasta alla genovese. Deze pasta wordt geserveerd met een saus van vlees en uien, die uren op het vuur heeft staan pruttelen. Gianluca van VesuvioTour deelt met ons het recept voor deze Napolitaanse klassieker.

Ingrediënten (voor tien personen – extra porties kun je prima invriezen): 1,5 kilo (rund)vlees | extra vergine olijfolie | 1 stengel bleekselderij | 1 wortel | 2 kilo uien | kruiden naar smaak | zout en peper | 1 kilo reginette of ziti (of een andere pastasoort) | geraspte Parmezaanse kaas

Zet een flinke koekenpan op het vuur en bak de in stukjes gesneden wortel en selderij op hoog vuur aan in olijfolie. Voeg dan het in stukken gesneden vlees toe en kruiden naar smaak.

Snipper de uien en doe ze in de pan. Voeg een beetje water toe en breng op smaak met zout. Leg een deksel op de pan en laat het mengsel op laag vuur zachtjes koken. Roer regelmatig goed door, zodat het vlees mooi uiteenvalt en alle smaken goed kan opnemen.

Na ongeveer drie uur heb je een heerlijk geurende saus. Kook dan de pasta in een ruime hoeveelheid water met zout al dente, giet af en roer de pasta op matig vuur door de saus. Draai dan het vuur uit, breng eventueel op smaak met wat peper en serveer de pasta met geraspte Parmezaanse kaas.

Zet ook wat brood op tafel, zodat je alle restjes saus van je bord kunt opeten. De genovese is te lekker om ook maar een druppel verloren te laten gaan!

A tavola bij Tandem
Wil je deze pasta in Napels proeven? Dat kan bijna overal, maar een van onze favorieten voor een klassieke pasta alla genovese of ragù napoletano is Tandem (onder andere aan de Via Giovanni Paladino 51, Calata Trinità Maggiore 12, Via Sedile di Porto 51).

Hier dompel je je onder in de wereld van de Napolitaanse pasta, met een menukaart die bijna alleen maar uit pasta bestaat. Een aanrader is de combinatie van pasta met saus én een dot ricotta, voor een extra romige pastasaus.

Bij de vestiging van Tandem in de studentenwijk (Via Mezzocannone 75) kun je de beroemde Napolitaanse pasta ook afhalen. Probeer hier zeker ook de cuzzetiello, het uiteinde van een brood dat wordt gevuld met pastasaus.

Nog veel meer culinaire tips vind je in Mijn Napels, met persoonlijke tips van Saskia, voor koffiebarretjes, trattoria’s, pizzeria’s, kookworkshops en markten. Uiteraard tipt Saskia ook schitterende straatjes, wijken, street art, kerken, kloosters, musea, uitkijkpunten en bijzondere plekken buiten de stad. Een gesigneerd exemplaar bestellen kan via deze link.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Steun Ciao tutti & Italië!

3 reacties

  1. Rob de Bruijn

    Ciao, Ciao Tutti,
    Wat een gezellige website en heerlijke dingen komen zo voorbij. Italië is al 12 jaar ons vakantieland en wij hopen eind augustus weer naar Toscane af te reizen. Ga me vast erop verheugen door alles wat jullie publiceren te volgen.

  2. Peter Willems

    Hoi Saskia
    Bij de boekhandel hier in ‘s-hertogenbosch kon ik je ‘Mijn Napels’ nog niet kopen. Ze zeiden dat de uitgave ervan uitgesteld is tot 23 mei, klopt dat?
    Buon weekend
    Peter

  3. Ciao Peter,
    dat klopt, het is vooralsnog alleen via Ciao tutti te koop.
    Vanwege de coronamaatregelen wilde de uitgever nog niet leveren aan de boekhandel.
    Overigens is 23 mei volgens mij nog geen harde datum, ik heb ook al later gehoord…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *