Naar hoofdinhoud Naar navigatie

Je zocht naar: "Italië"

Recepten

Verse vijgensalade met gorgonzola en citroenolijfolie

We kijken er elk jaar weer naar uit, naar zoete verse vijgen, het liefst zo van de boom geplukt in Italië. Jadis van The Lemon Kitchen maakt er een heerlijke salade mee. Jadis: ‘Het is weer tijd voor verse vijgen en oh wat zijn ze lekker zoet! De combinatie met het zoute van de gorgonzola is echt hemels. Deze salade is lekker als lunch, als bijgerecht of als hoofdgerecht met verschillende soorten brood. En het fijne is: dit lekkers staat binnen tien minuten op tafel! Ingrediënten (voor twee tot drie personen): 3 grote verse vijgen | 1 zakje rucola (à 85 gram) | 1 biologische citroen | 75 gram gorgonzola | 1 komkommer | circa drie eetlepels citroenolijfolie | snuf peper en zout Was de komkommer en de vijgen. Schaaf slierten van de komkommer en snijd de verse vijgen in puntjes. Doe de rucola in een schaal en giet hier de citroenolijfolie bij, voeg de geraspte schil van een halve citroen toe en breng op smaak met peper en zout. Voeg als laatste het sap van een halve citroen aan de...
Italiaanse films & series

My Big Gay Italian Wedding – heerlijke komedie over een homostel dat wil trouwen in een Italiaans bergdorpje

Vanaf 30 augustus in de bioscoop: My Big Gay Italian Wedding, een heerlijke komedie over een homostel dat wil trouwen in een pittoresk Italiaans bergdorpje. Antonio en Paolo wonen al een aantal jaren gelukkig samen in Berlijn, ver weg van hun familie in Italië. Op een avond gaat Paolo door de knieën en vraagt zijn vriend ten huwelijk. Hij wil ook meteen met Antonio op familiebezoek om zijn ouders te ontmoeten. Er is echter een probleem: Antonio’s ouders weten nog niet eens dat hun zoon homoseksueel is, laat staan dat hij met Paolo samenwoont. Ze gaan toch en Paolo wordt door de hele familie omarmd. Als de plannen van het gelukkige stel duidelijk worden, hebben de ouders hun eigen bedenkingen. La mamma wil een groots huwelijk georganiseerd door een bekende weddingplanner, maar de vader, als burgemeester de aangewezene om het huwelijk te sluiten, is niet zo tolerant als hij pretendeert te zijn… foto’s: Loris T. Zambelli | My Big Gay Italian Wedding
Umbrië

Mountainbiken in het Parco Regionale del Monte Cucco

Niet ver van het schitterende stadje Gubbio ligt het Parco Regionale del Monte Cucco, dat zich uitstrekt over de grens van de regio’s Umbrië en Le Marche. Het park leent zich perfect voor outdoor activiteiten als wandelen, fietsen, mountainbiken en paragliden. Erwin neemt je mee voor een prachtig rondje natuur op de mountainbike. Erwin: ‘We starten de dag rustig met een typisch Italiaans ontbijt, een cornetto met een cappuccino. We vertrekken vervolgens naar het dorpje Costacciaro, waar we hebben afgesproken met de burgemeester. Als we op de parkeerplaats aankomen, zien we de Monte Cucco en de Monte Le Gronde al hoog boven de bomen uitsteken. Al snel arriveert ook de burgemeester van Costacciaro, Andrea Capponi, samen met Natale Vergari, de voorzitter van Università degli Uomini Originari di Costacciaro, een soort vereniging van eigenaren van de Monte Cucco en de Monte Le Gronde. Zij hebben mountainbikes bij zich waarop we straks door het park zullen fietsen, maar voor het...
Umbrië

Bewonder de hoogtepunten van Assisi – een van de bekendste stadjes van Umbrië

Assisi is een van de bekendste plaatsen van Umbrië, met name vanwege de schitterende San Francesco. Maar er is meer te zien dan deze prachtige kerk. Erwin deelt graag een aantal hoogtepunten van zijn bezoek aan Assisi. Erwin: ‘Op weg naar Assisi rijden we door de Valle Umbra, de vallei die zich van Perugia uitstrekt tot Spoleto. We passeren kleurrijke velden met zonnebloemen, afgewisseld met olijfboomgaarden en gouden graanvelden. In de verte zien we Assisi al liggen, gebouwd op de flanken van de Monte Subasio. Als we dichterbij komen, volgen we de borden naar de parkeerplaats Porta Nuova, waar we hebben afgesproken met gids Maddalena. Ik moet mijn aandacht goed bij de weg en de borden houden. Er zijn enorm veel parkeerplaatsen rond Assisi en ik wil geen verkeerde afslag nemen. Overigens zijn al die parkeerplekken geen overbodige luxe, want jaarlijks trekt Assisi vijf miljoen bezoekers, een duizelingwekkend aantal. Vanaf de parkeerplaats nemen we de roltrap naar boven, richting...
Recepten

Zuccotto – een lekker zoet toetje uit De Zilveren Lepel Toscane

Wij zijn niet de enigen die in Toscane zijn gaan rondstruinen op zoek naar het lekkerste van deze Italiaanse regio. Het team van De Zilveren Lepel deed dit ook en bracht onlangs een nieuw kookboek in de reeks uit: De Zilveren Lepel Toscane. Toscane is de geboortegrond van de Italiaanse keuken zoals wij die kennen. De streek is over de hele wereld beroemd om zijn eenvoudige en heerlijke eten. De Zilveren Lepel Toscane bevat zowel authentieke regionale recepten als lokale tradities, klassieke wijnen en speciaalzaakjes. Heel veel lekkers uit Toscane Het boek bestrijkt het gebied van de bergen van Carrara in het noorden tot de bosrijke omgeving van Grosseto in het zuiden. Van ravioli uit Siena en konijn uit Arezzo tot boerencake met walnoot uit Livorno of kastanjetaart uit Pistoia – een culinaire reis door de populairste regio van Italië, waarvan het water je in de mond loopt. In Florence kiest De Zilveren Lepel onder andere voor zuccotto. Volgens de legende is zuccotto de eerste...
Campanië

Tips voor Rione Sanità – de leukste wijk van Napels

In mei 2018 verhuisden Iris en Joël vanuit Nederland naar Napels. Na een vermoeiende huizenjacht van twee weken kwamen ze terecht in Rione Sanità, een volkswijk achter het archeologisch museum van Napels, net buiten de drukte van het hart van de stad. Vandaag nemen ze je mee naar deze leukste wijk van Napels. Iris en Joël: ‘Het leven in Sanità mag dan net buiten het drukke centrum van Napels liggen, het is hier echter allesbehalve rustig. Scooters met jongeren scheuren door de hoofdader van de wijk, ouderen zitten op terrasjes van de koffiebars te kletsen en iedere dag is er een drukbezochte markt. Een bezoek aan deze wijk is de perfecte kans om het echte leven in Napels te ervaren. Helaas missen veel toeristen dit authentieke stukje stad. foto: Gaetano Balestra Als we mensen elders in de stad vertellen dat we in Sanità wonen, is de reactie vaak op zijn zachtst gezegd verrast. Het is een volkswijk met een reputatie, maar wij zijn in korte tijd echt van ‘onze wijk’ gaan...
Veneto

Padova – kilometers kleurrijke fresco’s en een heilige zonder naam

Padova, of Padua, zoals de stad in het Nederlands ook wel genoemd wordt, is een van de oudste steden van Italië, maar tegelijk ook een van de meest bruisende steden in de laars. Dat is deels te danken aan het feit dat Padova een echte studentenstad is, maar ook aan de levendige pleinen en vele goede restaurants. Padova staat bij de Italianen bekend als la città dei tre senza, ‘de stad van de drie zonders’. In deze stadswandeling ontdek je deze drie bij-zonder-heden – en nog veel meer uitzonderlijke pareltjes in Padova. In het stijlvolle centrum vind je namelijk schitterende gebouwen, kilometers kleurrijke fresco’s, een unieke markt, gezellige terrassen, historische cafés en verrassende street art. We nemen je mee naar de kleurrijke Cappella degli Scrovegni, waar je niet weet waar je moet kijken, zo veel mooie fresco’s zijn hier te zien. We drinken een bijzondere cappuccino bij een café zonder deuren, brengen een bezoek aan Palazzo Bo, het mooiste stukje van de...
Recepten

Maccheroni alla caprese uit het kookboek Pasta – il primo piatto

Als je aan Italië denkt dan denk je aan… Pasta natuurlijk! Met het kookboek Pasta – il primo piatto (waarop pasta in prachtige gouden letters op het omslag prijkt) staan de ingrediënten voor een lekker bord pasta voortaan boven aan je boodschappenlijstje. Wat denk je bijvoorbeeld van Napolitaanse lasagne met gehaktballetjes, worst, eieren en ragout, van scialatielli met courgettecrème en pecorino of van spaghettini met citroenwater en Provolone del Monaco DOP? Van Sardijnse gnocchi met aardappelen en mosselen, gevulde gefrituurde paccheri met notensaus of spaghetti alla puttanesca met gezouten kabeljauw? Hoe hemels klinkt het recept voor ricottakussentjes van la mamma van Gennaro Contaldo, voor spaghetti met pastrami en kaviaar van Alain Caron of voor porcini-gnocchi met truffelschuim van Hans van Wolde? Natuurlijk staan er ook veel klassiekers in, zowel qua pasta als qua saus (van ragù napoletano tot pistachepesto, van tomatensaus tot botersaus met salie). Pastamaster...
Ligurië

Montemarcello – ‘het dorp van de wind’ in Ligurië

Il paese del vento, ‘het dorp van de wind’, zo wordt Montemarcello ook wel genoemd. Dit dorpje, een van de borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië, ligt in de heuvels, op de grens van Ligurië en Toscane, met uitzicht op zee. De berg van Marcellus Het dorpje zou zijn vernoemd naar een Romeinse consul. De naam is een verbastering van Mons Marcelli – ‘de berg van Marcellus’. Die berg verwijst natuurlijk naar de hoge ligging van het dorp; Claudius Marcellus was de Romeinse consul die in 155 voor Christus naar dit gebied trok en het veroverde op de plaatselijke stammen. De schuilplaats van Dante Montemarcello was ook even het thuis van een van de meest beroemde Italianen uit de geschiedenis: Dante Alighieri. In 1306 zou Dante hier zijn aangekomen, bij het Monastero del Corvo – een Benedictijner klooster. Hij was op de vlucht en kwam hier een schuilplaats en rust zoeken. Men zegt dat Dante bij een van de broeders van dit klooster het manuscript van...
Abruzzen

Confetti – de bitterzoete specialiteit van Sulmona

Sulmona wordt ook wel de mooiste stad van de regio Abruzzo genoemd. Het is de belangrijkste plaats in de Valle Peligna, een prachtig uitgestrekt dal omringd door bergtoppen die met elk seizoen mee kleuren. Heel overzichtelijk: om de schatten van Sulmona te ontdekken, hoef je eigenlijk alleen maar de Corso Ovidio te volgen, die het hart van het oude centrum doorsnijdt. Wanneer je flaneert over de Corso Ovidio, kom je onder andere het prachtige Complesso della Santissima Annunziata tegen (bestaande uit de chiesa en een aangrenzend palazzo), evenals een standbeeld van Sulmona’s meest beroemde inwoner: de Romeinse liefdesdichter Ovidius. Het aquaduct dat je aan het einde van de Corso Ovidio tegenkomt en dat met eenentwintig bogen het uitgestrekte Piazza Garibaldi oversteekt, is niet van Romeinse oorsprong: het werd in de dertiende eeuw gebouwd door koning Manfred van Sicilië. Kleurrijke confetti In het oog springen echter niet de gebouwen, maar de talloze kleurrijke etalages...
Abruzzen

Alba Fucens – ‘klein Pompeï’ in Abruzzo

Aan de voet van de Monte Velino in Abruzzo ligt een juweeltje van een opgraving: Alba Fucens. De naam ontleende dit stadje aan haar ligging: vanaf hier kon men in de oudheid prachtig de zon zien opkomen (alba betekent zonsopgang) boven het Lago di Fucino, dat eens tot de grootste meren van Italië behoorde, maar drooggelegd werd. Vanwege zijn strategische ligging op de grens tussen de woongebieden van twee lokale stammen (de Marsi en de Aequi), was dit stadje al vóór de verovering door de Romeinen een belangrijke plaats. Rond 300 voor Christus stichtte Rome er de kolonie Alba Fucens, dat in 191 voor Christus de status van municipium kreeg en een volwaardige Romeinse stad werd. Dwalen tussen de ruïnes van Alba Fucens Wandel na aankomst eerst even omhoog, naar het twaalfde-eeuwse kerkje San Pietro in Alba Fucens, boven op de heuvel. Deze kerk werd gebouwd op de resten van de Tempel van Apollo, die uiteraard bij de antieke nederzetting hoorde. Hoewel het kerkje gedeeltelijk werd...
Recepten

Focaccia met kaas uit het kookboek De keukens van de Middellandse Zee

Dit zomerse weer nodigt uit tot het maken van zonnige gerechten. Het kookboek De keukens van de Middellandse Zee, met recepten uit Frankrijk, Spanje en Italië, komt dan ook goed van pas. De warme zonnestralen piepen tussen de pagina’s door, met dank aan de kleurrijke foto’s en de zomerse recepten uit onder meer Ligurië. In De keukens van de Middellandse Zee tonen Lucio Galletto en David Dale aan de hand van verhalen, recepten en schitterende foto’s de culinaire en veelzijdige erfenis van de Grieken, Romeinen, Arabieren en Vikingen Lucio Galletto groeide op op de grens van Toscane en Ligurië. Zijn familie runde een restaurant in het vissersdorp Bocca di Magra. Lucio studeerde architectuur, maar volgde daarna zijn hart en ging ook aan de slag in de horeca. Voor de liefde trok hij naar Australië, waar hij nog altijd vol passie kookt, in zijn restaurant Lucio’s. Samen met David Dale, schrijver, radio- en tv-maker met als specialisatie reizen en eten, schreef Lucio meerdere...