Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

La Cucina d’Abruzzo – recepten uit Abruzzo

Een van onze favoriete Italiaanse adresjes in Amsterdam is Mondo Mediterraneo, een wereld vol mediterrane delicatessen: van bijzondere pasta’s tot goed gevulde broodjes en geurende tomatensaus. Mondo Meditterraneo wordt gerund door Giancarlo Acciavatti en Gemma Mirabilio, beiden afkomstig uit de Italiaanse regio Abruzzo.

Mondo-Mediterraneo-La-Cucina-Abruzzo-3

Giancarlo en Gemma geven hun culinaire geheimen gelukkig niet alleen prijs in hun delicatessenzaak, maar ook in het prachtige kookboek La Cucina d’Abruzzo. Hierin laten ze elk een eigen stukje Abruzzo zien. Gemma groeide namelijk op op het platteland, Giancarlo in de badplaats Pescara. Dit contrast vind je terug in hun receptuur. Gemma’s culinaire no-nonsense benadering en haar liefde voor eerlijke, traditionele ingrediënten en Giancarlo’s verfijning en mondaine flair gaan perfect samen.

Sanne Dirkzwager en Stephanie Rammeloo, ontwerper en auteur, hebben er door de vele foto’s, familiekiekjes, sfeerbeelden en informatieve verhalen een boek vol Italiaanse passie van gemaakt.

La-Cucina-Abruzzo-1

Wij maken vandaag de biscotti della trebbiatura: simpele koekjes die worden gedoopt in een glaasje wijn. Oorspronkelijk werden deze koekjes alleen gegeten op ‘de dag van de Trebbiatura’, de dag dat de maalmachine voor het geoogste graan langskomt.

In La Cucina d’Abruzzo vertelt Gemma: ‘De mensen in Abruzzo zijn niet rijk, dus vroeger maakte je alleen koekjes bij speciale gelegenheden. De Trebbiatura is het feest van de graanoogst, dan ben je even rijk. Inmiddels worden ze natuurlijk ook op andere momenten gemaakt. Wij hebben ze speciaal voor het boek gemaakt voor de olijvenplukkers. De overgebleven koekjes worden in Italië ook gegeten bij het ontbijt, waar ze gedoopt worden in de cappuccino. Voor mij zijn dit de lekkerste koekjes die er zijn!’

La-Cucina-Abruzzo-1 (2)

Voor circa 20 personen heb je nodig: 6 eieren | 300 gram kristalsuiker (plus exra) | de geraspte schil van een citroen (liefst een biologische) | 32 gram gedroogde gist | 400 ml olie | 400 ml melk | 10 gram baking soda (natriumbicarbonaat) | 600 tot 700 gram bloem

Verwarm de oven voor op 200 °C. Zeef de bloem in een berg op je werkblad. Maak een kuiltje in het midden en breek de eieren hierboven. Roer ze een beetje los met je vingers en voeg dan suiker, citroenschil, gist, olie, melk en baking soda toe. Meng de ingrediënten voorzichtig met de hand. Roer dan beetje bij beetje de bloem erdoor, vanaf de rand van de cirkel. Als je grote eieren gebruikt, heb je misschien iets meer bloem nodig, zodat het deeg niet te slap wordt.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en schep per koek twee lepels van het deeg op het bakpapier. Elke koek moet ongeveer twee centimeter breed en acht centimeter lang zijn. Bestrooi elke koek met wat suiker. Bak de koeken ongeveer tien minuten in de oven tot ze flink omhoog zijn gekomen. Draai de oven dan naar 180 °C en bak de koekjes tot ze goudbruin gekleurd zijn.

La-Cucina-Abruzzo-1 (1)

La Cucina d’Abruzzo | Giancarlo Acciavatti en Gemma Mirabilio | Sanne Dirkzwager en Stephanie Rammeloo| € 19,99 | uitgeverij Terra | bestel La Cucina d’Abruzzo via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *