Bestel Saskia's roman Het perfecte recept

Sorbetto al melograno (granaatappelsorbet) voor Valentijn

Over het ontstaan van Valentijnsdag bestaan verschillende theorieën, maar wat we bijna zeker weten is dat de naamgever van deze feestdag een Romein was.

Valentijn

Hoe is Valentijnsdag ontstaan?

Er doen twee verschillende verhalen de ronde. Het eerste verhaal speelt zich af in het Rome ten tijde van keizer Claudius II. Deze keizer had een decreet uitgevaardigd waarin hij de Romeinse soldaten verbood te trouwen. Claudius II was namelijk van mening dat soldaten veel betere prestaties leverden als ze niet met hun hoofd bij een (of meerdere) vrouwen zaten.

Een Romeinse priester, met de naam Valentino, negeerde dit decreet echter en trouwde in het geheim talrijke Romeinse stelletjes. Zijn optreden bleef echter niet onopgemerkt en Valentino werd door Claudius II gevangengenomen en ter dood veroordeeld.

In een ander verhaal speelt een jonge Romeinse christen de hoofdrol, die ondanks het feit dat hij dagenlang werd gemarteld weigerde om zijn geloof op te geven. Deze Romein, Valentino geheten, stierf op 14 februari 269 na Christus.

De legende zegt dat Valentino op de dag voor zijn executie een afscheidsbriefje schreef voor de dochter van een medegevangene op wie hij verliefd was geworden. Hij ondertekende het briefje met de woorden del tuo Valentino, van jouw Valentijn. Hier zou onze traditie om Valentijnskaarten te ondertekenen met jouw Valentijn op zijn gebaseerd.

Het feest van de liefde

We zullen wel nooit precies weten waar Valentijnsdag vandaan komt, maar zeker is dat op 14 februari over de hele wereld het feest van de liefde wordt gevierd. Dat kan met kaartjes, cadeautjes of briefjes maar natuurlijk ook met een romantisch etentje! Hierbij daarom het recept voor een heel toepasselijk toetje: een roze sorbet van granaatappel uit La cucina di Isabella.

Sorbet van granaatappel

Voor twee personen heb je nodig:  2 rijpe granaatappels,  8 eetlepels water, 100 gram suiker en een ijsmachine

sorbet-granaatappel-melograno (1)

Plaats de ijsbol van de ijsmachine in de diepvriezer en laat deze bevriezen volgens de instructies van de ijsmachine. Breng het water aan de kook en voeg de suiker toe. Laat de suiker in het water oplossen door constant te roeren. Haal als de suiker is opgelost de siroop van het vuur en laat afkoelen.

Snijd de granaatappels in stukken en verwijder de harde schil. Haal ook het witte vel weg dat zich aan de binnenzijde van de granaatappel bevindt. Trek de rode diamantvormige granaatappelvruchtjes een voor een los door ze voorzichtig uit de harde schil te trekken. Let wel op: een rijpe granaatappel kan erg spatten en het rode sap maakt vlekken die moeilijk te verwijderen zijn!

Was de granaatappelvruchtjes voorzichtig onder de koude kraan en verwijder de resterende witte velletjes. Maal de vruchtjes fijn in de keukenmachine. Giet het gemalen sap door een zeef en vang de harde pitjes op. Laat het sap in de afgekoelde suikersiroop druppelen. Meng het sap van de granaatappel met de suikersiroop en giet alles in de bevroren ijsbol van de ijsmachine. Plaats de bol opnieuw in de vriezer.

Wanneer je dit vandaag of morgen al doet, hoef je zondag het ijs alleen nog maar uit de vriezer te halen en in mooie glazen of schaaltjes te doen. Garneer met een paar granaatappelpitjes en een blaadje munt.

Ontdek de leukste routes in Italiaanse steden!

Een reactie

  1. MARIANA van West de Veer

    Wat een heerlijke recepten! Ik kom iedere week meer aan. Che peccato!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *