Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Lekker en gezond shoppen in Milaan

Shoppen staat voor de meeste mensen die naar Milaan komen op nummer één van hun to do-lijst. En lekker eten natuurlijk. Maar waarom zou je die twee niet combineren? Inge, die in Milaan fijne tours met een verhaal organiseert, vertelt je waar je dit het beste kunt doen.

Inge: ‘Mijn passie voor de rol van eten in het publieke domein begon in 2008, toen ik voor mijn studie architectuur een publiek gebouw moest ontwerpen. Ik besloot een markthal te maken. Eén waar je niet alleen verse producten koopt, maar waar je ook lekker kunt eten, workshops kunt volgen en zelf groenten kunt verbouwen. Een markthal die vandaag de dag misschien niet meer zo ongewoon is, maar tien jaar geleden een utopie leek.

Voordat ik naar Italië verhuisde, had ik de wens in Milaan vaker een markt te bezoeken dan in Nederland. Toen ik erachter kwam dat elke quartiere hier minstens één keer per week een versmarkt heeft, bleek dat ook nog eens geen probleem te zijn. Welkom gezond leven!

Een bezoek aan een markt in Milaan waar vers fruit en groente de straten kleuren, is altijd een feest. Ik word er zelfs wat hebberig van, maar dat sta ik mezelf in dit geval ook toe. Hoe meer er namelijk in huis is, hoe makkelijker het is om die gelato toch maar niet te kopen.

Bekende en minder bekende producten, zoals cime di rape en radicchio, komen rauw mijn keuken in en worden in een mum van tijd omgetoverd tot een heerlijke maaltijd. Wat mij betreft maakt ook dit deel uit van la dolce vita.

Tegelijkertijd ging ik ook op zoek naar een bijzondere overdekte markt, zoals ik die ken van mijn vakanties in Spanje. Maar zonder succes. Een tijd lang kwam ik niet verder dan deprimerende gebouwen uit de jaren zestig van de vorige eeuw waar de weinig overlevende marktkooplui hun waar proberen te slijten aan een clientèle met een gemiddelde leeftijd van tachtig jaar.

Niet echt inspirerend dus. Het feit dat hun openingstijden niet echt aansluiten bij de gemiddelde werkende persoon, helpt ook niet mee.

Gelukkig heeft ook het gemeentebestuur van Milaan begrepen dat de ‘traditionele’ mercato coperto toe is aan een opfrisbeurt. Er is inmiddels een project in gang gezet waarbij via openbare aanbestedingen de mogelijkheid wordt gegeven aan ondernemers om een voorstel te doen voor een opfrisbeurt van het gebouw en de functies.

Want een markt is tegenwoordig geen markt meer zonder de gelegenheid tot consumptie. En soms nog veel meer, zoals tentoonstellingen en andere culturele activiteiten.

De eerste resultaten daarvan kun je tijdens een weekend Milaan gaan bezoeken. Voor de avonturiers onder de Ciao tutti-lezers raad ik aan de rode metrolijn richting Bisceglie te nemen en dan na een laatste stukje met de bus de Mercato Lorenteggio te bezoeken.

Deze markt bevindt zich midden in een volksbuurt die werd gebouwd in de jaren zestig van de vorige eeuw en hard toe is aan een opknapbeurt. Een van de redenen om de markt in deze wijk nieuw leven in te blazen, is dan ook het bijeen krijgen van de buurtbewoners.

Op deze markt doe je niet alleen je boodschappen, maar kun je ook genieten van een vers bereide maaltijd, een boek ruilen bij de book exchange of deelnemen aan een evenement in de ruimte die is ingericht als salotto.

Mocht je er heen gaan, ga dan rond de lunchtijd zodat je een stuk gegrild paardenvlees kunt proberen, een specialiteit die je vaak op de overdekte markten ziet. Daarnaast is dit ook het moment dat de markt op zijn levendigst is.

Geef je echter de voorkeur aan een markt op niveau, dan raad ik je aan de Mercato del Suffragio op je lijstje voor Milaan te zetten. Tot begin 2016 was dit een van de leegstaande mercati comunali, een doorn in het oog van de omwonenden van de duur betaalde appartementen.

Tot de geliefde bakker Davide Longoni uit Monza (net ten noorden van Milaan) op het lumineuze idee kwam een aantal kwalitatief goede producenten onder één dak bij elkaar te brengen. Samen vormen ze nu de Mercato del Suffragio, een plek waar je vers brood, groenten en vis koopt om mee naar huis nemen én geniet van een kop koffie met brioche, een gezond bord met kleurrijke groenten of een lekkere verse visschotel.

De prijzen hier zijn een stuk minder ‘populair’ dan bij de eerder besproken markt, maar je krijgt er dan ook wel iets heel lekkers voor terug.

Eind 2017 heeft de gemeente Milaan besloten in de komende jaren nog meer markten nieuw leven in te willen blazen, dus ik kom zeker nog eens op dit onderwerp terug. Arrivederci!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *