Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

Zomerse gerechten voor una cena particolare

Goede maaltijden, bereid met verse ingrediënten, zouden het ‘hart’ van elke familiekeuken moeten vormen, zo vindt Hugh Fearnley-Whittingstall. In zijn boek Doordeweeks laat hij aan de hand van heerlijke recepten zien hoe je met een aantal eenvoudige maar smakelijke ingrediënten een bijzondere maaltijd op tafel zet.

Wij kozen uit dit kleurrijke repertoire twee Italiaanse recepten die samen met een stukje vlees of pakketje vis van de barbecue een zomers feestmenu vormen. Voor una cena particolare!

Italiaans-diner-zomer (1) Italiaans-diner-zomer (2)

Aardappels uit de oven met citroen, rozemarijn en tijm
Voor vier tot zes personen heb je nodig: 1,5 kilo nieuwe aardappels | 2 citroenen, plus een halve extra | 7 tot 8 tenen knoflook, ongepeld, licht gekneusd | paar takjes rozemarijn | paar takjes tijm | olijfolie | zeezout en versgemalen zwarte peper

aardappels-uit-de-oven-rozemarijn

Was de aardappels, maar probeer de schil zo veel mogelijk te laten zitten. Snijd alle aardappels die groter zijn dan een golfbal in tweeën of vieren. Kook ze vijf minuten voor in een pan met gezouten water, giet ze af en laat ze een paar minuten uitstomen.

Snijd de twee citroenen in dikke plakken. Doe de aardappels in een braadslede en verdeel de citroen-plakken, knoflook, rozemarijn en tijm erover. Besprenkel uitgebreid met olie en schep alles om met je handen tot elke aardappel bedekt is met een laagje olie. Breng op smaak met zout en peper.

Zet circa veertig minuten in een voorverwarmde oven (200 °C, gasstand 6), schep alles minstens een keer om, tot de citroenen bruine randjes krijgen en de aardappels onweerstaanbaar goudbruin zijn. Knijp de halve citroen erboven uit, bestrooi met wat extra zout en dien meteen op.

salade-erwtjes-ricotta-Doordeweeks

Salade van babyerwtjes, ricotta en lente-uitjes
Een heerlijke, frisse en mooie salade voor in de zomer – als bijgerecht maar ook heerlijk als lichte lunch. Voor vier tot zes personen heb je nodig: 500 gram verse kleine erwtjes of fijne erwtjes uit de diepvries | 2 eetlepels olijfolie | 10 tot 12 lente-uitjes, boven- en onderkant eraf, diagonaal in ringen | 200 gram ricotta of andere zachte, verse kaas | 1 theelepel fijngesneden tijm

Voor de dressing: 1 eetlepel citroensap | 2 eetlepels extra vergine olijfolie | zeezout en versgemalen zwarte peper

Breng een pan met licht gezouten water aan de kook, laat de erwtjes erin vallen en kook ze maximaal twee minuten. Giet af. Verhit de olie in een koekenpan, doe de lente-uitjes erin en fruit ze vier tot vijf minuten tot ze zacht zijn. Doe ze in een kom en roer de nog warme erwtjes erdoor.

doperwten

Maak de dressing: klop citroensap en olie in een kom door elkaar met flink wat peper en zout, of doe ze in een potje en schud. Sprenkel de dressing over de lente-uitjes en erwtjes en schep om zodat alles ermee bedekt is.

Schep de salade op borden of in een schaal, verkruimel de kaas erboven en bestrooi met de tijm.

De recepten zijn afkomstig uit

Doordeweeks

Doordeweeks – recepten met en zonder vlees en vis voor elke dag | Hugh Fearnley-Whittingstall | ISBN 9789023014409 | € 24,95 | uitgeverij Becht | bestel Doordeweeks via deze link bij bol.com

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *