Ter ere van ons 12,5-jarig jubileum op 1 augustus aanstaande trakteerde Jeannette – die Ciao tutti vanaf het begin trouw leest – ons op een heerlijk zomerse ricottataart, waarvan ze het recept had gekregen van Damiana, de gastvrouw van Agriturismo Il Girasole in de Maremma, in het zuiden van Toscane.
We delen dit dolce verjaardagscadeau uiteraard ook graag met jullie, in de vorm van het – eenvoudige – recept. Zo geniet je van een zomers stukje taart, waarvoor je naast kersen ook verschillende soorten ander zacht zomerfruit kunt gebruiken (aardbeien, frambozen, bramen, perziken, vijgen…).
Wat heb je nodig?
500 gram ricotta | 3 eieren (gesplitst) | 50 gram maïsmeel | 150 gram poedersuiker | 100 ml verse vloeibare slagroom | evt. de geraspte schil van een citroen | ca. 250 gram vers zacht zomerfruit (als je kersen gebruikt, ontpit ze dan wel eerst)
Wat moet je doen?
Klop in een vetvrije mengkom het eiwit tot het mooi schuimig is. Meng in een andere kom de ricotta met eidooiers, maïsmeel, poedersuiker, vloeibare slagroom en eventueel de citroenrasp tot een homogene massa.
Spatel hier voorzichtig het eiwit doorheen en schenk het zachtgele mengsel in een goed ingevette (en eventueel met bakpapier beklede) bakvorm (wij gebruikten een vlaaivorm, maar een andere ronde vorm van ca. 30 centimeter doorsnede of een vierkante vorm van ca. 30 bij 30 centimeter kan natuurlijk ook).
Verdeel het zomerfruit erover (in kleine stukjes, halveer de aardbeien, snijd de vijgen in kwarten en de perziken in partjes). Bak de ricottataart dertig tot vijfendertig minuten op 180 graden, tot hij mooi goudbruin kleurt.
Bestrooi voor het serveren met extra poedersuiker en garneer eventueel met nog wat extra zomerfruit. Heerlijk bij een caffè maar ook lekker als toetje, met een bol vanille-ijs!