Chianti Lucia Volentieri – de mooiste kunst van Castellina in Chianti
In het knusse Castellina in Chianti wijst il gallo nero, de zwarte haan, ons de weg naar verschillende wijnbarretjes en wijnkelders. Vandaag weten we zijn verleidelijke geroep te weerstaan, aangezien we in Castellina niet op zoek zijn naar wijn, maar naar de mooiste kunst van de Chianti.
Daarvoor wandelen we van het centrale dorpsplein naar de nabijgelegen Via Trento e Trieste, waar de galerie en het atelier van Lucia Volentieri te vinden zijn. Deze Toscaanse kunstenares weet stukjes klei en keramiek om te toveren tot schitterende souvenirs, prachtige schalen, vogels en andere dingen die je meteen thuis zou willen tentoonstellen.
Ons oog wordt meteen naar de kleine kunstwerkjes aan de zijkant getrokken. Vierkante blokjes met cipressen, olijfbomen, een hooiberg, een boerderij… Lucia vertelt dat ze al tijdens haar opleiding met dit idee speelde. De Chianti, altijd binnen handbereik, inspireerde haar telkens weer tot het vastleggen van wat ze om zich heen zag.
Van eeuwenoude...
Florence City Walks Florence – Dantes Inferno en artistiek Santo Spirito
Ciao tutti! We zitten hier in Florence niet stil 🙂 Elke dag gaan we wel even op pad om een nieuwe tentoonstelling te bezoeken, bijzondere plekken vast te leggen en te dwalen door de stad. Regelmatig schuiven we aan bij pas geopende restaurants om de menukaart uit te testen en bezoeken we oude bekenden om te kijken of je er nog altijd lekker kunt eten.
Florence gaf ons afgelopen tijd naast inspiratie voor blogs ook de energie om twee nieuwe wandelingen uit te stippelen: een route door het Florence van Dante en een wandeling door de meest artistieke wijk van de stad, Santo Spirito.
Treed in de voetsporen van Dante in Florence
Dante Alighieri, de grote dichter, werd in 1265 geboren in Florence. Hoewel hij later uit de stad werd verbannen en er nooit meer terugkeerde, deed hij in ‘zijn’ Florence inspiratie op voor Inferno, het eerste deel van zijn beroemde La Divina Commedia. Waar hij die inspiratie precies vandaan haalde, laten we je zien tijdens deze wandeling door het Florence...
Ligurië De lekkerste adresjes voor focaccia alla genovese in Genua – mét recept om thuis focaccia te bakken
Gastblogger Jana doet elke maand live verslag vanuit Genua, waar ze samen met haar man woont. Vandaag trakteert ze ons op de echte focaccia alla genovese.
‘Ik ben verslaafd aan focaccia. En deze verslaving transformeert mij een beetje tot een echte Genuees. Net als iedere Genuees ben ik kieskeurig in welke focaccia lekker is en welke niet.
Zo heb ik vanaf mijn eerste week hier in Genua mijn vaste focacceria. Drie maanden lang, na elke taalles, ging ik naar deze focacceria en haalde daar zo’n goddelijk stukje focaccia. Altijd was de focaccia vers uit de oven en had ik mijn fetta focaccia op voordat ik de winkel uit was. Heerlijk!
Focaccia komt van origine uit Ligurië, de streek rondom Genua. Uit oude documenten blijkt dat al in 200 voor Christus werd geschreven over focaccia door Catón. De focaccia is dus al ongelooflijk oud! Doordat er maar zes ingrediënten in gaan (bloem, olijfolie, zout, gist, water en suiker), is het een goedkoop product.
Elke stad of dorp heeft zijn eigen...
Gardameer Toeren vanuit Torbole sul Garda
Welkom in Torbole, een kleurrijk dorpje aan de noordelijke rand van het Gardameer. De windsurfers schieten over het water, de zon prijkt boven de besneeuwde bergtoppen en de citroenen zijn rijp om geplukt te worden.
Een typisch beeld van een dag aan het Gardameer in februari. Felice mocht slapen in Aktivhotel Santalucia om van daaruit de omgeving op een sportieve manier te verkennen.
De naam van het hotel zegt het al: men richt zich op de sportieve gast. Er zijn wandelroutes beschikbaar, wielershirts te koop en het personeel kan je adviseren waar je kunt windsurfen, klimmen of varen. Gasten met fietsen kunnen hun fietsdrager ophangen bij het hotel of hun fiets een opknapbeurt geven met het beschikbare gereedschap.
Binnen heerst een warme sfeer. Beneden is het trendy ingericht, de kamers boven hebben hun Zuid-Tiroolse uitstraling behouden. Helaas is een duik in het zwembad in deze tijd van het jaar nog niet mogelijk, maar de heerlijk geurende gerechten die ons worden aangeboden maken...
Gardameer Via ferrata – met Mountime over een ijzeren weg de bergen bij Arco in
Welke activiteiten onderneem je in een bergachtig gebied zoals de streek rondom het Gardameer? Wat doe je als je op zoek bent naar spanning en avontuur? Juist, bergbeklimmen! Met een klimuitrusting aan en een helm op haar hoofd ging Felice samen met een groep op pad naar de Monte Colodri in Arco.
Twee gidsen van Mountime, die ons tijdens de tocht zouden begeleiden, legden eerst uit hoe het klimmen in zijn werk gaat. ‘We gaan straks ongeveer driehonderd meter stijgen door middel van staalkabels die bevestigd zijn aan de rots.
Het is belangrijk dat een van de twee zekeringen aan jullie uitrusting altijd bevestigd is aan de kabel. Mocht je alsnog vallen – wat overigens nog nooit is gebeurd – dan vangt de schokdemper de klap van de val op.’ Dat klonk uitdagend en Felice kon niet wachten om te beginnen!
Deze manier van klimmen wordt ook wel via ferrata genoemd, oftewel ijzeren weg. Volgens de Italianen ligt de oorsprong van via ferrata in de achttiende eeuw in de Dolomieten. In...
Recepten Het recept voor de enige echte lasagne alla bolognese
Lasagne is een echte klassieker uit de keuken van Bologna. Hoewel, lasagne zelf schijnt al bij de oude Grieken een populair gerecht te zijn geweest. De naam lasagne zou dan ook zijn afgeleid van het Griekse laganon: plat deeg in smalle repen.
Tegenwoordig wordt het deeg in stukken van tien bij twintig centimeter gesneden. De stukken deeg worden dan afgewisseld met steeds een laag saus in een ovenschaal gestapeld. Over de bovenkant gaat een flinke laag bechamelsaus en verder doet de oven al het werk.
In de klassieke lasagne alla bolognese horen gehakt, bechamelsaus en Parmezaanse kaas. Het geheim zit ’m vaak in het zelf maken van de lasagne en de bechamelsaus, dus vandaar dit uitgebreide recept uit De Zilveren Lepel Classic.
Het basisrecept voor lasagnevellen
Ingrediënten (voor circa twaalf lasagnevellen):
*300 gram bloem, plus iets extra voor op het aanrecht
*3 eieren
*zout
Zeef de bloem op het aanrecht en maak een bergje met een kuiltje in het midden. Breek er de eieren in en voeg...
Le Marche Truffels zoeken in Acqualagna, de truffelhoofdstad van Le Marche
Sophie mocht afgelopen maand tot haar grote vreugde mee op truffeltocht met een echte truffeljager. De uitgelezen plek hiervoor is Acqualagna, in Le Marche, ook wel ‘de hoofdstad van de truffel’ genoemd. Het binnenland van Le Marche heeft de ideale groeicondities voor de truffels en zo zijn die mooie bergen niet alleen fraai om naar te kijken, maar zijn het ook ware goudmijnen!
Michela van Tuquitour neemt Sophie mee naar Ristorante Lampino, waar Susanna en Paolo hen hartelijk verwelkomen. Paolo gaat dag in, dag uit op zoek naar truffels en Susanna maakt er, samen met haar moeder, de lekkerste gerechten van in het restaurant. Maar voordat er van de kookkunsten mag worden genoten, moet er natuurlijk eerst gewerkt worden!
Paolo rijdt voorop in zijn kleine Pandaatje en al snel duiken we het Riserva Naturale Statale Gola del Furlo in. Paolo’s Pandaatje heeft veel meer in zijn mars dan je op het eerste oog zou denken.
Door de vierwielaandrijving rijdt hij met alle gemak de steile...
Piemonte Schuif aan voor spaghetti alla carbonara bij Osteria del Bramante in Roccaverano
Rik Rensen neemt ons in zijn verhalen vooral mee naar zijn geliefde Piemonte. Regelmatig laat Rik zijn werk als communicatiestrateeg namelijk even achter zich en reist hij naar zijn gerestaureerde boerderij in Piemonte, van waaruit hij verhalen schrijft over deze regio – en soms ook over andere delen van il bel paese. Vandaag vertelt hij over de échte spaghetti alla carbonara.
Rik: ‘Oggi mangiamo spaghetti alla carbonara,’ roept signora Giselda me vanuit de keuken toe. Ik sta in de eetzaal van Osteria del Bramante in het Piemontese dorpje Roccaverano. Binnen snort de kachel, buiten is het rond het vriespunt. Het is waterkoud en daarom voelt het frisser aan dan het in werkelijkheid is.
Vanaf de top van de heuvel waarop dit middeleeuwse dorp is gebouwd, zie ik de laatste sneeuwresten van deze winter nog liggen. Waar de zon kan schijnen, kleurt het gras alweer lenteachtig groen. Maar in de schaduw van de heuvel is de sneeuw veranderd in ijs. Gletsjers in Madurodamformaat....
Italiaanse films & series Wonderbaarlijk mooi: de film Le Meraviglie van Alice Rohrwacher
Een nieuwe Italiaanse filmtip vandaag: Le Meraviglie (‘de wonderen’). Het is volop zomer, op het platteland in de Maremma, in het diepe zuiden van Toscane.
De veertienjarige Gelsomina woont samen met haar ouders en drie jongere zussen in een vervallen boerderij, waar ze honing produceren. De meisjes groeien op aan de rand van de maatschappij, bewust van de buitenwereld afgeschermd door hun vader die voorstander is van een leven dat in harmonie is met de natuur.
Hun kleine wereld wordt echter verstoord door de komst van Martin, een jonge Duitse misdadiger die een ontwenningskuur volgt én door de opnames van de show Il Paese delle Meraviglie, die op zoek is naar degene die de beste streekproducten maakt. Een soort talentenjacht voor kleine ondernemers uit de streek, gepresenteerd door niemand minder dan Monica Bellucci, die Gelsomina doet dromen van een wonder…
Bestel de dvd van Le Meraviglie via deze link bij bol.com en bekijk hier alvast een voorproefje:
Le Meraviglie...
Recepten Tiramisù met limoncello – hét recept voor een lekker zomers toetje
Dat wij van Ciao tutti dol zijn op Fiorito Limoncello, is voor jullie geen geheim gebleven de afgelopen jaren. Er ligt altijd wel een flesje in de vriezer.
Dit gele goud wordt gemaakt met biologische Siciliaanse citroenen, naar een nog altijd geheim familierecept. Heerlijk om van te nippen na een uitgebreid Italiaans etentje, als Limoncello Spritz (een hippe aperitivo in een mix met prosecco), in een bijzondere taart of in een frisse tiramisù.
Van dit laatste gerecht delen we vandaag alvast het recept, dat meteen de zon op tafel tovert. Laat de zomer maar komen – onze limoncellovooraad is op peil!
Tiramisù met limoncello
Voor 6 porties tiramisù heb je nodig: 2 citroenen | 80 milliliter Fiorito Limoncello | 2 pakken savoiardi (Italiaanse koekjes die iets breder en platter zijn dan de gewone lange vingers) | 250 milliliter slagroom | 250 gram mascarpone | 50 gram poedersuiker
Pers de twee citroenen uit (bewaar ze wel want je hebt straks de rasp van een citroen nodig) en meng het...
Veneto La Casa di Giulietta – Julia’s huis (met het beroemde balkon) in Verona
Het is een van de bekendste plekken van Verona: het huis van Julia, of Giulietta, aan de Via Cappello. Al op de toegangspoort springen vele internationale liefdesverklaringen in het oog; sommige slordig geschreven met een dikke, zwarte stift, andere in een sierlijk handschrift of in kunstige graffitiletters.
Wanneer je eenmaal op de binnenplaats bent aanbeland, kom je nog meer van deze liefdesverklaringen tegen. De muren van Julia’s huis zijn op sommige plekken bijna niet meer te zien: ze worden helemaal bedekt door liefdesverklaringen in het Italiaans, Engels, Chinees, Frans, Japans, Spaans en Nederlands.
Veel briefjes (waarvan een groot aantal roze gekleurd of in de vorm van een hartje) zijn met kauwgom op het pleisterwerk geplakt, maar ook provisorische oplossingen (pleisters, post-itjes en postzegels) dienen als liefdesbetuiging.
Terwijl een paar pubers zich verdringen voor de muur en hardop alle Italiaanse liefdesuitingen lezen, op zoek naar iets originelers dan ‘Ti amo per...
Piemonte Carnaval in Ivrea: sinaasappels in de strijd!
Sento l’odore di arance, l’adrenalina che saleeeee, l’è torna Carnevale! Zo klinkt het in aanloop naar carnaval in de straten van Ivrea (in de buurt van Turijn). Carnaval gaat hier namelijk gepaard met een waar sinaasappelgevecht.
Elk jaar op carnavalszondag werpen de sinaasappelgooiers zich in negen verschillende teams in de strijd. Ze gooien hun sinaasappels in de richting van de ‘adel’ die op houten wagens door de stad trekt, door de steeds glibberiger wordende straten.
Tijdens de Battaglia delle Arance ben je overigens als toeschouwer niet gegarandeerd veilig; zorg zelf dus ook voor een voorraadje sinaasappelmunitie!
foto’s: Roberto Zilli
Benieuwd naar dit bijzondere carnaval? Op de website Storico Carnevale di Ivrea vind je alle details plus het programma.