Naar hoofdinhoud Naar navigatie

Je zocht naar: "Puglia"

Molise

Molise esiste!

Christel woont in Ripabottoni, een dorpje in Molise, waar ze niet alleen een B&B runt maar ook de regio promoot, via haar bedrijf Molise Promotions. Ze vertelt op Ciao tutti regelmatig over al het moois dat deze kleinste regio van Italië te bieden heeft. Christel: ‘Een veelgehoorde kreet op het moment hier is: Molise non esiste! (‘Molise bestaat niet!’). Dit gevoel komt voort uit het feit dat Molise pas sinds 1963 een onafhankelijke regio is. Eerder vormde Molise samen met Abruzzo één regio. Sinds de regio’s zijn gesplitst, is Molise de dunbevolktste regio van Italië. En misschien ook wel de onbekendste – niet alleen in Nederland en België maar ook in Italië zelf. Toerisme is nog nauwelijks aanwezig en er zijn ook nog niet veel initiatieven. Maar ik zie het elke dag weer: Molise esiste. Er is meer dan genoeg te doen en te zien in dit nog pure en authentieke stukje Italië. Zo vertelde Rubio, een van de beroemdste chef-koks van heel Italië, laatst in een interview dat...
Proef het beste van Italië

Carluccio’s, Locanda Locatelli & Bocca di Lupo – 3x Italiaans eten in Londen

De Big Ben, Buckingham Palace, London Eye en de Tower Bridge staan normaal gesproken waarschijnlijk boven aan het lijstje als je Londen bezoekt. Wij hebben de Big Ben echter alleen even vanuit de verte gezien, vanaf de trappen van The National Gallery. In plaats van de beroemde bezienswaardigheden dompelden we ons onder in Botticelli’s meesterwerken, gingen we op zoek naar een verdwenen Florentijnse kerk en schoven we aan bij de beste Italiaanse restaurants die Londen rijk is. Carluccio’s We begonnen ons verblijf in Londen bij Carluccio’s. Antonio Carluccio mag met recht de godfather van de Italiaanse keuken in Groot-Brittannië genoemd worden. Hij werd geboren in Vietri sul Mare, aan de Amalfikust, maar groeide grotendeels op in Piemonte. Op achtendertigejarige leeftijd verhuisde hij naar Londen, waar hij in eerste instantie als wijnhandelaar aan de slag ging. Zes jaar later stond hij voor het eerst in een professionele keuken, in een restaurant in Covent Garden, waar hij zich...
Boeken uit & over Italië

Ciao Limburg – het Little Italy van Belgisch Limburg

Italië is soms dichter bij huis dan je denkt – in eigen land of nét over de grens. Joke Quintens schreef ons een paar weken geleden over Ciao Limburg – het Little Italy van bij ons, het kleurrijke boek dat ze samen met Dirk Chauvaux maakte over het Little Italy dat in Belgisch Limburg te vinden is. Joke: ‘Het is soms raar. Je groeit op in de Limburgse mijnstreek, als Belg, tussen de Italianen. In je klas zaten altijd wel een paar Antonio’s of Romina’s. In de cinema kreeg je al eens wat Italiaanse scheldwoorden naar je hoofd geslingerd. Of een Italiaanse jongen probeerde je op die typische manier van de latin lover te verleiden. Ach, die Italianen, dacht je dan. Later ging je studeren en trok je naar de grote stad. Je ging voor de eerste keer naar Italië en werd meteen een Italia lover. Je wist dat een cappuccino met gestoomde melk werd gemaakt en niet met slagroom. Dat champignons niet thuishoren in een bolognesesaus. Je maakte je koffie in een Bialetti. Alfa Romeo was...
Boeken uit & over Italië

Italiaanse leestips voor de Boekenweek 2016

Van 12 tot en met 20 maart is het Boekenweek – de perfecte timing om een van deze vijf boeken uit of over Italië te lezen. De wreedheid – Nicola Lagioia In 2015 won Nicola Lagioia (die we kennen van Breng alles terug naar huis) met zijn nieuwe roman La ferocia de Premio Strega, de belangrijkste literaire prijs van Italië. Eindelijk is dit boek nu ook in het Nederlands vertaald, als De wreedheid. In een warme voorjaarsnacht loopt een jonge vrouw midden op de provinciale weg. Ze is naakt en zit onder het bloed. Als ze een paar uur later levenloos bij een parkeergarage wordt gevonden, komt aan het licht wie ze is: Clara Salvemini, de oudste dochter van de invloedrijkste aannemer ter plaatse, die zichzelf wijsmaakt dat hij alles voor zijn kinderen doet maar uiteindelijk alles en iedereen kapotmaakt. Alle betrokkenen zeggen dat het zelfmoord is, maar klopt dat wel? Wat had Clara te maken met de zaken van haar vader? En kan haar band met haar broers en zusje – met name met Michele,...
Campanië

Scario – kleurenpalet in schilderachtig haventje in de Cilento

Voor veel Italiëgangers houdt Italië op bij Rome. Wie verder kijkt, komt terecht in het bruisende Napels, ontdekt de beroemde Amalfikust, reist door Puglia met barokstad Lecce of toert rond op Sicilië. Het echte authentieke zuiden begint ten zuiden van de drukke Amalfikust. Zo’n tachtig kilometer van de steile kustlijn ligt de Cilento, een goed bewaard geheim. Acht jaar geleden kwamen Marga en Hans Pilon hier voor het eerst en sindsdien komen ze er elk jaar terug. Hun ontdekkingen in de Cilento delen ze regelmatig met ons, met vandaag een bezoek aan Scario. Marga en Hans: ‘Zodra het voorjaar begint, komt Scario met zijn schilderachtig haventje tot leven. De vissersboten krijgen steeds meer gezelschap van plezierboten die de prachtige kust van de Cilento verkennen. Je vindt het haventje direct aan de lungomare, de boulevard, met zijn pastelkleurige oude palazzi. In Scario wandel je langs de lungomare met zijn bloeiende oleanders, bestel je een drankje op een van de vele...
Molise

Mijn mooie Molise

Tijdens interviews is een van de meest gestelde vragen welke regio in Italië we nog niet zo goed kennen. Eigenlijk is dat er maar één: Molise. We zijn er wel een keer doorheen gereisd, van Puglia op weg naar het noorden, maar echt de tijd om de regio te verkennen hadden we nog niet. Gelukkig hebben we begin dit jaar kennis gemaakt met Christel van Molise Promotions, die al jaren in Ripabottoni, een dorpje in Molise, woont. Ze zal regelmatig een blog schrijven over al het moois dat deze kleinste regio van Italië te bieden heeft. Christel: ‘Al jaren ben ik aan het zoeken naar mogelijkheden om meer te laten zien van ‘mijn’ prachtige regio Molise. Sinds ik hier woon, ben ik omgedoopt tot Cristina. Dat staat nu eenmaal in mijn paspoort en ik kan volgens de mevrouw van de gemeente Ripabottoni, waar ik woon, geen twee namen gebruiken, dan zou ik een ander persoon zijn. Cristina is voor Italianen natuurlijk ook een stuk makkelijker uit te spreken, dus laat ik het maar zo. Al...
Recepten

Saltimbocca alla romana uit Eating Rome van Elizabeth Minchilli

Het is heerlijk om door Rome te struinen, op zoek naar kleurrijke delicatessenwinkels, authentieke trattoria’s en andere fijne culinaire adresjes. Nóg heerlijker is het als je bij de hand genomen wordt door iemand die Rome als haar broekzak kent en in elke wijk precies weet waar de lekkerste adresjes te vinden zijn. Dankzij collega-blogger Gillian maakten we kennis met zo’n culinaire gids: Elizabeth Minchilli, die sinds haar twaalfde heel Rome aan een proefondervindelijk onderzoek heeft onderworpen. Ze deelt haar bevindingen niet alleen live tijdens een food tour, maar ook op haar blog én in een meer dan heerlijk boek: Eating Rome – Living the Good Life in the Eternal City. Aangezien we eigenlijk altijd wel door zo’n fijne culi-gids op sleeptouw genomen willen worden, bestelden we deze culinaire Rome-bijbel. Al gauw waren we verloren – niet in Rome, want dankzij Elizabeths aanwijzingen kun je hier niet meer misgrijpen – maar vanwege alle fijne herinneringen en heimwee....
Kunst uit Italië

Graffiti met een glimlach – vrolijke street art in Italië

De oude Romeinen versierden hun muren met schitterende fresco’s. Ook nu nog wordt er veel op muren geschreven en getekend. Niet allemaal even mooi, maar in verschillende Italiaanse steden zijn er schitterende voorbeelden van graffiti te vinden. Blub, Clet, Exit/Enter, Keith Haring, Kenny Random, Milo en Zilda toveren dankzij hun street art zeker weten een grote glimlach op je gezicht! Graffiti uit Pompeï Eerst iets over het woord graffiti, dat volgens de etymologie naar alle waarschijnlijkheid afkomstig is van het Latijnse werkwoord graffiare, krassen. De term werd voor het eerst gebruikt in 1841, toen de archeoloog Avelino de opschriften in Pompeï probeerde te omschrijven. In deze oorspronkelijke archeologische betekenis staat graffiti voor eenvoudig aangebrachte tekeningen, spontane opschriften of inschriften van niet-officiële oorsprong. In het enkelvoud, graffito, verwijst het dan naar een tekst of tekening die in of op een muur gekrast, gegraveerd of geschreven is. De...
Campanië

Cilento – een goed bewaard geheim ten zuiden van de Amalfikust

Voor veel Italiëgangers houdt Italië op bij Rome. Wie verder kijkt, komt terecht in het bruisende Napels, ontdekt de beroemde Amalfikust, reist door Puglia met barokstad Lecce of toert rond op Sicilië. Het echte authentieke zuiden begint ten zuiden van de drukke Amalfikust. Zo’n tachtig kilometer van de steile kustlijn ligt het Parco Nazionale Il Cilento, het grootste natuurpark van Italië, dat door de Unesco is uitgeroepen tot Werelderfgoed. Acht jaar geleden kwamen Marga en Hans Pilon hier voor het eerst en sindsdien komen ze er elk jaar terug. Ze vonden er een prachtige natuur, met zee en bergen, authentieke dorpjes, een heerlijke keuken en een vriendelijke gastvrije bevolking, trots op hun Cilentaanse cultuur. In een aantal blogs delen Marga en Hans dit stille geheim, met vandaag een eerste kennismaking met de streek. Marga: ‘Buitenlandse toeristen komen hier nog weinig. In het voor- en naseizoen is het hier nog heel rustig. Je hebt het strand dan voor jezelf. Het is...
Recepten

Crostini met caponata uit Gusto Italiano

Een van de fijnste momenten in Italië is als we na een dag reizen, fotograferen, schrijven en slenteren aanschuiven voor het avondeten. Er wordt een fles wijn ontkurkt en – of we nu bij vrienden aan tafel zitten of in een restaurant – er wordt als eerste gang een uitgebreide hoeveelheid lekkers op tafel gezet. Voor zo’n antipasti zou je ons op elk moment van de dag kunnen roepen. Van taralli (ringvormige zoutjes) en burrata (heerlijk romige mozzarella) in Puglia tot crostini di fegato (geroosterd brood met kippenlevertjespaté) in Toscane, van olive all’ascolana (gevulde en gefrituurde olijven) in Le Marche tot bagna cauda (groenten met een heerlijk dipsausje met ansjovis) in Piemonte. Elke streek kent zo zijn eigen variaties en recepten, die je het beste van de regio laten proeven. Een uitgebreide keuze aan antipasti is zo de beste kennismaking met de regio waarin je verblijft. We laten de rest van het menu wel eens voor wat het is, maar een uitgebreide selectie antipasti...
Italiaanse films & series

In Grazia di Dio – een kleine film over groot geluk

In Grazia di Dio is ‘een kleine film over la felicità,’ aldus de Pugliese regisseur Edoardo Winspeare. ‘Het is niet alleen een bittere geschiedenis van het huidige Italiaanse zuiden, maar ook en vooral een verhaal van hoop.’ Edoardo Winspeare In Grazia di Dio vertelt het verhaal van een aantal vrouwen in de Salento, in het zuiden van Puglia. Door de aanhoudende economische crisis moeten zij hun kleine textielfabriek sluiten. Om hun schulden te betalen, moeten de vrouwen hun huizen verkopen en verhuizen naar het platteland. Een zware klap en een grote verandering in het leven van de vrouwen. Om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien, bewerken ze een eigen stukje grond om voedsel te produceren. Geleidelijk aan ontdekken ze dat deze nieuwe levensstijl ook zo zijn charme heeft. Onverwachte ontmoetingen en de vriendelijke rust van het platteland leren hen opnieuw te vertrouwen op hun eigen kracht. Het plezier in het leven keert terug. Een paar fragmenten uit de film   De...
Trentino-Alto Adige

Skiën met smaak – sterrengerechten op de piste in Zuid-Tirol

In de blog van vanochtend lieten we al zien dat ze in Zuid-Tirol wel verstand hebben van culinaire vakanties. Nu nog zo’n smakelijk initiatief: Sciare con Gusto. Zuid-Tirol telt maar liefst negentien Michelin-sterrenrestaurants met in totaal ruim twintig sterren. Om die culinaire eigenschap van de regio ook op de piste te kunnen vieren, is Sciare con Gusto bedacht. Sterrenchefs uit de regio ontwikkelen recepten voor berghutten, waardoor ieder restaurant een of meerdere bijzondere gerechten op de kaart heeft staan. Door dit leuke evenement kun je op een laagdrempelige manier kennis maken met de kookkunsten van sterrenchefs. Elena probeerde het uit! Elena: ‘Op wintersport eet je vaak niet de meest culinaire gerechten. Een flink bord pasta, frietjes met steak, goulashsoep en kaiserschmarrn zijn eerder regel dan uitzondering. Maar in Alta Badia ontkom je niet aan een bijzondere lunch. Bij maar liefst veertien berghutten geniet je van een lunch op sterrenniveau, en vervolgens weer...