Sicilië De mysterieuze necropolis van Pantalica & de oude Griekse stad Akrai
Bij Sicilië denk je wellicht meteen aan oude dorpjes, olijfbomen, stranden en natuurlijk de Etna. We waren dan ook enigszins verbaasd toen we het binnenland gingen ontdekken, waar verlaten hooggelegen plateaus worden doorklieft door diepe kloven met kolkende rivieren. Een onmisbare stop is de Necropoli di Pantalica, een natuurgebied met een luguber tintje.
Hier vind je zoals de naam al aangeeft necropoli, dodensteden, die de Siculi hier aanlegden. Zij begroeven hier tussen de dertiende en de achtste eeuw voor Christus hun doden in zorgvuldig uitgehakte gaten in de rotswanden, die je nog altijd kunt zien.
De weg er naartoe is op zich zelf al een avontuur, met spectaculaire uitzichten. Aan het einde van de weg kun je je tocht verder te voet vervolgen. Je loopt dan vanaf het plateau de kloof in, waar je de rivier kunt oversteken en even af kunt koelen, om vervolgens via de andere wand weer omhoog te klimmen. Sinds 2005 staat de necropolis, met in totaal zo’n vijfduizend grafkamers,...
Recepten Pasta alla Norma – met aubergine, ricotta en tomatensaus
Pasta alla Norma is hét gerecht van Catania. Over het ontstaan van dit gerecht doen – zoals het bij smakelijke Italiaanse verhalen bijna hoort – twee verschillende verhalen de ronde.
Naar een opera van Bellini
Muziekliefhebbers zijn van mening dat Vincenzo Bellini als hommage de benaming van een speciaal gerecht verdient bij de première van zijn achtste opera Norma. Op het moment dat deze opera in 1831 in Milaan het levenslicht ziet, zou in Catania de pasta alla Norma zijn geboren. Het raffinement van Bellini’s opera, maar dan vertaald naar een gerecht.
Het andere verhaal neemt je mee naar een lunch die de Catanese acteur Angelo Musco bij hem thuis organiseert. In het gezelschap bevindt zich de eveneens Catanese scenarioschrijver Nino Martoglio.
Als deze de smakelijke pasta met tomatensaus, gezouten ricotta en gebakken aubergine proeft, roept hij uit: ‘Maar dit is een echte Norma!’ Hiermee bedoelde hij dat het pastagerecht zinnenstrelend is, net als Bellini’s sublieme...
Recepten Rigatoni met worstjes naar recept van Anthony Bourdain
Dankzij Anthony Bourdain hebben we al menig culinair adresje ontdekt (zoals Roma Sparita in Trastevere, waar ze een bijzondere cacio e pepe serveren). Vanaf nu kunnen we ook met hem de keuken induiken. In zijn kookboek Beter wordt het niet vind je een verzameling van zijn favoriete gerechten, geselecteerd na meer dan veertig jaar koken en reizen.
© Bobby Fisher | Beter wordt het niet
Er is voor ieder wat wils, van roerei als ontbijt tot kleurrijke soepen en salades, van stevige sandwiches tot een gevulde kalkoen. Bij de pasta watertanden we van linguine met venusschelpjes naar malloreddus met wildzwijnragout, maar we likkebaarden ook bij Bourdains recept voor fegato alla veneziana en bij dat voor ossobuco, zeker als je het serveert met de eveneens in het kookboek opgenomen saffraanrisotto.
© Bobby Fisher | Beter wordt het niet
Het allerlekkerste recept is dat voor zondagse jus met worstjes en rigatoni, dat meer dan perfect is voor il pranzo della domenica, de zondagse familielunch....
Le Marche Mondavio – een van de mooiste middeleeuwse dorpjes van Le Marche
Mondavio is een van de borghi più belli, de mooiste dorpjes, van Le Marche. In het wapen van het burchtstadje ontwaren we een duif. De naam van deze borgo is dan ook afgeleid van het Latijnse Mons Avium, ‘berg van de vogels’.
Op de plek waar nu het dorpje ligt, op een heuveltop tweehonderdtachtig meter boven zeeniveau, zou vroeger een Franciscaner klooster hebben gestaan, op een stuk grond dat door de familie Ricci aan de heilige Franciscus zelf was geschonken. De heilige zou een bijzonder plekje in zijn hart hebben gehad voor deze berg, vanwege de mooie natuur en de talrijke vogels op de berg.
We kunnen de heilige Franciscus zeker geen ongelijk geven. Mondavio is een prachtig plaatsje, met allerlei moois dat op je ligt te wachten. Je komt het dorpje binnen door de Porta San Francesco, de enige overgebleven stadspoort.
Samen met La Rocca, de burcht, vormden de poorten de belangrijkste verdediging van Mondavio. Het fort werd tussen 1482 en 1492 gebouwd door...
Pistoia Ospedale del Ceppo – een kleurrijke bezienswaardigheid in Pistoia
Op het Piazza Papa Giovanni XXIII vind je een van de pareltjes van Pistoia: het voormalige Ospedale del Ceppo.
Dit ziekenhuis werd al in de dertiende eeuw opgericht en speelde een belangrijke rol toen in 1349 de pest uitbrak in de stad. De externe loggia is de eyecatcher van het gebouw. Vooral het kleurrijke fries, rijk gedecoreerd met geglazuurde keramiek, is bijzonder. In bas-reliëf verbeeldde de Florentijnse kunstenaar Santi Buglioni de zeven werken van barmhartigheid:
Onder het fries zie je de werken van Giovanni della Robbia, een prominent lid van deze beroemde familie van Florentijnse kunstenaars. Ook hier is gebruik gemaakt van geglazuurde keramiek. In drie van de medaillons kun je Maria zien, in de andere beeldde hij wapens af: het wapen van het ziekenhuis van Florence, dat van het Ospedale del Ceppo, dat van de familie De’ Medici en natuurlijk ook het stadswapen van Pistoia.
Sinds de oprichting in 1277 werden de zieken, maar ook pelgrims en de armen en...
Recepten Liefde gaat door de maag – 14 recepten voor Valentijn
Wil je je Valentijn culinair verrassen? Kies dan een van deze hartverwarmende recepten, van antipasti tot dolci, van zoete ontbijtjes tot pasta die je in vuur en vlam zet. Op een buonissimo San Valentino!
1 Culinaire bloemen
Met een portie gevulde courgettebloemen geef je je geliefde een wel heel bijzonder bloemetje!
2 Napolitaanse crostini con amore
Een recept uit Sophia Lorens kookboek Koken con amore mag natuurlijk niet ontbreken in deze Valentijnsselectie. We kozen voor de Napolitaanse crostini, vanwege Sophia’s Napolitaanse roots. Sophia: ‘Sfizio betekent in het Napolitaans ‘zin of verlangen’. Iets wat sfizioso is, prikkelt het verlangen, doet het water in de mond lopen, maakt de lekkerbek in je wakker.’ En sfiziosi zijn ze, deze crostini…
3 Hartverwarmende cocktails
Wil je een feestelijk Italiaans drankje serveren? Wij hebben de lekkerste Italiaanse cocktails en aperitivi voor je op een rijtje gezet – met onder meer een prachtig rode Rossini tot een Espresso...
Ligurië Alassio – een kleurrijk muurtje & kusjes van chocola
Net als Sanremo en Tellaro is ook Alassio een kleurrijk kustplaatsje. Vooral de Via XX Settembre is een gezellige mix van winkels en restaurantjes, al doet de bijnaam van deze straat, budello, vermoeden dat het er bepaald niet goed toeven is.
Budello betekent namelijk ‘darm’ – nu niet helemaal een fijne plek om te verblijven… Niets is minder waar, al moet je hier ’s zomers wel rekening houden met enige drukte. De ‘darm’ raakt dan nog wel eens verstopt door de enorme toevoer van dagjesmensen.
Het muurtje van Alassio
Parallel aan de budello loopt de Corso Dante, met misschien wel het kleurrijkste stukje van heel Alassio: il muretto, oftewel het muurtje. Dit muurtje was ooit slechts de grens van het stadspark, maar sinds Mario Berrini in 1951 begon met het aanbrengen van versiering op het muurtje, is er geen houden meer aan. Nadat hij de eerste kleurrijke tegel ophing, gesigneerd door niemand minder dan Ernest Hemingway, die Berrini’s Caffè Roma had...
Italiaanse films & series Sorrentino’s Killer in Red voor Campari
Met La Grande Bellezza wist Paolo Sorrentino onze liefde voor Rome flink aan te wakkeren. Wat een film! Volgende week, op 24 januari, verschijnt er een nieuwe film van zijn hand: Killer in Red.
Killer in Red zal niet zo lang duren als La Grande Bellezza; de film duurt slechts zeven minuten. De korte film is de eerste in de Campari Red Diaries, een serie van twaalf korte films die worden gemaakt in opdracht van Campari. De filmreeks neemt de plaats in van de kalender die het merk normaal gesproken jaarlijks op de markt bracht.
De hoofdrol in Killer in Red is weggelegd voor de Britse acteur Clive Owen – en voor Campari natuurlijk. Sorrentino schoot de film in Cinecittà, de Romeinse filmstudio’s waar ook Fellini bijna alle scènes voor zijn films opnam. Alleen voor de beroemde scène met Anita Ekberg en Marcello Mastroianni verhuisde Fellini zijn regisseursstoel naar de Trevifontein.
Anders dan bij de films van Fellini en La Grande Bellezza is Rome niet het onderwerp van...
Sicilië Proef het lekkerste street food in Catania
Wie Catania zegt, zegt street food: kleine hapjes die je toelachen vanuit de vitrine van elke bar en die je zo uit het vuistje kunt eten. Op nummer één staan de arancini (gefrituurde risottoballetjes) maar er is meer lekkers!
Catania staat bijvoorbeeld ook bekend om haar polpette: gehaktballetjes. De beste plek om deze polpette te proeven, is Polpetteria (Via Santa Filomena 48).
Op het menu staan meer dan veertig verschillende soorten polpette, met naast de traditionele gehaktballetjes ook andere ‘ballen’, gemaakt van bijvoorbeeld kip met sinaasappel en pistache, aardappel, aubergine met scamorza en munt, pompoen en ricotta, zwaardvis, zalm, baccalà… De keuze is echt heel uitgebreid. Wij proefden de Misto Arrosto, met vijf verschillende soorten polpette. Da leccarsi i baffi, om je vingers bij af te likken!
De Via Santa Filomena is sowieso een fijne straat om ’s avonds gezellig te eten. Het smalle straatje vol met restaurantjes ligt niet ver van Villa Bellini. Naast de...
Sicilië 10x doen & proeven in Catania – de ‘zwarte stad’ aan de oostkust van Sicilië
Welkom in Catania, la città del vulcano – een bijnaam die de stad te danken heeft aan de vulkaan Etna, die bijna overal in Catania te zien is. Catania wordt ook wel la città nera genoemd, de zwarte stad, als een verwijzing naar de kleur van veel adellijke palazzi en kerken, die vaak zijn opgetrokken uit zwarte lavasteen.
Een laatste bijnaam is het ‘Milaan van het zuiden’, aangezien het een heerlijk mondaine stad is, met veel mooie winkels, flanerend publiek en fijne restaurants. De sfeer is er heel anders dan in de hoofdstad Palermo; iets chiquer, iets eleganter.
Catania – uit de as herrezen
Boven een van de toegangspoorten tot Catania, de zeventiende-eeuwse Porta Garibaldi, prijkt een feniks, met daarbij de tekst: ‘Melior de cinere surgo’. Oftewel: ‘Ik rijs steeds mooier op uit mijn as’. Net als de mythische vogel is Catania na elke vernietigende gebeurtenis, na lavaregens en zware aardbevingen, uit haar as herrezen, tot ze de schitterende stad werd die ze nog...
Sicilië Gespleten lava & kolkend water – de adembenemende Alcantara-kloof
De Alcantara-kloof ligt in het Gole Alcantara Parco Botanico e Geologico, op zo’n drie kwartier rijden van Taormina. Door de kloof stroomt de rivier Alcantara, de ideale plek voor een schitterende wandeling of een spannend body rafting-avontuur.
Gespleten lava
De kloof is ontstaan door een vulkaanuitbarsting van een zijkrater van de Etna, in 2400 voor Christus. Door de uitbarsting werd het dal waar de Alcantara loopt bedolven onder een laag lava. Een aardbeving zorgde er vervolgens voor dat de lava werd gespleten en zo ontstond er een kloof over een lengte van vijfhonderd meter, een diepte van zeventig meter en een maximale breedte van vijf meter.
De Alcantara bleef door de nauwe kloof stromen, langs de rotswanden, die door erosie hun huidige, soms grillige vorm kregen en her en der begroeid zijn met bijzondere mos- en plantensoorten.
Meestal stroomt de Alcantara rustig door de kloof, maar in het voorjaar, als de sneeuw op de hooggelegen toppen smelt, kan het er wild aan toe gaan....
Sicilië Castiglione di Sicilia – een van de mooiste dorpjes van Sicilië
Castiglione di Sicilia is een van de borghi più belli, mooiste dorpjes, van Sicilië. Het ligt op grote hoogte, op een rots boven de Alcantara-kloof.
Ooit kon je hier zesendertig verschillende kerken bezoeken. Nu zijn er nog maar een paar over, waaronder de Sant’Antonio, de SS. Apostoli Pietro e Paolo en de Basilica della Madonna della Catena. Minstens zo mooi is het Castello di Ruggero di Lauria, dat een belangrijke rol speelde tijdens de Siciliaanse revolutie.
Wijn proeven in en om deze Città del Vino
Beloon jezelf na een wandeling met een glas Etna DOC bij La Dispensa dell’Etna. Castiglione di Sicilia is immers niet voor niets een van de Città del Vino en deze robuuste rode wijn moet je zeker geproefd hebben.
Eropuit voor een glas wijn kan ook. Even buiten het centrum van Castiglione di Sicilia ligt een aantal prachtige wijnlandgoederen, met vaak een cantina waar je kunt proeven.
Boven op een oude palmento, een grote druivenpers waarmee de oogst van het omringende land tot...