Siena La dolce città – snoepen van de lekkerste soorten koekjes in Siena
Siena is niet alleen de stad van de Palio, maar ook van de lekkerste koekjes! Als je door de middeleeuwse straatjes loopt, ruik je de zoete geur van versgebakken koekjes of de kruidige tonen van panforte die net uit de oven wordt gehaald. Ideaal voor bij een kopje koffie, en als je lang genoeg in Siena blijft kun je elke ochtend andere koekjes uitproberen.
Cantuccini – knapperige amandelkoekjes
Het bekendst zijn waarschijnlijk de cantuccini, langwerpige amandelkoekjes die net als beschuit twee keer gebakken worden. De koekjes bevatten naast amandelen ook meel, suiker, amaretto en enkele specerijen als kardemom, kaneel, kruidnagel en steranijs. Soms worden er ook nog stukjes chocolade aan het deeg toegevoegd.
De cantuccini zijn de traditionele lekkernij van de Toscaanse provincie Prato (ten noorden van Siena), en daarom worden ze ook wel biscotti di Prato (koekjes van Prato) genoemd. Ze worden in Italië vaak geserveerd als toetje, samen met een glaasje Vin Santo.
Amaretti –...
Napels ‘Chi cumanna nun suda’ en meer Napolitaanse spreekwoorden
Tijdens de tours die Iris en Joël van Ontdek Napels organiseren, vertellen ze regelmatig dat men in Napels vooral in het Napolitaans praat. Veel met name oudere Napolitanen spreken niet of nauwelijks Italiaans.
Joël: ‘Napolitaans is, net als bijvoorbeeld het Fries, een eigen taal en geen Italiaans dialect. Het Napolitaans heeft zijn oorsprong weliswaar in het Latijn, net als het Italiaans, maar is ook beïnvloed door de talen die andere overheersers meebrachten, onder andere het Frans, Spaans en Grieks.
Het Napolitaans heeft zijn eigen grammatica, uitspraak en woorden. Natuurlijk horen bij een eigen taal ook eigen spreekwoorden. Wij hebben een aantal Napolitaanse spreekwoorden voor je op een rijtje gezet, mét Nederlandse vertaling!’
Chi tene ‘a lengua va’ in Sardegna
Wie de tong heeft, zal arriveren op Sardinië.
Iris: ‘Vroeger was het eiland Sardinië moeilijk te bereiken vanuit Napels. Dit spreekwoord leert je dat als je je tong gebruikt (met andere woorden: iets durft...
Veneto Langs de schatten van Palladio
Andrea Palladio (1508-1580) is een van de beroemdste Italiaanse architecten. Hij greep voor zijn ontwerpen graag terug op de Romeinse oudheid en ontwikkelde een eigen stijl, met een strakke eenvoud en symmetrie. Hij ontwierp vele villa’s, palazzi en kerken zoals Villa La Rotonda, Villa Barbaro en de Basilica in Vicenza.
Veel van Palladio’s werken zijn te vinden in de regio Veneto, met het zwaartepunt in en om de stad Vicenza, maar zijn bouwstijl kreeg wereldwijd brede navolging. In Nederland zijn bekende voorbeelden het Paleis op de Dam in Amsterdam en het Mauritshuis in Den Haag.
Caf van Kempen reist regelmatig naar de regio Veneto, om in de voetsporen van Palladio te treden. Op zijn website www.deschattenvanpalladio.nl publiceerde hij mooie dagtrips langs de pareltjes van Palladio.
Nu is er ook een boek, Langs de schatten van Palladio, waarin je niet alleen de meesterwerken van de architect leert kennen, maar ook de families die hem opdracht gaven. Je duikt in de wereld van...
Siena Een handleiding voor de Palio in Siena
Siena maakt zich op voor de Palio. Al wekenlang gonst het in deze stad in Toscane van de bedrijvigheid in de contrade. Vanavond weten we welke contrada de Palio di Provenzano op zijn naam mag schrijven.
Deze contrada mag zich de trotse eigenaar noemen van de palio of cencio (‘vaandel’), die dit jaar is ontworpen door Ali Hassoun, een Libanese kunstenaar die al jarenlang in Italië woont. De afbeelding op de palio verwijst naar de Slag bij Montaperti, waarbij de Sienezen de Florentijnen wisten te verslaan en die precies zevenhonderdvijftig jaar geleden plaatsvond.
De tien wijken die deelnemen aan de Palio
Zoals we in deze blog al schreven, telt Siena zeventien wijken. Slechts tien daarvan mogen deelnemen aan de Palio. Deze tien contrada’s heeft Hassoun aan de onderzijde van de palio afgebeeld.
Als je goed kijkt, zie je dat de contrada’s Aquila, Bruco, Drago, Giraffa, Istrice, Leocorno, Nicchio, Onda, Selva en Torre op het Piazza del Campo aantreden. Een unieke Palio, want in...
Florence Het voorname gevolg van de drie koningen in het Palazzo Medici-Riccardi in Florence
Vandaag vieren we het feest van Driekoningen. Hoewel La Befana in Italië warmer wordt verwelkomd dan de drie wijzen uit het oosten, zeker bij de kinderen, bezoeken we vandaag in Florence de schitterende stoet die achter de koningen uit het oosten naar de kribbe trekt.
Deze stoet is te zien op de wanden van de privékapel van De’ Medici’s in het Palazzo Medici-Riccardi. Het is het werk van Benozzo Gozzoli, die in 1458 werd gevraagd om deze kapel op unieke wijze te decoreren. Dat liet Gozzoli zich geen twee keer zeggen en hij bedacht een schitterende stoet die over de drie muren trekt, met als eindpunt de ster boven het hoofdaltaar van de kapel.
Balthasar, Caspar en Melchior
Op de oostelijke muur zien we de jonge koning Balthasar in schitterende kledij, op de westelijke muur koning Caspar (met witte baard). Voor Balthasar uit zien we koning Melchior, met een schitterend gewaad, naar de kribbe rijden.
Gozzoli’s schitterende Balthasar op zijn paard
de oude koning Caspar (helemaal...
Lazio Grotte di Pastena – grotten vol vleermuizen, een kerststal en een waterval
Italië kent vele grotten, zoals de beroemde Grotte di Frasassi in Le Marche en de grotten van Castellana in Puglia. De grot waarin we vandaag afdalen, de Grotte di Pastena in de regio Lazio, is echter niet zo bekend. In plaats van andere toeristen ontmoet je er een enorme kolonie vleermuizen die in de grot wonen. Durf je met ons af te dalen in deze grotformatie?
Erwin: ‘De Grotte di Pastena liggen diep verscholen in het groene hart van Lazio. Vanuit Formia is het een klein uurtje rijden, dwars door het Parco Naturale dei Monti Aurunci.
Als we aankomen bij de grotten regent het. Verscholen onder een paraplu dalen we via een aangelegd pad af naar de ingang van de grot. Als ook de gids is gearriveerd, start de rondleiding van ongeveer anderhalf uur door het gangenstelsel dat in de grotten is uitgehouwen.
De grotten van Pastena zijn in 1926 ontdekt door de Gruppo Speleologico Romano, maar het duurde nog tot 1980 voordat er verlichting werd aangebracht in het gangenstelsel en de...
Milaan De Orto Botanico di Brera – een oase van rust in het centrum van Milaan
De drukte van een Italiaanse stad kan soms wat veel zijn. Gelukkig heeft Milaan genoeg mogelijkheden om aan die drukte te ontsnappen, zoals de Orto Botanico. Inge van Milaan met Local neemt je mee naar deze prachtige botanische tuin in de gezellige wijk Brera.
Brera, een verplicht onderdeel van je stedentrip Milaan
Brera, ook wel het Montmarte van Milaan genoemd, is een ontzettend sfeervolle wijk. Het karakter van dit gebied wordt bepaald door de autovrije straten waarin luxe boetieks afgewisseld worden met gezellige terrasjes, ideaal voor lunch, aperitivo of diner.
Voor de liefhebbers van cultuur is er de Pinacoteca di Brera. Dit museum toont een van de belangrijkste collecties schilderijen van Italiaanse schilders. Je kunt hier werken bewonderen van onder anderen Tintoretto en Caravaggio. Een van de topstukken is de bekende Bacio van Hayez. De Pinacoteca bevindt zich in het Palazzo di Brera, waar ook de Orto Botanico, de botanische tuin, deel van uitmaakt.
Groene oase in het...
Lazio Schuif aan bij restaurant Il Giardino del Simposio in Sermoneta
Dat de op leeftijd zijnde locals je de beste plekjes onthullen, is geen geheim. We strijken graag neer op een plein, meestal tussen de oude mannetjes, die hier een groot deel van de dag doorbrengen, om te luisteren naar hun verhalen, over kleine en grote gebeurtenissen uit hun kleurrijke verleden, over de kleinkinderen of over wat er straks op tafel komt, als ze thuis verwacht worden.
In Sermoneta, een dorpje hoog op een heuveltop in de provincie Latina, in de regio Latina, raakt Saskia na een bezoek aan het indrukwekkende Castello Gaetani (waarover in een latere blog meer) aan de praat met een aantal oude dametjes.
De aanleiding is een meeuw die trefzeker zijn darminhoud deponeert op het hoofd van Carl, die samen met zijn vrouw Franka het Vlaamse Italiëblog Cosiddetto schrijft. Terwijl de mannetjes die het zien gebeuren het houden bij een ‘Meno male che non volano le mucche’ (gelukkig dat er geen koeien rondvliegen), wijzen de dametjes op een klein fonteintje waar Carl zich even...
Milaan Tips voor parkeren in Milaan – en voor gebruik van het openbaar vervoer
Na wandelen en fietsen is het gebruik van het openbaar vervoer de beste en meestal snelste manier om je in Milaan te verplaatsen. Aangezien we veel vragen krijgen over hoe het nu precies zit met het openbaar vervoer in Milaan, licht Inge van Milaan met Local in dit artikel toe hoe je je met het openbaar vervoer door Milaan kunt verplaatsen.
Parkeren in Area B
In 2019 kwam er een milieuzone in Milaan bij, Area B. Deze beslaat zo goed als de hele stad. De Area B is actief van maandag tot en met vrijdag van 7.30 tot 19.30 uur.
Sinds 1 oktober 2023 mag je deze zone NIET in met auto’s met benzine Euro 0,1 en 2, en diesel Euro 0 tot en met 5 (zelfs niet als er bepaalde roetfilters zijn geïnstalleerd). Zie hier alle details voor Area B.
Parkeren in Area C (milieuzone)
Inge: ‘Een jaar of tien geleden introduceerde de gemeente Milaan de zogenaamde Area C, een milieuzone die ervoor moet zorgen dat er minder auto’s het historisch centrum van Milaan binnenrijden. De grens van deze...
Lazio Sperlonga – fotogenieke straatjes & schone stranden
Aan de Tyrreense kust, ongeveer halverwege Rome en Napels, schittert Sperlonga, een van de borghi più belli d’Italia (mooiste dorpjes van Italië) en ook nog eens een van de Città Slow, waar slow leven en eten hoog in het vaandel staat.
Over vaandels gesproken: Sperlonga heeft nóg een keurmerk waar het stadje bijzonder trots op is. Er wappert een Bandiera Blu, een blauwe vlag, ten teken dat de stranden en het zeewater er heerlijk schoon zijn. Tijd dus om de driedubbel bekroonde borgo eens te verkennen!
Hoog boven zee
Sperlonga ligt hoog boven zee, met aan de ene kant de halvemaanvormige strook zandstrand aan de Baia di Levante, aan de andere kant het uitgestrekt Spiaggia di Ponente. Met dank aan deze grote hoeveelheid strand is Sperlonga een van de populairste badplaatsen bij de Romeinen. Dat zij de warme stad ’s zomers graag verruilen voor de stranden ten zuiden van de stad, is meer dan begrijpelijk.
In augustus kan het dan ook heel druk zijn, net als in zomerse weekenden....
Napels 10 uitspraken die je nog nieuwsgieriger maken naar Napels
Vorige maand was Napels in tranen. Luciano De Crescenzo, een van de bekendste figuren uit de recente Napolitaanse geschiedenis, stierf toen op negentigjarige leeftijd. Hij is bekend om zijn werk als regisseur en acteur, maar vooral als schrijver.
Van zijn boeken zijn bijna twintig miljoen exemplaren verkocht in maar liefst vijfentwintig landen. Zijn absolute bestseller Così parlò Bellavista liet miljoenen mensen kennis maken met zijn geboortestad Napels en zijn filosofische uitspraken, zoals
‘Napels is voor mij niet de stad Napels, maar slechts een onderdeel van de menselijke ziel waarvan ik weet dat ik die in iedereen kan vinden, of ze nu Napolitaans zijn of niet.’
Maar De Crescenzo was niet de eerste die bijzondere woorden spreekt over Napels – en hij zal ook zeker niet de laatste zijn. Joël en Iris van Ontdek Napels hebben een aantal mooie uitspraken over Napels voor je op een rijtje gezet:
‘Hier zijn we dan eindelijk. Het Italiaanse gezegde is: Napels zien en sterven,...
Puglia Nel blu dipinto del blu – een roadtrip langs de Riviera dei Trulli, van Bari naar Brindisi
Niets zo fijn als onder een strakblauwe lucht langs de kustlijn van Puglia toeren, met uitzicht op het blauw van de zee, dat aan de einder bijna ongemerkt overgaat in een lichtere blauwtint.
Deze roadtrip brengt je van Bari naar Brindisi, met een tussenstop in Casamassima, een bijzondere borgo azzurro (blauw dorp) en in de fotogenieke kustplaatsjes Polignano a Mare en Monopoli. Daarna gaat het verder zuidwaarts, langs de Riviera dei Trulli, de kustlijn van de Valle d’Itria, met mooie (én lekkere) stops langs de kust en landinwaarts.
Je vindt hieronder een uitgebreide beschrijving van de route van deze roadtrip. Een weergave van de route in Google Maps vind je hier.
Wij hebben er een weekje over gedaan, om overal genoeg tijd te hebben om te proeven, foto’s te maken en genoeg tips te verzamelen. Je kunt er natuurlijk zelf korter of langer over doen. Er zijn onderweg genoeg mooie plaatsjes, stranden en uitstapjes om je roadtrip naar eigen inzicht in te delen.
Van Bari naar...