Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

5x nazomeren in de mooiste natuurgebieden van Italië

De zon heeft zich deze zomer in het noorden niet van zijn beste kant laten zien. Gelukkig straalt hij in Italië nog volop. Tijd dus om nog even heerlijk te nazomeren in Italië – en waar kun je dat beter doen dan in een van de prachtige groene gebieden die het land rijk is?

Processed with MOLDIV

Ciao tutti tipt vandaag vijf zonnige nazomerbestemmingen uit het aanbod van SNP Natuurreizen. Het zijn stuk voor stuk prachtige natuurgebieden die uitnodigen tot lange wandelingen of fietstochten. Dankzij de adembenemende panorama’s waarop je onderweg wordt getrakteerd, de ver-weg-van-de-massa-routes en de kleinschalige accommodaties waar je elke dag gastvrij ontvangen wordt, zul je tijdens elke reis een uniek stukje Italië ervaren. Andiamo?!

Cilento – de groene long van het gelukkige land
De Romeinen noemden de regio rondom Napels Campania Felix, ‘Gelukkig Land’ – en daarmee sloegen ze de spijker op zijn kop. Met het bruisende Napels, de vruchtbare grond rondom de Vesuvius, de adembenemende Amalfikust, de schilderachtige eilandjes voor de kust en de overweldigende natuur van de Cilento mag duidelijk zijn hoe treffend de naam van de Romeinen gekozen is.

Positano-view (3)

SNP neemt je graag mee naar de natuurpracht in de Cilento. Veel minder beroemd dan de noordelijker gelegen Amalfikust, maar minstens zo mooi. Het Parco Nazionale del Cilento e Vallo di Diano is een van de grootste Nationale Parken van Europa en prijkt op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De locals noemen dit unieke stukje natuur ook wel ‘de groene long’. Niet gek als je weet dat er ruim tweeduizend verschillende soorten planten groeien!

SNP-Cilento-Campanië-wandelen (1)

Het heuvellandschap wordt zover je kunt kijken bedekt met macchia mediterranea, groene planten, struiken en bomen waartussen af en toe kale kalkrotsen uitsteken. Met een beetje geluk zie je hier een adelaar boven het groen zweven. Het landschap van de Vallo di Diano, een smalle hoogvlakte die zich over bijna veertig kilometer uitstrekt, is weer heel anders, met kleine dorpjes en oude wandelpaden.

Cilento-Valle-Diano-dorpjes SNP-Cilento-Campanië-wandelen (2)

Tijdens de reis maak je rustige wandelingen door het groene landschap. Over stenen trappen en oude muilezelpaden trek je door het beboste Valle dell’Angelo, langs de grotten van San Michele, het middeleeuwse Laurino, kastanjebossen en olijfgaarden. Je overnacht in sfeervolle en kleinschalige accommodaties. Alle details over deze individuele wandelreis in de Cilento vind je op de website van SNP.

Cilento-Valle-Diano-natuur

Elba – een duik in het ultieme eilandleven
Volgens de legende vielen er zeven edelstenen van de halsketting van de godin Venus toen ze uit de golven van de Tyrreense Zee tevoorschijn kwam. Elk van deze edelstenen vormde een eiland, waarvan Elba het grootste en mooiste is.

Forno-strand-Elba

Het grillige en rotsachtige eiland heeft intieme baaitjes en lange, witte zandstranden, ondoordringbare bossen, weelderige wijnvelden en fruitboomgaarden. Tijdens deze reis maak je vanuit een heerlijk hotel in het rustige badplaatsje Marina di Campo unieke wandelingen door het geurige bergland, langs mooie kliffenkusten en diepblauwe baaien. Na elke wacht een fantastisch uitzicht over het eiland, de zee en het Toscaanse vasteland.

Elba-Marina-di-CampoSNP-Elba-Toscane-wandelen (2)

Natuurlijk bezoek je ook de villa waar Napoleon Bonaparte tijdens zijn verbanning verbleef en proef je van de Toscaanse eilandkeuken. Overal ervaar je het ultieme eilandgevoel, zeker omdat je elke wandeling kunt besluiten met een duik in zee. Alle details over deze groepswandelreis op Elba vind je op de website van SNP.

SNP-Elba-Toscane-wandelen (1)Marciana-Marina-Elba

Sicilië – op de pedalen langs barokke juweeltjes en natuurpracht
Een dromerig, met licht overgoten gebied: dat is het zuidoostelijke stukje Sicilië. Uiteraard door de vele zonuren maar meer nog door de lichte kalk- en zandsteen van de Iblei heuvels, waaruit de barokke stadjes grotendeels zijn opgetrokken.

Rivieren hebben diepe kloven uitgesleten in de zachte kalksteenplateaus, waar de oleander en de paarse kuisboom uitbundig bloeien. In de lente worden de heuvels omgetoverd tot een rollend bloementapijt en in de herfst wordt dit nog eens dunnetjes overgedaan; veel bloemen hebben hier namelijk twee bloeiperiodes.

Tijdens ontspannen fietstochten kom je in aanraking met zowel de natuurlijke als culturele schatten van het gebied. Door adembenemende landschappen fiets je naar de indrukwekkende archeologische vindplaatsen. Je bezoekt de barokke juweeltjes Noto, Ortigia (volgens Cicero de mooiste stad van de antieke wereld) en Ragusa Ibla.

Noto-SicilieSyracuse-Fontana-Diana-fontein (1)Ragusa-Ibla (14)

Daarnaast doorkruis je de moerassen van vogelparadijs Vendicari en volg je de weelderige Anapo-vallei, met de necropolis van Pantalica (met meer dan vijfduizend grotten de grootste in Europa!). Je overnacht in sfeervolle hotels, agriturismi en bijzondere bed & breakfasts. Meer informatie over deze fijne fietsreis vind je op de website van SNP.

Sicilië-Vendicari-natuurreservaatSicilië-Pantalica-necorpoli-Unesco

Piemonte – paradijs voor fijnproevers
Letterlijk betekent de naam Piemonte ‘aan de voet van de berg’. Daar vind je de regio dan ook, met de bergketen van de Alpen als majestueus decor, dat nooit ver weg is, waar je ook bent in Piemonte.

wijn-Piemonte (14)

De zonovergoten heuvels van de Langhe, tussen de Alpen en de Apennijnen, prijken net als de Cilento op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Ze vormen dan ook een schitterend plaatje!

Deze wandelreis begint in Alba, ’de stad van honderd torens’ én de truffelhoofdstad van Piemonte. Je wandelt door vriendelijke dorpjes, over vruchtbare, met wijngaarden, hazelnootplantages en eikenbossen bedekte heuvels, met prachtige kastelen, kloosters en kerken.

Alba-Piemonte

Naast kaas, worst, truffels en hazelnoten zijn het vooral de wereldberoemde wijnen, zoals de Barolo, Barbaresco en Nebbiolo, die Piemonte op de gastronomische wereldkaart zetten. Na elke wandeling kies je een van de vele restaurants die deze regio rijk is en laat je je culinair in de watten leggen.

Tijdens deze reis overnacht je u in comfortabele en sfeervolle hotels en agriturismi. Met name de agriturismi in Vergnè en Cissone zijn zeer sfeervol, evenals het hotel in Alba. Alle details van deze individuele wandelreis vind je op de website van SNP.

SNP-Piemonte-wandelen

Veneto – verrassend veel groen, heerlijke wijnen en steden vol kunst
Genieten met een hoofdletter G… De groene Veneto is een heerlijke streek voor een ontspannen rondreis. Je vindt er parels van steden als Verona, Padua en natuurlijk het magische Venetië. De woeste Dolomieten lopen hier zachtjes uit in groene heuvels, waar fraaie middeleeuwse dorpjes en stadjes liggen verstopt tussen de wijnranken.

Verona-Italiaanse-reis-Goethe

Je wandelt over de Monte Grappa, met veel indrukwekkende plekken die herinneren aan de Eerste Wereldoorlog. Je ontdekt de diepe kloven en prehistorische overblijfselen in het onbekende natuurreservaat Lessinia, proeft van de heerlijke Valpolicella-wijnen en de beroemde grappa uit Bassano. Verrassend mooi zijn de villa’s van Andrea Palladio, die trots oprijzen in het groen.

Bassano-del-Grappa-VenetoVicenza-Palladio (7)

Tijdens deze individuele autorondreis verblijf je in kleinschalige, sfeervolle accommodaties. Alle details van deze reis vind je op de website van SNP.

SNP-Veneto-Bassano-del-Grappa

Op zoek naar nóg meer reisinspiratie voor een zonnige nazomer in la bella Italia? SNP biedt nog veel meer wandel-, fiets- en autoreizen in Italië. Als de grootste specialist op het gebied van actieve en avontuurlijke reizen over de hele wereld staan liefde voor de natuur, authenticiteit, rust, kleinschaligheid en deskundigheid steeds aan de basis van elke reis. De beste garantie voor een heerlijke reis naar het mooiste dat Italië te bieden heeft!

dit artikel is geschreven i.s.m. SNP Natuurreizen

SNP-Natuurreizen

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Verrassend leuke site. Ik ga er van genieten. Allerlei onderwerpen die mij zeker aanspreken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *