Naar hoofdinhoud Naar navigatie

Je zocht naar: "Italië"

Italiaanse films & series

Wonderbaarlijk mooi: de film Le Meraviglie van Alice Rohrwacher

Een nieuwe Italiaanse filmtip vandaag: Le Meraviglie (‘de wonderen’). Het is volop zomer, op het platteland in de Maremma, in het diepe zuiden van Toscane. De veertienjarige Gelsomina woont samen met haar ouders en drie jongere zussen in een vervallen boerderij, waar ze honing produceren. De meisjes groeien op aan de rand van de maatschappij, bewust van de buitenwereld afgeschermd door hun vader die voorstander is van een leven dat in harmonie is met de natuur. Hun kleine wereld wordt echter verstoord door de komst van Martin, een jonge Duitse misdadiger die een ontwenningskuur volgt én door de opnames van de show Il Paese delle Meraviglie, die op zoek is naar degene die de beste streekproducten maakt. Een soort talentenjacht voor kleine ondernemers uit de streek, gepresenteerd door niemand minder dan Monica Bellucci, die Gelsomina doet dromen van een wonder… Bestel de dvd van Le Meraviglie via deze link bij bol.com en bekijk hier alvast een voorproefje: Le Meraviglie...
Recepten

Tiramisù met limoncello – hét recept voor een lekker zomers toetje

Dat wij van Ciao tutti dol zijn op Fiorito Limoncello, is voor jullie geen geheim gebleven de afgelopen jaren. Er ligt altijd wel een flesje in de vriezer. Dit gele goud wordt gemaakt met biologische Siciliaanse citroenen, naar een nog altijd geheim familierecept. Heerlijk om van te nippen na een uitgebreid Italiaans etentje, als Limoncello Spritz (een hippe aperitivo in een mix met prosecco), in een bijzondere taart of in een frisse tiramisù. Van dit laatste gerecht delen we vandaag alvast het recept, dat meteen de zon op tafel tovert. Laat de zomer maar komen – onze limoncellovooraad is op peil! Tiramisù met limoncello Voor 6 porties tiramisù heb je nodig: 2 citroenen | 80 milliliter Fiorito Limoncello | 2 pakken savoiardi (Italiaanse koekjes die iets breder en platter zijn dan de gewone lange vingers) | 250 milliliter slagroom | 250 gram mascarpone | 50 gram poedersuiker Pers de twee citroenen uit (bewaar ze wel want je hebt straks de rasp van een citroen nodig) en meng het...
Veneto

La Casa di Giulietta – Julia’s huis (met het beroemde balkon) in Verona

Het is een van de bekendste plekken van Verona: het huis van Julia, of Giulietta, aan de Via Cappello. Al op de toegangspoort springen vele internationale liefdesverklaringen in het oog; sommige slordig geschreven met een dikke, zwarte stift, andere in een sierlijk handschrift of in kunstige graffitiletters. Wanneer je eenmaal op de binnenplaats bent aanbeland, kom je nog meer van deze liefdesverklaringen tegen. De muren van Julia’s huis zijn op sommige plekken bijna niet meer te zien: ze worden helemaal bedekt door liefdesverklaringen in het Italiaans, Engels, Chinees, Frans, Japans, Spaans en Nederlands. Veel briefjes (waarvan een groot aantal roze gekleurd of in de vorm van een hartje) zijn met kauwgom op het pleisterwerk geplakt, maar ook provisorische oplossingen (pleisters, post-itjes en postzegels) dienen als liefdesbetuiging. Terwijl een paar pubers zich verdringen voor de muur en hardop alle Italiaanse liefdesuitingen lezen, op zoek naar iets originelers dan ‘Ti amo per...
Piemonte

Carnaval in Ivrea: sinaasappels in de strijd!

Sento l’odore di arance, l’adrenalina che saleeeee, l’è torna Carnevale! Zo klinkt het in aanloop naar carnaval in de straten van Ivrea (in de buurt van Turijn). Carnaval gaat hier namelijk gepaard met een waar sinaasappelgevecht. Elk jaar op carnavalszondag werpen de sinaasappelgooiers zich in negen verschillende teams in de strijd. Ze gooien hun sinaasappels in de richting van de ‘adel’ die op houten wagens door de stad trekt, door de steeds glibberiger wordende straten. Tijdens de Battaglia delle Arance ben je overigens als toeschouwer niet gegarandeerd veilig; zorg zelf dus ook voor een voorraadje sinaasappelmunitie! foto’s: Roberto Zilli Benieuwd naar dit bijzondere carnaval? Op de website Storico Carnevale di Ivrea vind je alle details plus het programma.
Recepten

Schiacciata met blauwe druiven

Het is tijd voor de vendemmia, de druivenpluk, en dat betekent dat ook deze smakelijke schiacciata met blauwe druiven weer op het menu staat. We genoten er afgelopen dagen van in de Mugello, maar je kunt het ook heel makkelijk thuis maken, met dit recept van Italiaans brood (dat Saskia ooit vertaalde). Schiacciata is een lekker dik brood. Zeker als het direct uit de oven wordt geserveerd bij een stevig ontbijt smaakt het heerlijk! In dit recept gebruik je verse blauwe druiven, maar je kunt natuurlijk ook gedroogde kersen of abrikozen gebruiken. Serveer deze schiacciata ook eens met een stukje kaas, zoals gorgonzola of Parmezaanse kaas. Ingrediënten (voor één brood): 80 ml extra vergine olijfolie | een paar takjes rozemarijn | 450 gram tarwebloem | 1 theelepel fijn zeezout | 2 eetlepels basterdsuiker | 1 theelepel instantgist | 250 ml warm water | 400 gram pitloze blauwe druiven Schenk de olijfolie in een kom en roer de takjes rozemarijn erdoor. Kneus de rozemarijn, zodat het...
Milaan

Bosco Verticale – groene wolkenkrabbers in Milaan

Milaan is in vele opzichten anders dan andere Italiaanse steden. Een van de belangrijkste kenmerken is dat de stad altijd met haar tijd is meegegaan en op allerlei vlakken innoveert. Hoewel dat betekent dat je minder nauwe straatjes en gezellige pleintjes ziet dan in andere Italiaanse steden, heeft het ook wel zijn charme. Nergens anders in het land vind je zoveel moderne architectuur bij elkaar. Het bekendste moderne gebouw van Milaan is het Bosco Verticale, aan de noordwestzijde van de stad, vlak bij Porta Garibaldi. Inge neemt je mee naar een van de belangrijkste iconen van de stad. Groene wolkenkrabbers in Milaan Deze twee groene wolkenkrabbers, Bosco Verticale (‘verticaal bos’) genaamd, vind je in een van de nieuwste wijken van de stad. In de afgelopen decennia werd een bijna driehonderdduizend vierkante meter groot terrein opnieuw ingericht naar de modernste maatstaven. Hoewel de wijk vooral een zakelijk centrum is geworden, met kantoren van internationale bedrijven,...
Recepten

Maak zelf pesto met rucola en basilicum!

Pesto is misschien wel een van de meest geliefde ‘sausjes’ uit de Italiaanse keuken. Officieel is het natuurlijk geen echte saus die wordt gebonden: de smeuïge substantie ontstaat door het stampen (pestare) van alle ingrediënten in een grote, stenen vijzel. Toch wordt pesto wel vaak als zodanig geserveerd, over de pasta (trofie) bijvoorbeeld. Onderstaande pestovariant met rucola is daar bij uitstek geschikt voor! Ingrediënten: 125 gram rucola | 25 gram basilicum | 50 gram Parmezaanse kaas, geraspt | teentje knoflook | 2-3 eetlepels pijnboompitten | 4-5 eetlepels extra vergine olijfolie | een flinke snuf zout | de geraspte schil en het sap van een halve citroen Doe de rucola, basilicumblaadjes, Parmezaanse kaas, knoflook en pijnboompitten in een vijzel (of keukenmachine). Maal alles grof. Voeg dan de overige ingrediënten toe. Meng alles goed door elkaar. Serveer de pesto met brood bij de borrel of als saus over een korte pasta (met een tot twee eetlepels van het kookvocht)....
Recepten

Penne all’arrabbiata – pittige pasta met tomatensaus en pepertjes

Speciaal voor Valentijnsdag delen we een recept waarvan je geliefde in vuur en vlam zal staan – en dat geblust dient te worden met een heerlijke Italiaanse wijn: penne all’arrabbiata! Wat heb je nodig? Ingrediënten (voor zes personen): 500 gram penne | 500 gram ontvelde tomaten | 2 teentjes knoflook | 2 rode pepers | een paar blaadjes basilicum | 5 eetlepels extra vergine olijfolie | zout Hoe maak je penne all’arrabbiata? Hak de knoflook fijn en snijd de rode pepers in ringetjes. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak hierin de knoflook en de peper. Voeg na een paar minuten de fijngeprakte tomaten en een snufje zout toe. Doe het deksel op de pan en laat ongeveer twintig minuten koken. Roer af en toe door. Voeg vlak voor het einde van de kooktijd een paar blaadjes basilicum toe. Kook in de tussentijd de penne volgens de aanwijzingen op de verpakking in voldoende water met zout al dente. Giet af en meng de penne door de saus. Buon appetito!
Sicilië

Castelmola – il paese dei panorami – biedt prachtig uitzicht op Taormina

Castelmola, een van de borghi più belli d’Italia op Sicilië, heeft niet voor niets als bijnaam il paese dei panorami, het dorp van de panorama’s. Het ligt prachtig, hoog boven Taormina en de baai van Giardini Naxos, met in de verte de Etna en zover je kunt kijken het typisch Siciliaanse landschap, met veel bloeiende cactusvijgen. Als je je los kunt rukken van alle prachtige vergezichten, zul je zien dat het dorpje zelf er ook mag zijn. De smalle, omhooglopende straatjes kronkelen langs kleine huisjes naar de top, waar een kasteel over de omgeving uitkijkt. Slenter op de terugweg langs de Duomo en de Chiesa di San Giorgio, met een klein standbeeld van de heilige Joris. Amandelwijn bij Caffè San Giorgio Bestel bij het authentieke Caffè San Giorgio (dat reeds in de achttiende eeuw door monniken werd geopend) een glas vino alla mandorla, amandelwijn. Sinds eigenaar Don Vincenzo Blandano de gewoonte opvatte om zijn gasten als welkomstdrankje een glaasje amandelwijn in te...
Italiaanse muziek

È Natale per tutti!

Hoewel het op het moment dat we dit schrijven nog licht is, kijken we nu al uit naar vanavond, la Vigilia, oftewel kerstavond. Met brandende kaarsen, een mooi versierde boom met nog mooier versierde cadeautjes eronder en een uitgebreid diner met Italiaanse vrienden zullen we de kerst gezellig beginnen. Hier op Ciao tutti luiden we de kerstdagen in met È Natale per tutti. ‘Het is Kerstmis voor iedereen,’ dat is de boodschap van dit kerstliedje, dat we toegestuurd kregen van onze Amerikaanse collega-blogger Jeff. Te mooi om niet met jullie te delen, aan de vooravond van kerst:
Cinque Terre

Kerststal van 15.000 lichtjes in Manarola – lichtspektakel in Ligurië

De Italianen mogen zich niet alleen beroepen op de grootste kerstboom ter wereld, in Gubbio (Umbrië) maar ook op de grootste kerststal ter wereld. Je vindt deze presepe in Manarola, een van de dorpjes van de Cinque Terre. Elk jaar schitteren hier vanaf 8 december driehonderd (!) figuren, ontworpen en gebouwd door Mario Andreoli. Deze oud-spoorwegbeambte begon al in 1976 met zijn unieke kerststal. Na dertig jaar lukt het hem met de kerststal de hele heuvel bij Manarola te bedekken. Het is een waar spektakel om te zien, met in totaal zo’n vijftienduizend lichtjes, die samen Maria, Jozef en het kindje Jezus maar ook vissers en vissen vormen. Dat vonden ook de mensen achter Guinness World Records, die de kerststal in 2007 toevoegden aan hun indrukwekkende lijst wereldrecords. Niet gek als je weet dat voor de regenboog aan engelen, herders, schapen, koningen en andere figuren elf kilometer aan elektrische kabels nodig is. Deze schitterende kerststal is tot eind januari te bewonderen....
Recepten

Comfort cookies: chocoladekoekjes met Nutella en zeezout

Wanneer je familie of vrienden op bezoek krijgt, zet je ze natuurlijk het liefst alleen maar huisgemaakte lekkernijen voor, ook bij de koffie of thee. Deze Italiaanse chocoladekoekjes – naar een recept van Il Cucchiaio d’Argento – zijn in een handomdraai klaar en hebben een lekkere twist door de toevoeging van Nutella en zeezout. Buonissimi! Wat heb je nodig? Om de koekjes te maken heb je nodig: 110 gram zachte boter | 100 gram rietsuiker of bruine suiker | een half vanillestokje | 1 groot ei op kamertemperatuur | 150 gram bloem | 30 gram cacaopoeder | 1 theelepel bakpoeder | 125 gram Nutella | 100 gram pure chocolade | zeezout (grof of in vlokken) Dit recept is voor ongeveer twintig tot vijfentwintig koekjes, afhankelijk van hoe groot je ze maakt. Bereidingswijze Verwarm de oven voor op 180 °C. Doe de boter en suiker in een kom. Klop gedurende ongeveer tien minuten met een elektrische mixer of in een keukenmachine tot een schuimig beslag ontstaat. Schraap de zaadjes uit het...