Recepten Spaghetti met citroenpesto uit Procida uit het kookboek Pasta Grannies – Comfort Cooking
Van wie kun je beter pasta leren koken dan van de Pasta Grannies, die hun leven hebben gewijd aan koken, familie en samen genieten?
In het tweede kookboek van de Pasta Grannies verzamelde Vicky Bennison nóg meer hartverwarmende recepten en verhalen van onze favoriete Italiaanse grootmoeders. Je smult niet alleen van de prachtige foto’s, maar leert ook stap voor stap hoe je authentieke Italiaanse (pasta)gerechten maakt waarvan iedereen zal genieten.
Pasta Grannies – Comfort Cooking is niet zomaar een kookboek, maar ook en vooral een vrolijke Italiaanse levensles. Daarom bevat het boek ook QR-codes naar YouTube-filmpjes waarin de nonna’s je ieder recept precies uitleggen, alsof je bij hen in de keuken staat.
Van gnocchi tot tagliatelle
Proef de kastanjegnocchi met walnotenpesto van Pina (91), liefdevol gemaakt met ingrediënten die ze rond haar huis in Ligurië verbouwt, of het speciale tagliatellerecept van Marietta (99), rechtstreeks uit haar moestuin op het platteland van...
Cinque Terre Wandel van Riomaggiore (Cinque Terre) naar Portovenere
Je hebt gewone wandelingen en wandelingen die je niet snel meer zult vergeten, die zó mooi zijn dat je af en toe in je armen moet knijpen om te controleren of je niet droomt. Vandaag neemt Paul jullie mee op zo’n wandeling, met als vertrekpunt een van de dorpjes van de Cinque Terre in Ligurië.
‘De Cinque Terre in Ligurië zijn bij uitstek geschikt voor mooie kustwandelingen. Met name de etappes van Corniglia naar Vernazza en van Vernazza naar Monterosso (of andersom) zijn prachtig.
De állermooiste wandeling in dit gebied voert je echter van Riomaggiore naar het havenstadje Portovenere, zuidwaarts over het schiereiland.
Het is een hele rustige wandelroute en dus veel minder druk dan het beroemde wandelpad van de Cinque Terre, dat regelmatig volstroomt met actieve wandelaars.
Op een zonnige voorjaarsdag zijn we er klaar voor. We starten in Riomaggiore, het meest zuidelijke dorpje van de Cinque Terre. Hier start onder andere de wereldberoemde wandeling over de Via dell’Amore,...
Italiaanse films & series Vera – een film over de Romeinse actrice Vera Gemma
Vanaf 16 februari schittert Vera op het witte doek, een film over Vera Gemma, een actrice van middelbare leeftijd die in Rome woont. Namens Arti Film mogen we alvast van een voorproefje van Vera delen.
Opgegroeid op de set van spaghettiwesterns
Vera (1970) is de dochter van acteur Giuliano Gemma (1938-2013) en zijn eerste vrouw Natalia Roberti. Ze groeide op in Rome en was vaak op de set van spaghettiwesterns te vinden, waarin haar vader speelde, zoals A Pistol for Ringo, Arizona Colt en Day of Anger.
Ook speelde hij als Garibaldi’s generaal in Visconti’s Il Gattopardo en won hij een David di Donatello (het Italiaanse equivalent van een Oscar) voor zijn rol in Il deserto dei Tartari.
In 2013 maakte ze een documentaire over hem: Giuliano Gemma – un italiano nel mondo. Als eerbetoon aan haar vader draagt Vera iedere dag een cowboyhoed op haar geblondeerde haren.
Hoewel ze eigenlijk haar hele leven in zijn schaduw staat, schitterde ze zelf ook op het witte doek, onder andere in La...
Italiaanse films & series Nostalgia – een film over vriendschap en vetes in Napels
Vanaf 9 februari draait de Italiaanse film Nostalgia in de bioscoop. De verfilming van het gelijknamige boek van Ermanno Rea was in handen van regisseur Mario Martone.
De drie hoofdrollen in deze film – de Italiaanse Oscarinzending – zijn voor de Romeinse acteur Pierfrancesco Favino (die je wellicht kent van Romanzo Criminale, Suburra en Il traditore) als Felice Lasco, de Napolitaanse acteur Francesco di Leva als Don Luigi en de Pugliese acteur Tommaso Ragno (die je wellicht ook hebt gezien in Lazzaro Felice) als Oreste Spasiano.
Maar ook Napels heeft een prachtige rol. De sfeer van de stad wordt perfect weergegeven, van de rauwe kant tot de gastvrijheid en de (mede)menselijkheid van de buren, van de inzet van de priester en de jongeren voor wie hij een mentor is tot de schoonheid van de vervallen en verweerde palazzi.
Herinneringen aan een jeugd in Napels
Felice Lasco keert na ruim veertig jaar van zijn woonplaats Caïro terug naar Rione Sanità in Napels, waar hij geboren en...
Umbrië Proeven van Perugia – drie culinaire tips in de hoofdstad van Umbrië
Umbrië is de enige Italiaanse bestemming die voor 2023 op de Best in Travel-lijst van Lonely Planet staat, vanwege de heerlijke keuken. Van truffel tot ‘heilige wijn’, van porchetta tot de beroemde Baci, Umbrië is een waar Luilekkerland.
We zullen dit jaar extra veel culinaire tips uit Umbrië delen, te beginnen met drie heerlijke adressen in de hoofdstad Perugia. Alle drie anders-dan-anders, met een eigentijdse, moderne touch. Buon appetito!
Alphaville
Italianen houden van goede koffie, maar iets lekkers voor erbij is – buiten de klassieke cornetto als ontbijt – niet altijd aan hen besteed. Behalve bij de kleurrijke koffiebar Alphaville (Via Sant’Ercolano 30).
Hier kun je niet alleen terecht voor een lekkere cappuccino of espresso, maar ook voor cupcakes, muffins (probeer zeker die met pistachenootjes), koekjes of worteltaart. Absoluut het proeven waard is ook de chocoladetaart waarin de beroemde lokale Baci zijn verwerkt!
foto’s: Alphavilla
Ristorante Il Moderno...
Palermo Giardini del Palazzo Orléans – een groene oase in Palermo
Palermo is het bruisende hart van het eiland Sicilië, in de Middellandse Zee. De Siciliaanse hoofdstad is een smeltkroes van culturen en volkeren die in de afgelopen eeuwen het eiland hebben veroverd en bewoond.
Deze mengelmoes komt het best tot uiting op een van de bekende markten van Palermo, zoals je ook in deze podcast kunt beleven. Chaos ten top, met veel geschreeuw in een waterval aan Palermitaans dialect en kramen vol kleur.
Als je na je bezoek aan de markt even wil ontsnappen aan alle hectiek van de stad dan is een bezoek aan Giardini del Palazzo Orléans het ideale recept. Erwin neemt je er in dit artikel mee naartoe.
De tuinen van het Palazzo d’Orléans
Erwin: ‘Op een steenworp afstand van het wereldberoemde Palazzo Reale, aan een van de drukste verkeersaders van Palermo, staat het imposante Palazzo d’Orléans. Het palazzo, dat stamt uit de achttiende eeuw, is tegenwoordig het thuis van de presidente van de regio Sicilië.
In 1775 startte men met de bouw, maar de...
Recepten Sbrisolona – kruimelnotentaart met grappa
Tijdens ons laatste bezoek aan Parma en omgeving proefden we talloze malen van een stukje sbrisolona, kruimelnotentaart. De naam is afgeleid van het Italiaanse woord voor kruimels, briciole.
Het recept voor deze kruimelnotenkoek
Het recept komt oorspronkelijk uit Mantova, maar neemt ook in de provincie Parma een belangrijke plek op het menu in.
‘De sbrisolona wordt vaak als dessert gegeten, je besprenkelt de koek dan met een beetje grappa. Zelf eet ik hem het liefst met een glaasje zoete dessertwijn erbij. Of gewoon tussendoor. Want als ik hem eenmaal gemaakt heb, kan ik maar moeilijk wachten tot het tijd is voor het dessert,’ aldus Sarena Solari, die in haar bakboek een perfect recept voor sbrisolona heeft opgenomen, dat we graag met jullie delen.
Wat heb je nodig?
150 gram blanke amandelen | 50 gram ongepelde amandelen | 200 gram fijn maïsmeel | 200 gram bloem | 200 gram kristalsuiker plus twee extra eetlepels | 200 gram koude boter | de geraspte schil van 1 citroen | een...
Chianti Lunchen bij La Bottega in Volpaia (Chianti)
Wat een geluksvogels zijn we toch! Vorige week maandag werden we in Florence opgehaald voor een verblijf bij Villa La Palagina. Het feest begon meteen in de auto, met schitterende landschappen die aan ons voorbijtrokken.
Na een korte tussenstop in Impruneta voor een eerste fotoshoot, werden we onthaald bij Castello di Verrazzano, waar de druivenranken al sinds 1150 de sappigste druiven leveren voor een buitengewoon smakelijke Chianti.
In 1485 werd hier Giovanni da Verrazzano geboren, een ontdekkingsreiziger die een groot deel van de Amerikaanse oostkust ontdekte, waaronder de baai van New York. Waarom hij zo ver van dit schitterend gelegen huis trok, mag een raadsel heten, zeker als je de wijn die hier wordt geproduceerd eenmaal hebt geproefd.
Ondanks het vroege tijdstip smaakten de eerste slokjes Chianti prima, al waren we vooral onder de indruk van het castello zelf en de omliggende tuinen.
Voelden we ons tijdens de autorit al heel bijzonder en bevoorrecht, dwalend langs de...
Recepten Ribollita – recept voor deze ‘opnieuw gekookte soep’ uit Toscane
Na het wijnproeven bij Castello di Brolio werden we bij Ristorante Da Pode in San Gimignano nog eens culinair in de watten gelegd. Gastheer Sergio voorzag ons meteen bij binnenkomst van wijn – maar dan nu een goed glas vol – terwijl zijn echtgenote Lucia in de keuken de laatste hand legde aan het menu.
Opnieuw gekookte soep
We zullen jullie niet lekker maken met alles wat Lucia ons die avond voorschotelde, maar delen wel graag haar recept voor ribollita met jullie. Deze honderd procent Toscaanse soep, waarvan de naam letterlijk ‘opnieuw aan de kook gebracht’ betekent, is een stevige primo piatto, die wordt gemaakt met onder andere brood, bonen en kool.
De soep dankt zijn naam aan de gewoonte van de boeren om na het harde werk een restje groentesoep op te warmen, die ze op smaak brachten met wat extra olijfolie en een in dunne plakjes gesneden ui, zodat zich een goudkleurig korstje aan de bovenkant vormde.
Naast de soep zette Lucia nog borden met rauwe rode ui, in parten, op...
Recepten Donna Hay’s stervormige lasagne met courgette, spinazie en mozzarella
Mede dankzij de stervorm staat deze vegetarische lasagne uit One Pan Perfect van Donna Hay ook perfect op de kersttafel!
Wat heb je nodig?
Ingrediënten (voor vier tot zes personen): 850 gram wilde spinazie, waarvan de steeltjes verwijderd zijn | 1 kilo verse ricotta | 80 gram Parmezaanse kaas, fijngeraspt (plus een beetje extra) | 50 gram muntblaadjes, fijngesneden | 50 gram bladpeterselie, fijngesneden | zeezout en grofgemalen zwarte peper | drie vierkante lasagnebladeren van dertig centimeter (of achttien lasagnebladen van acht bij vijftien centimeter), geblancheerd | 4 courgettes, in dunne plakken | 300 gram verse mozzarella, in plakken | extra vergine olijfolie
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200°C. Doe de spinazie in een grote, hittebestendige kom en schenk er kokend water over. Laat tien seconden staan en giet af.
Leg de spinazie tussen twee lagen keukenpapier en druk het overtollige water eruit. Snijd de spinazie grof en schep met de ricotta, Parmezaanse kaas, munt,...
Recepten Warme Aperol Spritz – Italiaanse cocktail voor koude dagen
Het sfeervolle boek Winter warmers biedt zestig hartverwarmende cocktails voor de koude dagen. Steek de open haard maar aan en ga aan de slag om een cocktail op basis van gekruide pompoensiroop met bourbon, citroensap en oranjebitter, een bombardino met espresso met advocaat, brandy en slagroom of een winterse versie van de Aperol Spritz te maken.
Warme Aperol Spritz
Warme Aperol Spritz is de mediterrane variant van glühwein met kaneel, vol sappige fruitsmaken dankzij de mix van mangosiroop, appelsap en verse sinaasappel. Perfect om tijdens een wandeling te drinken of om op te dienen bij een feestje als je iets lichters en frissers wilt dan de gewone glühwein.
Wat heb je nodig?
Voor 8 glazen warme Aperol Spritz heb je nodig: 1 sinaasappel | 200 milliliter Aperol | 750 milliliter witte wijn | 300 milliliter appelsap | 75 milliliter mangosiroop
Bereidingswijze
Snijd de sinaasappel in schijfjes en voeg deze toe aan een grote pan. Schenk de Aperol, witte wijn, het appelsap en de...
Recepten Zomers toetje: aardbeien met balsamico
Tijd voor zomerkoninkjes! Nu deze blozende vruchten weer volop aanwezig zijn, trakteren we op een recept voor een lekker zomers toetje: aardbeien met balsamico.
Lianne Janssen, de vrouw van Ciao tutti’s Paul, deelt een heerlijk recept dat ze voor het eerst mocht proeven bij Podere Cerale, een oude boerenhoeve in de heuvels van Toscane. Als het aardbeienseizoen is, maken de eigenaren van deze hoeve namelijk graag deze dolce met aceto balsamico klaar om in de avondzon van te genieten.
Voor deze lekkernij heb je nodig (voor zes personen): 1 kilo aardbeien │ 2,5 dl rode wijn │ 2,5 dl water │ 150 gram suiker │ 1,5 eetlepel aceto balsamico
Doe de rode wijn en het water in een kom en voeg hier de suiker en de aceto balsamico aan toe. Roer tot de suiker is opgelost en schep er dan de aardbeien doorheen. Laat de aardbeien in de koelkast minstens een halfuur marineren alvorens ze te serveren, met een takje munt. Ook lekker bij een bolletje vanille-ijs!
Buon appetito!