Recepten Burrata met geroosterde druiven naar recept van Soffritto
Bij Soffritto, een van onze favoriete Italiaanse adresjes in Sittard (dat helaas eind 2022 de deuren sloot) smulden we van burrata met druiven uit de oven. Voor wie dit ook thuis eens wil maken, delen we dit simpele maar supersmakelijke recept.
Ingrediënten
Voor vier personen heb je nodig: 300 gram rode pitloze druiven | 3 eetlepels vijgensiroop of vincotto (heb je dat niet in huis, dan kan olijfolie ook) | 3 takjes rozemarijn | 4 bollen burrata (of buffelmozzarella)
Bereidingswijze
Laat de burrata op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor tot 220 °C. Verdeel de druiven over een ovenschaal en besprenkel ze met de vijgensiroop, vincotto of olijfolie. Ris de rozemarijn van de takjes en strooi over de druiven.
Rooster de druiven ongeveer vijftien minuten, totdat de schilletjes mooi gerimpeld zijn. Laat een beetje afkoelen.
Leg op elk bord een bol burrata en schep er een flinke lepel geroosterde druiven over. Serveer met een stuk ciabatta.
Wil je deze bijzonder lekkere burrata...
Italiaanse muziek Buon Natale a tutti!
We wensen alle Ciao tutti lezers een heerlijk kerstfeest! Geniet van het samenzijn met familie en vrienden, van lekkere hapjes, de lichtjes in de boom, verrassingen onder de boom, persoonlijke kerstwensen en mooie kerstmuziek.
Aan dat laatste dragen we een klein steentje bij, met de prachtige woorden van Enzo Iacchetti (luister hier naar de muzikale versie):
Buon Natale a te che vieni dal nord
porta in dono la serenità
cogli al volo l’opportunità
di sentire qualcosa dentro te
Buon Natale a te che vieni dal mare
apri il cuore a chi non ce l’ha
anche a chi per colpa del mare
non la smette di far la guerra che fa
a chi ha scritto le canzoni
a chi ridere ci fa
a chi sbaglia le opinioni
e che si correggerà
a chi non ha molti amici
e che gli amici troverà
Buon Natale, Buon Natale!
Buon Natale a te che vieni dal sud
porta il sole a chi non ce l’ha
il profumo e il colore del mare
che ci bagna di felicità
Buon Natale a te che vieni dal freddo
porta un po’ d’aria nella mia città...
Recepten Kerstkoekjes – recepten mét ster
Niets lekkerders dan zelfgebakken biscotti, koekjes. Bij het kerstontbijt, de kerstkoffie of gewoon even lekker tussendoor, omdat ze erom vragen opgegeten te worden… Ze smaken altijd!
Bak komende dagen een grote lading kerstkoekjes aan de hand van onderstaande ‘recepten mét ster’ en geef ze cadeau aan vrienden of familie.
Sterrenkoekjes
Wat heb je nodig? 480 gram bloem (liefst het Italiaanse type 00, plus extra om te bestuiven) | 1 zakje gist | 150 gram cacaopoeder | 150 gram kristalsuiker | 1 zakje vanillesuiker | 100 gram boter | zout | 1,7 deciliter melk
Verwarm de oven voor op 220 °C. Zeef de bloem en meng deze met de gist, het cacaopoeder, de suiker, de vanillesuiker, de boter en een snufje zout. Schenk de koude melk in kleine hoeveelheden tegelijk erbij en kneed de ingrediënten tot een glad en soepel deeg.
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak. Steek er sterren uit en schik deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Schuif de plaat vijf minuten in de...
Recepten Kruidige vijgen uit de oven – recept uit De Dikke Vinazza
‘Je kunt bij mij heel goed eten. Wat weer niet wil zeggen dat ik heel goed kan koken. Maar ik heb goeie spullen. Eerlijke spullen, Roba buona e genuina. Verse dingen. Ik rijd stad en land af voor de ingrediënten waar ik persoonlijk fiducie in heb,’ aldus Diane Lensink in De Dikke Vinazza.
Helaas overleed Diane nu bijna een jaar geleden, op 19 december 2012. Veel te jong, met nog zoveel plannen, voor zichzelf, voor Vinazza, haar aards paradijs. Gelukkig hebben we haar verhalen nog, en haar recepten. Want ondanks de bescheiden regels hierboven kon Diane meer dan goed koken.
Als eerbetoon aan haar maken we een dessert uit De Dikke Vinazza: fichi al forno, kruidige vijgen uit de oven. We zullen op Diane toosten, maar ook op haar culinaire erfenis, die we voor altijd koesteren in onze keuken. Salute!
Fichi al forno
Voor vier personen heb je nodig: een of twee vijgen per persoon, boter, 1 vanillestokje, 50 gram boter, beetje nootmuskaat, beetje kaneel en 75 gram suiker
Verwarm de oven...
Italiaanse films & series The Lost Leonardo – het onwaarschijnlijke verhaal achter Da Vinci’s Salvator Mundi
Vanaf 31 maart is de film The Lost Leonardo van de Deense regisseur Andreas Koefoed te zien in de Nederlandse bioscoop. Het is een onthullende en tegelijkertijd spannende film over de wereld van de kunsthandel.
De aanleiding voor The Lost Leonardo
In 2005 trekt een olieverfpaneel met een afbeelding van Christus de aandacht van twee kunsthandelaren. Achter de slordige restauratie menen ze de hand van een meester te zien. Voor ruim duizend dollar kopen ze het werk op. Binnen twaalf jaar is het vierhonderdvijftig miljoen dollar waard.
Leonardo da Vinci’s Salvator Mundi
The Lost Leonardo vertelt het onwaarschijnlijke verhaal achter Salvator Mundi, een lang verloren gewaand schilderij dat naar verluidt het werk was van Leonardo da Vinci.
Vanaf het moment dat het wordt gekocht in een obscuur veilinghuis in New Orleans, wordt het lot van de Salvator Mundi bepaald door politiek, hebzucht en macht. Het is een ongelofelijk verhaal dat zich ontwikkelt zich als een spannende detective....
Sicilië Tindari en de Laghetti di Marinello – prachtige plek vol legendes aan de noordoostkust van Sicilië
In het noordoosten van Sicilië schittert het Santuario del Tindari, een van de mooiste kerken van het eiland. Dat is deels ook te danken aan de ligging, op een hoogte van bijna driehonderd meter boven zee.
Santuario del Tindari en de Madonna Nera
Het Santuario del Tindari is hét symbool van Tindari. Het is van groot religieus en cultureel belang, want in het heiligdom vind je de kostbaarste schat van het hele dorp: de Madonna Nera.
Dit prachtige Mariabeeld gesneden uit cederhout is het voorwerp waaromheen deze plaats van verering werd gebouwd. Maria is afgebeeld op een troon met het kindje Jezus in haar armen.
Aan de voet van het standbeeld staan de woorden ‘nigra sum, sed formosa’, een zinsnede uit de Bijbel die ‘ik ben zwart maar lieflijk’ betekent. Wanneer, hoe en van waar dit beeld hier is gekomen, heeft men nooit precies kunnen achterhalen.
Volgens een legende kwam er in een ver verleden een schip aan land in de baai van Tindari, tijdens een hevige storm. Ondanks de...
Recepten 3x granita uit het kookboek The Lemon Kitchen Sicilië
Jadis Schreuder van The Lemon Kitchen is dol op de Siciliaanse keuken. Voor haar nieuwe kookboek The Lemon Kitchen Sicilië reisde ze het hele eiland over, op zoek naar authentieke Siciliaanse gerechten en eerlijke, duurzame, pure producten.
Het resultaat is een heerlijk kookboek bomvol Siciliaanse recepten voor elk seizoen. Van spaghetti met garnalen en pistachepesto tot amandelkoekjes, van spaghetti alle vongole met citroen en munt tot superromig pistache-ijs.
Wij mogen alvast een voorproefje delen met drie recepten voor granita, geschaafd ijs met citroen-, sinaasappel- en amandelsmaak.
Siciliaanse granita van The Lemon Kitchen
Jadis: ‘Granita’s maak en eet je in de zomer. Verfrissend! Je eet ze in Sicilië met een briochebol. De Siciliaanse manier om granita te eten is door eerst het bolletje van de briochebol te plukken en dan wat granita erin te scheppen.
De smaken variëren van citrusvruchten tot koffie en noten. Mijn lievelingsgranita? Amandelgranita (in sommige regio’s...
Campanië Panza – ‘de buik van Ischia’
Wanneer je aan het groene eiland Ischia denkt, zal het beeld van het imposante Castello Aragonese waarschijnlijk als eerste in je opkomen. Logisch, want het is een van de bekendste bezienswaardigheden van het eiland.
Daarnaast is het eiland rijkelijk voorzien van prachtige stranden, thermale bronnen, kleurrijke kustplaatsen met schattige haventjes waar de bootjes gemoedelijk op de golven schommelen; beelden die ongetwijfeld eveneens door je hoofd zullen schieten wanneer het over Ischia gaat.
Felicia van Salerno Travel neemt je mee naar een onbekendere plek waar je een puur stukje Ischia leert kennen: Panza.
Felicia: ‘Panza is onderdeel van de gemeente Forio, een van de zes gemeentes van het eiland. Het bewoonde centrum ligt op een kleine vijf kilometer van Forio en bestaat uit verschillende wijken die zijn verspreid over een oppervlakte van ongeveer zes vierkante kilometer. Het gebied omvat verschillende landerijen, wijngaarden, oude handelsroutes en woonhuizen en telt ruim...
Piemonte Sacra di San Michele – geschiedenis en legendes van deze bijzondere abdij in Piemonte
Veertig kilometer buiten Turijn, op de Monte Pirchiriano, staat een van de meest mysterieuze monumenten van de regio Piemonte: de wonderbaarlijke Sacra di San Michele.
Deze imposante abdij in het hart van de Val di Susa zou Umberto Eco hebben geïnspireerd voor De naam van de roos. Het is dan ook een fascinerende plek, met een eeuwenoude geschiedenis. Sinds de middeleeuwen is het de belangrijkste plaats van verering en bedevaart voor Benedictijner monniken uit heel Europa.
Als je de Sacra di San Michele bezoekt, kun je niet anders dan geïntrigeerd raken door het spirituele karakter en de architectonische schoonheid van deze plek. Maar waarom is dit zo’n bijzondere plek? Welke mysteries en legendes verbergt de Sacra di San Michele?
Oorsprong van de Sacra di San Michele
Volgens de legende kwam de bisschop van Ravenna in de tiende eeuw naar Piemonte om daar een kluizenaarsbestaan te leiden. Hij besloot een nieuwe abdij te bouwen op de berg Caprasio.
Men ging voortvarend aan de slag,...
Campanië Piscina Mirabilis – de Cattedrale dell’Acqua (waterkathedraal) bij Bacoli
Ten westen van de stad Napels liggen de Campi Flegrei, de ‘brandende velden’. Dit gebied wordt gevormd door vulkanische activiteit die nog steeds duidelijk zichtbaar is.
Zo was het Lago Miseno bij het dorpje Bacoli ooit een vulkaankrater. Het dankt zijn naam aan de Romeinse naam van Bacoli, Misenum, dat ten tijde van de Romeinen een belangrijke havenplaats was.
In het jaar 12 voor Christus namen de Romeinen het Lago Miseno in gebruik als binnenhaven voor de westelijke vloot. Het meer bood namelijk een perfecte natuurlijke beschutting.
Door de aanleg van de haven was er dringend behoefte aan vers drinkwater voor de bemanning van de vloot. De Romeinse ingenieurs besloten om boven op de kraterwand een watertank aan te leggen.
Deze watertank zal de geschiedenis ingaan als de grootste watertank die ooit door de Romeinen is gemaakt. De afmetingen zijn zo enorm dat de tank de bijnaam Cattedrale dell’Acqua (‘waterkathedraal’) kreeg. Erwin neemt je er mee naartoe, voor een bezoekje...
Piemonte Spiegeltje, spiegeltje aan de wand… – gespiegeld licht in het dorpje Viganella
Het Italiaanse dorpje Viganella (Piemonte), dat nog geen tweehonderd inwoners telt, werd een aantal jaar geleden wereldnieuws. Het dorpje had namelijk een ingenieuze oplossing bedacht voor de donkere winterdagen.
Van eind november tot begin februari zagen de inwoners van het in een dal gelegen gehucht namelijk bijna geen zonlicht. De hoge bergen rondom maakten het voor de laagstaande zon onmogelijk om tot in het dal door te dringen.
Giacomo Bonzani, een architect en ontwerper van zonnewijzers, bedacht een slimme oplossing: hij bouwde een gigantische spiegel op achthonderdzeventig meter hoogte, op een bergtop boven het stadje.
Deze spiegel reflecteert het zonlicht, zodat het stadje ineens in het licht baadt. De spiegel, met een oppervlakte van veertig vierkante meter, wordt bestuurd door een computer die precies de baan van de zon meet en de panelen van de spiegel steeds in de juiste hoek draait.
Hoe superslim Bonzani’s idee ook is, het werd in het dorp in eerste instantie met...
Italiaanse films & series Het gezicht van Toni Servillo
Je gezicht spreekt boekdelen. Een mooi gezegde dat slaat op de non-verbale expressies van emoties – iets waar Italianen nog meer dan wij meesters in zijn. Met als ultieme maestro de Italiaanse steracteur Toni Servillo – wiens rol in de film La Grande Bellezza filmblogger Ron Serra inspireerde tot een unieke kijk op diens expressieve gezicht.
Ron: ‘Sinds de première van La Grande Bellezza is er werkelijk niemand te vinden die de rol van Toni Servillo als Jep Gambardella níét gedenkwaardig vindt. Het is alweer zijn vierde hoofdrol in een film van Paolo Sorrentino – een gouden combinatie, zo blijkt.
Het lijkt wel het bekende verhaal van de kunstenaar en zijn muze, behalve dan dat de rollen van Servillo zo monumentaal zijn dat ook hij de kunstenaar genoemd mag worden. En dat heeft alles te maken met zijn immer fascinerende gezicht.
Toni Servillo (links) en Paolo Sorrentino tijdens het filmfestival in Cannes
(© Pietro Coccia | Movieplayer.it)
Zes gelaatsexpressies
Woede,...