Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Nieuwe kijktip op Netflix: de Italiaanse serie Il Processo

Wie graag door Mantova zou wandelen, kan alvast digitaal wegdromen bij beelden van de stad, die een glansrol speelt in de Italiaanse serie Il Processo, die sinds vorige week is te zien op Netflix.

Het proces verwijst naar het strafrechtelijke proces dat volgt nadat de zeventienjarige Angelica Petroni dood wordt aangetroffen in het water. Elena Guerra, de officier van justitie die de zaak krijgt toebedeeld, zou eigenlijk met haar partner Giovanni naar New York vertrekken, maar besluit te blijven als de identiteit van de biologische vader van het meisje bekend wordt.

foto’s: Canale 5 / Netflix

Wat er in de acht afleveringen precies gebeurt, zullen we niet verklappen, maar we kunnen je wél al vertellen dat je veel moois uit Mantova voorbij zult zien komen, zoals Palazzo Te met zijn schitterende fresco’s, Palazzo Beccaguti, Piazza Sordello, Palazzo d’Arco en Palazzo Andreani. Ook de rivier de Mincio en de meren rondom de stad komen prachtig in beeld.

De fresco’s in de Sala dei Giganti in Palazzo Te
Een van de meest herkenbare plekken is de Sala dei Giganti in Palazzo Te. Op de plek van dit indrukwekkende palazzo stonden ooit alleen paardenstallen. Hier dresseerden de Gonzaga’s hun paarden.

De familie Gonzaga dankte haar rijkdom grotendeels aan het fokken van raspaarden. Federico Gonzaga gaf architect en schilder Giulio Romano, een leerling van Rafaël, de opdracht op de plek van de paardenstallen een bijzonder palazzo te ontwerpen. De originele bestemming werd hierbij niet vergeten. De Sala dei Cavalli, de zaal van de paarden, werd volledig gewijd aan de beste hengsten van stal.

In de eerste zaal sta je oog in oog met architect Giulio Romano, dankzij een portret gemaakt door Titiaan. Romano werkte tussen 1525 en 1535 aan het palazzo. Het gebouw zelf stond binnen achttien maanden. De rest van de tijd werd gebruikt voor het decoreren van de kamers en zalen.

Een heel leger aan kunstenaars en ambachtslieden werkte aan de versieringen, tot elk hoekje bedekt was. Veel zalen zijn gedecoreerd met afbeeldingen van Griekse goden en van de Olympus – een symbool dat de hertog trouw was aan keizer Karel V in plaats van aan de paus.

Erotische scènes zijn nooit ver weg. Gonzaga liet het palazzo namelijk ontwerpen voor zijn minnares, Isabella Boschetti. Wie goed kijkt, ziet in een aantal kamers een paar Cupido’s staan in een klein bos. Bos is in het Italiaans bosco – het verkleinwoord boschetti zou een subtiele verwijzing zijn naar Isabella’s achternaam.

Er duikt regelmatig een salamander op, vergezeld van de zin ‘Quod huic deest me torquet’. Dat betekent: ‘Wat dit (dier) niet heeft, is de reden van mijn pijn’ – een verwijzing naar de koudbloedigheid van het beestje, dat Federico Gonzaga ontbeerde.

Zijn passie en enorme honger naar vrouwen zie je ook terug in de Camera di Amore e Psyche, met heel wat erotische taferelen.

Het meest indrukwekkend is echter de Camera dei Giganti, een kamer vol reuzen, die Federico liet maken om indruk te maken op zijn gasten. Dat lukt nog altijd, met al die kwade reuzen om je heen, de bliksemschichten en de stenen muren die instorten…

Nog zo’n bijzonder fresco in Mantova bewonder je in de Camera degli Sposi in het Palazzo Ducale. In deze blog lees je er meer over.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

4 reacties

  1. Eerst even een italiaans Netflix account maken! Kan makkelijk door een gratis testaccount voor VPN aan te maken en dan via bijv Milaan naar Netflix Italia te gaan en een account aan te maken. Na aannaken kan de vpn verbinding weer weg en kijk je alles in t italiaans, evt met italiaanse ondertiteling 🙂

  2. Die omweg hoeft niet Huub, hij staat gewoon ook op de Nederlandse Netflix, met Italiaanse ondertiteling.

  3. Beste, wij gingen een kijken naar de trailer maar zagen het fragment in het Engels gedubd. Bestaat er een mogelijkheid om deze reeks va Netflix in orginele Italiaanse versie te bekijken met Nederlandstalige ondertitels?

  4. Ciao Els,
    je kunt op Netflix bij elke serie de audio aanpassen (onder aan het scherm).
    Daar kun je dus in dit geval kiezen voor Italiaans als audiotaal en Nederlands voor de ondertiteling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *