Recepten 5 recepten met buffelmozzarella en burrata uit Het mediterrane dieet kookboek
Terug van vakantie en nét wat extra kilo’s meegenomen? Met Het mediterrane dieet kookboek ben je ze snel weer kwijt, terwijl je het vakantiegevoel toch lekker lang kunt vasthouden!
Dit praktische kookboek bevat namelijk honderdtwintig recepten voor een mediterraan dieet, met recepten uit de Griekse, Italiaanse en Spaanse keuken, met als basis verse, eenvoudige en seizoensgebonden ingrediënten.
De voordelen van het mediterrane voedingspatroon worden alom geprezen en – ook wetenschappelijk – erkend. Het mediterrane dieet is echter niet hetzelfde als een afvalmethode in de strikte betekenis van het woord. Het gaat meer om gezonde eetgewoontes waardoor je je gewicht reguleert.
Het mediterrane dieet is rijk aan plantaardige producten (groente, fruit, volkoren granen, peulvruchten en noten), vis, kip, zuivel en olijfolie. Het is een dieet dat ook rijk is aan antioxidanten. Dankzij het mediterrane dieet kun je je cholesterol verlagen, jezelf beschermen tegen hart- en vaatziekten én...
Italiaanse muziek Nuova era – Jovanotti en Dardust
Lorenzo Constantino Cherubini (Rome, 1966), beter bekend als Jovanotti, scoorde deze zomer een heerlijke hit met zijn Nuova era, in een fantastische samenwerking met componist/producer Dardust, met opzwepende elementen van afro en house:
Jovanotti is een singer-songwriter, rapper, muziekproducent en een van de meest succesvolle Italiaanse artiesten sinds eind jaren tachtig. In de jaren negentig had hij internationaal succes met de nummers Penso positivo en Ombelico del Mondo.
Jovanotti biedt een heel divers repertoire en is iemand die zichzelf steeds wil blijven vernieuwen. Ook weet hij zijn publiek keer op keer te verrassen.
Dat is hem deze zomer ook weer gelukt, met een schitterend project dat langs de Italiaanse stranden ging: zijn zinderende zomertour Jova Beach: zwemmen, zingen, dansen, met de voeten in het zand, van vier uur ‘s middags tot middernacht. In Viareggio, Rimini, Olbia, Vasto, Lido di Fermo en Praia a Mare was zijn tour een groot succes, met als een van de...
Italiaanse films & series La ragazza nella nebbia
Vanaf 5 september 2019 draait de Italiaanse film La ragazza nella nebbia (‘het meisje in de mist’) in de Nederlandse bioscopen, met onder anderen Toni Servillo (die we kennen van onder meer La grande bellezza) en Alessio Boni.
In het Italiaanse dorp Avechot (een imaginair dorpje in de omgeving van Bolzano en Bressanone, in de regio Trentino-Alto Adige) is de vijftienjarige Anna Lou spoorloos verdwenen. De eigenaardige detective Vogel wordt gevraagd om mee te werken aan de zaak. Hij onderzoekt of de verdwijning een opstandige tieneractie is of dat er in het dorp een wolf in schaapskleding rondloopt…
foto’s: Loris T. Zambelli
We zullen niet te veel verklappen, want de kracht van de film zit hem juist in de verrassende wendingen, de gevolgen van de kunst van het manipuleren en de sterke dialogen. De regisseur van La ragazza nella nebbia is namelijk Donato Carrisi, die de film baseerde op zijn gelijknamige roman en daarmee een grote rol reserveerde voor woorden en de kracht...
Recepten Glutenvrije olijfoliecake met appel en citroenglazuur uit Appeltaart van Janneke Philippi
Begin juli toerde Saskia samen met Janneke Philippi een weekje door Toscane, samen met een filmcrew, voor een reeks Aviko-recepten. Saskia: ‘Op onze enige vrije dag schoven we samen met de hele crew aan bij Dario Cecchini, in Panzano in Chianti, voor een urenlange lunch.
Dario verwende ons met allerlei vleesspecialiteiten, met als hoogtepunt zijn buitengewoon smakelijke bistecca. Als toetje was er olijfoliecake, hetgeen Janneke inspireerde tot een nog veel lekkerder recept, dat ze meteen kon opnemen in de gloednieuwe versie van haar boek Appeltaart – bij Janneke thuis, dat komende week verschijnt.
Het is een herziene uitgave van Jannekes eerdere boek Appeltaart, dat alweer tien jaar geleden verscheen. Alle recepten zijn opnieuw gefotografeerd en er zijn zo’n twintig spiksplinternieuwe recepten toegevoegd, waaronder een paar glutenvrije en vegan appeltaarten.
Voor mijn Italiaanse vrienden maak ik vaak een klassieke appeltaart (die valt áltijd in de smaak), maar voor een...
Recepten Buonissimo: zoete risotto met melkchocolade
Eindelijk, weekend! Geen wekker, lang ontbijten en bij een tweede cappuccino uitstippelen wat te doen en vooral wat te eten de rest van het weekend. Naar de markt, de delicatessenzaak of een duik in de voorraadkast om van de lunch een feestje te maken. Met wat zoets toe – want ook dát is weekend.
Ben je net zo dol op risotto als wij? Verras jezelf en je gasten dan eens met deze winterse risotto met chocolade uit het nieuwe kookboek Weekendlunch. Ideaal om het overschot aan chocoladeletters op een heerlijk Italiaanse manier weg te werken – en de beste combinatie van twee keer troosteten die we ooit proefden!
Wat heb je nodig?
Ingrediënten (voor vier personen): 750 milliliter melk | 250 milliliter slagroom | 25 gram boter | 300 gram risotto | 3 eetlepels suiker | 1 kaneelstokje | 75 gram melkchocolade
Bereidingswijze
Breng de melk met de slagroom tegen de kook aan en neem de pan van het vuur. Smelt in een pan met dikke bodem de boter. Roer er de risotto door en bak tot de...
Italiaanse films & series Caesar Must Die – Caesar moet sterven – film van de fratelli Taviani
Na lang wachten draait vanaf 13 december dan eindelijk de film Caesar Must Die ook in de Nederlandse bioscopen. Caesar Must Die is het meest recente meesterwerk van de op leeftijd zijnde fratelli Taviani.
Vittorio Taviani, geboren op 20 september 1929, en zijn broer Paolo, geboren op 8 november 1931, hebben sinds de vroege jaren zestig altijd samen films gemaakt.
Succesvolle films, die vaak in de prijzen vielen. Zo wonnen ze op het Film Festival in Cannes een Gouden Palm voor Padre padrone (1977) en de Grote Jury Prijs voor La notte di San Lorenzo (1982).Tijdens het Film Festival van Venetië van 1986 mochten ze een Gouden Leeuw voor hun gehele oeuvre in ontvangst nemen.
Caesar Must Die won de Gouden Beer op het Internationale Film Festival van Berlijn in 2012. Het is een documentaire die zich afspeelt op een wel heel bijzondere plek: de zwaarbewaakte Rebibbia-gevangenis in Rome. Niks geen set, niks geen in scène gezette gebeurtenissen en niks geen acteurs vers van de...
Le Marche De meesterwerken van Lorenzo Lotto in Recanati
Hoewel Lorenzo Lotto (1480-1556/57) werd geboren in Venetië, heeft de schilder altijd een sterke band gehad met Le Marche. Hij woonde er enige tijd en liet er schitterende werken achter, zoals zijn beroemde polittico, veelluik, in Recanati (1508).
In totaal maakte hij ongeveer dertig verschillende werken voor kerken en kloosters in de regio. Daarvan zijn er nog altijd vierentwintig te zien, in Ancona, Recanati, Jesi, Monte San Giusto, Urbino, Ancona, Cingoli, Mogliano en Loreto.
Wij nemen je mee naar Villa Colloredo Mels in Recanati, het thuis van het Museo Civico, met een indrukwekkende schilderijenverzameling. Er hangen werken uit de middeleeuwen van onder anderen Ludovico da Siena, Pietro di Domenico da Montepulciano en Olivuccio di Ciccarellon.
Het renaissance-gedeelte bevat werken van Vincenzo Pagani, Felice Damiani da Gubbio én de belangrijkste werken van Lorenzo Lotto.
zelfportret van Lorenzo Lotto
Museo Thyssen-Bornemisza, Madrid
Polittico di Recanati
In 1506 vroegen de...
Campanië 5x ontspannen in Napels en omgeving
Napels is enorm in trek en dat is goed te merken in de stad. De straten zijn gevuld met goed gestemde toeristen die het bruisende Napels met eigen ogen willen bekijken.
Wanneer je hier iets langer dan een aantal dagen verblijft, kun je de behoefte hebben om even te ontsnappen aan het chaotische verkeer en de vele mensen om je heen. Welke mogelijkheden heb je in Napels zelf of in de nabijheid van de stad?
Felicia van Salerno Travel geeft je een aantal tips die je goed kunt gebruiken wanneer je tijdens jouw bezoek even wilt ontspannen.
#1 Parco di Capodimonte
Dit enorme park, dat het paleis van Capodimonte omringt, beslaat meer dan honderd hectare. Het gebied werd oorspronkelijk gebruikt voor de jacht van de koninklijke familie, maar is nu voor iedereen vrij te bezoeken.
Het park is versierd met beelden en er is een grote verscheidenheid aan boomsoorten te vinden. Het is dan ook een ideale plek voor een warme zomerdag, waar je in de schaduw van de bomen kunt genieten van een heerlijk...
Abruzzen Ontdek Abruzzo met Antonella Barbella – trabocchi, truffels & lange lunches
Abruzzo is een prachtige maar vooral veelzijdige regio, die zich uitstrekt van de Adriatische Zee tot de bergen in het binnenland. Het is een verrassend veelzijdige regio, met dank aan de combinatie van de adembenemende natuur, een uniek stukje Italiaanse kust, de bergen, de historische stadjes en de authentieke keuken.
Antonella Barbella, geboren en getogen in Abruzzo, neemt je mee op een culinaire ontdekkingstocht in deze regio, met een aaneenschakeling van kookworkshops, (culinaire) uitstapjes, lunches en diners.
Nadine mocht alvast even voorproeven van Antonella’s favoriete plekken in Abruzzo en deelt graag een aantal heerlijke tips.
Costa dei Trabocchi
Nadine: ‘Vanaf vliegveld Weeze landen we na een twee uur durende vlucht op het vliegveld van Pescara. Vanaf daar is het ongeveer een half uur rijden naar de Costa dei Trabocchi, waar onze ontdekkingsreis zal starten.
Langs de Costa dei Trabocchi zijn er tal van authentieke vissershutjes te vinden, de traditionele trabocchi. In...
Recepten Snelle Siciliaanse pastasalade met tomaat naar recept van Jamie Oliver
In vijftien minuten een lekkere, gezonde maaltijd op tafel zetten? Het kan met het nieuwe kookboek van Jamie Oliver: Jamie in 15 minuten. In dit boek gaat Jamie nog verder terug naar de essentie van snel en efficiënt koken, zonder smaak en diversiteit uit het oog te verliezen: één heerlijk hoofdgerecht dat in slechts een kwartier op tafel staat.
Jamie in 15 minuten bevat meer dan zestig recepten met steeds één doel: met minimale tijdsinspanning maximale smaak. De gerechten zijn superlekker, gevarieerd en met seizoensproducten bereid – natuurlijk met de bekende Jamie-twist.
Pastasalade uit de Siciliaanse keuken
Op Ciao tutti delen we een voorproefje van zo’n supersnelle maaltijd: een pastasalade uit de Siciliaanse keuken.
Ingrediënten (voor vier personen)
*voor de pasta en tonijn: 320 gram pastaschelpjes | 8 zwarte olijven (met pit) | 400 gram rijpe tomaten, verschillende kleuren | 4 rode paprika’s uit een pot | 70 gram rucola | 4 tonijnsteaks, van 120 gram elk | 1...
Recepten Pastapakketjes met aardappel en truffel naar recept van Tessa Kiros
Als ik eenmaal truffel in huis heb, wil ik er het liefst gelijk mee aan de slag. Deze pastapakketjes met aardappel en truffel uit het nieuwe boek van Tessa Kiros (waaruit ik ook al deze herfstsoep deelde) zijn niet moeilijk om te maken (al kost het wel wat tijd met die verse pasta), maar zorgen voor een prachtig verrassingseffect op tafel.
Wat heb je nodig?
Ingrediënten (voor zes personen): 200 gram patentbloem | 2 eieren, licht geklopt | 1 theelepel olijfolie | 1 theelepel zout, voor de pasta
Voor de vulling en garnering heb je nog nodig: 500 gram aardappelen | 2 buitenste lagen van een prei, ongeveer 36 cm lang | geraspte Parmezaanse kaas | 215 gram boter | bloem | een witte truffel | zout en versgemalen zwarte peper
Hoe maak je de pastapakketjes?
Meng voor de pasta bloem, eieren, olijfolie en zout in een kom totdat het mengsel één geheel wordt. Stort uit en kneed het goed totdat je een mooi zacht deeg hebt. Dek af met een theedoek en laat bij kamertemperatuur ongeveer een half...
Le Marche De beeldentuin van Villa Buonaccorsi in Potenza Picena
Als je in de regio Le Marche zuidwaarts langs de prachtige Riviera del Conero rijdt, naar Potenza Picena, dan is het zeer de moeite waard om even rechtsaf richting het dorp Montecanepino te rijden. Na zo’n vijf kilometer kom je dan Villa Buonaccorsi tegen, een juweeltje van een villa met bijzonder mooie tuinen.
De villa werd gebouwd in de zestiende eeuw, in opdracht van de graven van Buonaccorsi, een oude familie uit de provincie Macerata. De villa werd uitgebreid en herbouwd tussen 1745 en 1750. In de negentiende eeuw werden er nog andere gebouwen, opslagplaatsen en stallen, aan toegevoegd. Tot 1969 mochten de Buonaccorsi’s het hun eigendom noemen, daarna kwam de villa in andere handen.
Als je door de poort het terrein oploopt, lijkt het alsof je een filmset betreedt. Het cliché ‘alsof de tijd heeft stilgestaan’ past hier perfect. Je krijgt onmiddellijk het gevoel alsof je de geschiedenis inloopt. Zelfs de oude elektriciteitsleidingen, buitenlampen en een roestende Vespa...