Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Sabayonijs met limoncello uit De Zilveren Lepel Bakboek

Heerlijk nieuws voor zoetekauwen en bakliefhebbers: eind augustus verschijnt De Zilveren Lepel Bakboek. Deze dolce editie van De Zilveren Lepel is het eerste kookboek uit deze gerenommeerde reeks dat zich helemaal richt op zoete lekkernijen.

Taartjes, gebakjes en meer dolci

In het prachtig vormgegeven boek komen taarten, gebakjes, toetjes en ander lekkers uit verschillende Italiaanse regio’s tot leven in honderdveertig klassieke en creatieve recepten, inclusief vijftig basisrecepten waarmee je de bouwstenen krijgt om Italiaans te leren bakken. Alle recepten zijn voorzien van stap-voor-stapfotografie, zodat het eigenlijk niet mis kan gaan.

Wij mogen alvast het recept delen voor zabaione ghiacciato al limoncello, sabayonijs met limoncello – een zomers toetje (of tussendoortje) dat vast bij iedereen in de smaak valt!

Sabayonijs met limoncello

Voor acht personen heb je nodig: een onder de warme kraan gewassen citroen (liefst biologisch) | 300 gram superfijne suiker | 100 milliliter water | 6 eidooiers | 200 milliliter limoncello | 200 milliliter slagroom

Maak eerst gekonfijte citroen door de citroen te wassen en goed te drogen. Snijd de citroen in drie millimeter dikke plakjes. Breng 100 gram superfijne suiker en het water in een kleine pan op matig vuur aan de kook, doe de plakjes citroen erbij en kook ze zeven tot acht minuten op laag vuur, tot ze doorzichtig worden. Zet het vuur uit en laat ze afkoelen.

Doe de eidooiers met de rest van de suiker (200 gram) in een au bain-marie- of dubbele pan. Klop ze met een garde licht en luchtig en zet even opzij.

Schenk de limoncello in een kleine pan en warm op laag vuur op. Giet dit langzaam over de geklopte eidooiers, giet het mengsel terug in de au bain-mariepan en klop goed door elkaar.

Houd de temperatuur van het mengsel constant met een keukenthermometer in de gaten en verhit au bain-marie tot 84 °C of tot het mengsel stevig en luchtig is, in lange slierten van de garde druipt. Wanneer je de garde eruit haalt, moet er een duidelijk spoor in het oppervlak achterblijven.

Laat de sabayon afkoelen. Klop de slagroom en spatel hem vervolgens door de afgekoelde sabayon.

Giet het mengsel in de serveerglaasjes of schaaltjes en zet ze twee uur in de vriezer. Laat de plakjes citroen uitlekken, leg er een op elke limoncellosabayon en zet ze meteen op tafel.

Nog veel meer zoete recepten vind je in

De Zilveren Lepel Bakboek | ISBN 9789000384389 | € 49,99 | uitgeverij Spectrum | bestel De Zilveren Lepel Bakboek bij je lokale boekhandel of via deze link bij bol.com

Nog meer lekkers met limoncello

Zin in nog meer lekkers met limoncello? Maak dan ook eens een van deze recepten:
limoncello-waterijsjes
semifreddo al limoncello
tiramisù met limoncello
chocoladetaart met limoncello
meringuetaart met limoncello

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *