Sicilië Bewonder alle details van de astronomische klokkentoren van Messina
Messina wordt vaak overgeslagen tijdens een rondreis Sicilië, maar alleen al vanwege de bijzondere klokkentoren is deze stad in het uiterste noordoosten van het eiland een bezoekje waard. De campanile heeft namelijk de grootste en meest ingenieuze astronomische klok ter wereld!
Niet alleen bewonder je er de verschillende sterrenbeelden, er is ook een eeuwigdurende kalender, met een engel die altijd de juiste dag van het jaar aanwijst. Om middernacht zie je de wijzer verspringen naar een nieuwe datum. Maar het echte spektakel zie je twaalf uur eerder…
Dina en Clarenza – twee lokale heldinnen
Overdag slaan de drie meter hoge beelden van Dina en Clarenza, aan weerszijden van de bronzen haan, elk kwartier en elk uur de klok. Deze twee lokale heldinnen hebben Messina volgens de overlevering gered van de ondergang.
In de nacht van 8 augustus 1282 probeerden de troepen van het regime van Anjou de stad aan te vallen en in te nemen. De twee vrouwen stonden op wacht en slaagden erin de...
Palermo Vijf schitterende kerken in Palermo naast de beroemde kathedraal
Sinds 2015 staat Palermo op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Niet met het hele historisch centrum, maar wel met alle prachtige bouwwerken die herinneren aan de aanwezigheid van de Arabieren en de Normandiërs in de stad, zoals de Cattedrale della Santa Vergine Maria Assunta.
Naast deze indrukwekkende kathedraal kent Palermo nog veel meer prachtige kerken waar je zeker een kijkje moet nemen. We zetten vijf schitterende kerken in de stad voor je op een rijtje.
San Giuseppe dei Teatini
Net om de hoek van I Quattro Canti, vlak bij het Piazza Pretoria, vind je de San Giuseppe dei Teatini. Het is een van de belangrijkste en indrukwekkendste kerken van Palermo, vol Siciliaanse barok waarvan je mond letterlijk zal openvallen.
Hoewel de façade naast de grootsheid van I Quattro Canti een beetje wegvalt, is het binnen een en al spektakel. De kerk werd gebouwd tussen 1612 en 1645, in opdracht van de Teatini-monniken, op de plek van een aan Sant’Elia gewijde kerk. Deze nieuwe kerk werd...
Recepten Siciliaanse pasta met bloemkool en pijnboompitten uit De vegetarische Zilveren Lepel
De Italiaanse keuken, met haar nadruk op groenten en granen, is bij uitstek geschikt voor vegetarische maaltijden. In De vegetarische Zilveren Lepel vind je meer dan tweehonderd klassieke en eigentijdse Italiaanse vegetarische recepten.
De nadruk ligt op gezonde recepten voor iedereen die minder vlees wil eten: voorafjes, hoofdgerechten, salades, bijgerechten en desserts, van klassiekers uit de Italiaanse keuken tot eigentijdse recepten met hier en daar een exotische twist.
Denk aan een zomerse minestrone, tomatenrisotto met lentegroente, kastanjelasagne met pompoen en palmkool, pompoentaart met paprika, bietengazpacho met venkel en pasta met bloemkool en pijnboompitten. Dit laatste recept mogen we alvast met jullie delen!
Pasta met bloemkool en pijnboompitten
Ingrediënten (voor vier personen): 50 gram (passolina)krenten* | 350 gram bloemkool, in roosjes | 60-75 ml extra vergine olijfolie | 1 gele ui, gesnipperd | mespunt saffraan | 40 gram pijnboompitten | 320 gram maccheroni | 40...
Italiaanse films & series Luna Park – een magische Netflix-serie over het Rome van de jaren zestig
Vanaf 30 september neemt de Italiaanse Netflix-serie Luna Park je in zes afleveringen vol magie en mysterie mee naar het Rome van de jaren zestig, de tijd van La Dolce Vita.
Alleen de soundtrack van Ornella Vanoni – een remix van Tu Me – is al heerlijk, maar ook het verhaal zelf mag er zijn. Het kleurrijke decor is de kermis waar Nora Marini (gespeeld door Simona Tabasco) werkt. Ze ontmoet daar Rosa Gabrielli (vertolkt door Lia Grieco), die behoort tot een welgestelde Romeinse familie.
Door de ontmoeting van beide meisjes zien zowel zijzelf als hun families zich geconfronteerd met hun verleden, in een reeks ontwikkelingen, geheimen en intriges. Wat heeft het lot voor hen in petto?
Als je wel eens in het Park Lido di Ostia bent geweest, dan zul je waarschijnlijk wel wat bekende plaatjes zien. Ook het Piazza Sirio in Ostia, de Tiber, het Tibereiland en de wijk Prati komen mooi in beeld.
De opnames werden precies een jaar geleden gemaakt, in het najaar van 2020, als Rome – als...
Recepten Frisse citroentiramisù uit Desserts bij Janneke thuis
Chocolade panna cotta, citroentiramisù, bosvruchtencharlotte, sinaasappel-yoghurtsoufflé, snelle meringueparfaits, gefrituurd ijs en chocoladebitterballen…
Alleen al door de foto’s van deze toetjes in Janneke Philippi’s nieuwste boek willen we meteen aan tafel. Eigenlijk kun je alle andere gangen meteen wel overslaan en hup, naar het dessert, zoveel dolce inspiratie is er in dit kookboek te vinden.
Desserts – bij Janneke thuis bevat een ruime keuze aan geweldige desserts, waarvan de meeste ook nog eens in niet meer dan dertig minuten en met een handvol ingrediënten te maken zijn. Of je nu een klassiek dessert wil maken voor een feestelijk etentje of juist iets bijzonders voor een gezellige avond met vrienden, dankzij dit boek wordt niet het hoofdgerecht, maar het toetje het hoogtepunt van de avond!
We mogen het recept van de citroentiramisù alvast met jullie delen, voor een voorproefje van de Italiaanse zomer! Janneke: ‘Het is een van mijn favoriete tiramisù-recepten....
Piemonte Alba – hoofdstad van de Langhe & Unesco’s stad van de gastronomie
Alba, de hoofdstad van de Langhe, is een stad met een lange geschiedenis. De Romeinen gaven deze plaats de naam Alba Pompeia, maar lang voor die tijd was het al een bloeiende nederzetting.
In het Museo Civico vind je nog veel archeologische resten terug van vroegere beschavingen. Het museum organiseert ook regelmatig een rondleiding met het thema Alba Sotterranea, waarbij je een van de ruim twintig ondergrondse plekken van Alba bezoekt in gezelschap van een archeoloog.
In de kelder van een bank is bijvoorbeeld nog een geplaveid kruispunt van twee Romeinse wegen te zien, onder de San Giuseppe ligt een hoek van het vroegere theater en onder een school liggen delen van een Romeinse galerij en een muur.
foto’s: Alessandro Cristiano
Piazza Risorgimento
Het kloppend hart van Alba is het Piazza Risorgimento. Ten tijde van de Romeinen bevond zich hier het forum, nu biedt het levendige plein onder meer onderdak aan de kleurrijke zaterdagmarkt.
Aan het plein prijkt de Duomo di San Lorenzo,...
Italiaanse films & series Vijf redenen om uit te kijken naar de film La Grande Bellezza
Vijf redenen om uit te kijken naar La Grande Bellezza, de nieuwe film van Paolo Sorrentino.
1 La Dolce Vita voor de eenentwintigste eeuw
Zo wordt de film in verschillende media aangekondigd. En wie is er dan niet nieuwsgierig? Het verhaal is dat van een journalist op leeftijd die verbitterd terugkijkt op zijn gepassioneerde verloren jeugd.
Wat volgt, is een portret van het hedendaagse Rome waarin Jep Gambardella (de journalist in kwestie) heen en weer fladdert tussen cultuur en het goede leven. Als dat geen echo is van Fellini’s beroemdste werk, dan weten we het ook niet meer.
2 De nieuwe Sorrentino
Na het overweldigende succes van Il Divo in 2008 behoort Paolo Sorrentino tot een van de belangrijkste Italiaanse regisseurs van dit moment.
Evenals generatiegenoot Matteo Garrone mag Sorrentino zich een ‘auteur’ noemen, aangezien beide zowel regie als scenario voor hun rekening nemen. Kortom, Sorrentino is een toonaangevende regisseur van wie we elke nieuwe film in de gaten houden....
Chianti Badia a Coltibuono – wijn proeven bij de abdij van de goede oogst vlak bij Radda in Chianti
Radda in Chianti werd in 1384 de hoofdstad van de Lega del Chianti, het verbond van steden en dorpen in de Chiantistreek. Nu is het de hoofdzetel van het Consorzio di Chianti Classico en als zodanig kunnen we dit stadje op onze tocht door de Chianti niet links laten liggen.
Wijn proeven kun je echter beter net iets buiten Radda doen, bij Badia a Coltibuono (‘abdij van de goede oogst’). Volgens de trotse eigenaren van de wijngaarden die hier liggen, zijn precies op deze plek in de elfde eeuw de eerste druivenranken van de Chianti geplant, door Benedictijner monniken die hier toen woonden en werkten.
Koopman uit Amsterdam krijgt het eerste vat Chianti
Zij produceerden in eerste instantie alleen wijn voor eigen gebruik. Pas in 1690 werd het eerste vat wijn verkocht – volgens de huidige medewerkers aan niemand minder dan een rijke koopman uit Amsterdam.
Ook nu nog wordt er rondom de abdij een uitgelezen Chianti geproduceerd, maar daarnaast maken ze een uitstekende olijfolie....
Abruzzen Tenuta Tre Gemme – juweeltjes van wijnen uit Abruzzo
Vijf jaar geleden is Piceno Wijnen begonnen met het verkopen van wijnen uit het zuiden van Le Marche (met name wijnen uit de provincie Ascoli Piceno), maar langzaam wordt het assortiment uitgebreid met bijzondere wijnhuizen die net buiten de regio liggen, zoals Tenuta Tre Gemme uit Catignano (Abruzzo).
In dit artikel nemen we je mee naar dit prachtige wijnhuis, dat wordt gerund door de twee zussen Perrucci, die mooie prijswinnende wijnen op hun naam hebben geschreven.
Van coöperatie tot familiebedrijf
De geschiedenis van deze cantina gaat ver terug. De eerste druiven werden al rond 1800 geplukt. Tot net na de Tweede Wereldoorlog was het landgoed echter verdeeld over pachters. In de jaren zestig en zeventig werd er een aantal grote veranderingen doorgevoerd, zodat het een échte wijngaard werd. Wel werd het grootste deel van de wijn nog in bulk aan andere wijnmakers verkocht.
Rocco Perrucci, de vader van de zussen die de wijngaard nu runnen, was een echte ondernemer. Hij maakte van de...
Campanië Neem een kijkje in de Romeinse villa’s bij Castellammare di Stabia
Als je herinneringen wil zien aan het leven zoals dat voorafgaand aan de uitbarsting van de Vesuvius in 79 na Christus was, breng je meestal een bezoek aan Pompeï, Herculaneum en Oplontis.
Drie bijzondere plekken die van het ene op het andere moment bedolven raakten onder as, puimsteen en modder en nu omgetoverd zijn tot unieke bezienswaardigheden, die alle drie op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan.
Rondom deze bekende plaatsen vind je nog een aantal andere plekken die hetzelfde lot ondergingen. Zo kun je in Castellammare di Stabia, het Romeinse Stabiae, nog een aantal prachtige villa’s zien.
In deze blog nemen we je mee naar het Museo Archeologico di Stabia én naar drie villa’s die je hier kunt bewonderen: Villa San Marco, Villa Arianna en de villa die bekend staat als het Secondo Complesso.
Luxe villadorp aan de Golf van Napels
De geschiedenis van de Romeinse villa’s bij Castellammare di Stabia gaat terug tot 89 voor Christus. In dat jaar werd Stabiae tijdens een...
Gardameer DGtalguide – je digitale gids voor de mooiste routes rondom het Gardameer
Wil je de allermooiste routes rondom het Gardameer ontdekken in je eigen tempo, waarbij er onderweg van alles voor je geregeld is, maar je niet vastzit aan een gids? Boek dan een van de tours van DGtalguide, jouw digitale reisbegeleider rondom het Gardameer!
Toeren in eigen tempo
Of je nu het liefste in je eigen auto rondtoert of een ritje op een Vespa, fiets of e-bike wil maken, met DGtalguide kies je zelf je favoriete vervoermiddel.
Je kunt alleen een route kiezen die je wil volgen, maar leuker is het om een volledige tour te boeken. Je gaat dan nog altijd op eigen gelegenheid op pad, maar het team van DGtalguide zorgt er dan voor dat er onderweg een aantal dingen voor je is geregeld.
Er is bijvoorbeeld al een tafeltje voor je gereserveerd in een fijn restaurant, je krijgt korting bij delicatessenwinkels die bij DGtalguide zijn aangesloten en je kunt een kijkje nemen bij wijnhuizen en kaasmakerijen op de route die normaliter niet voor publiek geopend zijn.
Omdat je de tour voor een...
Sicilië Teatro Andromeda – een bijna bovennatuurlijk theater in het zuiden van Sicilië
Het is een betoverende, bijna bovennatuurlijke plek: het Teatro Andromeda in de provincie Agrigento, in het zuiden van Sicilië.
Het is een openluchttheater en kunstwerk ineen, met dank aan Lorenzo Reina, die op duizend meter hoogte deze bijzondere plek bouwde, met een natuurlijk decor waar geen enkel spektakelstuk tegenop kan.
Lorenzo bouwde het theater op het land van zijn familie, waar hij als herder heel wat dagen doorbracht. Hij bouwde het steen voor steen op, waarbij hij zich liet inspireren door de traditionele stenen omheiningen voor de schaapskuddes.
Een onherbergzame plek werd zo door Lorenzo omgetoverd tot een poëtisch theater, ver weg van het moderne leven, van de betonnen buitenwijken en van de herrie van de buitenwereld. Hier heerst de stilte, hier klinkt alleen je innerlijke stem.
Achtpuntige sterren
Het theater bestaat uit honderdacht kubusvormige lichte stenen blokken, die dienen als zitplaatsen. Het lijkt wellicht alsof deze blokken willekeurig zijn neergezet, maar...