Naar hoofdinhoud Naar navigatie

Je zocht naar: "Italië"

Italiaanse films & series

Framed! A Sicilian Murder Mystery – Siciliaanse comedy op Netflix

We hadden het eerste seizoen van Framed! A Sicilian Murder Mystery, ook wel bekend als Incastrati, gemist, maar vanaf 2 maart staat seizoen twee op Netflix en dus is het genieten van een Siciliaanse kijkmarathon! Het is niet alleen heerlijk wegdromen bij beelden van Sicilië; de grappige scènes van het Siciliaanse duo Salvo Ficarra en Valentino Picone, bekend van Striscia la notizia, zorgen eveneens voor een grote glimlach op je gezicht. Het tweetal stuit tijdens hun werk op een lijk en hoewel ze alle sporen van hun aanwezigheid proberen te wissen, worden ze beschuldigd van moord. Ze proberen te bewijzen dat ze onschuldig zijn, maar ze werken zichzelf alleen maar verder in de nesten… Bekijk de trailers van Framed! A Sicilian Murder Mystery Bekijk alvast de trailer van het eerste seizoen: Bekijk de trailer van het tweede seizoen: Ontdek de Siciliaanse filmlocaties Als je al eens in Palermo bent geweest, zul je zeker een aantal plekken herkennen. De hoofdstad van Sicilië is het...
Sicilië

Tenuta Cavasecca – een van de beste producenten van extra vergine olijfolie op Sicilië

Chiara – van oorsprong Siciliaanse maar inmiddels ook helemaal ingeburgerd in Amsterdam – neemt ons opnieuw mee naar Syracuse, haar geboorteplaats. Hier ving ze de eerste Siciliaanse zonnestralen op en snoof ze elke dag een mix van zilte zeelucht en zoete tomatensaus op, dwalend door de straatjes van het schiereiland Ortigia. Ook nu ze in Amsterdam La Bottega runt, komt ze nog vaak in Syracuse en omgeving. Het grootste deel van de producten die ze in haar Italiaanse delicatessenzaak verkoopt, komt namelijk van dit stukje Sicilië. Zo ook de buitengewoon lekkere olijfolie, waar ze je graag meer over vertelt. Daarvoor neemt ze je mee naar Tenuta Cavasecca, een boerenbedrijf dat zijn naam ontleent aan de contrada waar het schitterende landgoed te vinden is, op driehonderd meter boven zeeniveau. De olijfbomen van Tenuta Cavasecca Chiara: ‘Als je tussen de olijfbomen van Tenuta Cavasecca dwaalt, waan je je bijna in een sprookjesboek. Ze staan er allemaal prachtig bij, met hun...
Sicilië

Onze favoriete foto’s van onze reis naar de westkust van Sicilië

Ciao tutti! We laten jullie online een beetje meegenieten van de bijzondere verhalen die we tijdens onze reis over Sicilië optekenen. We zijn hier echter niet alleen voor het ontdekken van mooie plekken en verhalen, maar ook om deze vervolgens vast te leggen met de camera, zodat we er straks een bijzondere Ciao tutti Special van kunnen maken. Merle & Saskia bij de blauwer dan blauwe baai Cala Rossa, op Favignana Merle van de Reep, onze fotografe deze reis, heeft in een dikke week tijd al bijna tweeduizend (!) foto’s gemaakt, van de schittering van de prachtig blauwe zee tot de stralende glimlach van de eilandbewoners, van de zoutpannen langs de kust bij Trapani tot de monumenten in hartje Palermo. We laten jullie vandaag vast meegenieten van de vijftien mooiste foto’s die Merle tot nu toe gemaakt heeft – en die meteen de zon op je scherm toveren! Geniet! de zoutkust bij TrapaniFavignana – op de foto met een van de eilandbewoners verse vis halen in de haven van Favignana een...
Sicilië

Villa Romana del Casale in Piazza Armerina – Siciliaanse meisjes in mozaïek

De bekendste bezienswaardigheid van Piazza Armerina, in het hart van Sicilië, is de Villa Romana del Casale. In deze Romeinse villa, die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat, schittert ruim 3500 vierkante meter aan magnifieke mozaïeken. De mozaïeken zouden gemaakt zijn door Noord-Afrikaanse kunstenaars, in opdracht van een rijke Romein. Men weet niet wie deze Romein was, maar zeker is dat hij ervan hield zich te omringen met schitterende steentjes die samen bijzondere verhalen vertellen. Veertig kamers vol mozaïek In totaal waren ooit zo’n veertig kamers bedekt met een mozaïeken vloer. Je ziet bijvoorbeeld veel jachttaferelen, met tijgers, leeuwen, wilde zwijnen en andere wilde dieren. In het frigidarium, het koude bad in de thermen, zwemmen mythische zeewezens. Meisjes in bikini Beroemd zijn ook de tien meisjes in bikini. Ze zijn lange tijd geleden in hun badkleding vereeuwigd in mozaïek en tot op de dag van vandaag te bewonderen in een van de zalen van de...
Recepten

Ptoef de smaak van Sicilië: granita al caffè met mustazzoli

Sicilië is niet alleen visueel gezien een droom om in rond te reizen, maar ook culinair een feestje. Bijna elk idyllisch kustdorpje, zonnig plattelandsgehucht en bruisend stadje heeft wel zijn eigen specialiteit. Door de eeuwen heen is dit prachtige eiland in handen geweest van verschillende buitenlandse machten. Zo heeft in het westen onder andere de Arabische keuken zijn sporen nagelaten in de Siciliaanse gerechten. Maar met een azuurblauwe zee vol met verse vis, een warme zuidelijke zomerzon en de universele zucht naar zoetigheid, biedt ook Sicilië zelf genoeg inspiratie. Zo eten we ’s ochtends bij het ontbijt vaak mustazzoli. Zowel de vorm als de ingrediënten kunnen van Siciliaans dorp tot Siciliaans dorp verschillen. Veel gebruikte ingrediënten zijn bijvoorbeeld stukjes sinaasappel, bittere cacao, citroen en pistachenootjes. In het recept dat we van de barman van een van de koffiebarretjes in San Vito lo Capo kregen, zijn amandelen en honing de belangrijkste...
Sicilië

La trinacria – met drie benen op Sicilië

Ciao tutti! We zijn gisteren veilig geland op Siciliaanse bodem, vergezeld door de geur van de zee en een kleurrijk schouwspel van een ondergaande zon die in tientallen zoutpannen werd weerspiegeld. Meteen op weg naar ons hotel maakten we kennis met een van de symbolen van het eiland: de trinacria, een mysterieus mythologisch symbool dat onder andere op de vlag van Sicilië wappert. De trinacria bestaat uit een driebenig monster, de zogenaamde gorgo. Het hoofd van het monster wordt gesierd door twee vleugels en omringd door slangen. Eromheen zwermen drie gebogen benen, net als de wieken van een molen. Deze drie benen, alle drie in de vorm van een driehoek gebogen en samen eveneens een driehoek vormend, staan symbool voor de ietwat driehoekige vorm van het eiland zelf. Hier dankt het symbool van Sicilië ook zijn naam aan: trinacria, of triskeles in het Grieks, betekent driebenig. Waar komt dit driebenige wezen vandaan? We vroegen onze taxichauffeur naar de oorsprong van het...
Recepten

IJspret – maak een Napolitaanse ijstaart!

Het wordt langzamerhand echt zomer. We kunnen weer minimaal één keer per dag een ijsje eten of ontbijten met een broodje ijs. Ook krijgen we dankzij de zon verschrikkelijk veel zin in zelf ijs maken. Zeker nadat het boek IJspret van Linda Lomelino op de deurmat viel, staan we te popelen. Gisteren maakten we de Napolitaanse ijstaart uit het boek. Het kost even wat tijd om deze taart te maken, maar hij is heerlijk en wordt bovendien heel mooi. Moeilijk is het ook allemaal niet, maar de taart vereist wel veel handelingen en dus alle aandacht. Maar geloof ons: dat is elke hap meer dan waard! Wat heb je nodig? Voor een taart voor acht tot tien personen heb je het volgende nodig: *voor de taartbodem: 110 gram boter (op kamertemperatuur) | 220 gram lichte muscovadosuiker of rietsuiker | 2 grote eieren | 1 theelepel vanille-extract | 40 gram cacao | 300 gram tarwebloem | 1 theelepel bakpoeder | een vierde theelepel zout *voor het ijs: 500 ml slagroom | 1 blik gezoete gecondenseerde melk...
Recepten

Frittata met artisjokken – uit De klassieke Italiaanse keuken van Marcella Hazan

We vallen op de markt in Palermo meteen met onze neus in de boter, met een keur aan artisjokken. We maken er een heerlijk recept mee uit Marcella Hazans De klassieke Italiaanse keuken, dat recent in een nieuwe uitgave is verschenen. foto: FornStudio Marcella Hazan weet als geen ander de heerlijke geuren, de subtiele smaak van verse ingrediënten en de eenvoud van echt Italiaans eten over te brengen. In élk recept, maar zeker ook in deze frittata met artisjokken! Wat heb je nodig? Voor zes personen heb je nodig: 2 middelgrote artisjokken | een halve citroen | 2 theelepels zeer fijn gehakte  knoflook | 2 eetlepels extra vergine olijfolie | 2 eetlepels zeer fijn gehakte peterselie | zout | zwarte peper uit de molen | 5 eieren | 4 eetlepels vers geraspte Parmezaanse kaas | 25 gram boter om de frittata in te bakken Hoe maak je de frittata met artisjokken? Verwijder alle harde delen van de artisjokken. Wrijf daarbij de artisjokken in met de halve citroen om te voorkomen dat ze verkleuren....
Recepten

Vegan Italiaanse soep uit het kookboek Vegan Pasta

Pasta alla carbonara zonder spek, linguine alla puttanesca zonder ansjovis en ragù alla bolognese zonder gehakt? Het nieuwe kookboek Vegan Pasta geeft recepten waarbij de smaak en texturen absoluut recht overeind blijven staan en je geen idee hebt dat je bordje pasta veganistisch is. Ideaal als je af en toe plantaardig wil eten of helemaal geen dierlijke producten meer eet. Brianna Claxton is opgegroeid in de keuken van haar Italiaanse oma en leerde van haar de fijne kneepjes van het vak: van verse ravioli maken tot en met rijke sauzen en meer. Het is haar overtuiging dat de smaken die dierlijke producten geven aan een gerecht ook op een andere manier te bereiken zijn. Vol recepten voor vegan Italiaanse gerechten Met Vegan Pasta leer je bijvoorbeeld ‘ricotta’ maken op basis van tofu, gehakt op basis van soja en room op basis van rauwe cashewnoten. Je smult van penne arrabbiata met ‘Parmezaanse kaas’, linguine met ‘pancetta’ en doperwten en rigatoni met geroosterde venkel...
Recepten

Spaghetti met citroenpesto uit Procida uit het kookboek Pasta Grannies – Comfort Cooking

Van wie kun je beter pasta leren koken dan van de Pasta Grannies, die hun leven hebben gewijd aan koken, familie en samen genieten? In het tweede kookboek van de Pasta Grannies verzamelde Vicky Bennison nóg meer hartverwarmende recepten en verhalen van onze favoriete Italiaanse grootmoeders. Je smult niet alleen van de prachtige foto’s, maar leert ook stap voor stap hoe je authentieke Italiaanse (pasta)gerechten maakt waarvan iedereen zal genieten. Pasta Grannies – Comfort Cooking is niet zomaar een kookboek, maar ook en vooral een vrolijke Italiaanse levensles. Daarom bevat het boek ook QR-codes naar YouTube-filmpjes waarin de nonna’s je ieder recept precies uitleggen, alsof je bij hen in de keuken staat. Van gnocchi tot tagliatelle Proef de kastanjegnocchi met walnotenpesto van Pina (91), liefdevol gemaakt met ingrediënten die ze rond haar huis in Ligurië verbouwt, of het speciale tagliatellerecept van Marietta (99), rechtstreeks uit haar moestuin op het platteland van...
Cinque Terre

Wandel van Riomaggiore (Cinque Terre) naar Portovenere

Je hebt gewone wandelingen en wandelingen die je niet snel meer zult vergeten, die zó mooi zijn dat je af en toe in je armen moet knijpen om te controleren of je niet droomt. Vandaag neemt Paul jullie mee op zo’n wandeling, met als vertrekpunt een van de dorpjes van de Cinque Terre in Ligurië. ‘De Cinque Terre in Ligurië zijn bij uitstek geschikt voor mooie kustwandelingen. Met name de etappes van Corniglia naar Vernazza en van Vernazza naar Monterosso (of andersom) zijn prachtig. De állermooiste wandeling in dit gebied voert je echter van Riomaggiore naar het havenstadje Portovenere, zuidwaarts over het schiereiland. Het is een hele rustige wandelroute en dus veel minder druk dan het beroemde wandelpad van de Cinque Terre, dat regelmatig volstroomt met actieve wandelaars. Op een zonnige voorjaarsdag zijn we er klaar voor. We starten in Riomaggiore, het meest zuidelijke dorpje van de Cinque Terre. Hier start onder andere de wereldberoemde wandeling over de Via dell’Amore,...
Italiaanse films & series

Vera – een film over de Romeinse actrice Vera Gemma

Vanaf 16 februari schittert Vera op het witte doek, een film over Vera Gemma, een actrice van middelbare leeftijd die in Rome woont. Namens Arti Film mogen we alvast van een voorproefje van Vera delen. Opgegroeid op de set van spaghettiwesterns Vera (1970) is de dochter van acteur Giuliano Gemma (1938-2013) en zijn eerste vrouw Natalia Roberti. Ze groeide op in Rome en was vaak op de set van spaghettiwesterns te vinden, waarin haar vader speelde, zoals A Pistol for Ringo, Arizona Colt en Day of Anger. Ook speelde hij als Garibaldi’s generaal in Visconti’s Il Gattopardo en won hij een David di Donatello (het Italiaanse equivalent van een Oscar) voor zijn rol in Il deserto dei Tartari. In 2013 maakte ze een documentaire over hem: Giuliano Gemma – un italiano nel mondo. Als eerbetoon aan haar vader draagt Vera iedere dag een cowboyhoed op haar geblondeerde haren. Hoewel ze eigenlijk haar hele leven in zijn schaduw staat, schitterde ze zelf ook op het witte doek, onder andere in La...