Recepten Citroentaart met salie en bosbessen uit De Zilveren Lepel Bakboek
Heerlijk nieuws voor zoetekauwen en bakliefhebbers: er is nu ook een dolce editie van De Zilveren Lepel. Het vuistdikke De Zilveren Lepel Bakboek is het eerste kookboek uit deze gerenommeerde reeks dat zich helemaal richt op zoete lekkernijen.
Taartjes, gebakjes en toetjes
In het prachtig vormgegeven boek komen taarten, gebakjes, toetjes en ander lekkers uit verschillende Italiaanse regio’s tot leven in honderdveertig klassieke en creatieve recepten, inclusief vijftig basisrecepten waarmee je de bouwstenen krijgt om Italiaans te leren bakken. Alle recepten zijn voorzien van stap-voor-stapfotografie, zodat het eigenlijk niet mis kan gaan.
Wij mochten eerder deze maand al het recept delen voor sabayonijs met limoncello en trakteren in deze blog op heerlijke citroentaart met salie en bosbessen. Buon appetito!
Wat heb je nodig?
Ingrediënten voor de bodem: 200 gram doppio zero (00) of patentbloem | 30 gram superfijne suiker | een snufje zout | 100 gram boter, plus extra om in te vetten...
Recepten Pici – typische pasta uit de Val d’Orcia in Toscane
Vorige week stonden we nog met beide voeten op de bijzondere bodem van de Toscaanse Val d’Orcia. Om de herinnering aan die heerlijke tour door dit gebied vast te houden, maken we vandaag een typisch pastagerecht uit deze streek: pici. Naar recept van Giulia Scarpaleggia, uit haar boek Eet, proef en beleef Toscane.
Giulia: ‘De glooiende heuvels van de Val d’Orcia zijn in alle jaargetijden adembenemend: groen en mild in de lente, goudgeel in de zomer en met alle tinten bruin in de herfst en winter. Elk dorpje in het dal is een juweeltje dat op ontdekking wacht.
Pienza is even schitterend als San Quirico d’Orcia, maar mijn favoriete dorp is Bagno Vignoni met zijn warme bronnen die in de winter sprookjesachtig geuren. Proef er vooral de pecorino uit Pienza en de pici, een soort dikke, handgemaakte spaghetti.’
Dat laten we ons geen twee keer zeggen! Na ons even verlekkerd te hebben aan foto’s van Bagno Vignoni, San Quirico d’Orcia en Sant’Antimo, slaan we de pagina om voor...
Recepten Pizza met aardappel en rozemarijn naar recept van Annemieke
Sinds we op Elba een stuk aardappelpizza als lunch aten, op het strand, zo uit de hand, kunnen we de verleiding van een punt pizza met aardappel nog maar zelden weerstaan. Het klinkt misschien gek, maar het is onweerstaanbaar lekker!
Dat weet ook Annemieke, die samen met haar man en twee eetgrage kinderen vegetarisch eet. De kleintjes zijn gek op onder andere gorgonzola en olijven, maar ook deze aardappelpizza gaat er zonder morren in.
Wat heb je nodig?
Voor één pizza heb je nodig: 150 gram bloem | 150 gram fijne tarwegries (semolina rimacinata) | 2 theelepels gist | 2 theelepels zout | water | olijfolie | 600 gram vastkokende aardappels | 1 buffelmozzarella (circa 125 gram) | 1 eetlepel rozemarijnnaaldjes, gehakt | zwarte peper uit de molen
Bereidingswijze
Meng bloem en tarwegries en roer het zout erdoor. Los de gist op in lauwwarm water en giet het op de bloem. Doe er een scheutje olijfolie bij. Meng het in de keukenmachine of met de hand. Blijf vocht toevoegen tot je een soepel...
Recepten Groene pestocake uit Het grote groentekookboek van Alice Hart
De vraag naar vegetarische recepten blijft toenemen, nu we weten dat het eten van meer groenten niet alleen goed is voor onze gezondheid, maar ook voor onze planeet.
In haar nieuwe boek Het grote groenteboek deelt Alice Hart – culinair auteur voor onder meer The New York Times, The Guardian, Olive en delicious. – daarom meer dan tachtig recepten met groenten in de hoofdrol, met toegankelijke ingrediënten die boordevol kleur en smaak zitten.
Denk aan een zomerse lasagne; artisjokken met tomaten, saffraan en knoflook; courgettesalade met gezouten ricotta; flespompoen puttanesca; bietenrisotto met krokante salie; salade van gegrilde radicchio en borlottibonen; paccheri met spruitbroccoli; pastinaak-palmkool-pecorino-speltrisotto met walnoten of rigatoni gratin met pastinaak, spruitjes en nootmuskaat.
Ook geeft Alice tips voor de voorbereiding, inclusief een overzicht van welke groenten bij welk seizoen horen, de beste manier om te winkelen zodat er niets verloren gaat én...
Abruzzen Castelli – het dorp van het kleurrijke keramiek
Na een bezoek aan het ‘pastadorp’ Fara San Martino neemt Marlou je dit keer mee naar het dorp Castelli in de regio Abruzzo, dat bekend staat om het kleurrijke keramiek dat er gemaakt wordt.
Marlou: ‘In de residence in Isola del Gran Sasso waar ik verblijf, staat op de ontbijttafel fraai beschilderd aardewerk met daarop de naam Castelli. Ik vraag ernaar en eigenaresse Tea vertelt dat dit een verwijzing is naar de plaats Castelli, zeven kilometer verderop.
Castelli is al eeuwen beroemd vanwege het met de hand beschilderde aardewerk, majolica genoemd. Het had een bruisend centrum waarvan een groot gedeelte in beslag werd genomen door winkels en ateliers waar het kleurrijke aardewerk gemaakt en verkocht werd. De meeste families die er woonden, leefden generaties lang voor, met en van het keramiek.
Maar, vervolgt Tea haar verhaal, ook hier is een leegloop gaande en Castelli is niet meer zo bruisend als eerst, hoewel er nog altijd veel aardewerk gedecoreerd wordt. Mijn interesse is...
Recepten Dolce ricottataart met kersen of ander zacht zomerfruit
Ter ere van ons 12,5-jarig jubileum op 1 augustus aanstaande trakteerde Jeannette – die Ciao tutti vanaf het begin trouw leest – ons op een heerlijk zomerse ricottataart, waarvan ze het recept had gekregen van Damiana, de gastvrouw van Agriturismo Il Girasole in de Maremma, in het zuiden van Toscane.
We delen dit dolce verjaardagscadeau uiteraard ook graag met jullie, in de vorm van het – eenvoudige – recept. Zo geniet je van een zomers stukje taart, waarvoor je naast kersen ook verschillende soorten ander zacht zomerfruit kunt gebruiken (aardbeien, frambozen, bramen, perziken, vijgen…).
Wat heb je nodig?
500 gram ricotta | 3 eieren (gesplitst) | 50 gram maïsmeel | 150 gram poedersuiker | 100 ml verse vloeibare slagroom | evt. de geraspte schil van een citroen | ca. 250 gram vers zacht zomerfruit (als je kersen gebruikt, ontpit ze dan wel eerst)
Wat moet je doen?
Klop in een vetvrije mengkom het eiwit tot het mooi schuimig is. Meng in een andere kom de ricotta met...
Recepten Sabayonijs met limoncello uit De Zilveren Lepel Bakboek
Heerlijk nieuws voor zoetekauwen en bakliefhebbers: eind augustus verschijnt De Zilveren Lepel Bakboek. Deze dolce editie van De Zilveren Lepel is het eerste kookboek uit deze gerenommeerde reeks dat zich helemaal richt op zoete lekkernijen.
Taartjes, gebakjes en meer dolci
In het prachtig vormgegeven boek komen taarten, gebakjes, toetjes en ander lekkers uit verschillende Italiaanse regio’s tot leven in honderdveertig klassieke en creatieve recepten, inclusief vijftig basisrecepten waarmee je de bouwstenen krijgt om Italiaans te leren bakken. Alle recepten zijn voorzien van stap-voor-stapfotografie, zodat het eigenlijk niet mis kan gaan.
Wij mogen alvast het recept delen voor zabaione ghiacciato al limoncello, sabayonijs met limoncello – een zomers toetje (of tussendoortje) dat vast bij iedereen in de smaak valt!
Sabayonijs met limoncello
Voor acht personen heb je nodig: een onder de warme kraan gewassen citroen (liefst biologisch) | 300 gram superfijne suiker | 100 milliliter...
Italiaanse films & series Supereroi – twee superhelden schitteren in de nieuwe film van regisseur Paolo Genovese
Vanaf 4 augustus geniet je in de bioscoop van Supereroi, de nieuwe film van Paolo Genovese, de regisseur van Perfetti sconosciuti, waarin de relatie tussen vrienden onder druk komt te staan als ze tijdens een etentje alle binnenkomende appjes moeten delen.
In Supereroi volg je superhelden Anna en Marco. We vertellen je in dit artikel waaróm zij echte supereroi zijn, delen als voorproefje alvast de trailer van de film én een aantal filmlocaties. Ook laten we je meegenieten van de soundtrack van de film, van Ultimo, en andere liedjes die tijdens de film te horen zijn.
Twee ware superhelden
De hoofdrollen in dit prachtige liefdesverhaal, dat zich op twee verschillende momenten in de tijd afspeelt, zijn voor Anna (Jasmine Trinca) en Marco (Alessandro Borghi).
Anna is een impulsieve cartoonist, Marco is een natuurkundeprofessor die voor alles een verklaring heeft of zoekt. Hun relatie is gebaseerd op een magische formule waarvan niemand de exacte componenten weet.
Je moet superkrachten...
Ligurië Volg de Strada Balcone – van Castellaro en Badalucco via Santa Brigida naar Monte Acquarone
De Strada Balcone voert langs zeven balconi, bijzondere uitkijkpunten waar je geniet van de allermooiste vergezichten. In deze blog namen we je al mee naar de eerste twee balconi op de route, Il Funtanin (bij Ventimiglia) en de Curva del Marzocco (bij Coldirodi).
Het derde balcone is Castellaro, dat wordt omgeven door wijn- en olijfboomgaarden. Landinwaarts ligt het bellissimo dorpje Badalucco, waar Jessica tijdens haar tour over de Strada Balcone verblijft en waar ze meer leert over de bijzondere olijfolie van deze streek.
Agriturismo l’Adagio in Badalucco
Jessica: ‘Tegen het einde van de middag rijden we langs de bekende Romeinse brug bij het plaatsje Taggia, die de rivier de Argentina overspant.
Niet veel later arriveren we in Badalucco, dat er stralend bij ligt in de vallei, met kleurrijke huizen die hier en daar haast uit de bergwand lijken te groeien.
We strijken neer bij Agriturismo l’Adagio, waar eigenaresse Rossella Boeri ons hartelijk verwelkomt. L’Adagio is een...
Recepten Pistache semifreddo uit Paulines keuken
Ciao tutti! Om onze vierde verjaardag te vieren, trakteren we jullie deze maand op vier lekkere recepten. Elk weekend één bijzonder Italiaans recept, van een bijzonder leuke food blogger. Deze week maken we pistache semifreddo van het populaire foodblog Uit Pauline’s keuken.
Wat heb je nodig?
Voor tien personen heb je nodig: 4 eieren | 0,5 liter slagroom | 100 gram suiker | 200 gram pistachenoten (ongezouten en gepeld) | snufje zout
Bereidingswijze
Maal de pistachenoten fijn in een keukenmachine. Splits de eieren in twee aparte kommen. Klop de eiwitten stijf met een snufje zout. Zorg dat je een schone en vetvrije kom gebruikt, anders lukt het niet. Klop in een andere kom het eigeel met de suiker licht en luchtig. Klop in een derde kom de slagroom stijf.
Meng de pistachenoten met het eigeel. Voeg de helft van de slagroom toe aan het pistachemengsel en roer het door. Voeg het pistachemengsel nu bij de rest van de slagroom. Spatel tenslotte de eiwitten voorzichtig door de...
Italiaanse films & series Sotto il sole di Amalfi – deze Netflix-film neemt je mee naar de Amalfikust
Heb je genoten van de serie Sotto il sole di Riccione? Dan kun je vanaf 13 juli genieten van Sotto il sole di Amalfi, waarin Vincenzo en Camilla elkaar een jaar nadat hun romance in Riccione begon, treffen voor een vakantie aan de Amalfikust.
Onder de Amalfitaanse zon
Vincenzo, Camilla, Furio, Irene en Lucio brengen de zomer samen door aan de schitterende Amalfikust. Camilla (Ludovica Martino) is terug uit Canada, waar ze een jaar heeft gestudeerd, en kan eindelijk haar geliefde Vincenzo (Lorenzo Zurzolo) weer zien. Een zomer lang wacht niets dan zon, zee en liefde.
Camilla heeft haar Canadese vriendin Nathalie meegenomen en ook Irene (Isabella Ferrari), de moeder van Vincenzo, en Lucio (Luca Ward), kunnen de aantrekkingskracht van de Amalfikust niet weerstaan. Wordt het ook voor dit stel de zomer van de liefde?
Bij het licht van de maan onthult Amalfi haar magie, zowel voor de hoofdrolspelers als voor de kijker…
De trailer van Sotto il sole di Amalfi
Bekijk alvast de trailer van...
Le Marche Via delle Cascate Perdute – het pad van de verloren watervallen in Sarnano
Natascha en Nicolas wonen in Pesaro, een sfeervolle kustplaats in Le Marche, die in 2024 de Italiaanse Hoofdstad van de Cultuur zal zijn. Vanuit Pesaro neemt ze je mee naar het pad van de verloren watervallen van Sarnano, helemaal in het zuiden van Le Marche, tussen Macerata en Ascoli Piceno.
Drie watervallen rondom Sarnano
Natascha: ‘Het is haast niet te geloven dat er zich op een steenworp van het historisch centrum van Sarnano maar liefst drie watervallen bevinden. Via een makkelijke route van slechts zes kilometer wandelen zijn de Antico Molino in het Piano-gebied, de Lu Vagnatò in het Morelli-gebied en de Cascatelle in het Romani-gebied te bewonderen.
Er is slechts één korte steile helling voor de Antico Molino-waterval, verder zul je weinig last hebben van hoogteverschillen, zodat het pad geschikt is voor jong en oud.
Sentiero delle cascate perdute
Deze route ontleent zijn naam Sentiero delle cascate perdute (pad van de verloren watervallen) aan het feit dat twee van de...