Naar hoofdinhoud Naar navigatie

Je zocht naar: "Italië"

Palermo

Proef in een podcast van Siciliaans street food op de markt in Palermo

Een bezoek aan Palermo is niet compleet zonder een bezoek aan een van de kleurrijke markten van de stad. Hier klopt het hart van Palermo, hier maak je nog meer dan elders kennis met de dynamiek die de stad kenmerkt. Saskia’s favoriete markt in Palermo is de Mercato del Capo. Je wandelt er tussen de Palermitanen die hun inkopen komen doen en ziet waar ze hun tassen mee vullen: van enorme stukken zwaardvis tot een paar sardientjes, van een zak bloedsinaasappels tot een portie garnalen, van ingelegde kappertjes van Pantelleria tot verse oregano. Tussendoor wordt er een arancina, een broodje milt of ander street food verorberd. In deze blog lieten we je aan de hand van een kleurrijke fotoreportage al meegenieten van de Il Capo-markt. Nu heeft Saskia ook een podcast gemaakt waarin ze je meeneemt naar de markt in Palermo, zodat je je nog meer kunt onderdompelen in de sfeer en de geluiden. Luister naar onze podcast over de markt in Palermo   Nog veel meer inspiratie voor Palermo Er...
Italiaanse films & series

Il Buco – een prachtige film over de ongerepte natuur van de regio Calabrië

Vanaf 23 juni geniet je in de bioscoop van Il Buco, een prachtige film over de ongerepte natuur van de regio Calabrië. Abisso del Bifurto In 1961 maakt een groep onverschrokken wetenschappers een expeditie naar de ongerepte Italiaanse regio Calabrië. Verborgen in het Pollino-gebergte ligt een nog niet in kaart gebrachte grot. Voor het eerst verkennen zij de bodem van de maar liefst zevenhonderd meter diepe Abisso del Bifurto. Gadegeslagen door een oude schaapherder zakken de speleologen langzaam de donkerte in. Waar de herder de omgeving op zijn duimpje kent, tasten zij letterlijk in het duister. Door steentjes en brandend papier naar beneden te gooien, proberen ze te zien en horen hoe diep de afgrond is. Hommage aan Calabrië Met Il Buco herschept regisseur Michelangelo Frammartino (die eerder ook de schitterende film Le quattro volte regisseerde) op meesterlijke wijze een expeditie naar het binnenste van de aarde waar de tijd stilstaat en mens en natuur samenvloeien. Het levert...
Piemonte

5x niet te missen tips voor een stedentrip Turijn

Zin in een stedentrip Turijn? We tippen vijf bijzondere bezienswaardigheden die je niet mag overslaan tijdens een bezoek aan deze koninklijke stad! 1 Piazza San Carlo Breng zeker een bezoek aan het hart van de stad, het Piazza San Carlo. Dit enorme plein, dat door de inwoners van Turijn ook wel Il Salone wordt genoemd, de salon oftewel de huiskamer, is op elk moment van de dag genieten, maar vooral tijdens de dagelijkse passeggiata komen mensen uit alle hoeken en gaten voor een aperitivo naar de terrassen op dit plein. Ook in de winter, want na urenlang slenteren, is het heerlijk opwarmen met een glas bicerin, een typisch drankje voor Turijn, gemaakt van koffie, chocolade, melk en room. Bicerin betekent ‘klein glaasje’ – maar het hartverwarmende goedje wordt meestal geserveerd in een kelkachtig glas, zodat je tot in je tenen weer warm wordt. Turijn is sowieso een paradijs voor chocoladeliefhebbers. Onder de portici van Piazza San Carlo vind je onder andere Pasticceria...
Italiaanse films & series

Nu te zien op NPO: het derde seizoen van L’amica geniale

Vanaf 17 juni geniet je op NPO 2 van het derde seizoen van L’amica geniale (‘De geniale vriendin’), naar de boeken van Elena Ferrante. Het gehele derde seizoen is vanaf donderdag 16 juni al te streamen voor abonnees van NPO Plus. Wie vlucht en wie blijft Na het succes van de eerste twee seizoenen van L’amica geniale volgt nu de verfilming van het derde boek, Wie vlucht en wie blijft. Lila en Elena zijn nu volwassen vrouwen. Lila, die op haar zestiende trouwde en een kind kreeg, heeft inmiddels haar man, huis en luxeleven verlaten en werkt in een fabriek om rond te kunnen komen. Elena heeft de universiteit doorlopen en een succesvolle roman geschreven. Voor haar staan de deuren open naar een andere wereld, ver weg van de Napolitaanse wijk waar ze opgroeide. Beide vrouwen vechten tegen wat de wereld van hen verwacht: berusting in het moederschap, onwetendheid en onderwerping. Ze zoeken hun weg in de vrijheden en kansen die de jaren zeventig lijken te bieden. Hoe verschillend...
Campanië

De beste tips voor de eilanden Ischia en Procida

Het is heerlijk om je stedentrip Napels te combineren met een bezoek aan een of meer eilanden voor de kust van Napels. Capri is wellicht het bekendst, maar wij gaan liever naar Ischia of Procida, omdat die wat ongepolijster, verrassender en dus interessanter zijn. Felicia van Salerno Travel maakte twee schitterende digitale reisgidsen voor als je nog meer uit je eilandbezoek wil halen. Met haar waardevolle, persoonlijke tips voor Ischia en Procida maak je op een unieke manier kennis met deze twee pareltjes, zodat ook jij de magie die van Ischia en Procida uitgaat kunt ervaren. Verborgen plekjes en fijne adressen Felicia: ‘Maandenlang heb ik me volledig ondergedompeld in de sferen van Ischia en Procida. Het was een klein feestje, evenals het uitwerken en uitschrijven van alle indrukken en informatie. Ik heb de mooiste tips en verhalen verzameld zodat je tijdens een bezoek niets hoeft te missen. Van fijne adressen tot verborgen plekjes waar ik zelf graag kom, het is allemaal terug te...
Gardameer

5x slow genieten in de buurt van het Gardameer

Ten zuiden van het Gardameer liggen de Colline Moreniche, de Morenische heuvels, waar je nog in alle rust kunt genieten van idyllische dorpjes, zoals Borghetto sul Mincio, Volta Mantovana en Solferino. Solferino – op de hoogste top van de Colline Moreniche Solferino ligt op de hoogste top van de Colline Moreniche. Vanaf het Piazza Castello en de Rocca di Solferino kun je bij helder weer de zuidelijke baai van het Gardameer prachtig zien liggen. Ook zie je hier hoe het langgerekte schiereiland Sirmione in het meer uitsteekt en kijk je uit op de Rocca di Manerba aan de westkant van het meer. In de verte zie je de bergketens van de Alpen en de Monte Baldo liggen, vaak met besneeuwde toppen. We waren al eens eerder in Solferino, waarover we in deze blog vertelden. Dit voorjaar reisden we opnieuw naar dit dorpje – waar overigens ook een Bandiera Arancione wappert – om tijdens een verblijf bij B&B Carpe Diem te genieten van een vijftal slow activiteiten die we ook graag met jullie...
Gardameer

Ontdek Gargnano del Garda – een plaatsje aan de westzijde van het Gardameer

Het dorpje Gargnano del Garda ligt aan de westkant van het Gardameer. Het is een klein plaatsje, met minder dan drieduizend inwoners, maar het is ontzettend populair bij zowel Italiaanse als buitenlandse toeristen. De reden daarvoor is simpel: Gargnano heeft alles om een paar dagen heerlijk vakantie te vieren, van een charmant centro storico tot culturele bezienswaardigheden zoals Villa Feltrinelli (de voormalige residentie van Mussolini), van kleine stranden tot restaurants waar je heerlijke lokale gerechten kunt proeven. Ciao tutti’s Suzanne komt er al van jongs af aan en vertelt je wat je niet mag missen in dit veelzijdige dorpje. Wandel door het centro storico van Gargnano Suzanne: ‘Het kleine centro storico ligt direct aan het Gardameer, rondom de haven, waar ook het stadhuis is gebouwd. Hier kun je gezellig rondstruinen langs de winkeltjes, gelateria’s en andere lokale ondernemingen. Vanuit de barretjes en restaurants kun je genieten van het uitzicht over het meer. Zie...
Recepten

Burrata met geroosterde druiven naar recept van Soffritto

Bij Soffritto, een van onze favoriete Italiaanse adresjes in Sittard (dat helaas eind 2022 de deuren sloot) smulden we van burrata met druiven uit de oven. Voor wie dit ook thuis eens wil maken, delen we dit simpele maar supersmakelijke recept. Ingrediënten Voor vier personen heb je nodig: 300 gram rode pitloze druiven | 3 eetlepels vijgensiroop of vincotto (heb je dat niet in huis, dan kan olijfolie ook) | 3 takjes rozemarijn | 4 bollen burrata (of buffelmozzarella) Bereidingswijze Laat de burrata op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor tot 220 °C. Verdeel de druiven over een ovenschaal en besprenkel ze met de vijgensiroop, vincotto of olijfolie. Ris de rozemarijn van de takjes en strooi over de druiven. Rooster de druiven ongeveer vijftien minuten, totdat de schilletjes mooi gerimpeld zijn. Laat een beetje afkoelen. Leg op elk bord een bol burrata en schep er een flinke lepel geroosterde druiven over. Serveer met een stuk ciabatta. Wil je deze bijzonder lekkere burrata...
Italiaanse muziek

Buon Natale a tutti!

We wensen alle Ciao tutti lezers een heerlijk kerstfeest! Geniet van het samenzijn met familie en vrienden, van lekkere hapjes, de lichtjes in de boom, verrassingen onder de boom, persoonlijke kerstwensen en mooie kerstmuziek. Aan dat laatste dragen we een klein steentje bij, met de prachtige woorden van Enzo Iacchetti (luister hier naar de muzikale versie): Buon Natale a te che vieni dal nord porta in dono la serenità cogli al volo l’opportunità di sentire qualcosa dentro te Buon Natale a te che vieni dal mare apri il cuore a chi non ce l’ha anche a chi per colpa del mare non la smette di far la guerra che fa a chi ha scritto le canzoni a chi ridere ci fa a chi sbaglia le opinioni e che si correggerà a chi non ha molti amici e che gli amici troverà Buon Natale, Buon Natale! Buon Natale a te che vieni dal sud porta il sole a chi non ce l’ha il profumo e il colore del mare che ci bagna di felicità Buon Natale a te che vieni dal freddo porta un po’ d’aria nella mia città...
Recepten

Kerstkoekjes – recepten mét ster

Niets lekkerders dan zelfgebakken biscotti, koekjes. Bij het kerstontbijt, de kerstkoffie of gewoon even lekker tussendoor, omdat ze erom vragen opgegeten te worden… Ze smaken altijd! Bak komende dagen een grote lading kerstkoekjes aan de hand van onderstaande ‘recepten mét ster’ en geef ze cadeau aan vrienden of familie. Sterrenkoekjes Wat heb je nodig? 480 gram bloem (liefst het Italiaanse type 00, plus extra om te bestuiven) | 1 zakje gist | 150 gram cacaopoeder | 150 gram kristalsuiker | 1 zakje vanillesuiker | 100 gram boter | zout | 1,7 deciliter melk Verwarm de oven voor op 220 °C. Zeef de bloem en meng deze met de gist, het cacaopoeder, de suiker, de vanillesuiker, de boter en een snufje zout. Schenk de koude melk in kleine hoeveelheden tegelijk erbij en kneed de ingrediënten tot een glad en soepel deeg. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak. Steek er sterren uit en schik deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Schuif de plaat vijf minuten in de...
Recepten

Kruidige vijgen uit de oven – recept uit De Dikke Vinazza

‘Je kunt bij mij heel goed eten. Wat weer niet wil zeggen dat ik heel goed kan koken. Maar ik heb goeie spullen. Eerlijke spullen, Roba buona e genuina. Verse dingen. Ik rijd stad en land af voor de ingrediënten waar ik persoonlijk fiducie in heb,’ aldus Diane Lensink in De Dikke Vinazza. Helaas overleed Diane nu bijna een jaar geleden, op 19 december 2012. Veel te jong, met nog zoveel plannen, voor zichzelf, voor Vinazza, haar aards paradijs. Gelukkig hebben we haar verhalen nog, en haar recepten. Want ondanks de bescheiden regels hierboven kon Diane meer dan goed koken. Als eerbetoon aan haar maken we een dessert uit De Dikke Vinazza: fichi al forno, kruidige vijgen uit de oven. We zullen op Diane toosten, maar ook op haar culinaire erfenis, die we voor altijd koesteren in onze keuken. Salute! Fichi al forno Voor vier personen heb je nodig: een of twee vijgen per persoon, boter, 1 vanillestokje, 50 gram boter, beetje nootmuskaat, beetje kaneel en 75 gram suiker Verwarm de oven...
Italiaanse films & series

The Lost Leonardo – het onwaarschijnlijke verhaal achter Da Vinci’s Salvator Mundi

Vanaf 31 maart is de film The Lost Leonardo van de Deense regisseur Andreas Koefoed te zien in de Nederlandse bioscoop. Het is een onthullende en tegelijkertijd spannende film over de wereld van de kunsthandel. De aanleiding voor The Lost Leonardo In 2005 trekt een olieverfpaneel met een afbeelding van Christus de aandacht van twee kunsthandelaren. Achter de slordige restauratie menen ze de hand van een meester te zien. Voor ruim duizend dollar kopen ze het werk op. Binnen twaalf jaar is het vierhonderdvijftig miljoen dollar waard. Leonardo da Vinci’s Salvator Mundi The Lost Leonardo vertelt het onwaarschijnlijke verhaal achter Salvator Mundi, een lang verloren gewaand schilderij dat naar verluidt het werk was van Leonardo da Vinci. Vanaf het moment dat het wordt gekocht in een obscuur veilinghuis in New Orleans, wordt het lot van de Salvator Mundi bepaald door politiek, hebzucht en macht. Het is een ongelofelijk verhaal dat zich ontwikkelt zich als een spannende detective....