Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

De man uit Rome – over een huilende Maria in het zuiden van Limburg

Vanaf 6 april geniet je in de filmtheaters van de film De man uit Rome, waarin de sceptische zevenendertigjarige priester Filippo (vertolkt door de Italiaanse acteur Michele Riondino) in opdracht van het Vaticaan naar een Limburgs grensdorp komt om een huilend Mariabeeld te onderzoeken.

Vastbesloten om het bedrog rondom het beeld te ontmaskeren, stuit hij op de grimmige dorpsgemeenschap, die diep getraumatiseerd blijkt door een gebeurtenis die zich vier jaar eerder heeft voltrokken en zich daarom vastklampt aan hun wonder.

Aangetrokken en ontregeld door de zwijgende, negentienjarige Térèse die de tranen ontdekte, raakt Filippo verwikkeld in het verdriet van het dorp en in een serie schijnbaar wonderlijke gebeurtenissen die zijn zekerheden over zijn roeping als priester en als mens onderuithalen.

Bekijk de trailer van De man uit Rome

Geniet alvast van een voorproefje:

De man uit Rome is de vierde speelfilm van Jaap van Heusden die eerder o.a. met In Blue drie Gouden Kalveren won en met De Nieuwe Wereld een International Emmy Award.

Michele Riondino – van Montalbano tot afgevaardigde van het Vaticaan

De Italiaanse acteur Michele Riondino, die in De man uit Rome in de huid van priester Filippo kruipt, is vooral bekend vanwege zijn vertolking van de jonge Montalbano (over de jonge jaren van de bekende Siciliaanse commissario Montalbano).

In 2008 kreeg hij voor zijn rol in de speelfilm Il passato è una terra straniera de prijs voor beste acteur op het Rome Film Festival. In 2012 werd hij voor zijn rol in Marco Bellocchio’s Bella Addormentata genomineerd voor de Italiaanse persprijs.

Voor zijn rol in La ragazza del mondo (2016) kreeg hij tijdens het Venetiaanse filmfestival de Pasinetti-prijs voor beste acteur Best Actor en later ook een David di Donatello (de Italiaanse Oscar) voor beste acteur.

Het decor van De man uit Rome

De man uit Rome werd grotendeels opgenomen in Zuid-Limburg, met onder meer Simpelveld en Sittard als decor. Wellicht herken je de Sittardse basiliek van Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart?

De eerste steen uit Rome

Deze neogotische kerk was de allereerste basiliek van Nederland. De kerk werd gebouwd door architect Jules Kayser uit Venlo, een leerling van Pierre Cuypers. De eerste steen werd gelegd op 2 juni 1875.

Een eerste steen is sowieso al bijzonder, maar deze helemaal. Het betreft hier namelijk een marmeren steen uit de Catacombe di San Callisto. Het marmeren plaatje in het midden is een stukje van de sluitsteen van een grafnis.

De steen was een persoonlijk geschenk van paus Pius IX en ligt nog altijd op zijn oorspronkelijke plek, achter het altaar (alleen toegankelijk als de pastoor het hek voor je kan openen of tijdens een rondleiding). Hier vind je ook nog een gedenkplaat waarop de schenking staat vermeld.

De kleurrijke kerk werd op 5 juli 1879 gewijd door de bisschop van Roermond, waarna de kerk op 21 mei 1883 tot basiliek werd verheven, als eerste kerk in Nederland. Dit bijzondere feit wordt vermeld op een marmeren plaquette boven de hoofdingang, in het portaal.

Het gedenkteken met tekst in het Latijn werd in Rome gemaakt en in 1883 naar Sittard gestuurd. Je kunt de tekst nog altijd goed ontcijferen.

Vrij vertaald staat er: ‘Ik ben toegewijd aan de eer van Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart van Jezus, dankzij wie eens een meisje dat in levensgevaar verkeerde, door het per ongeluk doorslikken van een naald, deze plotseling opgaf en gered werd. Hierop hebben het geloof en de vrome mildheid van burgers en vreemdelingen mij in dit verblijf van de zusters Ursulinen, waar het wonder geschiedde, opgericht. Paus Leo XIII heeft mij tot de waardigheid van basiliek verheven.’

Nog meer bijzondere stenen in de basiliek van Sittard

Naast de bijzondere steen uit de Romeinse catacomben vind je in de basiliek nog veel meer unieke stenen. Zo bewonder je er twee wijwatervaatjes die zijn vervaardigd uit stenen uit de Heilige Grafkerk van Jeruzalem en uit de Geboortekerk in Bethlehem. Ook de vijf credenstafels (aan de zijkant van het priesterkoor) zijn gemaakt van stenen uit het Heilige Land, onder meer uit Bethlehem, van de Olijfberg en uit Nazareth.

Dat kreeg al gauw navolging van bezoekers en bedevaartgangers die stenen uit heel Europa mee naar de kerk namen. Met kleine schilderingen en tekeningetjes werden deze stenen speciale ex-voto’s, waarmee om een gunst werd gevraagd of waarmee de Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart werd bedankt. In totaal zijn er meer dan drieduizend ex-voto’s te zien!

In een van de kapellen achter het altaar (wederom alleen toegankelijk als de pastoor het hek voor je kan openen of tijdens een rondleiding) vind je ook een aantal stenen uit Italiaanse steden (waaronder Brescia, Cannobio, Gavardo, Miasino, Milaan, Novara en Rome).

Boek een rondleiding in de basiliek

Tegen een kleine vergoeding is een rondleiding mogelijk op een aantal maandagen om 14.00 uur en zaterdagen om 12.00 uur. Via deze link vind je details als prijs en data. Boekingen kunnen minimaal drie dagen vooraf gedaan worden via rondleiding.basiliek@rk-kerken-sittard.nl of via 0031-464515141.

Ontdek meer Romeinse plekken in Sittard

Nieuwsgierig naar meer Romeinse en Italiaanse pareltjes in Sittard? Ga dan op pad met de digitale route die we voor je hebben uitgestippeld en waarmee je je even in la bella Italia waant.

De wandeling is ongeveer vijf kilometer lang, met een mooie afwisseling tussen culturele en culinaire tips. Je wandelt door het historisch centrum van Sittard, een stukje over de stadswallen maar ook door het groen net buiten de stadskern.

Bestel de City Walk in Sittard

De Ciao tutti City Walks zijn digitale uitgaven. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail de link om de City Walk te downloaden in pdf-formaat. Je kunt de wandeling vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (smartphone, laptop, computer en/of tablet) van alle moois genieten. In de City Walk vind je een link naar de route in Google Maps.

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

2 reacties

  1. Wies van Kuppeveld

    Dank voor het vertellen en de mooie foto,s van de Basiliek van Sittard. Ik ben nu bijna 76 jaar wij woonde in Brunssum en gingen op bezoek bij een tante in Sittard ik was misschien net 4 jaar zat op de kleuterschool. Van de kerk weet ik niet veel wel was ik heel stil zo was ik onder de indruk van al die kleurtjes .Ik was een nogal druk kind meer een jongetje dan een meisje ,maar mijn moeder vertelde aan iedereen dat “Wiesje “ zo stil was in de kerk .Dat is ook dat ik zelf alleen maar herinner die mooie kleurtjes ,moet toch eens terug gaan

  2. Precies wat ik zocht! Ik vond de keuze van locaties voor de film ‘De man uit Rome’ heel knap, maar ik herkende ze niet allemaal. Er is uiteraard de groeve van de ENCI, maar deze basiliek heb ik nog nooit bezocht. Bedankt om dit te delen. Ciao!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *