Italiaanse films & series Nostalgia – een film over vriendschap en vetes in Napels
Vanaf 9 februari draait de Italiaanse film Nostalgia in de bioscoop. De verfilming van het gelijknamige boek van Ermanno Rea was in handen van regisseur Mario Martone.
De drie hoofdrollen in deze film – de Italiaanse Oscarinzending – zijn voor de Romeinse acteur Pierfrancesco Favino (die je wellicht kent van Romanzo Criminale, Suburra en Il traditore) als Felice Lasco, de Napolitaanse acteur Francesco di Leva als Don Luigi en de Pugliese acteur Tommaso Ragno (die je wellicht ook hebt gezien in Lazzaro Felice) als Oreste Spasiano.
Maar ook Napels heeft een prachtige rol. De sfeer van de stad wordt perfect weergegeven, van de rauwe kant tot de gastvrijheid en de (mede)menselijkheid van de buren, van de inzet van de priester en de jongeren voor wie hij een mentor is tot de schoonheid van de vervallen en verweerde palazzi.
Herinneringen aan een jeugd in Napels
Felice Lasco keert na ruim veertig jaar van zijn woonplaats Caïro terug naar Rione Sanità in Napels, waar hij geboren en...
Umbrië Proeven van Perugia – drie culinaire tips in de hoofdstad van Umbrië
Umbrië is de enige Italiaanse bestemming die voor 2023 op de Best in Travel-lijst van Lonely Planet staat, vanwege de heerlijke keuken. Van truffel tot ‘heilige wijn’, van porchetta tot de beroemde Baci, Umbrië is een waar Luilekkerland.
We zullen dit jaar extra veel culinaire tips uit Umbrië delen, te beginnen met drie heerlijke adressen in de hoofdstad Perugia. Alle drie anders-dan-anders, met een eigentijdse, moderne touch. Buon appetito!
Alphaville
Italianen houden van goede koffie, maar iets lekkers voor erbij is – buiten de klassieke cornetto als ontbijt – niet altijd aan hen besteed. Behalve bij de kleurrijke koffiebar Alphaville (Via Sant’Ercolano 30).
Hier kun je niet alleen terecht voor een lekkere cappuccino of espresso, maar ook voor cupcakes, muffins (probeer zeker die met pistachenootjes), koekjes of worteltaart. Absoluut het proeven waard is ook de chocoladetaart waarin de beroemde lokale Baci zijn verwerkt!
foto’s: Alphavilla
Ristorante Il Moderno...
Verona Eataly Art House – kunst kijken in een voormalige koelcel in de buurt van Verona
In oktober vorig jaar opende Eataly Art House, een gloednieuwe tentoonstellingsruimte even ten zuiden van het centrum van Verona, de deuren.
De locatie is uniek: Eataly Art House is gevestigd in La Rotonda, de grootste voormalige koelcel van Europa. Waar sinds de jaren dertig kazen, hammen en andere vleeswaren werden opgeslagen, wandel je nu tussen moderne kunst.
Van koelcomplex tot kunstkoepel
Het complete complex – waar ook Eataly Verona onderdak heeft gevonden – omvat meer dan elfduizend vierkante meter, waarvan een deel nu wordt gebruikt voor de wisselende tentoonstellingen van E.ART.H., zoals de afkorting van Eataly Art House luidt.
Het ronde Stazione Frigorifera Specializzata werd begin vorige eeuw ontworpen door ingenieur Pio Beccherle. Onder de cementen koepel – met een diameter van maar liefst vierentwintig meter! – bevonden zich verschillende koelcellen, die al jaren leeg stonden.
Supermarkt, restaurant én museum
Na een restauratie van dit unieke bouwwerk door...
Palermo Giardini del Palazzo Orléans – een groene oase in Palermo
Palermo is het bruisende hart van het eiland Sicilië, in de Middellandse Zee. De Siciliaanse hoofdstad is een smeltkroes van culturen en volkeren die in de afgelopen eeuwen het eiland hebben veroverd en bewoond.
Deze mengelmoes komt het best tot uiting op een van de bekende markten van Palermo, zoals je ook in deze podcast kunt beleven. Chaos ten top, met veel geschreeuw in een waterval aan Palermitaans dialect en kramen vol kleur.
Als je na je bezoek aan de markt even wil ontsnappen aan alle hectiek van de stad dan is een bezoek aan Giardini del Palazzo Orléans het ideale recept. Erwin neemt je er in dit artikel mee naartoe.
De tuinen van het Palazzo d’Orléans
Erwin: ‘Op een steenworp afstand van het wereldberoemde Palazzo Reale, aan een van de drukste verkeersaders van Palermo, staat het imposante Palazzo d’Orléans. Het palazzo, dat stamt uit de achttiende eeuw, is tegenwoordig het thuis van de presidente van de regio Sicilië.
In 1775 startte men met de bouw, maar de...
Recepten Sbrisolona – kruimelnotentaart met grappa
Tijdens ons laatste bezoek aan Parma en omgeving proefden we talloze malen van een stukje sbrisolona, kruimelnotentaart. De naam is afgeleid van het Italiaanse woord voor kruimels, briciole.
Het recept voor deze kruimelnotenkoek
Het recept komt oorspronkelijk uit Mantova, maar neemt ook in de provincie Parma een belangrijke plek op het menu in.
‘De sbrisolona wordt vaak als dessert gegeten, je besprenkelt de koek dan met een beetje grappa. Zelf eet ik hem het liefst met een glaasje zoete dessertwijn erbij. Of gewoon tussendoor. Want als ik hem eenmaal gemaakt heb, kan ik maar moeilijk wachten tot het tijd is voor het dessert,’ aldus Sarena Solari, die in haar bakboek een perfect recept voor sbrisolona heeft opgenomen, dat we graag met jullie delen.
Wat heb je nodig?
150 gram blanke amandelen | 50 gram ongepelde amandelen | 200 gram fijn maïsmeel | 200 gram bloem | 200 gram kristalsuiker plus twee extra eetlepels | 200 gram koude boter | de geraspte schil van 1 citroen | een...
Chianti Lunchen bij La Bottega in Volpaia (Chianti)
Wat een geluksvogels zijn we toch! Vorige week maandag werden we in Florence opgehaald voor een verblijf bij Villa La Palagina. Het feest begon meteen in de auto, met schitterende landschappen die aan ons voorbijtrokken.
Na een korte tussenstop in Impruneta voor een eerste fotoshoot, werden we onthaald bij Castello di Verrazzano, waar de druivenranken al sinds 1150 de sappigste druiven leveren voor een buitengewoon smakelijke Chianti.
In 1485 werd hier Giovanni da Verrazzano geboren, een ontdekkingsreiziger die een groot deel van de Amerikaanse oostkust ontdekte, waaronder de baai van New York. Waarom hij zo ver van dit schitterend gelegen huis trok, mag een raadsel heten, zeker als je de wijn die hier wordt geproduceerd eenmaal hebt geproefd.
Ondanks het vroege tijdstip smaakten de eerste slokjes Chianti prima, al waren we vooral onder de indruk van het castello zelf en de omliggende tuinen.
Voelden we ons tijdens de autorit al heel bijzonder en bevoorrecht, dwalend langs de...
Recepten Ribollita – recept voor deze ‘opnieuw gekookte soep’ uit Toscane
Na het wijnproeven bij Castello di Brolio werden we bij Ristorante Da Pode in San Gimignano nog eens culinair in de watten gelegd. Gastheer Sergio voorzag ons meteen bij binnenkomst van wijn – maar dan nu een goed glas vol – terwijl zijn echtgenote Lucia in de keuken de laatste hand legde aan het menu.
Opnieuw gekookte soep
We zullen jullie niet lekker maken met alles wat Lucia ons die avond voorschotelde, maar delen wel graag haar recept voor ribollita met jullie. Deze honderd procent Toscaanse soep, waarvan de naam letterlijk ‘opnieuw aan de kook gebracht’ betekent, is een stevige primo piatto, die wordt gemaakt met onder andere brood, bonen en kool.
De soep dankt zijn naam aan de gewoonte van de boeren om na het harde werk een restje groentesoep op te warmen, die ze op smaak brachten met wat extra olijfolie en een in dunne plakjes gesneden ui, zodat zich een goudkleurig korstje aan de bovenkant vormde.
Naast de soep zette Lucia nog borden met rauwe rode ui, in parten, op...
Recepten Donna Hay’s stervormige lasagne met courgette, spinazie en mozzarella
Mede dankzij de stervorm staat deze vegetarische lasagne uit One Pan Perfect van Donna Hay ook perfect op de kersttafel!
Wat heb je nodig?
Ingrediënten (voor vier tot zes personen): 850 gram wilde spinazie, waarvan de steeltjes verwijderd zijn | 1 kilo verse ricotta | 80 gram Parmezaanse kaas, fijngeraspt (plus een beetje extra) | 50 gram muntblaadjes, fijngesneden | 50 gram bladpeterselie, fijngesneden | zeezout en grofgemalen zwarte peper | drie vierkante lasagnebladeren van dertig centimeter (of achttien lasagnebladen van acht bij vijftien centimeter), geblancheerd | 4 courgettes, in dunne plakken | 300 gram verse mozzarella, in plakken | extra vergine olijfolie
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200°C. Doe de spinazie in een grote, hittebestendige kom en schenk er kokend water over. Laat tien seconden staan en giet af.
Leg de spinazie tussen twee lagen keukenpapier en druk het overtollige water eruit. Snijd de spinazie grof en schep met de ricotta, Parmezaanse kaas, munt,...
Recepten Warme Aperol Spritz – Italiaanse cocktail voor koude dagen
Het sfeervolle boek Winter warmers biedt zestig hartverwarmende cocktails voor de koude dagen. Steek de open haard maar aan en ga aan de slag om een cocktail op basis van gekruide pompoensiroop met bourbon, citroensap en oranjebitter, een bombardino met espresso met advocaat, brandy en slagroom of een winterse versie van de Aperol Spritz te maken.
Warme Aperol Spritz
Warme Aperol Spritz is de mediterrane variant van glühwein met kaneel, vol sappige fruitsmaken dankzij de mix van mangosiroop, appelsap en verse sinaasappel. Perfect om tijdens een wandeling te drinken of om op te dienen bij een feestje als je iets lichters en frissers wilt dan de gewone glühwein.
Wat heb je nodig?
Voor 8 glazen warme Aperol Spritz heb je nodig: 1 sinaasappel | 200 milliliter Aperol | 750 milliliter witte wijn | 300 milliliter appelsap | 75 milliliter mangosiroop
Bereidingswijze
Snijd de sinaasappel in schijfjes en voeg deze toe aan een grote pan. Schenk de Aperol, witte wijn, het appelsap en de...
Recepten Zomers toetje: aardbeien met balsamico
Tijd voor zomerkoninkjes! Nu deze blozende vruchten weer volop aanwezig zijn, trakteren we op een recept voor een lekker zomers toetje: aardbeien met balsamico.
Lianne Janssen, de vrouw van Ciao tutti’s Paul, deelt een heerlijk recept dat ze voor het eerst mocht proeven bij Podere Cerale, een oude boerenhoeve in de heuvels van Toscane. Als het aardbeienseizoen is, maken de eigenaren van deze hoeve namelijk graag deze dolce met aceto balsamico klaar om in de avondzon van te genieten.
Voor deze lekkernij heb je nodig (voor zes personen): 1 kilo aardbeien │ 2,5 dl rode wijn │ 2,5 dl water │ 150 gram suiker │ 1,5 eetlepel aceto balsamico
Doe de rode wijn en het water in een kom en voeg hier de suiker en de aceto balsamico aan toe. Roer tot de suiker is opgelost en schep er dan de aardbeien doorheen. Laat de aardbeien in de koelkast minstens een halfuur marineren alvorens ze te serveren, met een takje munt. Ook lekker bij een bolletje vanille-ijs!
Buon appetito!
Italiaanse films & series La vita bugiarda degli adulti van Elena Ferrante is te zien op Netflix
Op Netflix geniet je van La vita bugiarda degli adulti, de verfilming van het boek van Elena Ferrante, in het Nederlands verschenen als Het leugenachtige leven van volwassenen.
Napels als decor
De zesdelig serie speelt zich net als L’amica geniale af in Napels. Dit keer neemt Ferrante je echter niet mee naar Rione Luzzatti, zoals in haar Napolitaanse vierluik, maar naar een van de betere wijken van de stad, het thuis van de dertienjarige Giovanna.
Giovanna’s ouders zijn bijna perfect en hebben haar opgevoed tot een net en lief kind dat keurig Italiaans spreekt en goede cijfers haalt. Tot haar vader op een dag tegen haar moeder zegt dat Giovanna steeds meer begint te lijken op zijn zus. Dat is geen compliment: er is geen groter kwaad denkbaar dan tante Vittoria.
Op zoek naar de waarheid
Giovanna wil meer weten en besluit om op bezoek te gaan bij Vittoria. Wanneer ze elkaar voor het eerst ontmoeten, gaat er meteen een doos van Pandora open: de volkse, grofgebekte Vittoria blijkt...
Abruzzen Farabella – glutenvrije pasta uit Abruzzo
Marlou nam je eerder al mee naar het bijzondere dorp Fara San Martino, dat maar liefst vier pastaproducenten huisvest. Bioalimenta, de jongste pastaproducent van de vier, die de glutenvrije pasta en gnocchi van het merk Farabella maakt, nodigde haar uit voor een bezoek.
Vooruitstrevende pastamakers
Marlou: ‘Mijn nieuwsgierigheid is gewekt. Glutenvrije producten worden steeds populairder dus ik ga graag op de uitnodiging in, om een kijkje nemen in de pastafabriek van Bioalimenta, waar sinds 1998 de pasta voor het merk Farabella wordt gemaakt.
De missie van Bioalimenta is dat mensen met een glutenintolerantie of coeliakie ook lekkere pasta van goede kwaliteit moeten kunnen eten. Daarom richt men zich vanaf het allereerste begin puur op glutenvrije producten. Behoorlijk vooruitstrevend voor die tijd!
De geschiedenis van Farabella
Ik word welkom geheten door Antonio Rotunno en zijn collega’s Charlotte en Gianluca. In de vergaderruimte – met een grote wandkast vol met...