Naar hoofdinhoud Naar navigatie
2 september 2022

Citroentaart met salie en bosbessen uit De Zilveren Lepel Bakboek

Heerlijk nieuws voor zoetekauwen en bakliefhebbers: er is nu ook een dolce editie van De Zilveren Lepel. Het vuistdikke De Zilveren Lepel Bakboek is het eerste kookboek uit deze gerenommeerde reeks dat zich helemaal richt op zoete lekkernijen.

Taartjes, gebakjes en toetjes

In het prachtig vormgegeven boek komen taarten, gebakjes, toetjes en ander lekkers uit verschillende Italiaanse regio’s tot leven in honderdveertig klassieke en creatieve recepten, inclusief vijftig basisrecepten waarmee je de bouwstenen krijgt om Italiaans te leren bakken. Alle recepten zijn voorzien van stap-voor-stapfotografie, zodat het eigenlijk niet mis kan gaan.

Wij mochten eerder deze maand al het recept delen voor sabayonijs met limoncello en trakteren in deze blog op heerlijke citroentaart met salie en bosbessen. Buon appetito!

Wat heb je nodig?

Ingrediënten voor de bodem: 200 gram doppio zero (00) of patentbloem | 30 gram superfijne suiker | een snufje zout | 100 gram boter, plus extra om in te vetten | 50 milliliter water

Ingrediënten voor de vulling: 4 onder de warme kraan gewassen citroenen | 120 gram superfijne suiker | 25 gram maïzena | 6 eidooiers | 200 milliliter volle melk | 50 gram boter | 3 salieblaadjes | 3 eetlepels slagroom

Voor de versiering heb je tot slot nodig: 120 gram bosbessen | 2 salieblaadjes, fijngesnipperd | poedersuiker, om te bestuiven

Benodigdheden: een diepe, ronde taartvorm van 18 centimeter met losse bodem | deegroller | bakpapier | bakparels (of andere blindbakvulling)

Maak de bodem voor de citroentaart

Zeef de bloem op een hoopje op een schoon werkblad. Maak een kuiltje in het midden. Strooi de suiker en een snufje zout erin. Snijd de koude boter in kleine blokjes en doe deze ook in het kuiltje.

Meng de ingrediënten met een metalen deegschraper. Werk snel om te voorkomen dat de ingrediënten te warm worden. Begin vanuit het midden en werk geleidelijk aan alle bloem door de boter tot het mengsel de textuur van grof broodkruim heeft.

Veeg de kruimels op een hoopje, maak opnieuw een kuiltje in het midden en giet het koude water erin. Meng alle ingrediënten met je vingertoppen en druk het deeg in een klein gelijkmatig blokje samen.

Werk opnieuw snel en bewerk het deeg niet langer dan strikt noodzakelijk om te voorkomen dat het te warm wordt. Wikkel het deeg in plasticfolie en leg het minstens één uur in de koelkast.

Verhit de oven tot 200 ˚C (heteluchtoven 180 ˚C) en vet de taartvorm in met een beetje boter. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een dikte van vijf millimeter en leg het heel voorzichtig in de ingevette vorm.

Druk het stevig in de bodem en de rand, en prik met een vork gaatjes in het hele oppervlak. Snijd met een scherp mes de overhangende randjes deeg netjes af.

Bekleed de bodem met bakpapier, vul hem met bakparels en zet hem vijfentwintig minuten onder in de oven om hem blind te bakken.

Verwijder na deze tijd de bakparels en het bakpapier en zet de bodem nog vijf tot tien minuten terug, tot het deeg droog en goudbruin is. Haal de bodem uit de oven en laat goed afkoelen.

Maak de citroenvulling

Rasp de schil van de citroenen voor de vulling en zet even apart. Doe de suiker met de maïzena in een kom. Pers de citroenen uit en giet het sap door een zeef in de kom. Doe de eidooiers erbij en klop alles met een garde door elkaar tot de suiker opgelost is.

Hak de salieblaadjes fijn. Verhit de melk met de boter, citroenrasp en gehakte salieblaadjes in een pan op laag vuur tot net onder het kookpunt. Zet het vuur uit en laat vijf minuten trekken.

Giet de melk door een zeefje in een kom en giet vervolgens al kloppend met een siliconen spatel, heel langzaam het eidooiermengsel erbij. Giet het mengsel in een pan en kook het vijf minuten al roerend op laag vuur, tot het dik wordt.

Roer de slagroom erdoor, giet de vulling over de taartbodem en strijk het oppervlak glad met een spatel of paletmes. Laat de vulling afkoelen en zet de taart (minimaal) één uur in de koelkast.

De decoratie van je citroentaart

Versier de taart voor het serveren met de bosbessen, fijngesnipperde salieblaadjes en poedersuiker.

Nog meer dolce recepten

Nog veel meer zoete recepten vind je in

De Zilveren Lepel Bakboek | ISBN 9789000384389 | € 49,99 | uitgeverij Spectrum | bestel De Zilveren Lepel Bakboek bij je lokale boekhandel of via deze link bij bol.com

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ciao tutti is hét startpunt voor je vakantie naar Italië, bomvol persoonlijke tips. Buon viaggio!

autohuur italië
Bol AlgemeenBol Algemeen