Florence 3x wandelen in Florence: rondom de Duomo, op het Piazza della Signoria en een speciale route voor kinderen
De oranjerode bakstenen koepel van de Duomo is hét symbool van Florence. In onze eerdere wandelingen in Florence, waarbij we genoten van de mooiste uitzichten en van de creatieve sfeer in de wijk Santo Spirito, lieten we deze koepel echter links liggen. Tijd om daar verandering in te brengen, met een City Walk die alle moois in en om de Duomo onthult.
Wandel rondom de Duomo van Florence
Normaal gesproken brengt een City Walk je langs een aantal pleinen en straten van een stad, maar rondom de indrukwekkende Duomo is zo veel te zien, dat je er makkelijk een halve dag kunt dwalen, om alle bijzondere plekken in en om de Duomo te ontdekken.
Je bewondert Florence vanaf de imposante koepel van de Duomo en zoekt onder meer naar een leeuw, een koe en een gevallen gouden bol. Je brengt een bezoek aan het Museo dell’Opera del Duomo, maakt kennis met Galileo Galilei, engelen en een gewurgde kunstenaar en ontdekt dat de koepel van binnen nét zo mooi is als van buiten. Ten slotte bewonder je...
Recepten Budini di riso uit ‘Florentine’, een heerlijk kook- en kijkboek
Zin in een culinaire reis door Florence maar geen tijd om naar de stad te reizen? Emiko Davies’ kookboek Florentine is een prima alternatief. Ze neemt je mee op pad in de renaissancestad, met een zoete start in de pasticcerie van de stad. Je proeft van crostata, cornetti, bomboloncini, budini di riso, torta della nonna en chocoladetaart.
foto: Emiko Davies
In de forno komt de geur van schiacciatine je al tegemoet. Emiko laat je bij haar favoriete bakkers proeven van cecina (taart van kikkererwtenmeel), pandiramerino, schiacciata en cantuccini.
De volgende stop is de markt, waar je ingrediënten koopt voor een venkelfrittata, bijzondere boontjes, panzanella en andere salades. In de vele Florentijnse trattorie word je pappa al pomodoro voorgeschoteld. Of geniet je liever van ribollita, carabaccia, crespelle of pappardelle all’anatra (met eend)?
Bij de macellaio (slager) bestel je natuurlijk vlees voor een onovertroffen tagliata di manzo, peposo of een bistecca alla fiorentina....
Campanië Keizerlijk Capri – treed in de voetsporen van Augustus en Tiberius
Van de Romeinse keizers Augustus en Tiberius tot schrijvers als Alexandre Dumas en Pablo Neruda, van filmsterren als Leonardo di Caprio en Brigitte Bardot tot kunstenaars als Pablo Picasso: Capri heeft altijd een bijzondere aantrekkingskracht gehad op de rich and famous.
Nog steeds kun je beroemde acteurs, politici, prinsen en prinsessen tegenkomen op het eiland. Maar achter het elegante imago van Capri schuilt een wonderschoon eiland met authentieke eilandbewoners. Zoals zij zeggen: ‘Capri è sempre Capri’, oftewel ‘Capri zal altijd Capri blijven’.
Volgens schrijver Alberto Savini is Capri ‘een van de magnetische punten van de aarde’ – en volgens Holly heeft Savini helemaal gelijk. Holly werd op slag verliefd op het eiland – én op de Caprese chef-kok Gianluca van Ristorante Michel’angelo – toen ze er voor het eerst voet aan wal zette. Inmiddels is Capri haar thuis en kent ze er elk bijzonder uitkijkpunt, elk mooi strand en elke wandelroute.
Holly nodigde...
Cinque Terre Palmaria – onontdekte parel in zee (bij Portovenere en de Cinque Terre)
Voor de kust van Portovenere, op slechts vijf minuten met de veerpont, ligt het magische Isola Palmaria. Tot voor kort was een groot deel van dit eiland niet toegankelijk voor publiek, en daarom is het des te bijzonder dat Ciao tutti’s Elena haar eerste voetstappen op dit eiland heeft gezet!
Ga met ons mee naar de overkant en laat je betoveren door de waanzinnige uitzichten die Palmaria te bieden heeft.
Elena: ‘Tot voor kort was het eiland Palmaria nauwelijks toegankelijk, maar daar is heel recent verandering in gekomen. Afgelopen maart heeft de Italiaanse marine de gebouwen en terreinen op Palmaria overgedragen aan de gemeente Portovenere. Dat betekent dat het eiland nu eindelijk verkend kan worden door de Italianen én door toeristen.
En dat is meer dan de moeite waard! Op Palmaria is er geen autoverkeer, het eiland heeft een bijzondere mediterrane (wilde) begroeiing en het is een belangrijke broedplaats van de gabbiani reali, koningsmeeuwen, op de hoge rotskliffen aan de...
Campanië Pizza eten in Napels? Kies een van de beste authentieke pizzeria’s!
Sinds december 2017 staat de kunst van het pizzabakken op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De lijst, die grotendeels bestaat uit monumentale steden, gebouwen en pleinen, kent ook immaterieel erfgoed.
De Italianen zijn trots, met name in Napels, waar de allereerste pizza margherita werd gemaakt. Het precieze verhaal over het ontstaan van de pizza, en de geschiedenis van deze hartige lekkernij, lees je in deze blog.
In Napels ontstond ook het idee om de pizza op de Werelderfgoedlijst te krijgen. Maar liefst 850.000 pizzaliefhebbers ondertekenden de pizzapetitie die een Napolitaanse pizzabakker opstelde.
Met dank aan onder andere de culinaire historie, de speciale (in Napels zelfs tot in detail vastgelegde) productiewijze van de pizza en de bijbehorende gebaren (zoals het in de lucht ronddraaien van het pizzadeeg) prijkt de pizza nu naast onder meer de Toren van Pisa, Da Vinci’s Laatste Avondmaal, het historisch centrum van Rome en de Amalfikust op Unesco’s lijst met Italiaans...
Recepten De perfecte tomatensaus voor bij de pasta
Het boek De perfecte pastaformule biedt niet alleen uitkomst bij het maken van een perfecte pasta, maar geeft ook het recept voor de perfecte tomatensaus.
De auteurs geven zelfs drie recepten voor verschillende soorten tomatensaus, die allemaal een eigen smaak en een eigen toepassing hebben. Probeer ze allemaal!
Lichte tomatensaus
Ingrediënten (voor 7 deciliter saus, genoeg voor 500 gram droge pasta): 1 kilo rijpe trostomaten | 3 tenen knoflook, in plakjes | 4 eetlepels extra vergine olijfolie | 1 snufje chilivlokken (desgewenst) |een halve theelepel fijn zeezout | peper
Snijd de tomaten in blokjes en pureer ze in de keukenmachine (met zaad en al). Verhit 3 eetlepels olijfolie en fruit de knoflook kort, maar laat hem niet kleuren. Voeg de chilivlokken, de gepureerde tomaten en het zout toe. Draai het vuur iets hoger en laat pruttelen tot de saus wat steviger is (de bellen worden dan iets groter), maar zeker niet dik. De tomaten moeten fris smaken, maar niet meer rauw. Breng op smaak...
Rome 3x wandelen in Rome: langs de mooiste fonteinen, rondom het Pantheon & in Trastevere
Driewerf hoera voor Rome! De Eeuwige Stad mag aanstaande donderdag, 21 april, 2769 kaarsjes uitblazen. Ter ere van deze verjaardag presenteren we vandaag drie nieuwe City Walks, met drie heerlijke routes door la bella Roma.
We nemen je allereerst mee langs de mooiste fonteinen van Rome, vervolgens verkennen we de buurt rondom het Pantheon (een van onze lievelingsplekjes in Rome) en ten slotte dalen we van de Gianicolo af om door de straatjes van Trastevere te dwalen.
De mooiste fonteinen van Rome
Rome is niet alleen de stad van monumentale bouwwerken en ruïnes uit de oudheid, maar ook bij uitstek de stad van de fonteinen. Al vroeg in de geschiedenis van de stad, toen het Romeinse rijk groeide en Rome een metropool begon te worden, ontstond er grote behoefte aan schoon (drink)water. Die behoefte gaf de aanzet tot de aanleg van aquaducten, een van de grootste bouwkundige prestaties van het oude Rome.
De hoofdstad van het rijk werd in de loop der tijd door maar liefst elf aquaducten...
Recepten Acquacotta – stevige soep uit de Maremma
Na een lange dag trekken door de Maremma werden we door Damiana, de eigenaresse van de agriturismo waar we verblijven, verwend met een enorm bord acquacotta. Voor degenen die een beetje Italiaans spreken, klinkt dat misschien een beetje vreemd: een bord vol gekookt water lijkt immers geen delicatesse…
Niets is minder waar. Acquacotta, dat zijn oorsprong kent in de regio rondom Grosseto, bevat inmiddels – gelukkig voor ons – heel wat meer dan gekookt water. Het gerecht vormde eeuwenlang bijna het enige voedsel dat op het menu stond van de schaapherders, mijnwerkers en butteri (de beroemde cowboys van de Maremma) die vrij geïsoleerd woonden in het ongerepte zuiden van Toscane.
Een pan kokend water waar iedereen zijn bijdrage in liet vallen
Het gerecht vindt inderdaad zijn oorsprong in een pan vol kokend water, waar iedereen zijn bijdrage in liet vallen. De bewoners van de Maremma moesten het lange tijd doen met wat de aarde hun bood: een handjevol uien, wat tomaten, een paar...
Umbrië Palio-pracht in Città della Pieve
Samen met haar man Torben en hun dochters Giulia en Elena woont Klaartje in Monteleone d’Orvieto, in het noordwesten van Umbrië, waar ze Casa San Carlo runnen, een heerlijke plek om vakantie te vieren.
Sinds hun verhuizing naar Umbrië, acht jaar geleden, ontdekten ze tal van lokale tradities en lekkernijen. Zo nemen Klaartje, Torben en de meisjes elk jaar deel aan de Palio van het nabijgelegen Città della Pieve, een grote eer voor iedereen die niet in het plaatsje zelf geboren en getogen is…
Klaartje: ‘Hun handen hieven ze ten hemel, hun blik ging gepijnigd naar de grond. Of ik misschien krulspelden had, en – ze wilden me natuurlijk niet beledigen – een push-up beha? En platte schoenen, álsjeblieft géén hakken, want ik was al veel te lang voor de japon…
Daar stond ik, ongemakkelijk glimlachend in mijn korte rok en zomerbloesje, terwijl ik werd gekeurd door de strenge vrouwen van de kostuumafdeling van de jaarlijkse Palio van Città della Pieve.
Het was overduidelijk...
Recepten Pasta-frittata naar recept van Gennaro Contaldo
In Het pastaboek verzamelde Gennaro Contaldo, de Italiaanse mentor van Jamie Oliver, vijftig pastarecepten. Allemaal simpel te maken, boordevol seizoensingrediënten en bovenal allemaal zeer smakelijk.
Gennaro Contaldo maakt, kookt en eet al meer dan vijftig jaar pasta – waarvan hij ook filmpjes deelt op zijn eigen YouTube-kanaal.
Jamie Oliver schrijft in de inleiding van Het pastaboek: ‘De meesten van jullie kennen Gennaro natuurlijk al – hij is een van de beroemdste, meest getalenteerde en flamboyante Italiaanse koks ter wereld. Hij was mijn eerste baas toen ik naar Londen verhuisde, en ook de eerste die mij leerde hoe je authentieke Italiaanse gerechten klaarmaakt – ik kan wel zeggen dat hij mijn carrière de afgelopen twintig jaar gevormd heeft.
Hij is mijn beste vriend en mijn mentor, en we hebben samen over heel de wereld gekookt. De energie en het enthousiasme waarmee hij laat zien hoe je Italiaanse gerechten klaarmaakt… Gennaro is gewoon een topper!
Geniet van dit...
Recepten Zabaglione uit De Zilveren Lepel Quick & Easy
De Zilveren Lepel staat voor de authentieke, overheerlijke Italiaanse keuken. Soms heb je heerlijk uitgebreid de tijd voor Italiaanse klassiekers, maar soms wil je snel een eenvoudig gerecht op tafel zetten – dat als het even kan net zo lekker smaakt.
Met De Zilveren Lepel Quick & Easy is dat geen probleem: je vindt in dit nieuwe kookboek honderd smakelijke recepten die in dertig minuten of minder te bereiden zijn.
Van klassiekers als spaghetti alla carbonara tot overheerlijke paddenstoelenrisotto, wortelcrèmesoep en zeebaars uit de oven tot luxe nagerechten als perentaart met chocolade. Klassiekers uit de kookbijbel De Zilveren Lepel zijn voor deze editie zodanig bewerkt, zodat ze in een half uur op tafel kunnen staan – zonder in smaak in te boeten uiteraard.
Een van de heerlijk snelle recepten is dat voor zabaglione, een toetje op basis van eidooiers, suiker en Marsala. Voor vier personen heb je nodig: 4 eidooiers, 50 gram fijne kristalsuiker en 120 milliliter zoete Marsala,...
Recepten Crostata con amaretti e mandorle naar recept van Sarena Solari
Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari staat bomvol dolcissimo recepten. We delen dat voor crostata con amaretti e mandorle – Sarena’s favoriet. Sarena: ‘Deze taart maakte mijn oma altijd bij speciale gelegenheden. Het is de ‘luxe’ versie van de gewone crostata met jam.’
Voor een taart (twaal porties) heb je nodig: 350 gram pruimenjam | 250 gram amaretti | 250 gram kristalsuiker | 250 gram blanke amandelen voor de vulling.
Voor de pasta frolla: 400 gram bloem (plus extra om te bestuiven) | 2 theelepels bakpoeder | 200 gram koude boter, in blokjes gesneden (plus extra om in te vetten) | 160 gram kristalsuiker | geraspte schil van één onbespoten citroen | 4 eidooiers
Meng de bloem met het bakpoeder. Meng de boter erdoor. Doe dit door er met twee messen doorheen te snijden, of door de bloem met de boter tussen je vingers te wrijven. Het is belangrijk dat de boter niet te veel opwarmt, meng daarom zo kort mogelijk.
Nog beter is het om een keukenmachine te gebruiken. Doe...