Sinds we op Elba een stuk aardappelpizza als lunch aten, op het strand, zo uit de hand, kunnen we de verleiding van een punt pizza met aardappel nog maar zelden weerstaan. Het klinkt misschien gek, maar het is onweerstaanbaar lekker!
Dat weet ook Annemieke, die samen met haar man en twee eetgrage kinderen vegetarisch eet. De kleintjes zijn gek op onder andere gorgonzola en olijven, maar ook deze aardappelpizza gaat er zonder morren in.
Wat heb je nodig?
Voor één pizza heb je nodig: 150 gram bloem | 150 gram fijne tarwegries (semolina rimacinata) | 2 theelepels gist | 2 theelepels zout | water | olijfolie | 600 gram vastkokende aardappels | 1 buffelmozzarella (circa 125 gram) | 1 eetlepel rozemarijnnaaldjes, gehakt | zwarte peper uit de molen
Bereidingswijze
Meng bloem en tarwegries en roer het zout erdoor. Los de gist op in lauwwarm water en giet het op de bloem. Doe er een scheutje olijfolie bij. Meng het in de keukenmachine of met de hand. Blijf vocht toevoegen tot je een soepel deeg hebt. Het mag nog aan de natte kant zijn, want het moet nog een paar uur rijzen. Zet de bak weg op een warme plek.
Stort na een uur of twee het deeg op een met bloem bestoven werkblad. Kneed het deeg door met nog wat extra bloem en gries tot het een soepel deeg is dat je makkelijk uit kunt rollen met een deegroller.
Kook de aardappels gaar in water met zout en snij ze in plakjes van een paar millimeter. Scheur of snijd de mozzarella in kleine stukjes en beleg de bodem van de pizza ermee.
Leg er de plakjes aardappel op en strooi er de rozemarijn en peper over. Zet de pizza in de oven tot hij een krokante bodem heeft en van boven goudbruin is.
Annemieke: ‘Ik bak pizza’s het liefste op een pizzasteen, maar je kunt de pizza ook op een ingevette bakplaat bakken. Zet ‘m laag in de oven op de heetste stand en gebruik als het kan meer onderwarmte.’