Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Caprino Veronese – de verbinding tussen het Gardameer en de Monte Baldo

Ciao tutti’s Erika neemt je mee naar het charmante dorpje Caprino Veronese, niet ver van het Gardameer. Het wordt omringd door wijngaarden en heuveldorpjes en ligt op een half uurtje rijden van het plaatsje Peschiera del Garda.

De huizen hebben zich geschaard rondom het centrale Piazza Roma, waar Villa Carlotti, het gemeentehuis, prachtig afsteekt tegen de Monte Baldo.

Villa Carlotti & de zaal van de dromen

Villa Carlotti is gebouwd op de fundamenten van een landelijk huis uit de veertiende eeuw, dat eigendom was van de familie Vimercati. Deze familie maakte in 1536 deel uit van de adellijke gemeenteraad van Caprino Veronese. In datzelfde jaar lieten de Vimercati’s het oorspronkelijke huis uitbouwen.

Begin zeventiende eeuw ging de villa over op de rijke familie Carlotti, die in het glaswerk zat; in 1632 voltooiden de nieuwe eigenaren het gebouw en legden ze de grote tuin met beelden aan.

Toen de Carlotti’s drie jaar later een adellijke titel ontvingen, vierden ze dat met een uitbreiding van de villa. In 1937 kocht de gemeente de villa en sinds 1952 zetelt hier het gemeentebestuur.

Beroemd zijn de fresco’s op de muren van alle zalen. De mooist gedecoreerde zaal is de Sala dei Sogni, de zaal van de dromen. De fantasierijke schilderingen op het plafond dateren van het begin van de zeventiende eeuw.

In het Museo Villa Carlotti vind je daarnaast archeologische vondsten uit de omgeving en de beeldengroep Compianto di Cristo (‘bewening van Christus’), die ooit op de plaatselijke begraafplaats stond. Het museum is van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur gratis te bezoeken.

Watermolens & waterwegen

In de achttiende eeuw wonnen naast boeren en herders handelaren en ambachtslieden aan terrein in Caprino. Het was het belangrijkste centrum in de streek; reden voor de Republiek Venetië om er in 1786 een wekelijkse markt te organiseren, die er tot op de dag van vandaag staat.

In die tijd kwam onder andere ook het molenaarsambacht op. De watermolens van Valsecca en Caiar, net boven Caprino, herinneren daar nog aan.

Al van oudsher weten de bewoners van deze streek handig gebruik te maken van het water. Waar komt dat eigenlijk vandaan?

De Campion, die ontspringt aan de bron Bergola, doorkruist de Caprino-vallei. De oude Romeinen kanaliseerden deze belangrijkste beek in de vallei, voor de irrigatie van een groot landbouwgebied en de productie van energie voor een kleine dertig werkplaatsen, met name graanmolens.

Het water uit de geul viel op het grote draaiende rad en zo zette het grote stenen wielen in werking, die het graan vermaalden. Verschillende van deze molens werkten tot enkele decennia geleden perfect.

Sommige staan er nog steeds, net als delen van de stenen kanalen. Deze ‘waterwegen’ volgen oude routes langs fonteinen, washuizen en molens, die getuigen van de vindingrijkheid van de mens en zijn manier om het gebied en zijn hulpbronnen te organiseren.

Malcesine en de Monte Baldo

Caprino Veronese ligt aan de voet van de Monte Baldo, waarvan de hoogste toppen meer dan tweeduizend meter hoog zijn. Veertig kilometer van Caprino ligt het middeleeuwse stadje Malcesine, nog altijd aan de oostkant van het Gardameer. Vanaf hier vertrekt de funivia (kabelbaan) naar de Monte Baldo.

Eenmaal boven heb je een fantastisch uitzicht over een groot deel van het Gardameer en bij helder weer zelfs tot aan de Dolomieten en de Povlakte.

Maar ook onderweg geniet je van het panorama en van de paragliders die vanaf de bergtop naar beneden zweven boven het Gardameer. De cabines van de kabelbaan draaien namelijk driehonderdzestig graden om hun as.

Op de Monte Baldo kun je mooie wandelingen maken, over de bergkam naar nog hoger gelegen berghutten, of naar beneden, al is dat in het begin wel erg steil. Je kunt er ook voor kiezen met de fiets af te dalen, als je durft.

Of zelfs de steile klim omhoog per fiets te doen! Het uitzicht langs de route via Spiazzi (waar het Santuario della Madonna della Corona ligt) en Ferrara di Monte Baldo beneemt je net als het trappen de adem…

Proef van bigoli, truffels en wijn

De typische pasta van de regio Veneto is bigoli, een dikke soort spaghetti, die hol is van binnen. Ook in Caprino Veronese staat deze pasta vaak op het menu, bijvoorbeeld met gamba’s, vongole of sardientjes. Niet zo’n visliefhebber? Ook met eend of wild smaakt deze pasta heerlijk.

Wat je daarnaast zeker moet proeven, zijn de zwarte truffels van de Monte Baldo. Verschillende restaurants in Caprino Veronese hebben ze op het menu staan, geserveerd bij tagliatelle of risotto.

Het beste moment om hiervan te komen proeven is eind augustus of begin september. Dan viert men in Caprino Veronese het Festa del Tartufo Nero del Monte Baldo. Een heel weekend vol gerechten met truffels en andere producten uit het berggebied.

Caprino Veronese ligt aan de noordgrens van het Bardolino-wijngebied. De kiezelige bodem, van oorsprong uitlopers van de Adige-gletsjer in de ijstijd, en het milde klimaat maken het dorp en omgeving tot ideaal wijngebied.

De rode druivenrassen Corvina en Rondinella groeien goed op deze grond en zijn dan ook typisch voor deze streek.

Schuif aan bij Ristorante Pizzeria Gaon

Proeven van bigoli en andere streekgerechten doe je bij een van de beste restaurants van Caprino Veronese en omgeving, Ristorante Pizzeria Gaon (Località Gaon 41). Dit restaurant heeft een prachtig overdekt groen terras en ligt aan de weg omhoog naar de Monte Baldo.

Je kunt er heerlijk smullen van bigoli met verschillende soorten sauzen, variërend van de klassieke variant met knoflook, olijfolie en scherpe pepertjes tot bigoli al pomodoro, al ragù en alla carbonara, met een glas van de heerlijke frisse wijnen. Wij dronken de goede huiswijn, een perfecte combinatie.

Nog meer culinaire tips voor Caprino Veronese

Andere restauranttips zijn het centraal gelegen Ristorante Bar San Marco (Piazza San Marco 19 in Caprino Veronese), waar je truffels en kazen van de Monte Baldo kunt proeven, en Ristorante Pizzeria Athena (Via Sandro Pertini 10H in Caprino Veronese), met ook lactosevrije buffelmozzarella en glutenvrije pasta en pizza op de kaart.

In het centrum van Caprino zit een pasticceria met een wel heel bijzondere naam: Zomer. Wat blijkt? Dit is een achternaam uit de streek rondom Caprino Veronese.

Deze patisserie is in 1968 geopend door Daniele Zomer en zijn vrouw Bruna. Na een verhuizing in 1998 zit de winkel aan de Via Arduino 1, schuin tegenover Villa Carlotti.

Een ijsje haal je bij Bar Florida. Je kunt ook neerstrijken op het terras van Bar all’Angolo aan het Piazza della Vittoria, na een bezoekje aan de wekelijkse markt die zaterdagochtend op hetzelfde plein gehouden wordt.

Overnachten bij B&B Poggio Caiar

Een tip voor als je in de omgeving wil overnachten: B&B Poggio Caiar is een heerlijk adresje. Eigenaren Monica en Marino hebben een zestiende-eeuws landhuis omgetoverd tot een sfeervolle B&B, net boven Caprino Veronese op de helling van de Monte Baldo.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *