Naar hoofdinhoud Naar navigatie

Je zocht naar: "Italië"

Ligurië

Imperia – stad met twee gezichten aan de Golf van Genua

Aan de Italiaanse Rivièra, tussen Nice en Genua, ligt Imperia. Deze havenstad staat bekend als stad van de olijven, maar ook als stad met twee gezichten. In dit artikel laten we je de twee fascinerende zijden van Imperia zien. Van Romeinse nederzetting tot moderne stad Imperia heeft een lange, rijke geschiedenis die door veel verschillende culturen en machthebbers is ingekleurd. Het waren de Romeinen die op deze plek een nederzetting stichtten, met een haven, maar vervolgens is het gebied in handen geweest van verschillende bisschoppen en families. Het behoorde tot de republiek Genua, kwam vervolgens in handen van de Fransen en maakte later ook deel uit van het Koninkrijk Sardinië. Hoewel de geschiedenis van Imperia als stad al eeuwen terug gaat, vind je de naam Imperia pas sinds 1923 terug op de kaart. Toen besloot Mussolini namelijk dat de rivaliserende stadjes Oneglia en Porto Maurizio, letterlijk en figuurlijk tegenover elkaar aan ‘hun’ oever van de rivier de Impero, samen...
Ligurië

Cervo – van een simpele herberg tot een stralend kustplaatsje

De Italiaanse schrijver Italo Calvino omschreef Ligurië ooit als ‘smal en benig’. Qua vorm klopt dit nog altijd. De regio wordt begrensd door zee en bergen en lijkt ietwat ‘gekarteld’ door de vele riviertjes die kronkelend hun weg naar zee vinden. Aan de Italiaanse Rivièra tref je de mooiste dorpjes met prachtige vedute, uitzichten, over zee. Een parel die je zeker niet moet overslaan, is Cervo, een van de mooiste kustplaatsjes van Ligurië. Wij beginnen ons bezoek aan Cervo met een heerlijke pranzo bij Locanda Bellavista: antipasti op basis van kikkererwten en kabeljauw, trofie met pesto alla genovese, een heerlijke Vermentino (een van de wijnen waar Ligurië om bekend staat), een fris glas Basilichito (frisdrank op basis van basilico da ligure – ga niet weg uit Cervo zonder een glas te proeven) én een uitzicht om van te watertanden. Na deze ‘lichte’ lunch dwalen we door de eeuwenoude steegjes van Cervo. Het is niet alleen de nabijheid van de zee die...
Ligurië

Dolcedo – dolce dorpje waar je de tijd vergeet

Niet alleen Jessica was op pad in de provincie Imperia, in de regio Ligurië, ook Sandra van woty.nl genoot van de charme van deze kuststreek. Ze neemt je mee naar het dorpje Dolcedo, dat slechts 1410 inwoners telt en een pittoreske aanblik biedt dankzij de vele bruggetjes en eeuwenoude huizen. Sandra: ‘Op weg naar een ander Italiaans stadje reden we langs Dolcedo, waar we besloten om even te stoppen. Het bleef echter niet bij even, want als je eenmaal dit dorpje inloopt, ontdek je het ene na het andere bijzondere plekje. Wij parkeerden bij de kerk die vanaf de hoofdweg al mijn aandacht trok. Hij zag er echt heel oud uit, maar helaas was alles dichtgetimmerd en konden we niks van de binnenkant zien. Wat te doen in Dolcedo? Op de route naar het historisch centrum van Dolcedo stuitten we op dit indrukwekkende uitzicht: De Chiesa di San Paolo trekt meteen je aandacht. Dit is ook gelijk een van de bezienswaardigheden in Dolcedo die je echt niet mag overslaan. Door de Via San Paolo...
Campanië

Schuif aan bij Bar Faro op Ischia – voor een heerlijk drankje bij Paolo thuis

Op het eiland Ischia word je ondergedompeld in een bijzonder stukje Campanië. Door de combinatie van natuurlijke schoonheid, mythologische verhalen en vulkanische activiteit heeft deze groene parel in de Golf van Napels op veel mensen een enorme aantrekkingskracht. Jaarlijks zetten bijna vier miljoen mensen er voet aan wal om kennis te maken met de schatten die Ischia te bieden heeft. Van de schitterende botanische tuinen tot een wandeling door de rijke natuur, van een bezoek aan een museum tot badderen in het thermale water – de plekken waar je de betoverende sfeer van Ischia kunt ervaren, zijn talrijk en soms verrassend. Zo trof Felicia van Salerno Travel op haar wandeling naar de vuurtoren van Punta Imperatore een uniek hoekje waar je een perfect beeld krijgt van wat gastvrijheid voor de Ischitani betekent. In dit artikel deelt ze deze bijzondere plek met jullie. Op weg naar Punta Imperatore Felicia: ‘Punta Imperatore is vrij makkelijk te voet te bereiken. Onderweg word je...
Italiaanse films & series

Geniet van het vijfde seizoen van Gomorra op Netflix – een bloedstollend slot

Na lang wachten kun je vanaf 18 december eindelijk het vijfde en laatste seizoen van Gomorra kijken op Netflix. Dit seizoen, met de titel De dag van afrekening, belooft een bloedstollend slot te vormen van een serie die ons uren aan de buis gekluisterd hield. Salvatore Esposito keert in dit vijfde seizoen terug als maffiabaas Genny (Gennaro) Savastano. Hij komt oog in oog te staan met Ciro Di Marzio (vertolkt door Marco D’Amore), van wie lange tijd werd gedacht dat hij dood was. Producent Riccardo Tozzi, die al liet weten dat het laatste seizoen spectaculair zou worden, heeft niets teveel gezegd. We zullen nog niet te veel verklappen, maar reserveer komende tijd maar wat uurtjes om de tien afleveringen van dit laatste seizoen te kijken. Bekijk alvast de trailer: Heb je de eerste seizoenen van Gomorra niet gezien? Je vindt ze op Netflix allemaal terug, net als de prequel L’Immortale, over de jonge jaren van Ciro Di Marzio. Geen Netflix of wil je niet tot zaterdag wachten? Je...
Campanië

Dompel je onder in de weelderige wellness van Parco Negombo op Ischia

In het Parco Negombo op het eiland Ischia kun je je onderdompelen in allerlei verschillende baden. Na een dagje in deze weelderige wellness voel je je als herboren, alleen al vanwege de schitterende ambiance waarin je je begeeft: een grote mediterrane tuin die direct aan zee ligt. Botanische tuin met heilzame waterbronnen Deze tuin was een idee van hertog Luigi Silvestro Camerini, die al langere tijd droomde van een groene oase in de Baai van San Montano. Camerini reisde als ingenieur de hele wereld over. Hij nam van al zijn bestemmingen, van Australië tot Japan en Brazilië, exotische plantensoorten mee terug, die hij in zijn tuin op Ischia plantte. Later werd Camerini’s levenswerk, het creëren van een botanische tuin, voortgezet door zijn erfgenamen. In de jaren zeventig besloot de familie om de privétuin om te toveren tot een hydrothermaal park, vanwege de nabijheid van heilzame warmwaterbronnen vol mineralen. Luigi’s zoon Paolo zag in de jaren tachtig de noodzaak om de...
Campanië

Wandel naar de top van de Monte Epomeo op Ischia

Het allermooiste uitzicht over Ischia heb je vanaf de Monte Epomeo, de hoogste berg midden op het eiland. De Monte Epomeo is bijna achthonderd meter hoog; je ziet hem dan ook vanaf veel plekken uitsteken boven het eiland. Het is de perfecte plek om het eiland van bovenaf te overzien. Een flinke klim, maar de spectaculaire vergezichten en een piepklein kerkje in de rotsen als beloning zijn het meer dan waard. Wandel je met ons mee naar de top van de Monte Epomeo? We beginnen onze wandeltocht in het dorpje Serrara Fontana, op drie kilometer van de top van de berg. De uitdaging zit hem niet zozeer in de kilometers, als wel in de klim die je het laatste deel te wachten staat, over een zandpad vol oneffenheden. Voor we aan onze klim beginnen, drinken we nog een espresso bij Bar Monte Epomeo, waarna we met de nodige flesjes water in de rugzak op pad gaan. Het eerste deel van de route gaat vrij vlot. We lopen over de verharde weg, die licht omhoog loopt. Al snel passeren we een bord waarop...
Recepten

Heerlijke chocolade-hazelnoottruffels met Nocciolata Crunchy

Maak deze heerlijke chocolade-hazelnoottruffels met Rigoni’s nieuwe Nocciolata Crunchy – biologische chocolade-hazelnootpasta met geroosterde stukjes hazelnoot. foto en recept: Giochi di zucchero Voor 20 truffels heb je nodig: 400 gram droge koekjes (Maria-koekjes bijvoorbeeld) | 200 gram Rigoni Nocciolata Crunchy | cacao Verkruimel de koekjes boven een kom tot ze heel fijn zijn en meng er de Nocciolata Crunchy door tot je een homogeen en glad mengsel hebt. Zet het even in de koelkast, al is het maar tien minuten, zodat je er makkelijker bolletjes van kunt rollen. Maak met behulp van een lepel bolletjes ter grootte van een walnoot. Rol ze tussen je handen goed rond om ze vervolgens door een schaaltje cacao te rollen. Leg elk balletje in een kleine papieren muffinvorm en zet ze tot het moment van serveren in de koelkast. Chocolade-hazelnootpasta met een bite Nocciolata Crunchy is niet alleen heerlijk romig maar zorgt tegelijk ook voor een lekkere bite. Het is honderd procent...
Recepten

Panettone-pudding met banaan en sticky toffeesaus naar recept van Jamie Oliver

Wil je met kerst panettone als ontbijt of toetje serveren, maar dan nét even anders dan een plak panettone? Maak dan deze panettone-pudding met banaan en sticky toffeesaus uit Samen eten, het nieuwe kookboek van Jamie Oliver! foto: David Loftus Ingrediënten (voor twaalf personen): 65 gram zachte boter + extra om in te vetten | 200 gram lichtbruine basterdsuiker + extra om te bestrooien | 3 theelepels vanillepasta | 3 grote biologische eieren | 3 mandarijnen | 600 milliliter halfvolle melk | eventueel wat whisky, brandy of lichtbruine rum | 4 bananen | 150 gram Medjool-dadels | 500 gram panettone | 150 gram amandelschaafsel | kaneel | 150 milliliter slagroom |eventueel vanille-ijs voor erbij Voorbereiding Prak 50 gram van de boter met een snufje kaneel, 50 gram van de basterdsuiker en de vanillepasta in een grote mengkom. Breek de eieren boven de kom, knijp de mandarijnen erboven uit, voeg de melk toe en klop alles door elkaar. Doe er desgewenst een scheutje whisky, brandy of rum bij....
Recepten

Paddenstoelen – een beetje van het Campo de’ Fiori en een beetje van Carluccio

Met de paddenstoelen die we op het Campo de’ Fiori in Rome buit wisten te maken, duiken we de keuken in – in gezelschap van niemand minder dan Antonio Carluccio. Althans, met zijn boek vol met paddenstoelrecepten! Antonio Carluccio is al meer dan zestig jaar een bevlogen paddenstoelenliefhebber. Gedurende die vele jaren heeft hij niet alleen zelf paddenstoelen verzameld, maar ook recepten met paddenstoelen ontwikkeld. Ruim honderd van deze recepten zijn verzameld in een kookboek, dat recent opnieuw werd uitgebracht. In Paddenstoelen uit de keuken van Carluccio verwerkt Antonio niet alleen zijn indrukwekkende kennis van het paddenstoelen verzamelen, maar toont hij ook zijn culinaire talent. In de unieke en gezaghebbende veldgids komen bijna honderd wilde en gekweekte paddenstoelen aan bod. Hij bespreekt de eetbare soorten, maar ook de giftige paddenstoelen die er erg op lijken. In het tweede deel van het boek volgt een selectie van meer dan honderd recepten, zodat je je buit of...
Italiaanse films & series

È stata la mano di Dio (The Hand of God) – Paolo Sorrentino’s ode aan Napels

Paolo Sorrentino’s nieuwste film, È stata la mano di Dio (ook wel bekend als The Hand of God) is vanaf 15 december te zien op Netflix. Met deze film brengt de beroemde Italiaanse regisseur (die we kennen van onder meer La Grande Bellezza en The Young Pope) een eerbetoon aan Napels, als een wervelende liefdesbrief aan die altijd fascinerende stad. Het is Sorrentino’s persoonlijkste film, een – geromantiseerde – terugblik op zijn jeugd in Napels, in de jaren tachtig, waarin de Napolitanen mede dankzij de komst van Maradona weer geloofden in hun dromen. Ons hart ging al meteen sneller kloppen bij het zien van de openingsbeelden, waarbij je Napels langzaam ziet ontwaken, met onder andere het Castel dell’Ovo en Posillipo. Vervolgens sluit je de vrij verlegen Fabietto – Sorrentino’s alter ego – meteen in je hart, net als de stad, de film en de boodschap van hoop die schitterend door de film heen zindert. Italiaanse Oscarinzending 2022 È stata la mano di Dio won op het...
Recepten

Tortelli con la zucca – zoete pasta met pompoen in Mantova

In deze tijd van het jaar kun je geen osteria of trattoria in Mantova en omgeving bezoeken, of er staan tortelli con la zucca op de kaart. We proefden dan ook veelvuldig van deze pasta gevuld met pompoen en een aantal bijzondere ingrediënten (die we verderop onthullen). De eerste kennismaking met deze specialiteit was bij Ristorante Locanda Vittoria in Pozzolo sul Mincio. Chef-kok Nicola verraste ons eerst met salame mantovana en polenta en vervolgens met twee soorten tortelli met pompoen: eentje met boter en salie, de ander met tomatensaus en salsiccia (worst). Beide om je vingers bij af te likken en zo lekker dat er eigenlijk geen plaats meer was voor de tiramisù. We zwichtten echter toch, en gelukkig maar, want het was een van de lekkerste versies die we ooit aten… De dag erna stond de pompoenpasta ook op het menu bij Cento Rampini in Mantova. We wisten echter dat we ’s avonds, bij Mauro, An en Tobia thuis, getrakteerd zouden worden op deze pastapareltjes van Mauro’s...