Naar hoofdinhoud Naar navigatie

Je zocht naar: "Italië"

Abruzzen

Het wonder van de wolf in het Parco Nazionale della Majella

Jessica verkende onlangs het Parco Nazionale della Majella, het prachtige natuurgebied in het binnenland van Pescara, in de regio Abruzzo, waar nog veel wolven leven. foto: Il Grande Faggio Jessica: ‘Van alle regio’s in Italië heeft Abruzzo de hoogste concentratie beschermde natuurgebieden. Vooral de biodiversiteit van het Parco Nazionale della Majella ongeëvenaard. De moederberg, zo wordt de Majella wel genoemd. Haar naam kan een afgeleide zijn van Maia, de moeder van Mercurius, die hier haar laatste rustplaats schijnt te hebben. Maia was hier op zoek naar kruiden om haar zoon te redden toen ze haar laatste adem uitblies. De biodiversiteit van deze streek zit ‘m niet alleen in de vele plantensoorten (waarvan een groot aantal met medicinale werking), maar ook in de vele diersoorten die hier leven: beren, herten, adelaars, valken, zwijnen, geiten, schapen, slangen, vossen, otters… De Majella is ook het territorium van de wolf, die al sinds de oudheid tot de verbeelding...
Abruzzen

Op ontdekking in de Majella (Abruzzo) – Fara San Martino Palombaro, Pennapiedimonte, Guardiagrele & terra cruda

Jessica verkende onlangs de Majella, het prachtige natuurgebied in het binnenland van Pescara, in de regio Abruzzo. In haar eerste blog over deze streek nam ze je al mee naar Agriturismo Pietrantica, Eremo di Santo Spirito en camping Dimore Montane. In deze blog vertelt ze over de abdij van San Martino, Guardiagrele en het bouwen met terra cruda. Jessica: ‘Aan de oostkant van de Majella ligt het natuurreservaat Fara San Martino Palombaro (dat zijn naam dankt aan de twee gemeenten waar het park in ligt). Tegen de lichtgrijze, soms haast witte rotsen groeien onder andere de lariks, de steeneik, jeneverbessen en in het voorjaar natuurlijk ook wat klaprozen. De kliffen zijn hier scherp, de kloven diep. De abdij van San Martino Op een van de meest kenmerkende plekken in dit reservaat, in de Fara San Martino-kloof, hebben mens en natuur eeuwen geleden een lucratieve deal gesloten. Over deze kloof heersten namelijk ooit de monniken van de abdij van San Martino, die in de negende eeuw ter...
Italiaanse films & series

Paolo Conte – Via con me (it’s wonderful) – een bijzondere ontmoeting op het witte doek

Via via vieni via di qui niente più ti lega a questi luoghi neanche questi fiori azzurri via via neanche questo tempo grigio pieno di musiche e di uomini che ti son piaciuti Welke Italiëliefhebber kan bovenstaand fragment uit Via con me niet meezingen? We halen het niet bij Paolo Contes warme, ietwat rauwe stem, die ons met zijn Sotto le stelle del jazz, Max, Un gelato al limon, Happy feet en Azzurro keer op keer kippenvel weet te bezorgen – ook omdat aan elk van zijn liedjes wel een bijzondere ervaring in Italië verbonden is. Ook bij jullie zal de muziek van de vermaarde Italiaanse singer-songwriter, componist en pianist Paolo Conte (Asti, 1937) vast mooie herinneringen oproepen. Zijn liedjes hebben de kracht om verhalen te vertellen, emoties op te roepen en zich te verankeren aan gebeurtenissen waarbij de muziek de achtergrond was, maar die later de achtergrond vormen van de muziek, elke keer als je Contes klanken door de kamer hoort rollen. Op 8 en 10 augustus 2021 komen zijn...
Recepten

Zomerse risotto met gele tomaten, garnalen en munt naar recept van Carlo Cracco

Je mag ons wakker maken voor een goede risotto. Letterlijk. Het is een van de gerechten uit de Italiaanse keuken waar we geen genoeg van krijgen. ’s Winters met stevige ingrediënten als pompoen met venkelworst of paddenstoelen met spinazie, ’s zomers wat subtieler, een risotto alla caprese bijvoorbeeld of met groene asperges, verse doperwtjes en munt. Toen we van de Italiaanse Kamer van Koophandel de uitnodiging kregen om live mee te kijken met chef-kok Carlo Cracco, wiens specialiteit risotto is, hoefden we dan ook niet lang te twijfelen. Helaas kookten we niet samen met deze risottomaster, maar we kregen wel het recept plus alle ingrediënten, tips en tricks om er thuis een culinair feestje van te maken. Onze ultieme risottotips deelden we eerder al in dit artikel, maar uiteraard delen we Cracco’s risottorecept ook graag met jullie. Ingrediënten (voor vier personen): 320 gram carnaroli-rijst | 150 gram gele tomatensaus of 1 blikje gepelde gele tomaten | 100 gram boter | 50...
Recepten

Vanille-ijs met olijfolie

Olijfolie wordt veel gebruikt in de Italiaanse keuken, maar wist je dat het ook perfect past bij zoete gerechten, zoals cake en ijs? In Jamie’s Italië staat een verleidelijk recept voor roomijs met olijfolie. Hoewel vrienden het maar een vreemde combinatie vonden, was Saskia ervan overtuigd dat het een lekker toetje zou zijn en ging ze aan de slag. Het resultaat viel niet tegen, sterker nog: het was heerlijk. Hierbij het recept voor wie het ook wil proberen, succes gegarandeerd! Gelato con olio e sale | Jamie Oliver roomijs met olijfolie en zeezout Jamie: ‘Ik kreeg dit gerecht jaren geleden voorgeschoteld en was geschokt, maar het bleek verschrikkelijk lekker! Je kunt het alleen met succes klaarmaken met goed vanille-ijs en de beste olijfolie die er te krijgen is. Doe een paar bolletjes vanille-ijs in schaaltjes, giet er wat heel goede extra vergine olijfolie over, liefst eentje met een mooi grassige, bloemige smaak, en strooi er een klein snufje zeezout over. Ik kan niet...
Recepten

Pizza salsiccia e friarelli uit het kookboek Pizza van Alba Pezone – met recepten van de beste Napolitaanse pizzabakkers

Napels is de bakermat van de pizza. Napolitaanse kookschoolhoudster en eetschrijfster Alba Pezone ging daarom in eigen stad op zoek naar de beste pizzabakkers. Ze wist hen hun recepten en hun pizzageheimen te ontfutselen, met een heerlijk dikke pizzabijbel als resultaat. Alba Pezone: ‘Dit boek is een liefdesverklaring aan de pizza en aan Napoli, mijn stad. Want een goed klaargemaakte pizza zal je meer vertellen over Napels – over hoe geweldig je er kunt eten, over hoe ontstellend mooi het er is, over het creatieve karakter van de stad – dan een uitgebreid betoog. Mijn vijf favoriete pizzabakkers uit Napels hebben me hun recepten en keukengeheimen toevertrouwd. Net als hun makers zijn de pizza’s in dit boek karaktervol, vertellen ze een verhaal. Een verhaal dat voor iedere pizza weer anders is.’ In het boek vind je natuurlijk klassiekers als pizza margherita en pizza marinara, maar ook nieuwe succesrecepten worden gedeeld, zoals de pizza met peperoni en provola. Onze top...
Recepten

Fagioli all’uccelletto – heilige boontjes in de keuken van Toscane

Mangiafagioli, boneneters, zo worden de inwoners van Toscane in de rest van Italië wel genoemd. De oorsprong van de bijnaam mag duidelijk zijn: in Toscane staan er vaak bonen op het menu. De witte fagioli all’uccelletto zijn het allerlekkerste bonengerecht dat we ooit kregen voorgeschoteld, al gaan we ook door de knieën voor eenvoudige cannelliniboontjes met alleen een scheutje goede olijfolie en wat rozemarijn. Een paar goede ingrediënten, een beetje geduld en je likt je vingers erbij af, zoals het Florentijnse spreekwoord ‘Fiorentin mangia fagioli, lecca i piatti e i romaioli’ al voorspelt. Mochten de bonen onverhoopt niet in de smaak vallen, dan geldt de uitdrukking: si lamenta come una pentola di fagioli, men klaagt als een pan bonen. Het wordt vooral gebruikt als iemand luidruchtig moppert en openlijk gehoor geeft aan zijn ongenoegen. Waar komt de naam van deze bonen vandaan? De naam van het gerecht zou volgens Artusi zijn afgeleid van de bijzondere aroma’s die worden...
Cinque Terre

Op bezoek bij de heldhaftige wijnmakers van de Cinque Terre

Zo lieflijk als het beeld van pastelkleurige huisjes van de Cinque Terre, zo zwaar is het werk van de boeren die op de wijnterrassen aan de kust hun druiven verbouwen. Toch wordt hier al eeuwenlang wijn gemaakt. Er is nog steeds een handjevol producenten dat de traditie in stand houdt. Liza ging op stap met drie van deze heldhaftige wijnmakers, die haar meenemen in hun dagelijkse routine. Liza: ‘Als ik de dagen voor mijn vertrek naar de Cinque Terre contact heb met Amy Inman van CinqueTerreInsider.com, herinnert ze me wel twee keer aan het meenemen van een paar stevige schoenen. ‘En je hebt geen hoogtevrees, toch?’ Zodra ik uitstap op het perron van Riomaggiore, vanaf de stad La Spezia het eerste dorpje van de Cinque Terre, snap ik waarom: Riomaggiore is, net als de andere dorpen, tegen de kliffen op gebouwd en kent veel hoogteverschillen, steile hellingen en kleine trappetjes. Terwijl Amy en ik de trein naar Manarola pakken, vertelt ze me honderduit over de door haar zo...
Italiaanse films & series

Gli indifferenti – film gebaseerd op het gelijknamige boek van Alberto Moravia

Na het succes van Gli anni più belli brengt Cinéart nu de film Gli indifferenti, die vanaf donderdag 6 mei online te zien zal zijn, via Picl of via Vitamine Cineville. Met Gli Indifferenti wil regisseur Leonardo Guerra Saràgnoli laten zien wat er achter de schijn van welstand en rijkdom schuil gaat. Soms is die schijn flinterdun, zoals in het geval van de welgestelde weduwe Mary en haar bijna volwassen kinderen Michele en Carla. Als haar man komt te overlijden, staat Mary (een schitterende rol van de fenomenale Valeria Bruni Tedeschi) er ineens slecht voor. Niet alleen moet ze de dood van haar geliefde verwerken; de kersverse weduwe komt na jaren in overvloed te hebben geleefd op zwart zaad te zitten. Om haar hachje te redden, zoekt Mary steun bij haar nieuwe vriend Leo. Hij lijkt haar een helpende hand te bieden door de kapitale villa van het gezin over te willen kopen. Michele vertrouwt Leo echter voor geen meter. Carla laat zich net zoals haar moeder volledig door Leo inpalmen,...
Recepten

Ferragosto (15 augustus) – hét Italiaanse zomerfeest

Heel Italië telt vol verwachting af naar 15 augustus. Het is dan namelijk Ferragosto, een van oorsprong heidens oogstfeest. Tijdens de Feriae Augustae, de feesten van keizer Augustus, kon men na weken van hard werken eindelijk weer genieten van gezamenlijk eten en drinken. De oogst was binnen, het zware werk zat erop, en dat moest natuurlijk uitgebreid worden gevierd. Ferragosto staat inmiddels volledig in het teken van een gezellig samenzijn met familie en vrienden en met – zoals het de Italianen betaamt – de lekkerste hapjes en drankjes, liefst al fresco – in de buienlucht. Of je nu een schitterend plekje opzoekt aan een van de meren, aan het strand of in de bergen, met deze picknicktips wordt het een heel Italiaans Ferragosto-feest! Openingsact: Hugo Laat Hugo de Ferragosto-picknick openen en je hebt geen omkijken meer naar je gasten. Deze verfrissende, sprankelende cocktail van prosecco, vlierbessensiroop, citroensap, sodawater, ijsblokjes en wat muntblaadjes is een ideale...
Palermo

5x culinair genieten in Palermo

Een bezoek aan Sicilië staat hoog op ons verlanglijstje, maar vooralsnog verlekkeren we ons aan reisgidsen, websites en schitterende foto’s van het eiland. We waren dan ook blij verrast toen we van een van de leden van de Momondo community de vraag kregen of een blog over de lekkerste adressen van Palermo welkom was. Daar konden we natuurlijk geen nee tegen zeggen, want we willen graag weten waar we straks de smaak van Palermo het beste kunnen proeven. Proeven jullie alvast voor? Laat het ons dan weten – en ook andere Siciliëtips zijn meer dan welkom. Maar eerst de tips van Momondo. Proeven van Palermo ‘Een stad als Palermo heeft haar bezoekers een heel scala aan leuke, spannende en smakelijke activiteiten te bieden. Palermo staat bekend om zijn goede en gemoedelijke sfeer die direct overslaat op haar bezoekers. Palermo is als stad rijk aan vele bezienswaardigheden die je echt niet mag missen. Of je nu de voorkeur geeft aan een interessante museumtrip of liever naar een oude...
Sicilië

Rocche d’Argimusco – het Stonehenge van Sicilië

Sicilië heeft, naast prachtige steden, kleurrijke dorpjes en een culinaire schatkist ook een enorme hoeveelheid natuurschoon. Zeer bekend is de vulkaan Etna, die de afgelopen weken flink van zich laat horen, maar wist je dat er op Sicilië ook een aantal megalieten te vinden is? Ten noorden van de Etna, op bijna gelijke afstand van de vulkaan en de zee, vind je de Rocche d’Argimusco, de rotsen van Argimusco. Deze bijzondere rotsformaties liggen in het Riserva Naturale Orientata Bosco di Malabotta, een beschermd natuurreservaat. De rotsen van kwarts en zandsteen staan op een hoogvlakte op ongeveer twaalfhonderd meter boven de zeespiegel. Ze hebben bijzondere vormen, die de Sicilianen hebben geïnspireerd tot bijnamen als ‘de monnik’, ‘de krijger’, ‘de toren’, ‘de biddende maagd’ en ‘de adelaar’. Al wandelend tussen de rotsformaties hoor je niets anders dan je eigen voetstappen, het getjirp van vogels en het ruisen van de varens die aan de voet van de...