Naar hoofdinhoud Naar navigatie

Je zocht naar: "Italië"

Rome

Ontdek het joodse getto en de mooiste vroeg-christelijke kerken van Rome

Alle wegen leiden naar Rome, maar er zijn ook een heleboel wegen ín Rome die je naar bijzondere plekken in de stad voeren. Met twee City Walks uit onze collectie wijzen we je graag de weg naar de wat onbekendere delen van de stad. Vandaag presenteren we twee nieuwe routes door Rome: allereerst een wandeling door het voormalige joodse getto, met onder meer de Schildpaddenfontein, de synagoge en het Tibereiland. Ook maakten we een wandeling langs de mooiste vroeg-christelijke kerken, met de prachtige San Clemente, de Santo Stefano Rotondo, de San Giovanni in Laterano en de ‘verstopte’ Santi Quattro Coronati. Twee mooie routes die je buiten de gebaande paden leiden en prachtige stukjes Rome laten zien! Het oude getto en het Tibereiland Wandel met ons mee door een prachtig, maar niet zo bekend stukje Rome: het voormalige getto, ingeklemd tussen het Largo di Torre Argentina en de Tiber. We laten je kennismaken met de geschiedenis van deze unieke plek, met de mooiste fontein van...
Rome

Wandel van de Spaanse Trappen via de Via Margutta naar het Piazza del Popolo en Villa Borghese

Vele wegen leiden naar Rome, maar ook in de Eeuwige Stad zelf zijn heel veel interessante wegen te bewandelen. Achter de straatnamen van Rome gaan zelfs de meest bijzondere verhalen schuil, die je dwars door de geschiedenis van de stad sturen. Die gedachte vormt het uitgangspunt van Willemijns boek Via Roma – de geschiedenis van Rome in vijftig straten. Voor deze Ciao tutti City Walk bewerkte Willemijn enkele hoofdstukken uit Via Roma. Ze maakt je wegwijs in een stukje Rome dat door bijna niemand wordt overgeslagen, maar waarvan tegelijkertijd vaak maar weinig geschiedenis bekend is. Van de beroemde Spaanse Trappen wandel je, via een aantal prachtige plekken, naar het Piazza del Popolo. Onderweg maak je onder andere kennis met Caravaggio, de Grand Tour en Federico Fellini. We wijzen je in deze City Walk (anders dan in het boek) ook op de lekkerste adresjes voor een culinaire tussenstop (met soms ook een unieke historie!). Zoals je van ons gewend bent, wijzen we je in deze City...
Italiaanse muziek

Maria Salvador – ‘groene’ Milanese rap

Met dit lekkere nummer van de Milanese rapper J-ax en Il Cile, swingen we de mooie zomer uit. René Speetjens vertaalde voor ons Maria Salvador, dat naast L’estate addosso van Jovanotti een van de populairste nummers was in de Italiaanse clubs afgelopen zomer. René: ‘De vertaling van Maria Salvador was qua interpretaties best een uitdaging,  met de nodige portie straat-dialect uit de periferia. Waarschijnlijk gaat dat wat soepeler na een paar biertjes en …een joint!? Want dat is namelijk de rode draad in dit lied: het verlangen naar vrije consumptie van joints, oftewel rosmarino olandese; rozemarijn uit Nederland. Het nummer volgt in steekwoorden het verloop van een normale dag, waarbij de behoefte aan een joint zich regelmatig aankondigt. Maria Salvador staat hier als Spaanstalig kooswoord voor marihuana en komt steeds terug in een regeltje Spaanse tekst. Geniet nog even van het zomer ritme en enjoy… anche senza canna!’ Oh Maria Salvador, te quiero mi amor (Spaans) Oh...
Recepten

Risotto met radicchio, spek & gorgonzola naar recept van Janneke Philippi

Kookboekenschrijfster en foodstyliste Janneke Philippi is dol op pasta, risotto en gnocchi. ‘Het is simpel, dankbaar voor elk moment en verveelt nooit. In mijn nieuwe boek hoop ik je vooral veel inspiratie te geven voor nieuwe pasta-, risotto- en gnocchirecepten. Gerechten die je keer op keer op tafel zet  en die je nieuwe favorieten in je kookrepertoire worden.’ Dat zal zeker lukken, want één blik op de foto’s en recepten in Pasta, risotto & gnocchi zorgt voor een honger die maar moeilijk te stillen is. Of je nu een snelle pasta voor een doordeweekse avond zoekt of bijzondere gnocchi voor een etentje met vrienden, Janneke heeft het allemaal voor je verzameld. Je vindt in het boek natuurlijk klassiekers als spaghetti, penne en lasagne, maar ook pasta risottata, gevulde grote pastaschelpen, gnudi, fregola sarda en gnocchi alla romana. Zelfs voor verstokte pasta- en risottoliefhebbers als wij valt er nog genoeg nieuws te proeven! Dat komt ook en vooral doordat Jannekes recepten...
Puglia

Wandel over de boulevard van Brindisi

Carlijn de Nijs woont sinds 2014 in Puglia, samen met haar Italiaanse man. Van daaruit helpt ze anderen hun droom om te wonen en werken in het buitenland waar te maken. Vandaag vertelt ze over de stad waar ze woonde tijdens haar eerste jaren in Italië: Brindisi. ‘Oja, daar vertrekken de schepen naar Griekenland,’ zei mijn moeder toen ik voor het eerst naar Brindisi ging, ruim vier jaar geleden. Dat was waar Brindisi om bekend stond: een toegangspoort naar de hak van de laars en over zee naar onder meer Griekenland. In de Lonely Planet die ik destijds meenam werd weinig (goeds) gezegd over Brindisi en helemaal ongelijk kon ik de reisgids niet geven. De stad had zeker potentie met haar kerken, parkjes, idyllische straatjes en natuurlijk de haven, maar het voelde nog niet als een geweldig leuke, levendige stad. Ik was er in een weekend en rond 23.00 uur was de stad uitgestorven: alle jongeren schenen naar Lecce te gaan en dus gingen wij maar terug naar onze B&B. Flaneren over de...
Recepten

Amaretti (amandelkoekjes) naar recept van De Zilveren Lepel Kookschool Dolci

De afgelopen dagen rook het in onze keuken naar vanille, gesmolten chocolade en geroosterde hazelnoten. We namen alvast een voorproefje van het nieuwe kookboek De Zilveren Lepel Kookschool Dolci, met meer dan vijfenzeventig recepten voor heerlijke Italiaanse taarten, cakes, koekjes en andere zoetigheid. We maakten knapperige cantuccini en zachte amaretti, voor bij de cappuccino, maar ook een prachtige frambozen/chocoladetaart, een chocolade-ciambella en een walnotencrostata. We laten ook jullie graag meegenieten van al dat lekkers, met het recept voor amaretti. Voor ca. zestig stuks heb je nodig: 150 gram gehakte amandelen | 110 gram suiker | 4 eiwitten | 240 gram poedersuiker, gezeefd, plus extra om te bestuiven | een halve theelepel vanille-extract Verhit de oven voor tot 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Maal de amandelen één minuut in een blender, doe er de suiker bij, laat de machine nog twee minuten draaien tot je een fijn mengsel hebt en schep het in een kom....
Campanië

Camerota, borgo antico in de Cilento

Vanochtend maakten we al kennis met de prachtige Cilento, vanmiddag nemen Marga en Hans je mee naar een van de pareltjes in deze streek: Camerota. Marga: ‘Hoog op een heuvel en slechts een paar kilometer van de azuurblauwe zee ligt Camerota, een borgo antico in het Nationaal Park Il Cilento. Vanuit de zee gezien lijkt het een onneembare vesting, hooggelegen op een steile rots. Het is een van de vele dorpen rond een oude burcht, waar men zich vroeger verdedigde tegen de invallen van de Noormannen en de Saracenen. We nemen de mooiste weg om er te komen, niet vanaf de kust, maar vanuit het dal van de rivier de Mingardo. Deze weg is de toegangsweg naar het drukbezochte Palinuro, met zijn prachtige stranden. Na het passeren van de smalle kloof volgen we de weg naar Licusati en Camerota, die zich met haarspeldbochten omhoog slingert langs de steile bergwand. Terwijl we steeds hoger komen, hebben we een prachtig uitzicht op het dal van de Mingardo, die bij Palinuro in zee stroomt. Na de...
Piemonte

Ansjovis tijdens de Palio in Asti & witte truffels in Alba

In Asti, een stadje in Piemonte, barst elk jaar in september een spannende strijd los: de Palio di Asti. De inwoners van Asti organiseerden voor het eerst een paardenrace in 1275. De race werd gehouden ter ere van San Lorenzo. Aangezien de race net buiten de stadsmuren plaatsvond, ging hij voor de inwoners van het nabijgelegen Alba niet bepaald onopgemerkt voorbij. Zij besloten hun buren te imiteren en zetten zelf een race op poten, binnen de eigen stadsmuren. Deze race zou echter niet met paarden maar met ezels worden gereden. Na een jarenlange onderlinge strijd besloten beide gemeenten in 1967 samen een paardenrace op touw te zetten, waarbij de twee steden het tegen elkaar op moesten nemen. Maar niet voor ze eerst hun pracht en praal showen… Hoewel iedereen natuurlijk gaat voor de overwinning, is het vooral ook zaak om niet als laatste over de finish te hobbelen. Degene die namelijk als allerlaatste over de streep komt, krijgt voor straf een ansjovis. Het jaar erop moet die...
Palermo

La Zisa – paleis van duizend-en-één-nacht in Palermo

Net even buiten het drukke centrum van Palermo vind je La Zisa, een Normandisch paleis dat van verre wel wat weg heeft van het paleis van een fakir. De naam heeft het paleis te danken aan zijn schoonheid; aziz is namelijk Arabisch voor ‘schitterend’. Het paleis was ooit bedoeld als zomerverblijf voor de Normandische koning Willem I, maar toen hij in 1166 overleed, was het bouwwerk nog niet helemaal af. Zijn zoon, Willem II, zorgde ervoor dat het paleis werd voltooid zoals zijn vader dat voor ogen had gehad, met een mooie waterpartij waarin de schoonheid nog eens weerspiegeld werd. De ligging is ideaal voor een bezoek op een warme zomerdag. De koning zou hier immers ook in de zomer verblijven. De voorzijde ligt dus met opzet naar het noordoosten, zodat er bij de ingang een beetje frisse zeelucht kan worden opgesnoven. Op het plafond van het portaal is het wat minder prettig toeven; hier zweven heel wat duivels. Volgens een legende heeft het geen zin ze te tellen: je...
Campanië

Ischia – een rondje over het kleurrijke ‘groene eiland’

Het eiland Ischia ligt voor de kust van Napels, net als het bekende Capri en het kleine, kleurrijke Procida. Ischia is het grootste eiland van de drie pareltjes die voor de kust van Napels dobberen. Op de voormalige vulkaan liggen zes gemeenten: Ischia, Barano, Serrara Fontana, Forio, Lacco Ameno en Casamicciola, elk met hun eigen charme, van havens vol kleurrijke vissersbootjes tot prachtige kerkjes. Ischia wordt ook wel l’isola verde, het groene eiland genoemd, vanwege de altijd groene Monte Epomeo, met achthonderd meter de hoogste berg van Ischia. De flanken kleuren het hele jaar door in honderd tinten groen, met uitgestrekte bossen en zelfs een aantal wijngaarden. Het bovenste stukje wordt bedekt door witte lava, een herinnering aan de vulkaan die Ischia ooit was. Maar niet alleen deze berg is groen; tijdens een tocht over het eiland zie je op veel plekken groene bomen, palmen, kleurrijke bloemen en planten in alle tinten groen. Voor een wandeling op de Monte Epomeo start je...
Sicilië

Ontdek Marzamemi – kleurrijk vissersdorp aan de zuidoostkust van Sicilië

Marzamemi is een authentiek, klein kustplaatsje in het zuidoosten van Sicilië. Het heeft een oud centro storico dat grotendeels dateert uit de tijd dat prins Nicolaci Villadorata het hier halverwege de achttiende eeuw voor het zeggen had en is gesitueerd rond het pittoreske Piazza Regina Margherita. Chiesa della Tonnara Het paleis van de prins, het Palazzo Villadorata, werd gebouwd in 1752 en kijkt nog altijd uit op het plein. De prins liet hier ook de Chiesa di San Francesco di Paola bouwen, vlak bij een oude tonnara, tonijnfabriek, die al stamde uit de tijd van de Arabieren en later door de prins werd gekocht. De kerk wordt daarom ook wel de Chiesa della Tonnara genoemd. Helaas is de kerk vanwege de slechte staat niet toegankelijk voor publiek. Na de Tweede Wereldoorlog werd aan het plein daarom een nieuwe kerk gebouwd, de Chiesa Nuova di San Francesco di Paola. Lekker eten op het Piazza Regina Margherita De ambachtelijke visserij en visverwerking is nog altijd...
Recepten

Arancini – het recept voor gefrituurde Siciliaanse risottoballetjes

De lekkerste Siciliaanse snack, zowel als tussendoortje of als lunch, is voor ons een arancino, een gefrituurde risottobal. In Catania hebben de arancini de vorm van een soort piramide, gemodelleerd naar de vulkaan de Etna waar je zelf een krater in mag happen. In Palermo heten deze risottobommetjes arancine, omdat ze net zo groot en rond zijn als sinaasappels – en omdat ze het er net even anders willen doen dan in Catania. Er heerst bepaald geen broederschap tussen deze beide steden, maar met onderstaand recept kun je je zowel aan de zijde van de Catanesi als aan de kant van de Palermitani scharen, afhankelijk van de vorm die je kiest. Voor beginners is de ronde arancina het makkelijkst, maar een extra kegeltje voor de gevorderde arancini-maker doet natuurlijk niets af aan de smaak. Wat heb je nodig? Voor zes tot acht personen heb je nodig: 80 gram boter | 1 ui, fijngesneden | 150 gram ham, fijngehakt | 100 gram gehakt | zout en peper | 175 ml witte wijn | een restant van 500 gram...