Recepten 20x de lekkerste recepten voor panna cotta (mét basisrecept)
Wij zijn dol op een romige panna cotta als toetje. Simpel, met wat aardbeien of frambozen als garnering, of met een creatieve topping van een jonge chef. In deze blog delen we het basisrecept voor dit Italiaanse dessert, mét twintig recepten waarmee je naar hartenlust kunt variëren en verrassen.
Letterlijk betekent panna cotta gekookte room. Dat is dan ook het grootste bestanddeel, aangevuld met suiker, melk, wat gelatine en eventueel een beetje vanille. Ondanks de eenvoud is het resultaat verbluffend.
Het oorspronkelijke recept zou uit Piemonte komen, maar inmiddels staat het in heel Italië én daarbuiten op de kaart.
Het basisrecept voor panna cotta
Met dit recept maak je een basisversie van panna cotta, waarmee je zelf kunt variëren. Qua ingrediënten (houd je van lekker zoet, dan voeg je bijvoorbeeld meer suiker toe) maar zeker qua decoratie, van vers fruit tot koekjes, van verschillende soorten saus tot extra ingrediënten bij het roommengsel.
Voor vier personen heb je...
Le Marche Tolentino – een parel van een dorp vlak bij het Lago di Fiastra
Welkom in Tolentino, een van de kleinere plaatsjes in Le Marche die buiten de regiogrenzen nauwelijks bekend zijn maar die de moeite van een bezoek meer dan waard zijn.
We nemen je eerst mee naar dé grootste bezienswaardigheid van Tolentino, de Basilica di San Nicola, die in de dertiende en veertiende eeuw werd gebouwd. Later werd de kerk verschillende keren uitgebreid en gerestaureerd.
Zo dateert de barokke façade uit de zeventiende en achttiende eeuw, terwijl het portaal een latere gotische stijl laat zien, met beelden en bas-reliëfs naar ontwerp van Nanni di Bartolo.
Het hoogtepunt van de kerk is de Cappellone di San Nicola da Tolentino, met een veertiende-eeuwse frescocyclus van de hand van de Maestro di Tolentino.
In het midden van de kapel staat een graftombe met daarin het lichaam van San Nicola. Bij de kerk hoort een schitterende kloostergang, waar je eveneens een aantal prachtige fresco’s kunt bewonderen:
Andere kerken in Tolentino die je zeker even...
Italiaanse films & series Kijktip: Rocco Schiavone – naar de thrillers van Antonio Manzini
Vanaf 8 mei kijk je via Lumière Series naar het eerste seizoen van Rocco Schiavone, naar de thrillers van Antonio Manzini. Het tweede seizoen volgt op 15 mei; de dvd’s van beide seizoenen verschijnen op 22 mei.
De 49-jarige Rocco Schiavone (een prachtige rol van Marco Giallini) is een man met veel geheimen. Hij is arrogant, onbeschoft en cynisch. Om disciplinaire redenen is hij verbannen van zijn geliefde Rome naar Valle d’Aosta.
Hij haat deze noordelijke regio, niet alleen vanwege de bergen en de kou maar vooral vanwege de provinciale mentaliteit en strikte superieuren. Ondanks zijn ongenoegen doet hij zijn werk als rechercheur, samen met zijn nieuwe collega’s Italo Pierron en de aantrekkelijke Caterina Rispoli.
Misdaden oplossen is zijn grote passie. Daarbij schrikt hij niet terug voor dubieuze methodes. Schiavone is recht voor zijn raap, gewelddadig en houdt zich zelden aan de wet.
Cast: Marco Giallini, Ernesto D’Argenio, Claudia Vismara, Fabio Le Fata, Massimiliano...
Italiaanse films & series ZeroZeroZero – nieuwe serie van de makers van Gomorra
De makers van Gomorra laten weer van zich horen, dit keer met een dramaserie die wederom is gebaseerd op een boek van Roberto Saviano: ZeroZeroZero. De serie is vanaf woensdag 30 september 2020 te zien op de Vlaamse televisiezender Canvas (met telkens twee afleveringen) en in zijn geheel via VRT NU. Ook kun je de serie zien via Lumière Series en op dvd.
Het achtdelige ZeroZeroZero volgt de reis van een zending cocaïne vanaf het moment dat een machtig Italiaans kartel de order plaatst tot het verpakken en verschepen vanuit Mexico over de Atlantische oceaan. Een enorme machtsstrijd laait op tussen de machtigste bazen binnen de internationale georganiseerde misdaad – hun leven en broodwinning staan op het spel.
De reis van een lading cocaïne
De Italiaanse maffiabaas Don Minu bestelt in Mexico een gigantische hoeveelheid cocaïne: de vijfduizend kilo moeten zijn machtspositie verstevigen. Zijn kleinzoon Stefano wil dit plan echter dwarsbomen. Wanneer de aanbetaling voor de deal...
Recepten Een hemelse taart en meer lekkers uit Campanië op je bord
Nu Felicia van SalernoTravel geen toeristen mee op pad kan nemen, om vol enthousiasme de schatten van de prachtige regio Campanië te kunnen laten zien, brengt ze samen met Michelle Bogers van Taste Guide Naples het lekkerste van Campanië gewoon bij je thuis, dankzij het e-book Italiaans koken met Felicia.
Wij mogen namens Felicia en Michelle alvast een voorproefje geven van dit smakelijke e-book, met het recept voor de migliaccio napoletano, een hemelse taart naar Napolitaans recept.
Felicia: ‘Hoewel het even schakelen was, weet ik de tijd in verplichte quarantaine goed te benutten. Er is eerlijk gezegd nog geen moment geweest dat ik mij heb verveeld.
Dat komt deels ook doordat ik samen met Michelle dag in dag uit heb gewerkt aan dit e-book, vol met traditionele gerechten uit de regio Campanië die je het water in de mond doen lopen.
Michelle woont al geruime tijd midden in het historisch centrum van Napels, heeft een grote schat aan kennis en ervaring op het gebied van koken en...
Recepten Italiaans paasbrood naar recept van Janneke Philippi
In Italië komt er met Pasen vaak een colomba pasquale op tafel. De bereiding van de klassieke Italiaanse paasduif is een proces van meerdere dagen.
In deze blog delen we het authentieke maar zeer bewerkelijke recept van Pellegrino Artusi. Gelukkig kan het ook makkelijker – en vooral sneller. Janneke Philippi deelt een eenvoudige versie voor dit Italiaanse paasbrood.
Ingrediënten (voor één brood): 7 gram anijs- of venkelzaad | 50 ml vin santo (Toscaanse dessertwijn) | 500 gram bloem, gezeefd | 1 zakje (7 gram) gedroogde gist | 4 eieren | 50 ml extra vergine olijfolie | 100 ml volle melk | 25 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur | de geraspte schil van twee citroenen | 2 eetlepels oranjebloesemwater | 50 gram grein- of parelsuiker |
Ook heb je een keukenmachine of mixer met deeghaken nodig, vershoudfolie, een schone theedoek en een bakplaat met bakpapier.
Bereidingstijd: een half uur | wachttijd: vier uur, liefst een dag | rijstijd: anderhalf uur | oventijd: 25 minuten...
Italiaanse films & series Kijktip: The New Pope van Paolo Sorrentino
Een nieuwe kijktip: vanaf woensdag 1 april geniet je van de serie The New Pope, van Oscarwinnaar Paolo Sorrentino, het vervolg op The Young Pope.
Onder anderen Jude Law, Ludivine Sagnier en Cécile de France keren terug, naast nieuwkomers als John Malkovich, Sharon Stone en Marilyn Manson. De serie is eerst te zien via Lumière Series, op 22 mei volgt ook de dvd.
Paus Pius XIII ligt in coma. Na enkele verrassende wendingen slaagt staatssecretaris Voiello erin om de charmante en verfijnde Britse aristocraat Sir John Brannox als Johannes Paulus III op de pauselijke troon te plaatsen.
De nieuwe paus lijkt aanvankelijk perfect, maar hij verbergt geheimen en is kwetsbaar. Hij merkt al snel dat het niet eenvoudig zal zijn de charismatische Pius XIII te vervangen. Lenny Belardo, wiens leven aan een zijden draadje hangt, wordt door duizenden gelovigen immers vereerd als een heilige.
De kerk ligt ondertussen onder vuur door een reeks schandalen die de gevestigde hiërarchie ondermijnen,...
Italiaanse films & series L’immortale – geniet thuis van deze Italiaanse film in de traditie van Gomorra
Zin in een spannende Italiaanse film voor thuis? L’immortale staat nu online bij Lumiereseries.com. Deze speelfilm van en met Marco d’Amore, die we al kennen als Ciro in Gomorra, is vanaf mei ook te koop op dvd.
L’immortale neemt je mee naar 1980. Nadat zijn beste vriend Genny hem in de borst schiet, tuimelt Ciro in het donkere water van de Golf van Napels. Terwijl hij steeds dieper wegzinkt, komen herinneringen bij hem naar boven.
Vage geluiden dringen door in het ijskoude water, gedempte paniekkreten. Een verwoestende aardbeving laat gebouwen neerstorten. Onder het puin schreeuwt een pasgeboren baby. Het is Ciro di Marzio, die vanaf die dag bekend staat als ‘de onsterfelijke’.
Vele jaren later overleeft Ciro zelf het fatale schot. Wat gefluisterd wordt, klopt: niemand en niets kan ‘de onsterfelijke’ doden. Van zijn verleden als een wees tot zijn huidige lot als Baltische banneling, van zijn eerste diefstalletjes tot de bloedige bendeoorlogen, Ciro gaat elke uitdaging...
Recepten Aperol Spritz met grapefruit en tijm uit Het mediterrane forest feast kookboek
Proef deze bijzondere twist op het klassieke recept voor Aperol Spritz! Het recept komt uit Het mediterrane forest feast kookboek van Erin Gleeson.
Erin neemt je mee op reis naar het zuiden van Europa, met recepten die ze proefde tijdens een familievakantie naar Frankrijk, Portugal, Spanje en Italië. Ze herontdekt in honderd vegetarische recepten de smaken en klassieke gerechten van de mediterrane wereld.
Met schilderachtige sfeerfoto’s en eigengemaakte aquarelillustraties is Het mediterrane forest feast kookboek goed voor een verrukkelijke vakantie vanuit je luie stoel, zeker als je er haar Aperol Spritz bij drinkt…
Voor één drankje giet je gelijke delen Aperol, prosecco en bruisend mineraalwater (steeds circa 60 ml) in een glas met ijsblokjes. Kijk eventueel of je ongezoet mineraalwater met grapefruitsmaak kunt vinden. Garneer met een schijfje grapefruit en twee takjes verse tijm.
Al nippend van je Sprits geniet je van al het lekkers in Het mediterrane forest feast kookboek:...
Recepten Citroenmeringue-taart met limoncellocrème en rood fruit
Hoera! Ciao tutti bestaat tien jaar!! Dat vieren we met een heerlijke citroenmeringue-taart met limoncellocrème en rood fruit, die we cadeau kregen van Janneke en Serge Philippi. Mét het recept, zodat jullie thuis ook van deze Italiaanse taart kunnen genieten. Buon appetito, op tien jaar dagelijkse Italië-inspiratie!
Ingrediënten (voor 10 personen): 9 eiwitten | 375 gram fijne kristalsuiker | 3 citroenen | 750 gram vers fruit (bijvoorbeeld frambozen, blauwe bessen en/of aardbeien) | 50 gram witte chocolade | 500 gram mascarpone | 250 ml slagroom | 100 ml limoncello | poedersuiker | handvol basilicumblaadjes
Extra benodigdheden: keukenmachine of mixer | 3 bakplaten met bakpapier | rasp
Bereidingstijd: drie kwartier plus anderhalf uur oventijd
Verwarm de oven voor tot 120 ºC. Teken op het bakpapier drie cirkels, eentje met een doorsnede van 24 centimeter, eentje met een doorsnede van 20 centimeter en eentje met een doorsnede van 12 centimeter.
Klop in de keukenmachine of met de...
Sicilië Beroemdheden in Bagheria
Het stadje Bagheria is niet alleen bekend dankzij de aanwezigheid van de monsters van Villa Palagonia. Nog zo’n twintig andere schitterende villa’s maken duidelijk dat Bagheria lange tijd de uitvalsbasis was voor de rijke Palermitanen. Zij lieten hier hun zomerverblijf bouwen, waar ze de hitte, de stank en de drukte van de stad even konden ontvluchten.
Renato Guttuso en Villa Cattolica
Dat Bagheria zo populair was bij de rijke inwoners van Palermo, komt deels ook door de vele andere beroemdheden die hier zijn geboren of hebben gewoond.
Een van hen is Renato Guttuso. In de Villa Cattolica is een museum ingericht met circa tweehonderd werken van Guttuso, waaronder zijn eigen weergave van Bagheria:
Dacia Maraini en Villa Valguarnera
Dacia Maraini, een van de beroemdste schrijfsters van Italië, bracht een deel van haar jeugd door in de Villa Valguarnera, die net als de Villa Palagonia werd gebouwd door Tommaso Napoli. In Bagheria, de roman waarin ze over haar kindertijd in Japan en...
Sicilië Villa Palagonia – een tuin vol monsters in Bagheria
Durf je het meest monsterlijke park van Sicilië te betreden? Lees dan snel verder en zet Villa Palagonia, bij het stadje Bagheria, ten oosten van Palermo, op je to see-lijstje.
De villa werd in het begin van de achttiende eeuw gebouwd voor Don Ferdinando Gravina Alliata, de vijfde prins van Palagonië, naar een ontwerp van de Dominicaanse monnik en architect Tommaso Maria Napoli. De villa zelf stond snel overeind en werd binnen de kortste keren ook overdadig versierd, met fresco’s die de twaalf werken van Hercules uitbeelden, een spiegelzaal met een plafond vol spiegels en schitterende stoffen.
Het hele complex, met een groot park en alle beelden die hier een plekje moesten krijgen, werd echter pas in 1750 voltooid. Dat is ook niet zo vreemd als je bedenkt dat er in het park tweehonderd verschillende beelden stonden. Stuk voor stuk waren dit monsters, de een wat afschrikwekkender dan de ander, maar allemaal even grotesk.
Wraak van de prins
Waarom zou iemand een tuin vol...