Naar hoofdinhoud Naar navigatie

Je zocht naar: "Italië"

Campanië

Grotta Azzurra – de blauwe grot op Capri

De Grotta Azzurra, ‘blauwe grot’, is een van de beroemdste plekken van Capri. De mystieke grot zou in Tiberius’ tijd in gebruik zijn geweest als ninfeo. Na Tiberius’ dood meden de eilandbewoners de grot, die ze Gradola noemden, omdat het er volgens hen zou spoken. Lees ook: Keizerlijk Capri – treed in de voetsporen van Augustus en Tiberius Dat veranderde pas halverwege de negentiende eeuw, toen August Kopisch, een Duitse professor, en Ernst Fries, een Duitse schilder, onder leiding van de lokale visser Angelo Ferraro de grot binnenzwommen. Ze waren zó enthousiast over wat ze zagen, dat ze aan iedereen die het maar horen wilde vertelden dat ze ‘het licht van een blauwe vlam’ hadden gezien. Het was alsof ze ‘in een ondoorgrondelijk blauw bad lagen’, aldus de Duitse pioniers. Dat wilden meer mensen ervaren en al gauw werd de Grotta Azzurra een populaire attractie. Om dit natuurwonder te kunnen bekijken, neem je vanaf Anacapri een wandelpad óf je stapt vanaf de boot...
Italiaanse films & series

Italiaanse films die je in 2019 moet zien

Welke Italiaanse films mag je dit jaar niet missen? Lazzaro Felice De film vertelt het verhaal van een ontmoeting tussen Lazzaro, een plattelandsjongen met zo’n goede inborst dat hij het stempel ‘simpel van geest’ krijgt, en Tancredi, een jonge edelman die regelmatig het slachtoffer is van zijn eigen verbeelding. Het leven in het geïsoleerde plattelandsdorp Inviolata wordt gedomineerd door Marchesa Alfonsina de Luna, de koningin van de sigaret. Wanneer de jonge edelman Tancredi hulp vraagt aan de goedgelovige Lazzaro bij het in scène zetten van zijn eigen ontvoering, ontstaat er een bijzondere band tussen de twee. Hun uitzonderlijke vriendschap zorgt voor een opmerkelijke verplaatsing in tijd en ruimte in dit moderne Italiaanse sprookje. Lazzaro Felice won de prijs voor het Beste Scenario in Cannes en was in meerdere categorieën genomineerd voor de European Film Awards. Je kunt de film bekijken via Innergy.world of op dvd. The Man who stole Banksy De Britse street artist...
Recepten

De beste tips voor een goede risotto

Ons ultieme comfort food is risotto. Er gaat niets boven het zen in de pan roeren om vervolgens opgekruld op de bank te genieten van een kom vol romige risotto, die niet alleen je maag maar ook je hart vult met warmte. Het maken van risotto lijkt omgeven te zijn met mythes en moeilijkheden. Het zou een ingewikkeld gerecht zijn om zelf te maken, het zou heel tijdrovend zijn en makkelijk kunnen mislukken. Gelukkig is niets minder waar. In zo’n twintig tot dertig minuten maak je een heerlijke risotto, iets dat we ook regelmatig doen als we alleen thuis zijn en dus maar voor één persoon koken. Geduldig blijven roeren Als je dit gerecht een paar keer hebt gemaakt, kom je er al snel achter dat het helemaal niet zo moeilijk is. Sterker nog: je maakt het desgewenst met een aantal simpele basisingrediënten. Er zijn eigenlijk slechts twee dingen uitermate belangrijk bij het maken van risotto: een flinke dosis geduld en langzaam blijven roeren. Wanneer je het basisrecept eenmaal onder de...
Recepten

Risottokroketjes uit de renaissance

Reeds in 1570 rolde er een bestseller van de Italiaanse persen: Opera dell’arte del cucinare van Bartolomeo Scappi (1500-1577). Dit zeer lijvige werk met maar liefst duizend recepten is vandaag de dag het bekendste historische kookboek uit Italië. Manon van eet!verleden maakt er vandaag een heerlijk eigentijds recept uit. Manon: ‘Bartolomeo Scappi was niet zomaar een kok; hij kookte op topniveau in Italiaanse religieuze kringen. Na enkele kardinalen van dienst te zijn geweest, verhuisde hij naar de keuken van het Vaticaan. Hij bereidde maaltijden voor paus Pius IV en later voor Pius V. Opera dell’arte del cucinare Scappi stak voor de samenstelling van zijn boek zijn neus in kookboeken van twee van zijn voorgangers. Enerzijds ademen zijn recepten een middeleeuwse traditie, anderzijds is duidelijk de invloed van de vernieuwende keuken van Maestro Martino te zien. Martino schreef rond 1465 zijn Liber de arte coquinaria, een handgeschreven kookboek met veel vernieuwingen in...
Umbrië

Un bacio da Perugia – chocolade kusjes mét bijzondere spreuk

Een kus uit Perugia staat inmiddels wereldwijd symbool voor de liefde. Dit jaar worden er precies negentig jaar kussen van chocolade uitgewisseld op Valentijnsdag, verjaardagen, huwelijken, jubilea, vader- en moederdag – of gewoon tussendoor, om te zeggen dat je van iemand houdt. Wie vakantie viert in Italië, komt de in zilverfolie verpakte kusjes overal tegen. De populaire chocolaatjes uit Perugia, bestaande uit een hele hazelnoot omringd met melkchocolade en stukjes noot, vormen wellicht een van de bekendste Italiaanse producten in binnen- en buitenland, omgeven door een zweem van romantiek die door het moederbedrijf graag in stand wordt gehouden. foto: Massimo Parisi Wanneer zijn de eerste Baci di Perugia gemaakt? De ontstaansgeschiedenis klinkt dan ook te mooi om waar te zijn. Het verhaal gaat dat Luisa Spagnoli, een van de oprichters van chocolaterie Perugina, in 1922 met het lumineuze idee kwam om hazelnoot te combineren met chocolade. Een gouden idee. Dat men echter een...
Molise

Het Santuario di Maria Santissima Addolorata in Castelpetroso – een sprookjeskerk in Molise

Al toerend door de regio Molise kijken we onze ogen uit. We stuiten op een schattige Fiat500, door zijn eigenaar wellicht nonchalant geparkeerd langs de kant van de weg, maar voor ons het perfecte model in een decor waar we vaak alleen maar van kunnen dromen, zonder obstakels. We ontmoeten een herder met zijn schapen, rijden door dorpskernen waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan, langs Romeinse ruïnes en een afwisselende kustlijn. De grootste verrassing wacht echter in de provincie Isernia, waar tussen de groengeboomde bergen ineens het Santuario di Maria Santissima Addolorata opduikt. De kerk lijkt wat misplaatst tussen al dat groen, als een sprookjeskasteel tussen vergeten bergdorpjes. Het heiligdom zou niet misstaan in Disneyland, met zijn tierelantijnen en blinkende witte voorgevel. Nieuwsgierig rijden we omhoog. De enorme parkeerplaats aan de voet van de kerk wijst erop dat dit een populair bedevaartsoord moet zijn. Gelukkig is er nu bijna niemand, zodat we de kerk in alle...
Piemonte

5x doen & proeven op de grens van Piemonte en Ligurië

Een nieuw jaar, een nieuwe vakantiebestemming! Of beter gezegd: twee afwisselende bestemmingen: de regio Piemonte én de regio Ligurië. Elk met een geheel eigen karakter, maar allebei even aantrekkelijk. Natascha en Nicolas maakten een ‘to do-lijstje’ voor wie vakantie gaat vieren op de grens van deze regio’s, met vijf tips voor een onvergetelijke vakantie. 1 Wijn proeven Natascha: ‘In ons buurdorp ligt wijnboerderij Cascina Bertolotto te midden van een ‘amfitheater’ van wijngaarden. Niet enkel hun heerlijke wijnen maar ook het indrukwekkende uitzicht zorgt voor een onvergetelijke ervaring. Een overzicht van hun wijnen vind je op hun website. De prijs van meest sympathieke wijnboer van Piemonte gaat volgens mij dan weer naar wijnboer Lorenzo van Canonica Vini in Torre Bormida. Hij is altijd zo vrolijk dat we er hem van verdenken als kind ooit eens in een vat wijn gevallen te zijn. Zijn Engels is zo goed als onbestaand, maar met handen en voeten (én zijn wijn!) zorgt...
Umbrië

Waarom je Umbrië echt niet mag overslaan als vakantiebestemming

Heleen: ‘Er is al veel over geschreven en gezegd, over Umbrië. Maar toch, ik kan er nog uren, dagen, maanden en jaren over vertellen. Zelfs nu mijn man en ik hier al acht jaar wonen, blijven we nieuwe dingen ontdekken. Deze streek is zo mooi, zo veelzijdig, zo bijzonder… Umbrië is enorm gevarieerd. Het heeft natuur, cultuur en geschiedenis, sfeervolle dorpjes en steden en adembenemende vergezichten. Het is dankzij al die facetten dat Umbrië me nog altijd fascineert. Het landschap is zeer afwisselend. In nog geen drie uur tijd rijd je door een glooiend heuvellandschap vol olijfbomen, wijnranken, graan- of zonnebloemvelden, langs idyllische dorpjes, prachtige meren, diepe ondoordringbare bossen, hoge bergkammen en diepe valleien, plateaus, watervallen, natuurreservaten, oases, grotten en spelonken. Daarnaast staat Umbrië bol van de cultuur. Je kunt hier een reis terug in de tijd maken. Zo vind je nederzettingen en opgravingen uit de tijd van de Etrusken en de Romeinen en kun je...
Campanië

Hedendaagse helden in Napels

De heerlijke traditionele gerechten, de geschiedenis en de schitterende panorama’s die Napels rijk is, zijn in principe redenen genoeg om deze bruisende stad te bezoeken. Maar daarnaast is Napels een stad die ook duizenden verhalen te vertellen heeft. Op elke hoek, in elke steeg, kom je wel een verhaal tegen dat de moeite waard is om naar te luisteren. Felicia van Salerno Travel wil in deze blog een aantal van deze verhalen delen: Felicia: ‘Opvallend aan Napels zijn de vele eerbetonen aan personages die door de Napolitanen zelf verheven zijn tot helden. Denk bijvoorbeeld aan de voetballer Maradona, komiek/acteur/dichter Antonio de Curtis (beter bekend als Totò), acteur Massimo Troisi en zanger Pino Daniele. Allemaal personen die met hun kwaliteiten een onuitwisbare indruk hebben achtergelaten en door de inwoners op een voetstuk zijn geplaatst. Totò Tussen de beeltenissen van deze eeuwige helden en het wapperende wasgoed in de karakteristieke steegjes, vind je de ware inwoners van...
Ligurië

De olijfolie van Antico Frantoio Caviglia

In Ligurië wordt elke winter het juweel van de Italiaanse olijfolies geperst: de olie van de taggiasca-olijf. Je hebt maar liefst honderd kilo nodig om zo’n tien liter olijfolie te kunnen persen. Rik Rensen portretteert Angelo Caviglia, de eigenaar van Antico Frantoio Caviglia, bij het gehucht Villa Faraldi (Ligurië). Angelo: ‘Elke olijfolieboer beweert de mooiste olijfolie te maken. Of hij nou uit Toscane komt, uit Puglia of uit Umbrië. Maar de waarheid is dat de lekkerste en beste olijfolie uit Ligurië komt. Dat weet iedereen toch!’ Hij lacht uitdagend: ‘Zal ik een geheim verklappen? Ons geheim is de taggiasca-olijf, de Rolls Royce onder de olijven, die zo’n duizend jaar geleden door de Benedictijner monniken naar het dorpje Taggia zijn gebracht. Van daaruit zijn de bomen door heel Ligurië verspreid. Je hebt heel wat olijven nodig om olijfolie te kunnen maken, maar dan heb je ook de allerbeste kwaliteit in het vat zitten. Het is een heel klein olijfje dat meestal...
Cinque Terre

Een heilige plek hoog boven zee – het klooster van Monterosso al Mare (Cinque Terre)

De Cinque Terre zijn uitgegroeid tot een van de meest bezochte plekken in Italië en dat betekent dat de vijf dorpjes een groot deel van het jaar volstromen met bezoekers. Toch kun je er ook nog rustige plekken vinden, waar bijna niemand komt. Je moet dan alleen letterlijk even boven de massa uitstijgen, naar een van de hoger gelegen plekken van de Cinque Terre. Het Convento dei Frati Cappuccini in Monterosso al Mare is zo’n plek. Al vierhonderd jaar domineert het klooster van San Francesco vanaf een spectaculaire plek Monterosso al Mare. Het is een oase van rust, een centrum van kunst en spiritualiteit, waar je geen selfiesticks zult tegenkomen. We komen Franciscus al tegen op weg naar het klooster, langs het pad dat naar de toegang voert, samen met de wolf waarvan hij Gubbio (een stadje in het noorden van Umbrië) zou hebben bevrijd. Hij liet de wolf beloven de inwoners van het stadje niet meer tot last te zijn, hetgeen werd bezegeld met een hand/pootdruk tussen Franciscus en de...
Amalfikust

Tramonti – een oase van rust aan de Amalfikust

Wanneer je denkt aan de Amalfikust, denk je misschien aan alle bijbehorende prachtige plaatjes. Wellicht komen ook beelden van massa’s toeristen naar boven. Hoewel het aantal toeristen jaarlijks alleen maar toe lijkt te nemen, is het zeker nog mogelijk om in dit gebied te ontsnappen aan het massatoerisme. Felicia van SalernoTravel neemt je graag mee naar een stukje Amalfikust dat te herkennen is aan de hoge groene bergen die opdoemen achter de badplaats Maiori: de gemeente Tramonti. Felicia: ‘Voor mij persoonlijk is dit een bijzonder gebied in de provincie van Salerno. Mijn vader werd namelijk geboren in een van de dertien dorpen waar deze gemeente uit bestaat. Als kind bracht ik er vrijwel iedere zomer door. Het is het gebied waar mijn liefde voor de regio Campanië is ontstaan. Vaak raad ik mensen aan een kijkje in dit gebied te nemen wanneer ze de kans hebben. Want hoewel het met het openbaar vervoer erg moeilijk te bereiken is, is het zeker de moeite waard. Ik laat je dan ook...