Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

Pasta eten en heerlijk niets doen in Le Marche

Geregeld krijgen we de mooiste verhalen toegestuurd van onze fans. Sommige zijn te mooi om niet met jullie allemaal te delen, zoals Annerikes verslag van een smakelijk avontuur tijdens haar vakantie in Le Marche:

Azienda Mastrocola_5

‘Probeer om te draaien,’ hoor ik voor de zoveelste keer. Hád onze TomTom alleen maar op een zeker moment gezegd ‘Anch’io non conocosco Le Marche!’ (Ook ik ken Le Marche niet!). Dan hadden we hier nu niet midden in het donkere landschap van Le Marche gestaan met onze auto, op een steile, smalle landweg, waarop we hoe dan ook niet kunnen keren. Zo reden we dan ook al anderhalf uur met groot licht van het ene verlaten landweggetje het andere op, het een nog smaller en steiler dan het andere. Het was pikkedonker. Nergens ook maar één lichtpuntje van een dorpje in de verte.

Mijn gedachten dwalen af naar de fantastische, culinaire avond die we hebben gehad bij restaurant Terra Nostra, op het dorpsplein van San Ginesio. We waren uitgenodigd door de eigenaresse van Azienda Mastrocola, waar we verblijven. Monique maakte ons, en de andere gasten die bij haar logeerden, warm voor een avond lang tafelen aan een lange tafel, een overvloed aan heerlijk Italiaans eten en wijn die rijkelijk vloeit. Precies het beeld dat ik kende van de bekende pastareclames. Een cadeautje om zoiets een keer mee te maken als je in Italië bent!

Etentje bij Terra Nostra in San Ginesio

De pasta was werkelijk verrukkelijk, en met een knipoog zei ik tegen chef-kok en eigenaresse Monica dat ik die pasta thuis ook wel wil hebben. Met trots vertelden ze me dat hun tagliatelle al tartufo (truffelpasta) zo’n populair gerecht was, dat hun klanten hen ertoe gemotiveerd hebben om de pasta te laten produceren. Je kunt hier de tagliatelle al tartufo inclusief zwarte truffelolie voor over de pasta gewoon kopen om thuis nog eens te genieten van de Italiaanse keuken!

Maar, zo sprak Monica, eigenlijk moet ik alle acht verschillende smaken (ik zie zelfs koffie en cacao!) thuis uittesten! Door mijn enthousiasme over de pasta ontstond het idee bij Monique en Monica om later die week samen eens een kijkje te gaan nemen bij de pastafabriek waar het allemaal gebeurt. Ze zijn er zelf ook nog nooit geweest en inmiddels ook wel nieuwsgierig geworden naar de plek waar de pasta geproduceerd wordt.

Denkend aan al die lekkere pasta word ik weer opgeschrikt door de TomTom. Wellicht is het toch verstandig om te draaien, maar dan wel op een plek waar het kan. Dat blijkt een goede keuze, want we komen weer uit aan de rand van het dorp San Ginesio waar we zo’n anderhalf uur geleden op aanraden van de TomTom een landweg in sloegen. We proberen de andere uitgang van het dorp maar eens. Daar krijgt ook de TomTom weer wat grip op de zaak en zo arriveren we om twee uur ’s nachts eindelijk ‘thuis’, op Azienda Mastrocola.

De volgende dag wordt een luie dag, met een boekje op ons mooie terras of op een zonnebedje bij het zwembad. Deze locatie, het huis, de tuin, het uitzicht op het landschap, met in de verte de Monti Sibillini, werkelijk alles is perfect. Alsof we even op een landgoed wonen. Onvoorstelbaar dat dit ooit een bouwval was toen Monique en haar compagnon dit kochten. De appartementen, eigenlijk volledige huizen, hebben ieder hun eigen ontwerp met een zeer warme, authentieke sfeer. ‘Even niks hoeven’ straalt het hier uit. Nou, vooruit, behalve enorm genieten dan!

Azienda Mastrocola_1 Azienda Mastrocola_3 Azienda Mastrocola_6

Twee dagen later heb ik afgesproken met Monique en Monica om naar de pastafabriek te gaan. We worden ergens op een zandweg opgehaald door de eigenaar van de fabriek, nog net niet in een auto met geblindeerde ramen, omdat de locatie nogal geheim blijkt te zijn. Alsof ik ooit nog de weg terug zou vinden in dit doolhof, na het avontuur van een paar dagen geleden!

Na een half uurtje kronkelen door het landschap komen we aan bij iets wat op het eerste gezicht lijkt op een woonhuis. Niets blijkt minder waar. Hier is een mini-pastafabriekje gevestigd! We worden hartelijk ontvangen door Diego en zijn nonna Maria van 83. In plaats van het geluid van machines in werking dat ik had verwacht, is het muisstil als we binnenkomen. Dit is vanwege de Italiaanse hygiënewet: er mogen geen buitenstaanders bij zijn op het moment dat de pasta daadwerkelijk geproduceerd wordt. We moeten het helaas dus doen met buiten werking zijnde machines en een vleugje fantasie.

Pastafabriek Terra Nostra_Diego en Nonna Pastafabriek Terra Nostra_pastamachine zoom Pastafabriek Terra Nostra_pastamachine

Met het enthousiaste verhaal van Diego en zijn nonna zien we de pasta in gedachten al uit de machines rollen. Leuk vind ik dat alle ingrediënten, zoals de biologische eieren, het meel en de truffel, uit de omgeving komen. Maar geen verrassing, want dat doen de Italianen nu eenmaal. Niks import.

Om verschillende soorten pasta te maken, worden verschillende opzetstukken gebruikt en krijg je bijvoorbeeld penne (korte pasta) of tagliatelle (lange pasta). Daarna wordt de pasta in een speciale kast gedroogd, korte pasta 18 tot 20 uur, lange pasta zo’n 15 uur. De gedroogde pasta is nog twee jaar houdbaar, vertelt Diego (maar zo lang blijft dat natuurlijk niet in mijn kast staan thuis).

Ik heb nu al zin om thuis met deze pasta’s een feestmaal op tafel te toveren. Maar voordat ik weer in onze eigen keuken sta, hebben we nog een paar dagen voor de boeg om volop te genieten hier op deze prachtige locatie in Le Marche! Ben je nieuwsgierig naar deze accommodatie? Kijk dan eens op www.azienda-mastrocola.nl.

Azienda Mastrocola_2 Azienda Mastrocola_4

Wil je de pasta van Terra Nostra zelf ook eens thuis uitproberen, kijk dan op www.terranostrasanginesio.it waar je ook meteen kunt bestellen. Zo heb je al een klein voorproefje van al het lekkers dat je in Le Marche te wachten staat in huis!

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Een reactie

  1. Annerike. Wat een geweldig en “aantrekkelijk” verslag. Ik zou zo a la minuto in de auto willen stappen en er naar toe rijden. Wie weet ooit nog uns……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *