Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Maak zelf ravioli al plin & doe mee aan het virtuele raviolifeest van Merana!

Normaal gesproken komen mensen van heinde en ver naar Merana, voor de Sagra del Raviolo, die altijd plaatsvindt tijdens het tweede en derde weekend van juni. De hoofdrol tijdens dit culinaire feest is voor de beroemde ravioli.

In deze blog nam Natascha je mee naar de Sagra del Raviolo. Helaas kan dit jaarlijkse dorpsfeest dit jaar niet doorgaan, maar wat als we er een virtueel raviolifeest van maken?

Natascha: ‘Jullie hebben nog even de tijd om te oefenen met dit geheime recept van een van de Meranese mamma’s. Op zaterdag 13 juni gaan we met z’n allen thuis smullen van dit overheerlijke pastagerecht. Post je foto’s op Facebook met de hashtag #merana; de mooiste krijgen een ereplaatsje op de Facebookpagina van ons dorp!

Het recept voor ravioli al plin
Onderstaande hoeveelheden zijn voor ongeveer twee kilo ravioli. Ideaal om een voorraad aan te leggen (ravioli is prima in te vriezen) voor als je een keer weinig tijd hebt om te koken.

Voor de vulling heb je nodig: 200 gram kalfsvlees | 200 gram varkensvlees | 200 gram konijn | 1 kilo andijvie of veldsla | 1 wortel | 1 stengel bleekselderij | 1 laurierblad | 1 takje rozemarijn | 1 bosje tijm | een half glas extra vergine olijfolie | 12 gram grof zout | 2 eetlepels Grana Padano | 1 of 2 eieren (afhankelijk van de consistentie)

Bak het vlees langs alle zijden bruin en tot het goed doorbakken is. Laat afkoelen. Zet een grote pan water op het vuur (zonder zout), breng aan de kook en voeg de groenten toe. Kook ze ongeveer vijftien minuten, laat ze afkoelen en knijp ze goed uit.

Hak het vlees samen met het zout en de groenten fijn (bij voorkeur met een vleesmolen). Voeg de twee eetlepels Grana Padano-kaas toe en afhankelijk van de consistentie een of twee eieren.  Meng alles goed tot je een vaste structuur krijgt.

Voor de pasta heb je nodig: 600 gram 00 tarwemeel | 6 hele eieren | snufje zout | water

Leg de bloem met het snufje zout op het werkblad en maak er een kuiltje in. Breek de eieren boven het kuiltje en meng langzaam eieren en meel. Voeg, indien het deeg te droog is, een klein beetje water toe.

Kneed tot je een mooie elastische massa bekomt. Volgens onze Meranese mamma moet het deeg nu even bekomen van de stress die het kneden heeft veroorzaakt.  Wikkel het in plasticfolie en laat het ongeveer een half uur rusten.

Voor je er fijne pastavellen van maakt, kneed je het deeg nog even goed door. Wie een pastamachine heeft: begin met een grote stand en eindig zo fijn mogelijk. Je wilt de vulling van de ravioli kunnen proeven, daar zijn dikke pastavellen niet geschikt voor.

Strek het pastavel uit op je werkblad en met de achterkant van een klein lepeltje neem je een niet te grote hoeveelheid van de vulling en leg je die op het pastavel (zie foto). Elk toefje moet ongeveer een kleine vinger afstand zijn van het volgende.

Heb je een rij van deze vulling op je pastablad, plooi het dan over de vulling en snij deze rij af (zo dicht mogelijk bij de vulling).

Daarna is het tijd voor het typische kneepje (de ‘plin’). Tussen elke raviolo knijp je de pasta met duim en wijsvinger samen. Pas daarna snij je raviolo voor raviolo af van de rij.

De ravioli kun je dan koken in een ruime hoeveelheid water gedurende een drie tot vier minuten (wanneer de meeste ravioli drijven, zijn ze klaar om opgegeten te worden). Giet ze voorzichtig af.

Om optimaal van de smaak te genieten, kun je ze serveren met een klontje boter. Hier in Merana wordt er soms ook een scheutje wijn toegevoegd. Uiteraard smaakt het ook heerlijk met ragù of salieboter. Buon appetito!’

foto’s: David Hagerman

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *