Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Scario – kleurenpalet in schilderachtig haventje

Voor veel Italiëgangers houdt Italië op bij Rome. Wie verder kijkt, komt terecht in het bruisende Napels, ontdekt de beroemde Amalfikust, reist door Puglia met barokstad Lecce of toert rond op Sicilië.

Het echte authentieke zuiden begint ten zuiden van de drukke Amalfikust. Zo’n tachtig kilometer van de steile kustlijn ligt de Cilento, een goed bewaard geheim. Acht jaar geleden kwamen Marga en Hans Pilon hier voor het eerst en sindsdien komen ze er elk jaar terug. Hun ontdekkingen in de Cilento delen ze regelmatig met ons, met vandaag een bezoek aan Scario.

Scario-Cilento (1)

Marga en Hans: ‘Zodra het voorjaar begint, komt Scario met zijn schilderachtig haventje tot leven. De vissersboten krijgen steeds meer gezelschap van plezierboten die de prachtige kust van de Cilento verkennen. Je vindt het haventje direct aan de lungomare, de boulevard, met zijn pastelkleurige oude palazzi.

Scario-Cilento (2)

In Scario wandel je langs de lungomare met zijn bloeiende oleanders, bestel je een drankje op een van de vele terrasjes waar je geniet van het prachtige uitzicht op zee en de kustlijn van Maratea, bekijk je de vriendelijke oude mannetjes die hun kaarten leggen en de laatste nieuwtjes bespreken of huur je een ligbed bij het lido aan het einde van de lungomare.

Scario-Cilento (3) Scario-Cilento (4)

Proef er het heerlijke ijs van Gelateria Tony en ga ‘s avonds eten in een van de restaurantjes, bijvoorbeeld bij Trattoria Incontro, gespecialiseerd in uitstekende visgerechten, of direct aan zee, naast de vuurtoren, op het grote terras van pizzeria Lo Scoglio.

Scario-Cilento (5)

Aan het einde van de middag ontmoeten de Italianen elkaar voor de passeggiata, een wandeling waarbij het belangrijk is gezien te worden. Elke ontmoeting gaat vergezeld van veel hartelijke begroetingen. Vooral in het hoogseizoen is het gezellig druk. Dan worden er ook ieder weekend openluchtconcerten gegeven op het piazza voor de kerk.

Scario-Cilento (6)

Scario ligt aan de voet van de Monte Bulgheria, een van de hoogste toppen van de Cilento. Het ligt aan het begin van de ongerepte Massetakust, met grillige kustlijn en hoge rotsen. In de zomermaanden vertrekken er tal van bootjes naar de Massetastrandjes, die ook alleen per boot bereikbaar zijn.

Scario-Cilento (7) Scario-Cilento (8)

De ‘taxi del mare’ organiseert in het hoogseizoen ook dagtochten naar Palinuro, waar je de Grotta d’Azzuro kunt bewonderen, met net zulk blauw water als dat van de beroemde grot op Capri. Bij het mooie Spiaggia del Buondormire wordt een poosje voor anker gegaan, zodat je kunt genieten van het heerlijke strand.

Op de terugweg kun je bij de Porto degli Infreschi, een natuurlijke baai, een frisse duik nemen, direct vanaf de boot. Een lekkere pranzo aan boord maakt deze fantastische dag compleet.

Visliefhebbers kunnen in het hoogseizoen ook een avondtocht op een vissersboot maken. Op deze Lamparate kun je zelf ervaren hoe hier nog op traditionele wijze vis wordt gevangen. De vissen worden aangetrokken door een lamp op de boot. Daarna wordt de gevangen vis geroosterd op het strand, een heerlijke maaltijd. Met een glas wijn, musica en het geluid van de zee onder een heldere sterrenhemel beleef je zo een heerlijke zomeravond.

Scario-Cilento (11)

Wandelaars kunnen vanaf Scario een mooie wandeling maken (van ruim een uur) naar een van de verborgen strandjes bij de Grotte dell’Acqua. Hiervoor neem je vanaf de lungomare de grote brede trap naar de bovenliggende weg. Na een afslag klimt de weg een stukje omhoog, de heuvel op. Daar begint het pad richting grot. Al wandelend door de mediterrane planten heb je al gauw uitzicht op de blauwe zee beneden.

 

Scario-Cilento (12) Scario-Cilento (13)

Je passeert een afslag waar je nog verder omhoog kunt klimmen, naar de Torre Spinosa, een van de vele wachttorens die langs de hele kust werden geplaatst om invallen van de Saracenen te voorkomen.

Het pad  gaat deels in de schaduw verder, tot je afdaalt naar de zee. Je passeert de druipsteengrot en even later sta je op het Spiaggia dell’Acqua, waar je heerlijk kunt zwemmen of uit kunt rusten in de schaduw van de rotsen. Hier komen de bootjes uit Scario niet, zodat het er altijd rustig is. Wel kun je voor vertrek regelen dat je opgehaald wordt door een bootje, als je de wandeling terug niet wilt maken.

Scario-Cilento (14)

Voor ons is het kleurrijke Scario een plek om steeds naar terug te keren. Het prachtige uitzicht op de glinsterende zee met de blauwe lucht erboven, de mooi gekleurde huizen, de gezellige lungomare, de bootjes in de haven en de ligging aan een ongerepte kust zorgen ervoor dat dit pareltje in de Cilento nooit verveelt…’

Een van de authentieke dorpjes in het gebied is Vibonati, een prachtig gelegen borgo op een langgerekte heuvelkam in de Golf van Policastro. Het middeleeuwse stratenplan is er nog helemaal intact. Aan de rand van het centro storico, met zijn smalle steegjes en eeuwenoude huizen, ligt Casa La Cappella. Dit authentieke appartement is het bovenste deel van een oud palazzo. Vanaf het grote dakterras heb je een panoramisch uitzicht op het dorp, de zee (die op slechts drie kilometer afstand ligt), de groene heuvels en de kustlijn van Calabrië. Je neemt er deel aan het Italiaanse leven en voelt je mede dankzij de vriendelijke dorpsbewoners meteen thuis!

Cilento-Casa-Vibonati

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *