Naar hoofdinhoud Naar navigatie

Je zocht naar: "Sicilië"

Reizen door Italië

Verken vier Italiaanse wijnregio’s – een afwisselend palet aan smaak en tradities

Italië staat wereldwijd bekend om de heerlijke en uitzonderlijke wijnen. Het land kent veel verschillende wijnregio’s, met elk een eigen uniek karakter en wijnproductie. In dit artikel nemen we je mee naar vier van deze Italiaanse wijnregio’s, van Piemonte in het noorden tot Sicilië in het zuiden. Wie weet doe je inspiratie op en zit jij binnenkort onder een pergola te genieten van een glas Italiaanse wijn! Piemonte – wijn, truffels & meer lekkers In het noordwesten van Italië ligt de regio Piemonte, een voortreffelijke bestemming voor de nazomer. Piemonte is beroemd om de verfijnde wijnen, maar ook om de voortreffelijke kwaliteit truffels. Hier wordt de misschien wel bekendste Italiaanse wijn gemaakt, de Barolo. Deze wijn – die wordt gemaakt van de Nebbiolo-druif – wordt vooral geroemd om zijn krachtige smaak. Je kunt een glas Barolo natuurlijk het beste proeven in het plaatsje Barolo of de directe omgeving daarvan. Nog meer proeven? Barbera en Barbaresco zijn eveneens...
Reizen door Italië

Praktische tips voor het reizen met de trein in Italië

We krijgen steeds meer vragen over reizen met de trein, niet alleen van Nederland of België naar Italië, maar ook over het treinen in Italië zelf. Eerder tipten we de mooiste treinreizen in Italië, maar we zetten in deze blog ook graag een aantal praktische tips voor het reizen met de trein in Italië voor je op een rijtje, grotendeels uit eigen ervaring, aangevuld met tips uit het net verschenen boek Treinreizen in Europa van Lonely Planet. Hogesnelheidstreinen in Italië Het hogesnelheidsnetwerk van Italië is overzichtelijk, met een noord-zuidlijn van Turijn in het noorden tot Salerno (even voorbij Napels) in het zuiden, en een oost-westlijn van Turijn naar Venetië. Frecciarossa (‘rode pijl’) is de hogesnelheidsdienst van Trenitalia. Deze trein, die tot driehonderd kilometer per uur gaat, wordt vaak de ‘Ferrari op de rails’ genoemd. Frecciargento (‘zilveren pijl’) staat een treetje lager dan de Frecciarossa, maar rijdt evengoed nog met snelheden tot...
Proef het beste van Italië

Ciao tutti’s panettoneparade – de lekkerste panettone voor een Italiaanse kerst

Panettone is onmisbaar voor een Italiaanse kerst. Maar waar koop je nu de állerlekkerste panettone? We proefden ook dit jaar weer kilo’s panettone, om deze kleurrijke panettoneparade samen te stellen, met prachtig verpakte en écht lekkere panettones voor Kerstmis. Of je nu kiest voor een traditionele panettone of voor een versie met een twist van chocolade, fruit of pistache, je kerst wordt extra lekker met zo’n feestelijke panettone op tafel! Panettone – Italiaans kerstbrood Maar eerst, voor degenen die het nog niet kennen: wat is een panettone? Het is een soort kerstbrood of -cake die onmisbaar is bij het Italiaanse kerstontbijt, met een schuimige cappuccino, maar die het ook prima doet als dessert, met een bolletje roomijs en warme chocoladesaus bijvoorbeeld. Hoewel de panettone inmiddels ook ver buiten Italië te krijgen is, ligt de oorsprong van de panettone in Milaan. Al eeuwenlang wordt deze traditionele kerstcake met rozijnen en gekonfijte vruchtjes door de Milanese...
Italië dichtbij

Italiaanse tradities & gebruiken met Pasen

In Italië gaat Pasen volgens goed gebruik gepaard met verschillende (culinaire) tradities. De bijzonderste zetten we in deze blog voor je op een rijtje. Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi Allereerst: volgens de Italianen geldt het gezegde ‘Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi’. Kerstmis vier je met de familie, Pasen met wie je wilt. Iedereen is welkom en dankzij het mooie weer is een picknick op Pasquetta, Tweede Paasdag, waarbij iedereen aan kan schuiven ideaal. Een dolce duif om op te eten Naast paaseieren zul je overal de colomba pasquale tegenkomen. Deze zoete cake is een beetje vergelijkbaar met de panettone die met Kerstmis wordt gegeten. De paascake is gemaakt in de vorm van een duif en staat symbool voor vrede. Zelf maken is een bewerkelijk project, maar kan met dit recept. Wil je liever een mooi verpakte colomba pasquale kopen, dan tippen we in dit artikel onze favorieten. Napolitaanse paastaart Als je deze colomba pasquale toch een beetje te bewerkelijk vindt,...
Recepten

Take the cannoli! – het recept voor Siciliaanse deegrolletjes met ricotta

Wie aan Sicilië denkt, denkt niet alleen meteen aan lekker eten maar ook aan de maffia. Soms blijken die twee wonderwel samen te gaan. Heb je The Godfather gezien? Dan herinner je je vast de uitspraak ‘Leave the gun. Take the cannoli.’ Deze cannoli zijn knapperige deegrolletjes gevuld met gezoete ricotta; een typisch Siciliaanse specialiteit. De cannoli zouden zijn ‘bedacht’ door de Romeinen. Zij waren een van de eersten die de gewoonte aannamen om na het diner nog wat zoete deegwaren te nuttigen. Zo waren de tubus farinarius dulcissimo edulio ex lacte factus Cicero’s favoriete nagerecht. Deze tubi farinari, deegrolletjes, zijn in feite niets anders dan de cannoli siciliani die de eilandbewoners nu maken. Volgens Cicero maak je ze als volgt klaar: je hebt 200 gram meel, 1 eetlepel suiker, eiwit van 2 eieren, zout en 1 eetlepel reuzel nodig voor het deeg. Voor de vulling heb je verse ‘witte’ kaas (ricotta), honing, gekookte wijn en kaneel nodig. Meng alle ingrediënten...
Italië dichtbij

De mooiste films van Giuseppe Tornatore

De Italiaanse regisseur Giuseppe Tornatore werd geboren in Bagheria. In veel van zijn films laat hij dit stadje of andere schitterende plekken op Sicilië terugkomen. Wij zetten de drie mooiste films van Tornatore op een rijtje. Cinema Paradiso Allereerst (natuurlijk) de klassieker Cinema Paradiso, een film die elke Italiëliefhebber minimaal eens per jaar zou moeten kijken. Het is een prachtige ode aan de liefde, aan de film en aan die heerlijke Italiaanse combinatie die die twee samen opleveren. Als hij van zijn moeder hoort dat zijn dierbare vriend Alfredo is overleden, keert Salvatore, een succesvol regisseur, na dertig jaar terug naar zijn geboortedorp op Sicilië. Hij denkt terug aan Alfredo, die de filmoperateur van de plaatselijke bioscoop Cinema Paradiso was, waar Salvatore de gelukkigste momenten van zijn jeugd doorbracht. In deze bioscoop bracht Alfredo hem de liefde voor film bij. Salvatore, die zelf geen vader meer had, beschouwde Alfredo als zijn vader. Hij stond hem...
Milaan

De magie van Milaan door de ogen van schrijver Alessandro D’Avenia

Alessandro D’Avenia (Palermo, 1977) brak in 2010 in één klap door met zijn schitterend opgetekende debuutroman Wit als melk, rood als bloed, waarvan alleen al in Italië een half miljoen exemplaren werden verkocht. In 2012 volgde Dingen die niemand weet, met wederom prachtige zinnen die zich ontrollen tot een indringend verhaal. Vivian de Gier en Marc Brester wandelen met Alessandro door zijn huidige woonplaats, Milaan, langs de plekken die hem inspireren. Want wie goed kijkt en luistert, vindt overal verborgen verhalen… Vroeg in de ochtend, terwijl de zwaluwen nog kwetterend langs de hemel scheren, verzamelen de eerste groepjes toeristen zich al voor de Santa Maria delle Grazie, waar ze straks Leonardo da Vinci’s Laatste Avondmaal mogen aanschouwen. Slechts weinigen kennen de kloostertuin, waar Da Vinci graag rondwandelde en uitrustte van zijn werk aan het fresco dat wereldberoemd zou worden. Het is er een oase van kalmte, waar Alessandro D’Avenia graag vertoeft om te...
Reizen door Italië

De leukste pretparken, waterparken, dierentuinen & avonturenparken in Italië

Italië is het ideale vakantieland. Je haalt je hart op aan sfeervolle dorpjes, prachtige natuur, een heerlijke keuken en schilderachtige landschappen. Wie met kinderen of pubers op vakantie is of zelf af en toe wat meer actie wil, kan ook naar een van de vele attractieparken in Italië. foto: Parco Acquatico Cavour We hebben de leukste pretparken, waterparken*, dierentuinen, klim- en avonturenparken voor je verzameld. Bij jong en oud gegarandeerd een groot succes! *let wel: in de meeste Italiaanse waterparken en openbare zwembaden is het dragen van een badmuts verplicht. Pretparken & waterparken rondom het Gardameer Rondom het Gardameer vind je een aantal grote attractieparken. Het bekendst is Gardaland, met meer dan veertig attracties, waaronder bloedstollende achtbanen, wateravonturen, Peppa Pig Land, een speciaal pretpark voor de allerkleinsten en verschillende voorstellingen voor jong en oud. Sinds de zomer van 2021 vind je hier ook het Legoland Water Park. Een aanrader is...
Reizen door Italië

De leukste Vespatours in Italië

Elke Italiëliefhebber zou in elk geval één keer in zijn leven tijdens een vakantie in Italië op een Vespa moeten stappen. Wees wel gewaarschuwd, want als je de smaak eenmaal te pakken hebt, wil je al snel meer Vespatochten maken… We tippen in dit artikel de leukste Vespatours in heel Italië. Er zijn tours waarbij je met een gids op pad gaat en tours waarbij je zelf een vooraf uitgestippelde route kunt rijden, met mooie tussenstops. Ook zijn er meerdaagse Vespatrips, waarbij je er een aantal dagen met je Vespa op uit trekt. We hebben alle Vespatours per regio voor je op een rijtje gezet, van noord naar zuid. Buon viaggio! Op een Vespa door de proseccostreek – Vespa Rent Dolomiti Als je de regio Veneto per Vespa wil gaan ontdekken, zit je helemaal goed bij Vespa Rent Dolomiti. Er zijn tours voor één dag, maar ook meerdaagse Vespatours. De Vespa kun je ophalen in Vittorio Veneto, maar op verzoek brengt eigenaar Paolo de Vespa’s ook naar je accommodatie. Paolo heeft voor...
Recepten

Gedroogde olijven met knoflook, laurier en sinaasappel uit het kookboek Onder de mediterrane zon

In het kookboek Onder de mediterrane zon danst de zon over de pagina’s, van het ene hartverwarmende gerecht uit de keuken van Nadia Zerouali en Merijn Tol naar het andere. De dames nemen je mee op reis naar onder meer Marokko, Algerije, Libanon, Turkije en Andalusië, maar ook naar de Italiaanse regio’s Sardinië, Sicilië en Puglia. Sardinië – een golf van geurende kruiden Sardinië walst je keuken binnen op een golf van geurende kruiden, waarmee Nadia en Merijn een kruidige fregola maken. Nadia en Merijn: ‘Fregola is een op couscous lijkende pasta die net als couscous ook van semolina is gemaakt en op bijna identieke manier bereid wordt. Bij restaurant Andreini in Alghero krijgen we ‘m in een versie met aromatische wilde kruiden, groene erwtjes en gefrituurde visjes.’ De zonnestralen schitteren je tegemoet vanuit het saffraanijs, vanuit de schelpjes in een goudgele saffraan/peterseliebouillon en vanaf het bord bucatini met artisjok en bottarga. Ons lievelingsrecept is...
Recepten

Zwaardvis uit de oven

Vandaag staat er zwaardvis op het menu, dankzij Loes Janssen Miraglia. ‘De zwaardvis is een snelle, krachtige zoutwatervis. Hij is gemiddeld twee meter lang, maar hij kan wel viereneenhalve meter lang worden. Hij weegt soms wel driehonderd kilo. Door zijn snelheid en zijn kracht wordt hij beschouwd als de nobelste vis. In het verleden werd zwaardvis in Zuid-Italië alleen gegeten door de rijken. Armere mensen stelden zich tevreden met verse sardines en ansjovis. De allerarmsten konden zich helemaal geen vis veroorloven. Tegenwoordig is zwaardvis elke dag vers op de markt verkrijgbaar. In ieder geval in Catania, op Sicilië, waar ik een aantal jaren met mijn Siciliaanse partner heb gewoond. Vaak stallen de marktlui de kop met het zwaard als trofee uit. De vis wordt vooral gevangen in het noordoosten van Sicilië, in de zee rond de stad Messina. De oude Grieken en Romeinen die Sicilië bezet hielden, visten al op zwaardvis. Ze gebruikten antieke methodes en riten. Tijdens de...
Italiaanse films & series

Ripley en Briganti – twee nieuwe Italiaanse kijktips op Netflix

Hoewel we hopen dat het nu eindelijk snel écht voorjaar wordt, met volop zon in plaats van wind, hagel en regen, kun je je met deze twee series ook op gure middagen en avonden even heerlijk in Italiaanse sferen onderdompelen. Ripley neemt je mee naar onder andere de Amalfikust, Napels, Rome, Palermo en Venetië, terwijl de makers van Briganti met Puglia, Basilicata en Sicilië voor een volledig zuidelijk decor kozen. Reis met Ripley mee naar Atrani Als Italiëliefhebber geniet je enorm van de achtdelige serie Ripley, de nieuwe verfilming van het boek The Talented Mr. Ripley van Patricia Highsmith, dat in 1955 verscheen en in 1999 voor het eerst verfilmd werd. Anders dan de film is de serie volledig in zwart-wit gefilmd, een perfect keuze voor dit duistere verhaal. Oplichter Tom Ripley – vertolkt door Andrew Scott – wordt door de vader van Dickie Greenleaf, een rijke scheepsmagnaat, naar Italië gestuurd om zijn zoon te zoeken en over te halen terug te keren naar de Verenigde...