Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Vinicola Arno – wijn proeven in een amfitheater van wijngaarden

Midden in de Monferrato, een van de mooiste wijnstreken in Piemonte, die samen met de Langhe en Roero op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat, ligt Vinicola Arno. Dit wijnhuis bestaat pas sinds 2017, maar wist in die korte tijd al vele internationale prijzen voor de uitzonderlijke wijnen in de wacht te slepen.

Tijdens een bezoek aan Vinicola Arno worden we meegevoerd in het succesvolle verhaal van Mara en Michael Arno en proeven we van de wijnen van dit ‘jonge’ wijnhuis.

De start van een wijnavontuur

Vinicola Arno is het idee van de van oorsprong Portugese Mara en haar Brits-Italiaanse man Michael Arno.

Na lange tijd in het buitenland gewoond te hebben, wilden ze terug naar Michaels moederland, om zich toe te leggen op de productie van wijn van hoge kwaliteit in Mombercelli, in het hart van het gebied rondom Nizza Monferrato.

Nizza DOCG – topwijn die kan tippen aan Barolo

Het paradepaardje van Mara en Michael is hun Nizza DOCG, een rode wijn die alleen wordt geproduceerd in het gebied rondom Nizza Monferrato, van honderd procent Barbera-druiven.

Net als het wijnhuis van Mara en Michael is ook de Nizza DOCG nog relatief nieuw in de wijnwereld. Hoewel wijnboeren rondom Nizza al vele jaren streden voor erkenning voor hun specifieke wijngebied binnen de Barbera-zone, kreeg het pas in 2014 een eigen appellatie.

De Nizza DOCG is van zo’n hoog niveau dat hij zich kan meten met Barolo, uit buurstreek de Langhe, die al sinds 1980 een DOCG-status heeft. Een enorme prestatie waar de wijnboeren uit het Nizza-gebied maar wat trots op zijn.

Bij Vinicola Arno maken ze zowel een Nizza DOCG als een Nizza Riserva DOCG, beide gerijpt in grote eikenhouten wijnvaten en later op fles. Het verschil? De Riserva mag een stuk langer op smaak komen dan de ‘gewone’ Nizza DOCG.

Amfitheater aan wijngaarden

De ligging van Vinicola Arno is uniek. Vanuit de proefruimte kijk je uit op een halfronde heuvel met wijnranken. Het lijkt net een amfitheater, met een groene tribune van wijnstokken, een spektakel op zich.

Elk seizoen kleuren de wijngaarden op de heuvels weer anders. Het uitzicht dat je vanaf het balkon hebt is fenomenaal, alsof je eerste rang zit. Vinicola Arno koos als logo niet voor niets voor dit groene amfitheater, dat schittert op elk wijnetiket.

Ode aan dierbare familieleden

In de mooie proefruimte, met uitzicht over het amfitheater aan wijnranken, staan de zes wijnen van Vinicola Arno klaar om geproefd te worden, inclusief hapjes.

De wijnproeverij wordt begeleid door Alice, die met veel passie en trots het verhaal van Mara en Michael Arno vertelt.

Op tafel staat een doos vol oude foto’s, aan de hand waarvan Alice ons meeneemt in hun verhaal en hun liefde voor Piemonte. Ondertussen schenkt ze ons een voor een de wijnen in en introduceert ze Mara’s en Michaels dierbare familieleden aan wie de wijnen zijn opgedragen.

Bilotto, Elvira, Desolina, Maria Augusta, Lorella en Leone passeren allemaal de revue. Elke slok wijn is een beleving op zich, die nog versterkt wordt door de enthousiaste presentatie van Alice.

Bilotto en Elvira

Vinicola Arno’s witte wijn is de Monferrato DOC Bianco Bilotto, genoemd naar Michaels vader Bill, die door Michaels tante Irma altijd Bilotto werd genoemd. Bilotto is een blend van Nascetta en Sauvignon Blanc en ideaal bij de aperitivo.

De rosé draagt de naam van Michaels tante Elvira, een sterke vrouw met een eigen trattoria die tot in de verre omstreken bekend was. Deze vino rosato is gemaakt van honderd procent Barbera-druiven. Het is een frisse, elegante zomerwijn met aroma’s van kers en aardbei.

Desolina en Maria Augusta

De Barbera d’Asti DOCG Desolina is genoemd naar Michaels moeder, een sterke vrouw met roots in Parma. Geen uitdaging was haar groot genoeg. Haar motto was dat als je hard genoeg voor iets werkt, je dan krijgt wat je wil. Iets wat ook geldt voor Mara en Michael.

Deze klassieke Barbera d’Asti is gemaakt met honderd procent Barbera-druiven. De wijn heeft een robijnrode kleur en een rijk bouquet van rood fruit.

Daarnaast is er de Barbera d’Asti Superiore Maria Augusta, vernoemd naar Mara’s moeder die werd geboren in Porto. Ze was niet alleen een liefhebber van port, maar hield ook van reizen en het samenzijn met familie en vrienden.

De eerste Superiore die werd geproduceerd heette Agosta, de bijnaam van Maria Augusta, maar later veranderden Mara en Michael dit in haar originele naam.

Deze wijn mag zes maanden rijpen in Franse eikenhouten vaten, waarna de wijn in de fles verder op smaak komt tot hij perfect is om te drinken. De kleur is intens robijnrood; qua smaak proef je rijpe kers en pure chocola.

Lorella en Leone

Lorella, de naam van de Nizza DOCG, is een verwijzing naar Mara’s en Michels zoon en dochter, Lorenzo en Gabriella.

Deze wijn rijpt anderhalf jaar op hout en daarna nog een aantal maanden in de fles. Mara en Michael weten zo een schitterende volle rode wijn te creëren waarin rijpe kers, vanille en tabak de boventoon voeren.

De Nizza Riserva DOCG Leone bestaat pas sinds maart 2023 en is een eerbetoon aan twee bijzondere familieleden, Leone (Michaels oudste oom, een enorme levensgenieter en groot liefhebber van wijn) en Leo, Mara’s neef.

Deze wijn rijpt minimaal vierentwintig maanden in grote houten wijnvaten en daarna minstens tien maanden in de fles, wat zorgt voor rijke, complexe aroma’s van zwart fruit en kruiden en een rijk smaakpalet met een eindeloos lange afdronk.

Leone is een echte ‘meditatiewijn’, zo vertelt Alice. Niet voor bij het eten maar om heerlijk in alle rust van te genieten. Volgens Alice moet je deze wijn proeven in combinatie met extra pure chocolade. Ze zet een schaaltje op tafel en schenkt een proefglas in.

Het stukje puurder dan pure chocola brengt inderdaad het allerbeste in Leone naar boven. Wat een fantastische combinatie!

Boek een wijnproeverij bij Vinicola Arno

Wil je ook een wijnproeverij bij Vinicola Arno boeken? Dat kan van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.30 uur en op zaterdag en zondag van 10.00 tot 18.00 uur. Reserveren (liefst een paar dagen voor je bezoek) kan via info@vinicolaarno.com.

Je kunt de wijnen van Vinicola Arno ook bestellen voor thuis, door een e-mail te sturen naar info@vinicolaarno.com of te bellen naar 0039-3343556688.

Proeven tussen de kunst van Paolo Spinoglio

In de proefruimte van Vinicola Arno vind je naast heerlijke wijnen ook de prachtige sculpturen van kunstenaar Paolo Spinoglio (1956-2002), onder de naam Insieme (‘samen’).

Spinoglio, afkomstig uit Turijn maar lange tijd woonachtig in Mombercelli – maakte veel sculpturen waarin twee figuren samen één zijn, waaronder Amanti rossi, Due visi en Innamoratini.

Insieme staat symbool voor het samen aan de slag gaan. Zo bouwden Mara en Michael gezamenlijk een prachtig wijnimperium op waar ze letterlijk en figuurlijk de vruchten van plukken.

met dank aan Andrea Pesce & Vinicola Arno voor een aantal foto’s

Overnachten bij Vinicola Arno

De setting van Vinicola Arno is zo betoverend mooi, dat je er het liefst zou willen blijven om te genieten met een glas wijn bij de ondergaande zon achter de wijngaarden. Dat kan, in een van de gastenverblijven van Villa Arno.

Villa Arno bestaat uit twee schitterend gerenoveerde boerderijen, met een rustieke en tegelijkertijd moderne, ietwat industriële uitstraling. In een van de eetkamers zie je bijvoorbeeld nog de gewelfde, stenen plafonds. De bijbehorende keuken heeft juist een hoog houten balkenplafond, die de originele structuur van het dak laat zien.

Hier en daar staan nog de oude stenen muren overeind, die samen met de strakke witte muren één geheel vormen. De architect zorgde voor een hele stijlvolle balans tussen oud en nieuw, rustiek en modern.

Vanuit beide verblijven stap je zo de tuin in, met een zwembad (inclusief jacuzzi) en een groot terras.

foto’s: Viva! – Villa’s in Vineyards

Zin gekregen om vakantie te vieren in Villa Arno? Op de website van Viva! – Villa’s in Vineyards vind je alle details voor een verblijf bij Villa Arno.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *