Sicilië Modica’s trots: bijzondere chocolade naar recept van de oude Azteken
De Siciliaanse stad Modica staat bekend om haar bijzondere chocolade, die nog wordt gemaakt volgens het recept van de oude Azteken. Voor het maken van chocolade wordt hier niets anders gebruikt dan cacao en suiker.
Dit mengsel wordt op een halvemaanvormige steen bewerkt tot de unieke cioccolato di Modica. Daarbij blijven de suikerkristallen intact. Die zie – en proef – je dus terug in de uiteindelijke chocoladerepen, die volgens de traditie uit vier stukken bestaan.
De chocolademakers voegen geen boter of melk toe aan de cacao, maar ze zorgen wel voor extra smaakmakers die de chocolade nog lekkerder maken. Denk aan chocolade met gelsomino (jasmijn), vanille, rode pepertjes, sinaasappel, citroen, kaneel, bergamot, johannesbrood of hazelnoot.
Het bekendste adres om chocolade te proeven is Antica Dolceria Bonajuto, aan de Corso Umberto I 159, waar al sinds 1880 chocolade wordt gemaakt.
De lekkerste chocolade vonden we echter niet daar, maar schuin aan de overkant, bij Caffè...
Sicilië Smul van street food in stijl bij restaurant Accursio in Modica
Een diner bij Accursio is echt een avondje uit, met een menukaart vol verrassingen. Authentiek Siciliaanse gerechten liggen aan de basis van elk recept, maar chef Accursio Craparo geeft er een eigen, moderne draai aan.
Als antipasti zijn er allerlei soorten cibo di strada, street food. Zo genoten wij van een Arancino 2015. Inderdaad een bal gefrituurde risotto, maar dan in een wel heel bijzondere versie.
Deze Arancino 2015 is namelijk gevuld met Riso Ermes (prachtige, donkerrode rijst), frutti di mare, tenerumi (het groen van een lokale courgettesoort) en ricotta di bufala. Ook de Spremuta di Sicilia weet ons te overdonderen, met een bord vol linguine met ansjovis, bottarga, peperoncino en saffraan.
Het toetje is qua opmaak iets om nooit te vergeten. De Uovo à la coque is biancomangiare (een Siciliaans toetje op basis van amandelmelk) en wordt opgediend als een hardgekookt ei. Het ‘eiwit’ is de heerlijk zoete biancomangiare, het ‘eigeel’ is een mousse van passievruchten...
Recepten Zomer in een potje: maak je eigen zongedroogde tomaatjes naar Italiaans recept
Niets lekkerders dan zondoorstoofde tomaten bij een bol buffelmozzarella, door de pasta of in een salade.
Alhoewel: nóg smaakvoller is het als je de zongerijpte tomaten droogt, waardoor de smaak wat intenser wordt en een stukje tomaat nog beter smaakt.
Natuurlijk kun je zongedroogde tomaatjes kopen, in een mooi potje in een Italiaanse delicatessenwinkel of gewoon bij de supermarkt om de hoek. Leuker is het echter om zelf tomaten te drogen en zo je eigen zongedroogde tomaatjes te maken. Het is echt super eenvoudig om te doen – je hebt alleen even wat geduld nodig terwijl je de oven het werk laat doen.
Voor een potje van circa 250 gram heb je nodig: 500 gram pruimtomaten (of andere tomaten, maar kies voor tomaten die veel smaak hebben), fijn zeezout, zwarte peper, extra vergine olijfolie, knoflook en eventueel een beetje verse tijm.
Verwarm de oven voor op 100 °C. Halveer de tomaten of snijd ze in kleine, gelijke partjes (afhankelijk van de grootte van de tomaten en van de gewenste...
Italiaanse films & series Twee mysterieuze filmlocaties uit The Godfather
Van de meeste filmscènes in The Godfather is wel bekend op welke locatie ze zijn opgenomen. We namen jullie al mee naar een aantal van deze locaties, grotendeels te vinden in het Siciliaanse Savoca en omgeving.
Van twee scènes was echter lange tijd niet duidelijk waar ze precies zijn opgenomen. Om ons plaatje van The Godfather compleet te hebben, wilden wij ook graag weten waar deze beroemde filmlocaties zich bevinden.
Dat lukt, met grote dank aan René Lodder. René liet ons in juni 2018 weten dat hij de twee missende The Godfather-locaties had gevonden!
Hij mailde ons foto’s én coördinaten van de villa en het station. De villa vind je aan de Via Vecchia Pozzilo, in de buurt van Acireale (Google Maps-coördinaten 37.661145, 15.175331). René: ‘De oorspronkelijke ingang met een mooi hek kan niet genomen worden. De landweg rechts ervan wel en dan kom je ook voor de villa.’
Het station vond René ook. Het is het station van Sparagogna (in de provincie Enna), op de spoorlijn...
Sicilië De beste tips voor Ragusa Ibla – parel van de Siciliaanse barok
Wie Ragusa voor het eerst aanschouwt, kan niet anders dan verliefd worden op het barokstadje waarvan het oude centrum, Ragusa Ibla, ligt ingeklemd tussen twee bergruggen.
Met haar smalle sfeervolle straatjes en indrukwekkende Duomo ademt het stadje een bijna middeleeuwse sfeer, maar dankzij de palazzi vol overdadige versieringen en de rijk gedecoreerde balkons, weet ook de barok je te overdonderen.
Saskia en Erwin delen in deze blog hun beste tips voor Ragusa, zodat je net als zij volop kunt genieten van dit pareltje van de Siciliaanse barok. Maar laat je vooral leiden door je ogen en neem de tijd om lekker rond te dwalen!
Ragusa Ibla en Ragusa Superiore
Op de plek van het oude centrum lag voor de aardbeving van 1693, die alle stadjes in de Val di Noto zwaar trof, de hele stad Ragusa. Tijdens de wederopbouw wilden met name de rijke burgers de nieuwe stad iets verderop en iets hogerop bouwen, ook om zo de mogelijkheid te hebben om verder uit te breiden – hetgeen dankzij de twee...
Sicilië Seltz al limone – de ultieme dorstlesser tijdens warme zomers op Sicilië
Als het écht heet is in Catania, dan zit er maar één ding op. Dan bestel je, net als de lokale bevolking, een seltz al limone bij een van de kleine kioskjes die de stad rijk is (en die in het lokale dialect ook wel chioschi worden genoemd).
Dit drankje wordt gemaakt met bronwater, zout en citroensap. Het is een drankje dat vooral in Catania wordt gemaakt en gedronken, als ultieme dorstlesser op warme dagen.
Het proeven van deze lokale remedie tegen de hitte wordt een ware belevenis. Na onze bestelling doorgegeven te hebben, willen we graag wat foto’s maken van de kioskeigenaar, die de drankjes gaat maken. Hij nodigt ons echter uit om zelf onze seltz te maken en voor we het weten staan we met een citroenpers in onze handen.
Het recept is supersimpel. Eerst een lepeltje zout, dan flink wat spuitwater en ten slotte het sap van een flinke citroen – een kind kan de was doen.
We rekenen onze eigengemaakte drankjes af (voor de bijzonder lage prijs van een euro per bekertje) en...
Recepten Sarde a beccafico – Siciliaanse sardientjes met broodkruim, krenten, sinaasappel en pijnboompitten
Op Sicilië zijn ze dol op de combinatie van sinaasappels en vis. Deze combinatie zie je bijvoorbeeld terug in het gerecht sarde a beccafico, een gerecht dat vooral in Palermo en omgeving graag bereid en gegeten wordt.
Het gerecht dankt zijn naam aan een beccafico, een kleine zangvogel die zijn buikje graag vult met vijgen en dan net zo dik wordt als de goedgevulde sardines. De vulling bestaat uit een mengsel van broodkruim, krenten en pijnboompitten.
De sardines worden overgoten met sinaasappelsap, gekruid met laurier en vervolgens zachtjes gaar gestoofd in de oven.
Vroeger werden deze sardines vooral geserveerd als tornagusto – een koud tussengerecht dat diende om de mond mee te verfrissen. Nu zie je de gevulde sardines vaak bij de antipasti staan. Voor wie het thuis wil uitproberen, delen we het recept.
Wat heb je nodig?
Ingrediënten (voor zes personen): 24 verse sardines (ongeveer 1,5 kilo) | 125 gram broodkruim | 35 gram pijnboompitten | 50 gram krenten, geweekt in heet water...
Italiaanse films & series I nostri ragazzi – Italiaanse bewerking van Het Diner van Herman Koch
I nostri ragazzi is een vrije Italiaanse bewerking van de wereldwijde bestseller Het Diner van Herman Koch, die in 2013 al werd verfilmd door Menno Meyjes.
I nostri ragazzi volgt minder strak de verhaallijn uit het boek en kiest voor een filmischer setting, met veel ruimte voor de karakters van de hoofdrolspelers. Mede daardoor werd de film meerdere malen bekroond op het Filmfestival van Venetië.
Het afwijkende script behoudt de plot, maar begint al met een spectaculaire eigen proloog die het publiek warm maakt voor de schokken die gaan komen.
Met in de Italiaanse sterrencast Alessandro Gassman (bekend van onder andere Hamam, Il Bagno Turco en Caos Calmo), Luigi Lo Cascio (van Il Capitale Humano, Marina en La Meglio Gioventù), Barbora Bobulova (eerder te zien in La finestra di fronte en Vincere) en Giovanna Mezzogiorno.
Het verhaal speelt zich af in Rome, met kinderarts Paolo en zijn vrouw Clara, gids bij het Ara Pacis Museum, als hoofdpersonen. Samen hebben ze een zestienjarige...
Italiaanse muziek Salvami – Italiaanse songtekst mét vertaling van dit lied van Modà
Modà is een populaire band uit Milaan, in 2002 geformeerd rond de zanger Kekko. Net als veel Italiaanse artiesten zijn dit echte podiumbeesten die door heel het land volle stadions trekken, ook in het San Siro-stadion in hun eigen stad.
René Speetjens vertaalt deze maand het nummer Salvami. René: ‘De tekst is niet erg diepgaand. Het is, zoals de zanger zelf zegt, een hulpkreet, een soort gebed, uit een tijd dat het slecht ging met hem.
De videoclip is gemaakt op Sardinië, in het gebied tussen Alghero en Cagliari, tijdens een zomertour van de band. Je ziet onder andere de Fiera di Cagliari, waar de band vaker speelt.’
E va sempre così…
Zo gaat het altijd…
che tanto indietro non si torna
je kunt niet meer terug in de tijd
E va sempre così…
Zo gaat het altijd…
che parli ma nessuno ascolta
je praat, maar niemand luistert
E va sempre così…
Zo gaat het altijd…
che vuoi cambiare
je wilt wel veranderen
ma non servirà
maar met alleen een belofte
...
Recepten Citroensorbetijs – zomerse dorstlesser
Dit Italiaanse sorbetijs is niet hittebestendig, maar het is wél een ultieme dorstlesser op een warme zomerdag!
Voor 4 personen heb je nodig: 250 milliliter koud water | 75 gram kristalsuiker | 4 biologische citroenen
Doe de suiker en de fijn geraspte schil van de citroenen in een pan met de helft van het koude water. Roer dit op laag vuur goed door, tot de suiker mooi is opgelost. Dit duurt ongeveer vijf minuten.
Zeef de citroensiroop zodat de citroenrasp achterblijft. Meng ongeveer de helft van de rasp weer door het mengsel. Zo is de sorbet perfect op smaak. De overgebleven citroenrasp kun je bewaren (voor bijvoorbeeld ijs of pasta – die heb je in dit recept niet meer nodig).
Roer er dan het sap van de citroenen en de rest van het water door (in totaal circa 150 milliliter). Laat het mengsel goed afkoelen en zet het minimaal een half uur in de vriezer. Verwerk het daarna met behulp van een ijsmachine tot het mengsel de structuur van sorbetijs heeft. Zet het sorbetijs ongeveer...
Italiaanse films & series Meet me in Venice – muzikale reis met Beppe Costa
Juli belooft een heerlijke Italiaanse filmmaand te worden. Naast In Grazia di Dio (waarover we deze blog schreven) is ook de release van La Meglio Gioventù in de bioscoop te zien (waarover je meer leest in deze blog) én schittert vanaf 2 juli Meet me in Venice op het witte doek.
Liza (Roberta Petzoldt), een jonge vrouw die haar Italiaanse vader nauwelijks kent, reist naar Venetië om daar eindelijk haar vader te ontmoeten. Sinds de scheiding met Liza’s moeder reist hij de wereld over als muzikant en heeft hij nooit meer contact gezocht.
Wanneer Liza in Venetië aankomt, tegelijkertijd blij en zenuwachtig vanwege de ontmoeting, blijkt haar vader heel wat anders in petto te hebben dan een paar dagen Venetië. Hij neemt Liza mee op een muzikale reis langs de route van de Oriënt Express, met Istanbul als eindbestemming.
Hoewel de titel anders doet vermoeden, is Venetië niet veel in beeld. Maar de tijd dát de stad in beeld is, is een wervelende tocht over water, met de...
Pisa Ciao tutti City Walks Pisa en Siena – ontdek de mooiste plekken van deze steden
Ciao tutti! Vandaag presenteren we twee nieuwe City Walks in Toscane. Speciaal voor jullie stippelden we een unieke route in beide steden uit, met meer dan alleen de Scheve Toren en het Piazza del Campo. Met onze tips geniet je van het mooiste, lekkerste en beste van Pisa en Siena!
[beide City Walks zijn in het voorjaar van 2024 volledig geüpdate]
Pisa – stad vol wonderen
Pisa is vooral beroemd vanwege de Scheve Toren en vanwege de luchthaven, een populaire bestemming vanuit Nederland en België. Daarnaast heeft deze stad echter nog heel veel meer moois te bieden…
Van de kleurrijke muurschildering van Keith Haring tot het Palazzo Blu, van het statige Piazza dei Cavalieri tot de verleidelijke chaos van de markt op het Piazza delle Vettovaglie, Pisa herbergt tal van plekken die de moeite van een bezoekje waard zijn.
Het is echt zonde om alleen even een tussenstop te maken voor de beroemde Torre Pendente. Zelfs als je alleen het Campo dei Miracoli zou bezoeken, zul je verrast...