Naar hoofdinhoud Naar navigatie

Je zocht naar: "Italië"

Umbrië

Cantina Dionigi in Bevagna – heilige wijn en een godenmaal

Annerike dompelt zich een week lang onder in Umbrische wijnen, tijdens de speciale wijnweek die taalschool Comitato Linguistico in Perugia twee keer per jaar organiseert. De wijnweek is een tour langs een aantal bijzondere, vaak kleine wijnproducenten en staat natuurlijk ook in het teken van lokale delicatessen en de Umbrische keuken. Een van de wijnhuizen waar geproefd wordt, is Cantina Dionigi in Bevagna. Annerike: ‘Alleen al de weg naar Cantina Dionigi is prachtig, dwars door il cuore verde, het groene hart van Italië. Het glooiende landschap rondom Bevagna, uitgestrekte wijnvelden en op een onverwachte plek een oud kerkje met cipressen eromheen. Na aankomst bij Cantina Dionigi mogen we nog even verder genieten van het schitterende decor, want eigenaar en wijnmaker Roberto staat al te wachten om ons een rondleiding te geven door de wijnvelden. Cantina Dionigi bestaat al sinds 1896 en is inmiddels vijf generaties verder. De paradepaardjes zijn de Montefalco Sagrantino en de...
Ligurië

Wandelen in het Parco Portofino

Portofino is in de hele wereld beroemd. Het is misschien wel het meest mondaine dorpje van de Italiaanse Rivièra, dé vakantiebestemming voor de superrijken met zijn dure winkels en jachthaven vol luxe jachten. Madonna, Bono en Rihanna flaneren hier graag tijdens hun vakantie in Italië en de vastgoedprijzen rijzen er de pan uit. Natascha: ‘Qua sfeer ligt dit mijlenver af van ons eigen Italiaanse paradijsje midden in de natuur, wat een uitstapje er naar toe des te specialer maakt. We kijken onze ogen uit naar de hordes toeristen die uit de bootjes stappen, naar de exorbitante prijzen in de winkels en de jachten die er in het water dobberen. Na zo’n uitstap zijn we dubbel zo blij om terug te keren naar de rust van onze Piemontese heuvel. Wat velen die Portofino bezoeken niet weten, is dat het achterliggende schiereiland een natuurpark is. Het Parco Portofino biedt vele panoramische wandelmogelijkheden. Je kunt kiezen tussen niet minder dan tachtig kilometer paden en allemaal zijn...
Recepten

Een lekker recept voor melanzane alla parmigiana

Zaterdagavond aten we op het terras van een restaurantje op een steenworp afstand van de Campo de’ Fiori in Rome de lekkerste melanzane alla parmigiana ooit. We wilden dan ook graag het recept, zodat we ook op een Nederlands terras (of aan de keukentafel) de Romeinse sfeer zouden kunnen oproepen. Helaas wilde de kok zijn geheime recept niet onthullen, maar in La cucina verde vonden we een recept dat dicht in de buurt komt van het Romeinse equivalent! Maar eerst iets meer over de melanzana, oftewel de aubergine. Carlo Bernasconi: ‘Wat is deze eierplant niet allemaal aangedaan! Als ‘mela insana’ had het nachtschadegewas tot in de late negentiende eeuw een slechte naam. Deze ‘ongezonde appel’ werd zelfs de eigenschap toegedicht dat mensen er gek van konden worden. Rauw is de aubergine inderdaad moeilijk te verteren, maar in gesmoorde, gebakken of gebraden vorm is aubergine des te smakelijker. Ze houdt het meest van olijfolie, maar gaat even goed samen met knoflook en zeker...
Recepten

Grandi Gusti – de allermooiste gerechten uit de Zuid-Italiaanse keuken

Met het kookboek Grandi Gusti tover je de lekkerste gerechten uit de Zuid-Italiaanse keuken op tafel. Katie Parla betovert je met een culinaire liefdesbrief aan het zuiden van Italië. Ze vertelt over de levendige, op eten gerichte cultuur en laat je proeven van populaire en bijna vergeten authentieke gerechten, die stuk voor stuk typerend zijn voor de keukens van de regio’s Puglia, Basilicata, Calabrië, Campanië en Molise. De openingsfoto van het hoofdstuk met antipasti brengt je meteen in zuidelijke sferen, met het pittoreske haventje van Monopoli (Puglia). Op de volgende pagina’s watertand je bij onder meer courgettekoekjes, gevulde aubergines en paprika’s, gezouten olijven en frittata ai fiori. Na al deze hartige hapjes volgen goed gevulde soepen: bonensoep met kikkererwten, minestra maritata, courgettesoep met eieren en Parmezaanse kaas en soep van de zoetige uien uit Tropea. Matera vormt de achtergrond van het hoofdstuk. Katie vertelt je alles over verschillende...
Italiaanse films & series

Notti Magiche – een bitterzoete komedie van Paolo Virzì

De film Notti Magiche van regisseur Paolo Virzì (die we kennen van onder meer The Leisure Seeker en La Pazza Gioia) speelt zich af in de nadagen van de glorietijd van de Italiaanse film in de jaren tachtig. Rome, 1990. De filmsets in chaotisch Rome worden bevolkt door oude meesters als Fellini en Scola en listige producenten; jonge scriptschrijvers tikken onophoudelijk op hun schrijfmachines; en op bacchanalen, bevolkt door politici, diva’s en showgirls, maken acteurs misbruik van hun sterrenstatus. Op dezelfde avond dat Argentinië thuisland Italië uitschakelt in de halve finale van het wereldkampioenschap voetbal, wordt het lichaam van filmproducent Leandro Saponaro opgevist uit de Tiber. De belangrijkste verdachten zijn Antonino, Luciano en Eugenia. De jonge scenaristen, beste vrienden sinds ze alle drie de finale haalden van het prestigieuze Solinas Award Festival, waren de laatsten die de producent levend zagen. Aan de lokale politie vertellen zij hun versie van de...
Campanië

Grotta Azzurra – bezoek de mystieke blauwe grot op Capri

De Grotta Azzurra, ‘blauwe grot’, is een van de beroemdste plekken van Capri. De mystieke grot zou in Tiberius’ tijd in gebruik zijn geweest als ninfeo. Na Tiberius’ dood meden de eilandbewoners de grot, die ze Gradola noemden, omdat het er volgens hen zou spoken. Lees ook: Keizerlijk Capri – treed in de voetsporen van Augustus en Tiberius Dat veranderde pas halverwege de negentiende eeuw, toen August Kopisch, een Duitse professor, en Ernst Fries, een Duitse schilder, onder leiding van de lokale visser Angelo Ferraro de grot binnenzwommen. Ze waren zó enthousiast over wat ze zagen, dat ze aan iedereen die het maar horen wilde vertelden dat ze ‘het licht van een blauwe vlam’ hadden gezien. Het was alsof ze ‘in een ondoorgrondelijk blauw bad lagen’, aldus de Duitse pioniers. Dat wilden meer mensen ervaren en al gauw werd de Grotta Azzurra een populaire attractie. Om dit natuurwonder te kunnen bekijken, neem je vanaf Anacapri een wandelpad óf je stapt vanaf de boot...
Italiaanse films & series

Italiaanse films die je in 2019 moet zien

Welke Italiaanse films mag je dit jaar niet missen? Lazzaro Felice De film vertelt het verhaal van een ontmoeting tussen Lazzaro, een plattelandsjongen met zo’n goede inborst dat hij het stempel ‘simpel van geest’ krijgt, en Tancredi, een jonge edelman die regelmatig het slachtoffer is van zijn eigen verbeelding. Het leven in het geïsoleerde plattelandsdorp Inviolata wordt gedomineerd door Marchesa Alfonsina de Luna, de koningin van de sigaret. Wanneer de jonge edelman Tancredi hulp vraagt aan de goedgelovige Lazzaro bij het in scène zetten van zijn eigen ontvoering, ontstaat er een bijzondere band tussen de twee. Hun uitzonderlijke vriendschap zorgt voor een opmerkelijke verplaatsing in tijd en ruimte in dit moderne Italiaanse sprookje. Lazzaro Felice won de prijs voor het Beste Scenario in Cannes en was in meerdere categorieën genomineerd voor de European Film Awards. Je kunt de film bekijken via Innergy.world of op dvd. The Man who stole Banksy De Britse street artist...
Recepten

De beste tips voor een goede risotto – inclusief recept en stappenplan

Ons ultieme comfort food is risotto. Er gaat niets boven het zen in de pan roeren om vervolgens opgekruld op de bank te genieten van een kom vol romige risotto, die niet alleen je maag maar ook je hart vult met warmte. Het maken van risotto lijkt omgeven te zijn met mythes en moeilijkheden. Het zou een ingewikkeld gerecht zijn om zelf te maken, het zou heel tijdrovend zijn en makkelijk kunnen mislukken. Gelukkig is niets minder waar. In zo’n twintig tot dertig minuten maak je een heerlijke risotto, iets dat we ook regelmatig doen als we alleen thuis zijn en dus maar voor één persoon koken. Geduldig blijven roeren Als je dit gerecht een paar keer hebt gemaakt, kom je er al snel achter dat het helemaal niet zo moeilijk is. Sterker nog: je maakt het desgewenst met een aantal simpele basisingrediënten. Er zijn eigenlijk slechts twee dingen uitermate belangrijk bij het maken van risotto: een flinke dosis geduld en langzaam blijven roeren. Wanneer je het basisrecept eenmaal onder de...
Recepten

Risottokroketjes uit de renaissance

Reeds in 1570 rolde er een bestseller van de Italiaanse persen: Opera dell’arte del cucinare van Bartolomeo Scappi (1500-1577). Dit zeer lijvige werk met maar liefst duizend recepten is vandaag de dag het bekendste historische kookboek uit Italië. Manon van eet!verleden maakt er vandaag een heerlijk eigentijds recept uit. Manon: ‘Bartolomeo Scappi was niet zomaar een kok; hij kookte op topniveau in Italiaanse religieuze kringen. Na enkele kardinalen van dienst te zijn geweest, verhuisde hij naar de keuken van het Vaticaan. Hij bereidde maaltijden voor paus Pius IV en later voor Pius V. Opera dell’arte del cucinare Scappi stak voor de samenstelling van zijn boek zijn neus in kookboeken van twee van zijn voorgangers. Enerzijds ademen zijn recepten een middeleeuwse traditie, anderzijds is duidelijk de invloed van de vernieuwende keuken van Maestro Martino te zien. Martino schreef rond 1465 zijn Liber de arte coquinaria, een handgeschreven kookboek met veel vernieuwingen in...
Umbrië

Un bacio da Perugia – chocolade kusjes mét bijzondere spreuk

Een kus uit Perugia staat inmiddels wereldwijd symbool voor de liefde. Dit jaar worden er precies negentig jaar kussen van chocolade uitgewisseld op Valentijnsdag, verjaardagen, huwelijken, jubilea, vader- en moederdag – of gewoon tussendoor, om te zeggen dat je van iemand houdt. Wie vakantie viert in Italië, komt de in zilverfolie verpakte kusjes overal tegen. De populaire chocolaatjes uit Perugia, bestaande uit een hele hazelnoot omringd met melkchocolade en stukjes noot, vormen wellicht een van de bekendste Italiaanse producten in binnen- en buitenland, omgeven door een zweem van romantiek die door het moederbedrijf graag in stand wordt gehouden. foto: Massimo Parisi Wanneer zijn de eerste Baci di Perugia gemaakt? De ontstaansgeschiedenis klinkt dan ook te mooi om waar te zijn. Het verhaal gaat dat Luisa Spagnoli, een van de oprichters van chocolaterie Perugina, in 1922 met het lumineuze idee kwam om hazelnoot te combineren met chocolade. Een gouden idee. Dat men echter een...
Molise

Santuario di Maria Santissima Addolorata in Castelpetroso – een sprookjeskerk in Molise

Al toerend door de regio Molise kijken we onze ogen uit. We stuiten op een schattige Fiat500, door zijn eigenaar wellicht nonchalant geparkeerd langs de kant van de weg, maar voor ons het perfecte model in een decor waar we vaak alleen maar van kunnen dromen, zonder obstakels. We ontmoeten een herder met zijn schapen, rijden door dorpskernen waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan, langs Romeinse ruïnes en een afwisselende kustlijn. De grootste verrassing wacht echter in de provincie Isernia, waar tussen de groengeboomde bergen ineens het Santuario di Maria Santissima Addolorata opduikt. De kerk lijkt wat misplaatst tussen al dat groen, als een sprookjeskasteel tussen vergeten bergdorpjes. Het heiligdom zou niet misstaan in Disneyland, met zijn tierelantijnen en blinkende witte voorgevel. Nieuwsgierig rijden we omhoog. De enorme parkeerplaats aan de voet van de kerk wijst erop dat dit een populair bedevaartsoord moet zijn. Gelukkig is er nu bijna niemand, zodat we de kerk in alle...
Piemonte

5x doen & proeven op de grens van Piemonte en Ligurië

Een nieuw jaar, een nieuwe vakantiebestemming! Of beter gezegd: twee afwisselende bestemmingen: de regio Piemonte én de regio Ligurië. Elk met een geheel eigen karakter, maar allebei even aantrekkelijk. Natascha en Nicolas maakten een ‘to do-lijstje’ voor wie vakantie gaat vieren op de grens van deze regio’s, met vijf tips voor een onvergetelijke vakantie. 1 Wijn proeven Natascha: ‘In ons buurdorp ligt wijnboerderij Cascina Bertolotto te midden van een ‘amfitheater’ van wijngaarden. Niet enkel hun heerlijke wijnen maar ook het indrukwekkende uitzicht zorgt voor een onvergetelijke ervaring. Een overzicht van hun wijnen vind je op hun website. De prijs van meest sympathieke wijnboer van Piemonte gaat volgens mij dan weer naar wijnboer Lorenzo van Canonica Vini in Torre Bormida. Hij is altijd zo vrolijk dat we er hem van verdenken als kind ooit eens in een vat wijn gevallen te zijn. Zijn Engels is zo goed als onbestaand, maar met handen en voeten (én zijn wijn!) zorgt...