Naar hoofdinhoud Naar navigatie

Je zocht naar: "Italië"

Campanië

Proef 5 typisch Napolitaanse pasta’s!

Aardappels, bonen, uien… Zomaar een aantal hoofdingrediënten van gerechten die men eet in… Napels. In de stad waar de pizza geboren is, wordt ook bijna iedere dag pasta gegeten. Verwacht als je naar Napels komt echter niet de pasta’s die je kent uit eigen land of uit het noorden van Italië. In de trattoria’s die je in de kleine straatjes en steegjes van de stad vindt, kom je veel onbekende(re) pasta’s op het menu tegen. Iris & Joël van Ontdek Napels verklappen alvast vijf pasta’s die je zeker moet proeven als je naar het zuiden afreist. Pasta e patate Iris: ‘Pasta met aardappels is een typisch Napolitaanse combinatie die ontstond in de zeventiende eeuw. Veel Napolitanen leefden toen in armoede en gebruikten de goedkoopste producten voor de bereiding van hun maaltijden: aardappels en tomaten. Om de maaltijd nog voedzamer te maken, werden de verschillende pastastukjes die over waren in huis (penne, spaghetti etc.) gebruikt. Deze eeuwenoude primo piatto vind je nu nog...
Recepten

Cirvelato – maak zelf Italiaanse worst uit de middeleeuwen

Manon: ‘Fermenteren, wildplukken, eten van het seizoen, streekproducten en het eten van het hele dier: de tafels in boekhandels liggen er vol mee. De foodtrends van dit moment zijn echter zeker niet nieuw. Eeuwenlang waren ze de gewoonste zaak van de wereld, zoals in de middeleeuwen. Je ziet het dan ook al veelvuldig toegepast in Italiaanse kookboeken die in deze periode geschreven zijn. Al eerder liet ik je kennis maken met een Italiaans kookmanuscript van rond 1500, het Anonimo Toscano, waaruit ik kip met granaatappel maakte. Italië kent echter nog meer mooie middeleeuwse handgeschreven kookboeken, zoals de Cuoco Napoletano van ongeveer een eeuw later. Bij onderzoek voor mijn nieuwe middeleeuwse kookboek Paradijskorrels & Saffraan. De middeleeuwse keuken voor de tafel van nu nam ik het boek onder handen en experimenteerde met een aantal vergeten gerechten. In tegenstelling tot de kookboeken uit Noord-Europa laat dit Italiaanse exemplaar veel meer groentegerechten zien, wordt er...
Campanië

De leukste tips voor Napels als het regent

Als je aan Napels denkt, denk je misschien aan stralende zon, maar helaas regent het in de winterperiode ook in Napoli met enige regelmaat. En áls het regent, regent het vaak ook de hele dag. Om toch zo veel mogelijk te kunnen genieten van je stedentrip, hebben Joël en Iris van Ontdek Napels een aantal tips voor een regenachtige dag voor je op een rijtje gezet. Het zijn allemaal plekken waar je je binnen goed kunt vermaken en zo min mogelijk door de regen hoeft met je paraplu. Koffie drinken bij het koninklijk paleis Joël en Iris: ‘Natuurlijk begin je je dag in Napels met koffie. Op een regenachtige dag is er geen reden om je caffè snel al banco te drinken. Rondom het Palazzo Reale vind je een aantal mooie plekken om rustig koffie te drinken, zoals het Teatro San Carlo, dat een bar heeft waar je dagelijks naar binnen kunt lopen, ook als er geen voorstellingen zijn. Aan de overkant vind je in de overdekte Galleria Umberto I meerdere koffiebars. De meeste hebben tafeltjes in de...
Recepten

Pasta met paddenstoelen, pancetta en witlof ter ere van World Pasta Day

Vandaag, 25 oktober, is het World Pasta Day! Dat betekent natuurlijk dat we vanavond een extra lekkere pan pasta op tafel zetten. Gezien de tijd van het jaar kiezen we voor een heerlijk herfstige pasta. Er gaat nu immers niets boven een hartverwarmend bord comfort food… Op zoek naar een lekker pastarecept belanden we op de website van HelloFresh, waar een bord rigatoni met een romige paddenstoelensaus ons toelacht. We zijn erg benieuwd naar de combinatie met witlof, iets wat we in Italië nog nooit hebben geproefd, dus we noteren de ingrediënten meteen op ons boodschappenlijstje. We kopen bij de plaatselijke alimentari ook nog wat blokjes pancetta, voor een lekker hartige touch. In combinatie met de witlof, die deels zijn stevige bite behoudt, zet je zo een perfecte herfstpasta op tafel. Ideaal voor deze tijd van het jaar – en zeker voor vandaag. Happy World Pasta Day! Wat heb je nodig? Check voor je begint onze tips & tricks voor het koken van pasta. Zo kan er niks misgaan en...
Sicilië

Een wandeling door Noto – de barokke ‘hoofdstad’ van de Val di Noto

In het zuidoosten van Sicilië parelt de Val di Noto, de vallei rondom Noto met de barokke pareltjes Caltagirone, Militello in Val di Catania, Modica, Palazzolo Acreide, Ragusa, Scicli en Noto zelf. Deze plaatsen zijn allemaal opnieuw opgebouwd na een flinke aardbeving in 1693, waardoor je er heel veel barokke elementen vindt. Van kathedralen en kerken – met zoveel details dat je niet weet waar je moet kijken – tot rijk versierde balkons die je stuk voor stuk wel op de gevoelige plaat wil vastleggen. In deze blog bezoeken we Noto, de naamgever van de vallei. Tijdens een wandeling door de stad tippen we de mooiste plekken, zoals het Palazzo Nicolaci di Villadorata waar je de balkonnetjes op voorgaande foto kunt bewonderen. De aardbeving die Noto Antica verwoestte Noto ligt aan de voet van de Monti Iblei. Het stadje kijkt vanaf ruim honderdvijftig meter boven de zeespiegel uit op het dal van de rivier Asinaro. Oorspronkelijk lag Noto op ruim tien kilometer ten noordwesten van...
Recepten

Verse vijgensalade met gorgonzola en citroenolijfolie

We kijken er elk jaar weer naar uit, naar zoete verse vijgen, het liefst zo van de boom geplukt in Italië. Jadis van The Lemon Kitchen maakt er een heerlijke salade mee. Jadis: ‘Het is weer tijd voor verse vijgen en oh wat zijn ze lekker zoet! De combinatie met het zoute van de gorgonzola is echt hemels. Deze salade is lekker als lunch, als bijgerecht of als hoofdgerecht met verschillende soorten brood. En het fijne is: dit lekkers staat binnen tien minuten op tafel! Ingrediënten (voor twee tot drie personen): 3 grote verse vijgen | 1 zakje rucola (à 85 gram) | 1 biologische citroen | 75 gram gorgonzola | 1 komkommer | circa drie eetlepels citroenolijfolie | snuf peper en zout Was de komkommer en de vijgen. Schaaf slierten van de komkommer en snijd de verse vijgen in puntjes. Doe de rucola in een schaal en giet hier de citroenolijfolie bij, voeg de geraspte schil van een halve citroen toe en breng op smaak met peper en zout. Voeg als laatste het sap van een halve citroen aan de...
Italiaanse films & series

My Big Gay Italian Wedding – heerlijke komedie over een homostel dat wil trouwen in een Italiaans bergdorpje

Vanaf 30 augustus in de bioscoop: My Big Gay Italian Wedding, een heerlijke komedie over een homostel dat wil trouwen in een pittoresk Italiaans bergdorpje. Antonio en Paolo wonen al een aantal jaren gelukkig samen in Berlijn, ver weg van hun familie in Italië. Op een avond gaat Paolo door de knieën en vraagt zijn vriend ten huwelijk. Hij wil ook meteen met Antonio op familiebezoek om zijn ouders te ontmoeten. Er is echter een probleem: Antonio’s ouders weten nog niet eens dat hun zoon homoseksueel is, laat staan dat hij met Paolo samenwoont. Ze gaan toch en Paolo wordt door de hele familie omarmd. Als de plannen van het gelukkige stel duidelijk worden, hebben de ouders hun eigen bedenkingen. La mamma wil een groots huwelijk georganiseerd door een bekende weddingplanner, maar de vader, als burgemeester de aangewezene om het huwelijk te sluiten, is niet zo tolerant als hij pretendeert te zijn… foto’s: Loris T. Zambelli | My Big Gay Italian Wedding
Umbrië

Mountainbiken in het Parco Regionale del Monte Cucco

Niet ver van het schitterende stadje Gubbio ligt het Parco Regionale del Monte Cucco, dat zich uitstrekt over de grens van de regio’s Umbrië en Le Marche. Het park leent zich perfect voor outdoor activiteiten als wandelen, fietsen, mountainbiken en paragliden. Erwin neemt je mee voor een prachtig rondje natuur op de mountainbike. Erwin: ‘We starten de dag rustig met een typisch Italiaans ontbijt, een cornetto met een cappuccino. We vertrekken vervolgens naar het dorpje Costacciaro, waar we hebben afgesproken met de burgemeester. Als we op de parkeerplaats aankomen, zien we de Monte Cucco en de Monte Le Gronde al hoog boven de bomen uitsteken. Al snel arriveert ook de burgemeester van Costacciaro, Andrea Capponi, samen met Natale Vergari, de voorzitter van Università degli Uomini Originari di Costacciaro, een soort vereniging van eigenaren van de Monte Cucco en de Monte Le Gronde. Zij hebben mountainbikes bij zich waarop we straks door het park zullen fietsen, maar voor het...
Umbrië

Bewonder de hoogtepunten van Assisi – een van de bekendste stadjes van Umbrië

Assisi is een van de bekendste plaatsen van Umbrië, met name vanwege de schitterende San Francesco. Maar er is meer te zien dan deze prachtige kerk. Erwin deelt graag een aantal hoogtepunten van zijn bezoek aan Assisi. Erwin: ‘Op weg naar Assisi rijden we door de Valle Umbra, de vallei die zich van Perugia uitstrekt tot Spoleto. We passeren kleurrijke velden met zonnebloemen, afgewisseld met olijfboomgaarden en gouden graanvelden. In de verte zien we Assisi al liggen, gebouwd op de flanken van de Monte Subasio. Als we dichterbij komen, volgen we de borden naar de parkeerplaats Porta Nuova, waar we hebben afgesproken met gids Maddalena. Ik moet mijn aandacht goed bij de weg en de borden houden. Er zijn enorm veel parkeerplaatsen rond Assisi en ik wil geen verkeerde afslag nemen. Overigens zijn al die parkeerplekken geen overbodige luxe, want jaarlijks trekt Assisi vijf miljoen bezoekers, een duizelingwekkend aantal. Vanaf de parkeerplaats nemen we de roltrap naar boven, richting...
Recepten

Zuccotto – een lekker zoet toetje uit De Zilveren Lepel Toscane

Wij zijn niet de enigen die in Toscane zijn gaan rondstruinen op zoek naar het lekkerste van deze Italiaanse regio. Het team van De Zilveren Lepel deed dit ook en bracht onlangs een nieuw kookboek in de reeks uit: De Zilveren Lepel Toscane. Toscane is de geboortegrond van de Italiaanse keuken zoals wij die kennen. De streek is over de hele wereld beroemd om zijn eenvoudige en heerlijke eten. De Zilveren Lepel Toscane bevat zowel authentieke regionale recepten als lokale tradities, klassieke wijnen en speciaalzaakjes. Heel veel lekkers uit Toscane Het boek bestrijkt het gebied van de bergen van Carrara in het noorden tot de bosrijke omgeving van Grosseto in het zuiden. Van ravioli uit Siena en konijn uit Arezzo tot boerencake met walnoot uit Livorno of kastanjetaart uit Pistoia – een culinaire reis door de populairste regio van Italië, waarvan het water je in de mond loopt. In Florence kiest De Zilveren Lepel onder andere voor zuccotto. Volgens de legende is zuccotto de eerste...
Campanië

Tips voor Rione Sanità – de leukste wijk van Napels

In mei 2018 verhuisden Iris en Joël vanuit Nederland naar Napels. Na een vermoeiende huizenjacht van twee weken kwamen ze terecht in Rione Sanità, een volkswijk achter het archeologisch museum van Napels, net buiten de drukte van het hart van de stad. Vandaag nemen ze je mee naar deze leukste wijk van Napels. Iris en Joël: ‘Het leven in Sanità mag dan net buiten het drukke centrum van Napels liggen, het is hier echter allesbehalve rustig. Scooters met jongeren scheuren door de hoofdader van de wijk, ouderen zitten op terrasjes van de koffiebars te kletsen en iedere dag is er een drukbezochte markt. Een bezoek aan deze wijk is de perfecte kans om het echte leven in Napels te ervaren. Helaas missen veel toeristen dit authentieke stukje stad. foto: Gaetano Balestra Als we mensen elders in de stad vertellen dat we in Sanità wonen, is de reactie vaak op zijn zachtst gezegd verrast. Het is een volkswijk met een reputatie, maar wij zijn in korte tijd echt van ‘onze wijk’ gaan...
Veneto

Padova – kilometers kleurrijke fresco’s en een heilige zonder naam

Padova, of Padua, zoals de stad in het Nederlands ook wel genoemd wordt, is een van de oudste steden van Italië, maar tegelijk ook een van de meest bruisende steden in de laars. Dat is deels te danken aan het feit dat Padova een echte studentenstad is, maar ook aan de levendige pleinen en vele goede restaurants. Padova staat bij de Italianen bekend als la città dei tre senza, ‘de stad van de drie zonders’. In deze stadswandeling ontdek je deze drie bij-zonder-heden – en nog veel meer uitzonderlijke pareltjes in Padova. In het stijlvolle centrum vind je namelijk schitterende gebouwen, kilometers kleurrijke fresco’s, een unieke markt, gezellige terrassen, historische cafés en verrassende street art. We nemen je mee naar de kleurrijke Cappella degli Scrovegni, waar je niet weet waar je moet kijken, zo veel mooie fresco’s zijn hier te zien. We drinken een bijzondere cappuccino bij een café zonder deuren, brengen een bezoek aan Palazzo Bo, het mooiste stukje van de...