Campanië De mooiste wandelingen op het eiland Capri
Prachtige natuur, betoverende uitzichten en een eeuwenoude geschiedenis komen samen op Capri. Geen wonder dat het eiland bij veel mensen hoog op het wensenlijstje met bestemmingen staat. Het eiland weet je met haar tijdloze charme en adembenemende landschappen virtueel al te verleiden.
Bij Capri denken veel mensen echter vooral aan luxe hotels, dure designerwinkels en exclusieve restaurants. Hoewel dit zeker onderdeel is van het imago dat het eiland heeft opgebouwd, heeft Capri ook een hele andere kant die het ontdekken waard is.
Het zijn namelijk de wandelingen op dit paradijselijke eiland die de ziel raken en een diepere verbinding met de natuur en geschiedenis mogelijk maken.
Wanneer een trip naar Capri op de planning staat, maak dan in je koffer zeker ruimte voor een paar comfortabele wandelschoenen en neem dit lijstje schitterende wandelroutes van Felicia van Salerno Travel mee. Zo word je volledig ondergedompeld in de pure schoonheid van Capri.
Il Sentiero dei Fortini Borbonici...
Palermo I Quattro Canti – het Theater van de Zon in Palermo
Het kloppend hart van Palermo is voor ons de Il Capo-markt, een van de markten die de stad rijk is. Hier is het heerlijk struinen en voel je met al je zintuigen de bijzondere sfeer van de stad. De navel van Palermo wordt gevormd door I Quattro Canti, het plein met de vier ‘hoeken’.
Het plein is het mooist als je het ’s ochtends vroeg of later op de avond bezoekt, voor de zon ondergaat. Er zijn dan weinig andere mensen op straat, zodat je de sfeer van het plein in alle rust in je op kunt nemen.
Op zo’n moment kun je je goed voorstellen dat het plein vroeger de belangrijkste ontmoetingsplek van de stad was.
Vier Spaanse koningen en vier beschermheiligen
De Quattro Canti werd aangelegd tussen 1608 en 1620, maar in eerste instantie kreeg het plein de naam Piazza Vigliena, als eerbetoon aan de Spaanse onderkoning Vigliena die de opdracht had gegeven het plein te bouwen. Hij was het ook die besliste dat er op de vier hoeken van het plein vier verschillende palazzi gebouwd moesten...
Recepten Koude meloensoep met Parmaham uit het kookboek Quattro Stagioni
Met de recepten in het recent verschenen kookboek Le Quattro Stagioni maak je van soep een écht culinaire hoofdmaaltijd, met een heerlijk stuk zelfgemaakt brood of focaccia erbij.
Voor een verjaardagsfeest of een gezellige avond met vrienden. Zonder stress, want de meeste soepen worden het liefst van tevoren gemaakt. Dus op de avond zelf is de kok lekker vrij!
Het boek is ingedeeld in vier jaargetijden, waardoor er altijd met verse groente kan worden gewerkt. Ieder gerecht is warm en duidelijk gefotografeerd en voorzien van een passend Italiaans wijnadvies. Completer kan haast niet! Bovendien staat bij ieder recept een QR-code waarin het boodschappenlijstje zit verstopt.
Wij kiezen vandaag voor de zomerse meloensoep met Parmaham. Een klassieke combinatie, maar dan nét even lekker anders!
Wat heb je nodig?
Ingrediënten: 350 gram cantaloupe-meloen, geschild en in stukjes gesneden | sap van 1 grote citroen | een halve eetlepel acaciahoning | 1 glas droge witte wijn | 1 theelepel rasp...
Italiaanse films & series L’ultima notte di Amore – bloedstollende politiethriller met Pierfrancesco Favino
We verheugen ons op elke Italiaanse film of serie, maar als Pierfrancesco Favino een van de hoofdrollen vertolkt, nog net een beetje meer. Sinds we hem voor het eerst zagen in L’ultimo bacio is hij een van onze favoriete Italiaanse acteurs.
De in Rome geboren en getogen Favino speelde daarna in onder meer Romanzo criminale (waarvoor hij in 2006 een David di Donatello kreeg), La sconosciuta, Baciami ancora, Suburra, Il traditore, A casa tutti bene, Gli anni più belli en vrij recent nog in de schitterende film Nostalgia.
Ook speelde hij de rol van inspecteur Ernesto Olivetti in de film Angels & Demons, naar het boek van Dan Brown.
foto’s: Denis Makarenko
L’ultima notte di Amore – bloedstollende film
Vanaf 10 augustus schittert Pierfrancesco Favino in de bloedstollende politiethriller L’ultima notte di Amore, waarbij je twee uur op het puntje van je stoel zit en af en toe je adem inhoudt, zo meeslepend en spannend is de verhaallijn van regisseur Andrea di Stefano.
L’ultima...
Italiaanse films & series Il sol dell’avvenire – een film over de grote liefdes van Nanni Moretti: Rome en cinema
Het belooft een prachtige filmzomer te worden! Na Astolfo, de nieuwe film van Gianni di Gregorio, die op 13 juli in première gaat en waar we je in dit artikel al meer over vertelden, geniet je vanaf 27 juli van Il sol dell’avvenire, de nieuwste film van Nanni Moretti.
We delen alvast een voorproefje van deze heerlijke film-in-film en tippen een aantal filmlocaties in Rome.
Il sol dell’avvenire – over Rome en cinema
Met Il sol dell’avvenire keert regisseur, schrijver en acteur Nanni Moretti (die ons eerder wist te betoveren met onder meer Caro diario, La stanza del figlio en Mia madre) terug naar zijn grote liefdes: Rome en de cinema, met verschillende verwijzingen naar bekende films en filmregisseurs.
Het is een van de persoonlijkste films uit Moretti’s oeuvre. Nanni Moretti speelt uiteraard ook zelf mee. Hij kruipt in de huid van filmregisseur Giovanni, die eind jaren vijftig worstelt met de productie van zijn nieuwste film.
Terwijl hij zijn acteurs tevreden moet houden,...
Campanië Koninklijk pootjebaden bij Bagni Regina Giovanna in Sorrento
De ongekende schoonheid van Sorrento heeft door de jaren heen al vele harten sneller doen kloppen. Sorrento’s magische sfeer is fascinerend en lijkt ongrijpbaar, hoewel velen hebben geprobeerd de pracht van de stad te vangen in gedichten en liedjes.
In het wereldwijd bekende nummer Torna a Surriento wordt de pracht van Sorrento liefdevol omschreven. Ook Lucio Dalla liet zich voor zijn Caruso inspireren door de sfeer in Sorrento.
Het is echter iets wat je zelf moet ervaren om het écht te begrijpen. Om dit te kunnen ervaren, heeft Felicia verschillende tips verzameld om het beste uit een bezoek aan deze badplaats te halen (zie dit artikel).
Ook heeft ze een heerlijke wandelroute door het centrum van Sorrento uitgestippeld, om de mooiste plekken van deze elegante stad te ontdekken.
In dit artikel neemt Felicia je mee naar een locatie net buiten het centrum van Sorrento, waar je even heerlijk kunt bijkomen van alle indrukken die je in de stad hebt opgedaan.
Punta del Capo di Sorrento...
Recepten Pittige linguine ai frutti di mare uit het kookboek van Pien laat haar eten zien
Piens salade van gegrilde perziken met burrata staat hier ’s zomers minstens één keer per week op tafel en ook veel van haar andere gerechten staan hier regelmatig op het menu.
Voor inspiratie voor een etentje met vrienden of familie scrollen we vaak door Piens Instagramaccount of nemen we haar kookboek Pien laat haar eten zien ter hand.
Dankzij de zonnige fotografie, sfeervolle verhalen en mooie vormgeving voelt het alsof je aanschuift bij Pien zelf, die je meteen leert hoe je de tafel mooi dekt en hoe je zonder stress een etentje voor je vrienden verzorgt waar ze nog lang over na zullen praten.
Een van de zomerse favorieten uit het kookboek is deze linguine met lekker pittige tomatensaus en zeevruchten. Met elke hap zijn we even terug bij Paradise Beach (niet ver van Rome), met onze voeten in het zand en uitzicht op zee!
Pittige linguine met mosselen, octopus en gamba’s
Pien: ‘Deze linguine met zeevruchten is mijn ode aan de zomer, aan een tafel met dierbaren om je heen....
Italiaanse films & series Astolfo – de nieuwe film van Gianni di Gregorio
Vanaf 13 juli geniet je in de bioscoop van Astolfo, de nieuwe film van regisseur Gianni di Gregorio, die eerder ons hart veroverde met de film Pranzo di Ferragosto.
Astolfo is een zomerse komedie vol romance, waarvoor Di Gregorio niet alleen het scenario schreef en de regie deed, maar ook – net als in Pranzo di Ferragosto – de hoofdrol speelt, geflankeerd door Stefania Sandrelli.
Een zwerver, kok en klusjesman als huisgenoten
De goedhartige Astolfo, een gepensioneerde professor die uit zijn Romeinse appartement is gezet, besluit zijn intrek te nemen in een oud adellijk maar vervallen palazzo, het laatste overblijfsel van zijn familiebezit in een afgelegen dorp, waarvoor Artena (niet ver van de Castelli Romani) het decor vormt.
Hij is er al tientallen jaren niet meer geweest en bij aankomst blijkt er een zwerver te wonen. Astolfo besluit dat hij er kan blijven wonen. Maar het blijft niet bij deze ene huisgenoot, want al snel wordt het duo vergezeld door een gepensioneerde kok en...
Sicilië Op de fiets van Punta Secca naar Marina di Ragusa
De kust rondom Marina di Ragusa, in het zuidoosten van Sicilië, leent zich uitstekend voor een verkenning op de fiets.
B&B Il Varo a Mare – logeren aan zee
De nacht voor de fietstocht logeert Tim bij B&B Il Varo a Mare in Punta Braccetto, prachtig gelegen aan zee met een eigen strandje, terras en speeltoestellen voor de kinderen.
Eigenaar Simone heeft een fijne fietsroute uitgestippeld, naar onder andere Punta Secca, Marina di Ragusa en Fornace Penna.
Punta Secca – magisch decor van Montalbano
Tim: ‘De eerste stop is in Punta Secca, een dorpje van zo’n vijfhonderd inwoners aan zee, dat vooral bekend is van de serie over commissario Montalbano.
Het huis dat in de serie gebruikt wordt als Montalbano’s woonhuis staat hier aan het strand. Voor de fans van de zeer populaire serie is het een hele belevenis om onder het grote balkon te staan vanwaar de commissaris geregeld, peinzend over een misdaad, over zee uitkijkt.
Andrea Camilleri, de auteur van de boeken over...
Recepten Lekkers uit Toscane: castagnaccio (kastanjetaart) uit de Garfagnana
Simpele gerechten met pure en eenvoudige ingrediënten; veel van de typische gerechten uit Toscane zijn voortgekomen uit de creativiteit van de arme boeren, die met het weinige dat ze hadden toch iets lekkers en voedzaams probeerden te maken.
Bij gebrek aan zout is zo bijvoorbeeld het zoutloze Toscaanse brood ontstaan, dat vandaag de dag nog altijd gegeten wordt.
Ook de kastanje was een typische lekkernij voor de armen. Men maakte er bijvoorbeeld castagnaccio van, kastanjetaart.
Op het platteland werd deze dolce met kastanje gebruikt als riempipancia, een ‘buikvuller’ die de hongerige boeren een verzadigd gevoel gaf. De castagnaccio wordt in verschillende gebieden op diverse wijzen bereid. Wij proefden in de Garfagnana een van de lekkerste castagnacci die we ooit voorgeschoteld kregen…
Wat heb je nodig?
Uiteraard delen we graag het recept voor deze typisch Toscaanse lekkernij. Voor een castagnaccio heb je nodig: 400 gram kastanjebloem | 50 gram pijnboompitten | 50 gram suiker |...
Sicilië Een kussende Madonna in Modica en uitzinnige paasvreugde in Scicli – Pasen in de Val di Noto
Het is altijd een feestje om door de straten van Modica te lopen, een van de pareltjes in de Val di Noto, in het zuidoosten van Sicilië.
Dit Siciliaanse stadje is na een aardbeving in 1693 volledig herbouwd in laat-barokke stijl, met onder meer de indrukwekkende San Giorgio als blikvanger.
Met Pasen is een bezoek aan Modica nóg bijzonderder dan anders. Dan vieren de locals namelijk het feest van Madonna Vasa Vasa, dat in het Siciliaanse dialect ‘kussende Madonna’ betekent.
Carmelo en zijn collega’s van Enjoy Barocco nemen Ciao tutti’s Tim mee naar dit bijzondere paasfeest. Dankzij een prachtig plekje op een van de balkons kan Tim het spektakel goed aanschouwen en vastleggen zodat ook jullie mee kunnen genieten van deze paasviering.
Madonna Vasa Vasa – een kussende Madonna in Modica
Tim: ‘Op de Corso Umberto I verzamelen jong en oud zich om de belangrijkste katholieke feestdag, de wederopstanding van Jezus, te vieren. Vaandelzwaaiers geven alvast een showtje weg en de...
Recepten Vignarola – Romeinse lentestoof met artisjokken, doperwtjes en tuinbonen uit Zin in salade
Bibi Loomans – die eerder een aantal heerlijke adresjes in Bologna tipte – bundelde al haar favoriete salades in Zin in salade, een kleurrijk kookboek vol salades voor elk seizoen. Bibi laat met meer dan vijftig recepten voor salade zien dat het een perfect gerecht is om creatief mee te zijn.
Er staan ook heerlijke Italiaanse salades in haar boek, van Siciliaanse caponata tot Toscaanse panzanella, van geblakerde courgette met cannellinibonen tot coeur de boeuf met vitello tonnato voor het voorjaar en de zomer.
Voor de koudere seizoenen is er een salade met geroosterde pompoen, gestoofde en rauwe radicchio, vijgen, hazelnoten en pecorino. Altijd goed: melanzane alla parmigiana, maar dan in een salade.
Wij mogen als voorproefje het recept delen voor vignarola, een Romeinse lentestoof met artisjokken, doperwtjes en tuinbonen.
Wat heb je nodig?
100 gram guanciale (wangspek) of spek, in blokjes of reepjes | 1 grote prei, gewassen, gehalveerd en in halve ringen | 100 gram groene...