Valle d'Aosta Een stukje van de Cammino Balteo, de Cappella di San Michele en het Castello di Cly
Een van de mooiste wandelroutes in de regio Valle d’Aosta is de Cammino Balteo, die verdeeld over drieëntwintig etappes meer dan veertig plaatsen met elkaar verbindt. Als je deze wandelroute volgt, geniet je van de prachtige natuur, lokale tradities, eeuwenoude dorpjes en wegen die al door de Romeinen werden bewandeld. Erwin neemt je mee langs een deel van de route.
Erwin: ‘Het is nog vroeg als ik vanuit Hotel alla Posta in Saint-Vincent naar het startpunt van mijn wandeling loop. Ik ga een deel van de Cammino Balteo lopen, een wandelpad dat bijna driehonderdvijftig kilometer lang is en dwars door de Aosta-vallei loopt.
Ik loop een deel van de achtste etappe, die van La Magdeleine naar Verrayes voert, over een lengte van ruim negentien kilometer. Mijn startpunt is echter niet in La Magdeleine maar bij de kleurrijke Cappella di Saint Pantaléon.
Vanaf hier loop ik naar het gehucht Semon. Dit deel van de route is ongeveer zeven kilometer lang. Het eerste deel loopt over een...
Venetië Carpaccio – van een Venetiaanse schilder tot een voorgerecht
Bij het woord carpaccio denk je waarschijnlijk allereerst aan het Italiaanse voorgerecht van plakjes zeer dungesneden ossenhaas met een sausje van tabasco, mayonaise en witte peper.
Wat echter bijna niemand weet, is dat dit gerecht niet alleen in Venetië is bedacht, maar dat het zijn naam dankt aan een Venetiaanse schilder, Vittore Carpaccio geheten.
Cipriani’s carpaccio
Het gerecht carpaccio werd in 1950 voor het eerst geserveerd. Giuseppe Cipriani, de eigenaar van Harry’s Bar in Venetië, wilde voor een van zijn vaste gasten, gravin Amalia Nani Mocenigo, graag wat bijzonders maken. Ze leed aan bloedarmoede en moest van de huisarts rauw rood vlees eten. Cipriani besloot haar te verrassen en maakte zijn allereerste carpaccio.
Hij noemde dit gerecht zoals gezegd naar de schilder Vittore Carpaccio, aangezien de rode kleur van de ossenhaas Cipriani deed denken aan de helderrode kleur die de schilder vaak gebruikte. Hij had een paar dagen eerder veel werk van Carpaccio gezien in een...
Recepten Gubana – gevulde cake uit de regio Friuli-Venezia Giulia
De inwoners van de regio Friuli-Venezia Giulia eten deze feestelijke, gevulde cake eigenlijk alleen met Kerstmis. Maar wie deze kerst een goed gelukte gubana op tafel wil zetten, kan beter een keertje geoefend hebben… Bovendien is het stiekem ook een heerlijke herfstige cake!
Gubana? Dat klinkt niet erg Italiaans. Dat klopt, en dat heeft te maken met een fenomeen dat je in heel Friuli-Venezia Giulia zult tegenkomen: Slavische invloeden. De geografische ligging heeft in deze streek een behoorlijke stempel gedrukt, op de taal, de keuken, de gebruiken…
Guba is een Slavisch woord, en betekent ‘vouw’ of ‘vouwen’. De echte, originele Friulaanse gubana wordt gemaakt met bladerdeeg, maar er zijn ook allerlei varianten met deeg te vinden in de regio. De vulling bevat wel altijd rozijnen, pijnboompitten en (wal)noten.
Gubana – gevulde cake uit Friuli-Venezia Giulia
Vandaag delen we het recept van Il Cucchiaio d’Argente voor de gubana, op basis van deeg. Let op: de vulling heeft...
Recepten Pappardelle met palmkool en burrata naar recept van pastaman Mateo
Mateo Zielonka werd al jong verliefd op de Italiaanse keuken. Hij is met name op Instagram bekend als ‘de pastaman’. Als je zijn pagina ziet, weet je meteen waarom: hij trakteert zijn vele Instagramvolgers op de origineelste en spectaculairste pasta die je ooit hebt gezien.
Gestreept, gestippeld, rood, groen, zwart en in elke denkbare vorm. Mateo’s creaties zijn een droom voor iedere pastaliefhebber. Mateo vindt overal inspiratie voor zijn adembenemende pastacreaties: in kunst, de natuur en zijn moestuin.
In het boek De pastaman onthult Mateo voor het eerst hoe je zijn mooie creaties zelf kunt maken. Hij begint met klassiek goudgeel deeg, legt uit hoe je alle vormen en kleureffecten maakt – van stippen en strepen (met natuurlijke ingrediënten), lasagnevellen en pappardelle, ravioli, tortellini en andere fantastische gevulde pasta’s – en sluit af met veertig recepten voor heerlijke sauzen en pastamaaltijden.
Het boek bevat prachtige foto’s en duidelijke...
Italiaanse films & series Tre Piani – de nieuwe film van Nanni Moretti
Vanaf 28 oktober geniet je in de bioscoop van Tre Piani, de nieuwe film van regisseur Nanni Moretti (bekend van onder meer Caro diario, La stanza del figlio, Mia madre en Habemus Papam).
Met Tre Piani geeft Nanni Moretti een intiem inkijkje in de levens van mensen die het voor de buitenwereld voor elkaar lijken te hebben, maar desondanks worstelen met zichzelf en de keuzes die ze hebben gemaakt.
De Italiaanse topcast met onder anderen Riccardo Scamarcio (bekend van onder andere Mine Vaganti), Alba Rohrwacher (die eerder schitterende rollen vertolkte in Io sono l’amore en La solitudine dei numeri primi) en Margherita Buy (Mia madre) houdt je als kijker een spiegel voor.
Nanni Moretti baseerde zijn film op het boek Three Floors Up van Eshkol Nevo. De tre piani, drie verdiepingen, verwijzen naar de etages waar drie gezinnen wonen, in een appartementencomplex in de Romeinse wijk Prati.
Op de eerste verdieping leven Lucio (Riccardo Scamarcio) en Sara (Elena Lietti) met hun dochter...
Sicilië Bewonder alle details van de astronomische klokkentoren van Messina
Messina wordt vaak overgeslagen tijdens een rondreis Sicilië, maar alleen al vanwege de bijzondere klokkentoren is deze stad in het uiterste noordoosten van het eiland een bezoekje waard. De campanile heeft namelijk de grootste en meest ingenieuze astronomische klok ter wereld!
Niet alleen bewonder je er de verschillende sterrenbeelden, er is ook een eeuwigdurende kalender, met een engel die altijd de juiste dag van het jaar aanwijst. Om middernacht zie je de wijzer verspringen naar een nieuwe datum. Maar het echte spektakel zie je twaalf uur eerder…
Dina en Clarenza – twee lokale heldinnen
Overdag slaan de drie meter hoge beelden van Dina en Clarenza, aan weerszijden van de bronzen haan, elk kwartier en elk uur de klok. Deze twee lokale heldinnen hebben Messina volgens de overlevering gered van de ondergang.
In de nacht van 8 augustus 1282 probeerden de troepen van het regime van Anjou de stad aan te vallen en in te nemen. De twee vrouwen stonden op wacht en slaagden erin de...
Palermo Vijf schitterende kerken in Palermo naast de beroemde kathedraal
Sinds 2015 staat Palermo op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Niet met het hele historisch centrum, maar wel met alle prachtige bouwwerken die herinneren aan de aanwezigheid van de Arabieren en de Normandiërs in de stad, zoals de Cattedrale della Santa Vergine Maria Assunta.
Naast deze indrukwekkende kathedraal kent Palermo nog veel meer prachtige kerken waar je zeker een kijkje moet nemen. We zetten vijf schitterende kerken in de stad voor je op een rijtje.
San Giuseppe dei Teatini
Net om de hoek van I Quattro Canti, vlak bij het Piazza Pretoria, vind je de San Giuseppe dei Teatini. Het is een van de belangrijkste en indrukwekkendste kerken van Palermo, vol Siciliaanse barok waarvan je mond letterlijk zal openvallen.
Hoewel de façade naast de grootsheid van I Quattro Canti een beetje wegvalt, is het binnen een en al spektakel. De kerk werd gebouwd tussen 1612 en 1645, in opdracht van de Teatini-monniken, op de plek van een aan Sant’Elia gewijde kerk. Deze nieuwe kerk werd...
Recepten Siciliaanse pasta met bloemkool en pijnboompitten uit De vegetarische Zilveren Lepel
De Italiaanse keuken, met haar nadruk op groenten en granen, is bij uitstek geschikt voor vegetarische maaltijden. In De vegetarische Zilveren Lepel vind je meer dan tweehonderd klassieke en eigentijdse Italiaanse vegetarische recepten.
De nadruk ligt op gezonde recepten voor iedereen die minder vlees wil eten: voorafjes, hoofdgerechten, salades, bijgerechten en desserts, van klassiekers uit de Italiaanse keuken tot eigentijdse recepten met hier en daar een exotische twist.
Denk aan een zomerse minestrone, tomatenrisotto met lentegroente, kastanjelasagne met pompoen en palmkool, pompoentaart met paprika, bietengazpacho met venkel en pasta met bloemkool en pijnboompitten. Dit laatste recept mogen we alvast met jullie delen!
Pasta met bloemkool en pijnboompitten
Ingrediënten (voor vier personen): 50 gram (passolina)krenten* | 350 gram bloemkool, in roosjes | 60-75 ml extra vergine olijfolie | 1 gele ui, gesnipperd | mespunt saffraan | 40 gram pijnboompitten | 320 gram maccheroni | 40...
Italiaanse films & series Luna Park – een magische Netflix-serie over het Rome van de jaren zestig
Vanaf 30 september neemt de Italiaanse Netflix-serie Luna Park je in zes afleveringen vol magie en mysterie mee naar het Rome van de jaren zestig, de tijd van La Dolce Vita.
Alleen de soundtrack van Ornella Vanoni – een remix van Tu Me – is al heerlijk, maar ook het verhaal zelf mag er zijn. Het kleurrijke decor is de kermis waar Nora Marini (gespeeld door Simona Tabasco) werkt. Ze ontmoet daar Rosa Gabrielli (vertolkt door Lia Grieco), die behoort tot een welgestelde Romeinse familie.
Door de ontmoeting van beide meisjes zien zowel zijzelf als hun families zich geconfronteerd met hun verleden, in een reeks ontwikkelingen, geheimen en intriges. Wat heeft het lot voor hen in petto?
Als je wel eens in het Park Lido di Ostia bent geweest, dan zul je waarschijnlijk wel wat bekende plaatjes zien. Ook het Piazza Sirio in Ostia, de Tiber, het Tibereiland en de wijk Prati komen mooi in beeld.
De opnames werden precies een jaar geleden gemaakt, in het najaar van 2020, als Rome – als...
Recepten Frisse citroentiramisù uit Desserts bij Janneke thuis
Chocolade panna cotta, citroentiramisù, bosvruchtencharlotte, sinaasappel-yoghurtsoufflé, snelle meringueparfaits, gefrituurd ijs en chocoladebitterballen…
Alleen al door de foto’s van deze toetjes in Janneke Philippi’s nieuwste boek willen we meteen aan tafel. Eigenlijk kun je alle andere gangen meteen wel overslaan en hup, naar het dessert, zoveel dolce inspiratie is er in dit kookboek te vinden.
Desserts – bij Janneke thuis bevat een ruime keuze aan geweldige desserts, waarvan de meeste ook nog eens in niet meer dan dertig minuten en met een handvol ingrediënten te maken zijn. Of je nu een klassiek dessert wil maken voor een feestelijk etentje of juist iets bijzonders voor een gezellige avond met vrienden, dankzij dit boek wordt niet het hoofdgerecht, maar het toetje het hoogtepunt van de avond!
We mogen het recept van de citroentiramisù alvast met jullie delen, voor een voorproefje van de Italiaanse zomer! Janneke: ‘Het is een van mijn favoriete tiramisù-recepten....
Piemonte Alba – hoofdstad van de Langhe & Unesco’s stad van de gastronomie
Alba, de hoofdstad van de Langhe, is een stad met een lange geschiedenis. De Romeinen gaven deze plaats de naam Alba Pompeia, maar lang voor die tijd was het al een bloeiende nederzetting.
In het Museo Civico vind je nog veel archeologische resten terug van vroegere beschavingen. Het museum organiseert ook regelmatig een rondleiding met het thema Alba Sotterranea, waarbij je een van de ruim twintig ondergrondse plekken van Alba bezoekt in gezelschap van een archeoloog.
In de kelder van een bank is bijvoorbeeld nog een geplaveid kruispunt van twee Romeinse wegen te zien, onder de San Giuseppe ligt een hoek van het vroegere theater en onder een school liggen delen van een Romeinse galerij en een muur.
foto’s: Alessandro Cristiano
Piazza Risorgimento
Het kloppend hart van Alba is het Piazza Risorgimento. Ten tijde van de Romeinen bevond zich hier het forum, nu biedt het levendige plein onder meer onderdak aan de kleurrijke zaterdagmarkt.
Aan het plein prijkt de Duomo di San Lorenzo,...
Italiaanse films & series Vijf redenen om uit te kijken naar de film La Grande Bellezza
Vijf redenen om uit te kijken naar La Grande Bellezza, de nieuwe film van Paolo Sorrentino.
1 La Dolce Vita voor de eenentwintigste eeuw
Zo wordt de film in verschillende media aangekondigd. En wie is er dan niet nieuwsgierig? Het verhaal is dat van een journalist op leeftijd die verbitterd terugkijkt op zijn gepassioneerde verloren jeugd.
Wat volgt, is een portret van het hedendaagse Rome waarin Jep Gambardella (de journalist in kwestie) heen en weer fladdert tussen cultuur en het goede leven. Als dat geen echo is van Fellini’s beroemdste werk, dan weten we het ook niet meer.
2 De nieuwe Sorrentino
Na het overweldigende succes van Il Divo in 2008 behoort Paolo Sorrentino tot een van de belangrijkste Italiaanse regisseurs van dit moment.
Evenals generatiegenoot Matteo Garrone mag Sorrentino zich een ‘auteur’ noemen, aangezien beide zowel regie als scenario voor hun rekening nemen. Kortom, Sorrentino is een toonaangevende regisseur van wie we elke nieuwe film in de gaten houden....