Naar hoofdinhoud Naar navigatie

Je zocht naar: "Italië"

Sicilië

Een dag op Salina, het Siciliaanse eiland van Il Postino

‘Poëzie behoort niet toe aan hen die gedichten schrijven, maar aan hen die ze nodig hebben,’ zo vertrouwde Mario Ruoppolo, postbode van beroep, de grote Chileense dichter Pablo Neruda toe. Mario werd wereldberoemd als il postino (de postbode), dankzij de gelijknamige film die in 1995 werd uitgebracht. De film speelt zich deels af op het kleurrijke eiland Procida, voor de kust van Napels, deels in de Baai van Pollara, op Salina. Op het eiland is de film nooit ver weg: Pure poëzie Salina is een eiland dat aan elke baai, in elk dorpje, pure poëzie ademt. Wij mochten tijdens een zeldzaam zonnige woensdagochtend in oktober kennismaken met Salina en haar bewoners en zelden waren we meteen zó onder de indruk van de schoonheid van een plek en de warmte van de mensen. We werden overal hartelijk ontvangen. Zelfs toen we massaal de warmrode trossen tomaten aan het huisje van een van de eilandbewoners fotografeerden, kregen we een warme glimlach, prachtige verhalen en alle tijd...
Sicilië

Granita – Siciliaanse zomer in een glas bij Da Alfredo op Salina

Je mag ons ’s zomers letterlijk wakker maken voor granita, geschaafd ijs, dat op Sicilië zelfs vaak als ontbijt wordt gegeten. Schaafsels ijs, suiker en fruit (of pistachenoten, amandelen of koffie) worden omgetoverd tot een heerlijk koude traktatie. De lekkerste granita, zo vinden de bewoners van Salina (een van de Eolische Eilanden) eet je bij Da Alfredo, een kleine bar met een terras dat bijna doorloopt tot aan zee. Al sinds 1968 staat men hier ’s zomers geregeld in de rij voor een granita. In dat jaar openden de ouders van Pietro Olivieri, de huidige eigenaar, de deuren. Sindsdien groeide de vaste klantenkring én de lijst granita-smaken. Maakte men eerst alleen granita al limone en limone al caffè, nu is er een brede keuze aan smaken: fragola (aardbei), gelsi (moerbei), anguria (watermeloen), pesca (perzik), fichi (vijgen), arancia (sinaasappel), cioccolato (chocolade), nocciola (hazelnoot), pistacchio (pistache), fichi d’India (cactusvijgen)… Wij kiezen voor een...
Sicilië

12x doen, ontdekken & proeven op Lipari – een van de Eolische Eilanden

Lipari is het grootste van de Eolische Eilanden, met een oppervlakte van ruim zevenendertig vierkante kilometer. Er wonen zo’n tienduizend mensen, voornamelijk in het gelijknamige plaatsje, waar we in oktober een dagje werden rondgeleid door Patrizia Cincotta, die als local graag even de taak van gids op zich neemt. Cannoli & granita De beste start van een dagje Lipari is een krokante, romige cannolo van Pasticceria D’Ambra, waar je ’s zomers overigens ook je dag kunt beginnen met een broodje ijs of tussendoor geniet van een verkoelende granita. Street art, altaartjes en verse vis Na al dat lekkers wandel je naar het Piazzetta delle Arte e dei Mestieri, waar een van de eilandbewoners prachtige murales heeft gemaakt. Ook naast het kleine kerkje in de haven is kleurrijke street art te bewonderen: Maar ook elders in de straten van Lipari ontdek je kleine schatten: van straataltaartjes tot bijzondere straatnaambordjes. Uiteraard ontbreekt ook de visverkoper niet, met een...
Italiaanse muziek

Lo Stadio – Italiaanse songtekst van Tiziano Ferro mét vertaling

Je hoorde het deze zomer overal: Lo Stadio van Tiziano Ferro. René Speetjens vertaalde dit nummer van de populaire artiest, die tijdens zijn carrière veel prijzen en onderscheidingen heeft gewonnen, waaronder een MTV Europe Music Award in 2004 en een World Music Award in 2010. Lo Stadio komt van het album TZN The Best of Tiziano Ferro  en is opgedragen aan de magie van het geven van concerten in voetbalstadions. Lange tijd was optreden in een stadion een droom van de zanger. Een droom die zo’n drie jaar geleden werkelijkheid werd, toen Ferro een concert gaf in het Stadio Olimpico in Rome. Hij schreef het nummer aan de vooravond van dit concert. Aanvankelijk wilde hij het niet eens uit brengen. Hij bood het collega-zanger Jovanotti aan, maar die vond het niet bij hem passen. Dit jaar bracht Tiziano Ferro het nummer dan alsnog uit, nadat het een hele tijd op de plank heeft gelegen. De timing past desalniettemin perfect bij zijn tour langs de grootste Italiaanse...
Italiaanse muziek

Eros Ramazzotti – ‘perfetto’ World Tour in Ziggo Dome Amsterdam

Dinsdagavond 3 november was de Amsterdamse Ziggo Dome voor één avond het domein van Eros Ramazzotti met zijn Perfetto World Tour 2015. Dat Ramazzotti een speciale band heeft met Nederland, is bekend. Na zijn wereldtournee in 2013 zei hij: ‘De beste gig was in Amsterdam. Omdat Nederlandse fans echt bereid zijn te luisteren.’ Ciao tutti-lezer Anne Deijkers was bij het concert aanwezig en doet verslag van deze ‘perfetto’ avond: Anne: ‘Het podium is afgeschermd met wit doek, belicht door blauwe lampen. Als het licht in de zaal uitgaat en achter het doek het silhouet van de Italiaan verschijnt, barst er een luid gejoel los. We horen dancemuziek, op het doek zien we steeds meer silhouetten in zwart-wit verschijnen en komen de flikkerende lichten ons tegemoet. Eros is overal op het podium, tientallen silhouetten van hem lopen, dansen en springen. Zijn portret wordt in comic-stijl op het doek geprojecteerd. Het lijkt wel een dance-act. Maar zodra we de eerste klanken van...
Sicilië

De lekkerste cannoli van Lipari – een van de Eolische Eilanden

Ons bezoek aan de Eolische Eilanden vorige maand viel helaas behoorlijk in het water. Niet letterlijk gelukkig – ondanks een enkele regenbui was het meestal nog zomers zonnig. Maar een gebrek aan organisatie- en improvisatietalent zorgde ervoor dat we onze dagen grotendeels wachtend in hotellobby’s, havens en busjes doorbrachten. Gelukkig wist Gillian, een van onze collega-bloggers, raad. Ze belde Patrizia Cincotta, een Australische vriendin wier grootouders op het eiland geboren en getogen zijn. Hoewel haar moeder naar Australië emigreerde, keerde Patrizia jaren geleden terug naar Lipari. Inmiddels kent ze het eiland net zo goed als de locals en ze nam Gillian, Sam en Saskia graag mee op pad om de leukste plekjes van Lipari-stad te ontdekken. Allereerst nam ze ons mee naar Pasticceria D’Ambra, de lekkerste bakker van heel Lipari. Terwijl buiten de storm die die nacht woedde ging liggen en de harde regen langzaam overging in miezer, werden we binnen warm onthaald door Giovanni...
Sicilië

Verse vis bij restaurant Rosso di Vino in Taormina

In Taormina is de zee nooit ver weg en dus gaat Saskia er met collega-blogger Rick Zullo op zoek naar een authentiek restaurantje met verse vis op het menu. Dat vinden ze vlak bij de Porta Catania, aan een klein, bijna verborgen, pleintje. Saskia: ‘Als we voor het eerst bij toeval langs Osteria Rosso di Vino wandelen, is men nog druk bezig met de voorbereidingen voor de lunch. Er staan grote pannen verse visbouillon op het vuur, de tafellakens worden gladgestreken en het krijtbord met het lunchmenu wordt naar buiten gedragen. We kunnen al even spieken en zien veel verse vis op het menu. Daar komen we straks voor terug! Na een wandeling door de wat hoger gelegen achterafstraatjes van Taormina keren we terug naar Rosso di Vino. We nemen plaats aan een van de tafeltjes op het terras, waar de ober ons al snel vers gebakken grissini en olijven brengt. Hij zet het menu van de dag naast onze tafel en licht vervolgens elk gerecht uitgebreid toe. Eigenlijk waren we van plan alleen een...
Sicilië

Etna – excursie naar de krater van de vulkaan

Het bijzondere beeld van de Etna, met de top nog een beetje wit van de sneeuw, dat je kunt bewonderen tijdens de landing op het vliegveld Vincenzo Bellini, is alleen al de prijs van een vliegticket naar Catania waard. Het is een uniek uitzicht, dat een reis naar het oostelijke gedeelte van Sicilië meteen goed laat beginnen. De Etna – een spinnende kat De Catanesi noemen de Etna simpelweg ‘a muntagna, de berg. Maar deze hoogste nog actieve vulkaan van Europa is meer dan een berg; het is een vulkaan die regelmatig tot uitbarsting komt. Met regelmatig bedoelen we dan overigens ook echt regelmatig. De afgelopen jaren heeft de vulkaan toch wel elk jaar minimaal één uitbarsting gekend – in tegenstelling tot de mooie vergelijking die de Siciliaanse schrijver Sciascia ooit optekende. ‘De Etna is een grote kat, die rustig ligt te spinnen en zo nu en dan even wakker wordt,’ zo schreef hij. In 2001 was er nog een flinke uitbarsting, waarbij ook de kabelbaan aan de zuidhelling van...
Sicilië

Taormina – kleurrijk terras aan zee aan de oostkust van Sicilië

Taormina, de parel aan de Ionische Zee – zo luidt een van de vele bijnamen van dit gezellige stadje. Het wordt door veel Sicilianen gezien als een van de mooiste plekken op hun eiland, hetgeen onder andere te danken is aan de schitterende ligging, als een terras dat uitkijkt over zee. De Franse schrijver Guy de Maupassant zou zelfs gezegd hebben dat je, als je slechts één dag op Sicilië kan verblijven, je dan in elk geval een bezoek aan Taormina zou moeten brengen. Vooral in het voor- en najaar, als het er nog niet al te druk en te heet is, is Taormina een heerlijke plek, zeker als je onze tips opvolgt. Porta Messina & Palazzo Corvaja Begin je kennismaking met Taormina bij de Porta Messina, de toegangspoort tot de stad, die je via de Corso Umberto I naar het Palazzo Corvaja leidt, op de plek van het vroegere Romeinse forum. In het palazzo vind je het Museo Siciliano di Arte e Tradizioni Popolari, dat je laat kennismaken met de meest uiteenlopende Siciliaanse tradities. Je vindt...
Campanië

Napels zien en dan sterven? Nee, Napels zien en leven!

Iedereen kent de uitdrukking Vedi Napoli e poi muori!  – Napels zien en dan sterven – die onder meer werd opgetekend door Goethe. Hij bedoelde dat natuurlijk niet letterlijk, maar gebruikt het net als de Napolitanen om aan te duiden dat Napels zo’n overweldigende stad is, dat je eigenlijk nergens meer naartoe hoeft als je Napels eenmaal hebt gezien. Goethe voelde zich een heel ander mens na zijn bezoek aan Napels, dat volgens hem een paradijs was. In deze blog lees je daar meer over. Minder bekend maar minstens zo mooi zijn de woorden waarmee Jacob Israël de Haan in 1919 afscheid nam van Napels, waar hij kort was geweest op weg naar Palestina: Men zal u, Napels, nooit vergeten. Uw leven is een lachend Feest en u gedenkend, zal men altijd weten, dat ik uw Dichter ben geweest. Hij sloot de stad ondanks dit korte verblijf onmiddellijk in zijn hart. Hoe dat kon, daar had hij geen verklaring voor. In zijn eigen woorden: Hoe kan ik een stad zóó beminnen, waar ik zóó kort...
Umbrië

Abbazia di San Pietro in Valle – een plek om stil van te worden

Op weg naar de Cascate delle Marmore slaan we ter hoogte van het dorpje Ferentillo een landweggetje in dat ons via een steil pad naar een aangename verrassing brengt. Midden tussen de groene bergen prijkt de Abbazia di San Pietro in Valle. De oudste delen van deze abdij stammen al uit de achtste eeuw. In de groene bergen van de Monte Sibillini, geflankeerd door ranke cipressen, schittert de mooie abdij als een droomkasteel in een betoverend sprookje. Waar ooit het gezang van monniken klonk, heerst nu vooral stilte. In deze spirituele en mystieke omgeving kun je helemaal één worden met de natuur. In de abdij is een hotel gevestigd, waar je je dagenlang kunt onderdompelen in niets dan rust. Je kunt de tijd nemen voor jezelf, in alle rust nadenken en schrijven en je laten inspireren door de omgeving die nooit verveelt. De abdij ligt zeer strategisch, op ruim driehonderdvijftig meter boven zeeniveau, diep verscholen tussen de groene vegetatie. Nadat je door de sfeervolle entree het...
Recepten

Het recept voor Anna’s Apfelstrudel uit Zuid-Tirol

We delen Anna’s recept voor authentieke Apfelstrudel, dat we leerden maken tijdens een kookworkshop in Zuid-Tirol. Da leccarsi i baffi! Ingrediënten voor het deeg: 250 gram meel | 1 ei | 2 eetlepels olie | ca 60 milliliter water Ingrediënten voor de vulling: 1 kilo appels (bijvoorbeeld Golden Delicious) | kaneel | schil van een citroen | 150 gram broodkruim (van bruin brood) | 150 gram boter | 90 gram suiker | 50 gram rozijnen | 50 gram pijnboompitten (deze zijn typisch voor Zuid-Tiroolse Apfelstrudel) | mespuntje zout | 100 gram gesmolten boter, om het deeg aan elkaar te plakken Verwarm de oven voor op 220 graden (180 graden bij een heteluchtoven). Zeef het deeg op een droog en schoon werkvlak en mix het met het ei, zout en olie, met één hand. Voeg water toe met de andere hand totdat het één geheel wordt. Kneed het deeg dan met beide handen totdat het glimt. Vorm ballen van het deeg en laat deze een half uur rusten. In de tussentijd kun je de appels schillen en de klokhuizen...