Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Groene pestocake uit Het grote groentekookboek van Alice Hart

De vraag naar vegetarische recepten blijft toenemen, nu we weten dat het eten van meer groenten niet alleen goed is voor onze gezondheid, maar ook voor onze planeet.

In haar nieuwe boek Het grote groenteboek deelt Alice Hart – culinair auteur voor onder meer The New York Times, The Guardian, Olive en delicious. – daarom meer dan tachtig recepten met groenten in de hoofdrol, met toegankelijke ingrediënten die boordevol kleur en smaak zitten.

Denk aan een zomerse lasagne; artisjokken met tomaten, saffraan en knoflook; courgettesalade met gezouten ricotta; flespompoen puttanesca; bietenrisotto met krokante salie; salade van gegrilde radicchio en borlottibonen; paccheri met spruitbroccoli; pastinaak-palmkool-pecorino-speltrisotto met walnoten of rigatoni gratin met pastinaak, spruitjes en nootmuskaat.

Ook geeft Alice tips voor de voorbereiding, inclusief een overzicht van welke groenten bij welk seizoen horen, de beste manier om te winkelen zodat er niets verloren gaat én suggesties voor ingeblikte, gefermenteerde of ingevroren alternatieven.

Groene pestocake

Wij mogen als voorproefje het recept voor Alices heerlijke groene pestocake delen. Een perfect, groenterijk recept voor bijvoorbeeld een zomerse picknick tijdens Ferragosto. Je kunt het makkelijk van tevoren maken, zoals een frittata. Alice serveert er een gemengde tomatensalade met een dressing van tijm, olie en zout bij.

Wat heb je nodig?

Voor acht personen heb je nodig: 450 gram courgettes, grof geraspt | 3 middelgrote preien, in ringen | 400 gram snijbiet (eventueel in verschillende kleuren), stelen en bladeren afzonderlijk in stukjes | 30 gram boter | 2 teentjes knoflook, geperst | flink wat geraspte nootmuskaat | 150 gram vegetarische harde kaas of extra belegen cheddar | 100 gram doperwten, vers of ontdooid | 2 eetlepels gehakte bieslook | 2 eetlepels gehakte basilicum | 120 gram boekweitmeel | 1,5 theelepel bakpoeder | 6 grote eieren, licht geklopt | 120 gram dunne groene asperges | 2 eetlepels (liefst verse) groene pesto | zout en vers gemalen zwarte peper

Hoe maak je de pestocake?

Verwarm de oven voor op 180 °C. Leg de geraspte courgettes op een schone theedoek en wring ze goed uit om zoveel mogelijk vocht kwijt te raken. Doe ze in een grote mengkom.

Bak de prei en snijbietstelen ongeveer tien minuten in de boter met een snufje zout in een grote koekenpan op laag vuur, tot ze heel zacht maar niet verkleurd zijn. Voeg de knoflook en snijbietbladeren toe en bak ze een tot twee minuten.

Roer de nootmuskaat erdoor. Doe het mengsel in de mengkom met de courgettes. Voeg de kaas, doperwten, het bieslook en basilicum toe en roer alles door elkaar. Breng lichtjes op smaak.

Doe het meel en bakpoeder in een andere kom en klop met een garde om er lucht in te brengen. Maak een kuiltje in het midden en schenk geleidelijk en al kloppend de eieren erin, zodat je een glad beslag krijgt. Schenk het beslag bij de groenten en spatel het erdoor.

Doe de helft van het mengsel in een ingevet en met bakpapier bekleed cakeblik, leg er een derde van de asperges in een horizontaal laagje op en bedek ze met de rest van het mengsel. Schep de pesto in een golvende lijn over het midden en leg de resterende asperges er in de lengte op.

Bak de cake ongeveer zestig minuten in de oven, totdat hij goudgeel en gerezen is en een spies die je in het midden steekt er schoon uit komt. Stort de cake en serveer hem heet of warm, of laat hem afkoelen in het cakeblik.

Meer recepten vind je in

Het grote groentekookboek | Alice Hart | ISBN 9789089899111 | € 29,99 | uitgeverij TerraLannoo | bestel Het grote groentekookboek bij je lokale boekhandel of via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *