Sicilië Sicilië per klassieker – ontdek het eiland per oldtimer
Nu we het westen van Sicilië hebben ontdekt, maken we plannen om ook op pad te gaan aan de oostkant van het eiland. Een deel van de route is al tot in detail uitgestippeld, met hulp van Ben Hofman.
Hij runt Sicilië per klassieker en zorgt ervoor dat je in een mooie, klassieke auto over het eiland kunt toeren. We weten nog niet precies wanneer we onze koffers pakken, maar we weten wel alvast wat voor bijzonders ons te wachten staat!
Ben heeft alvast beloofd ons op te halen zodra we voet zetten op de bodem van Catania Fontanarossa. In zijn blauwe Alfa Giulia brengt hij ons naar Villa Neri in Linguaglossa, de eerste pleisterplek tijdens de reis. Voor de deur van het hotel zal ‘onze’ Fiat 124 Sport Spider al staan te glimmen. Dromen jullie even mee?
Na een drankje aan de bar schuiven we aan bij het voor ons gereserveerde diner. Na een heerlijk flesje rode Etna-wijn hoeven we alleen nog maar de trap op te wandelen naar onze kamer.
Na twee dagen rondtoeren rond en om de Etna, met...
Le Marche Senigallia – stijlvolle badplaats met een strand van fluweel in Le Marche
Aan de kust van Le Marche schittert Senigallia, de stad die beroemd is vanwege haar ‘fluwelen strand’. Tussen Pesaro en Ancona – de hoofdstad van de regio Le Marche – strekt zich hier inderdaad een dertien kilometer lang zandstrand uit waar het goed toeven is.
Ook de stad zelf heeft veel te bieden. In deze blog nemen we je mee naar de mooiste plekken van Senigallia, van de beroemde Rotonda a Mare tot de Rocca Roveresca.
Rotonda a Mare – het symbool van Senigallia
Hét symbool van Senigallia is de Rotonda a Mare. Dit karakteristieke ronde gebouw dat werd ontworpen door Vincenzo Ghinelli staat symbool voor de lange traditie die Senigallia al sinds 1853 heeft als belangrijke badplaats.
Oorspronkelijk werd het gebouwd als platform voor hydrotherapie en recreatie, vanwege het niet te stuiten strandtoerisme in die tijd. Met financiële steun van de staat om het toerisme in de stad en de regio een boost te geven, werd het een belangrijke en exclusieve plek voor de happy few....
Sicilië Liccamuciula (Marzamemi) – heerlijk eten tussen de boeken en Siciliaanse streekproducten
In Marzamemi, een karakteristiek vissersdorpje in het zuidoosten van Sicilië, ligt het kleine maar fijne Liccamuciula. Aan het prachtige piazza van het kustdorpje, vlak bij het betoverende Palazzo di Villadorata, strijk je neer voor Siciliaans lekkers en betoverende verhalen.
Je zou deze winkel annex restaurant zo tegen kunnen komen in een sprookje uit een van de vele boeken die er te vinden zijn. De bedenker van deze combinatie van restaurant met concept store is Barbara Fronterrè, die haar liefde voor koken en lezen heeft gecombineerd met een ode aan de traditionele winkeltjes van haar dorp.
Taverna La Cialoma – het kloppend hart van Marzamemi
De geschiedenis van Marzamemi, dat al sinds mensenheugenis leeft van de visserij, is altijd bepaald door de tonnara, een tonijnfabriek waar tonijn werd gevangen en vervolgens verwerkt.
De tonnara van Marzamemi was lange tijd de belangrijkste van Oost-Sicilië. Hij werd al gebouwd in het jaar 1000, onder de Arabische overheersing, en...
Sicilië Adrenalinekick op de Altalena Gigante delle Madonie (Sicilië) – de hoogste schommel van Europa
Aan de rand van het Parco delle Madonie, ten zuidoosten van de populaire kustplaats Cefalù, ligt het dorpje San Mauro Castelverde. Waarschijnlijk heb je er nog nooit van gehoord, maar als dat aan de Sicilianen ligt, verandert dat snel.
Ze bouwden hier namelijk de hoogste schommel van heel Europa. De schommel zelf is al zestien meter hoog, maar het is vooral de diepte die zich onder je voeten uitstrekt die je doet duizelen. Je kijkt hier meer dan driehonderd meter naar beneden, de vallei in. Brividi, koude rillingen, en pelle d’oca, kippenvel, gegarandeerd!
Zwier heen en weer op de Siciliaanse reuzeschommel
Je kunt alleen plaatsnemen op de schommel, maar ook met z’n tweeën of met z’n drieën. Er zijn drie opties: Volo Heidi, Volo Adrenalinico en Volo del Diavolo. Hoe hoger het niveau, hoe sneller de schommel gaat en hoe hoger je gaat.
Je vindt alle details via de website van de Altalena Gigante delle Madonie. Voor meer informatie en reserveringen kun je contact opnemen via...
Italiaanse films & series Gomorra – de Napolitaanse maffia in twaalf delen
Na het succes van de film Gomorra, naar het gelijknamige boek van Roberto Saviano, is er nu ook de schitterende twaalfdelige Italiaanse serie Gomorra, geregisseerd door Stefano Sollima (bekend van Romanzo Criminale).
De serie omvat andere hoofdstukken uit de bestseller van Roberto Saviano dan Matteo Garrones gelijknamige speelfilm. Centraal staan de levens, de leugens en vooral ook de menselijke dilemma’s achter de Camorra, de maffia in Napels.
Gomorra – de serie volgt de genadeloze Napolitaanse maffia van binnenuit. Je kijkt mee door de ogen van de jonge Ciro Di Marzio, de trouwe rechterhand van godfather Pietro Savastano en mentor van diens zoon Gennaro, die allesbehalve klaar is om zijn vader op te volgen.
Wanneer Pietro bij een nutteloze wraakactie verschillende leden van zijn eigen clan opoffert, breekt er iets in Ciro. Hij vertrouwt zijn baas niet langer. Als Pietro vervolgens in de cel belandt, ziet Ciro de kans schoon om chaos te zaaien en een machtsstrijd te...
Italiaanse films & series Il Boemo – klinkend kostuumdrama met Venetië als decor
Vanaf 14 december geniet je in de bioscoop van de film Il Boemo, een weelderig kostuumdrama over de achttiende-eeuwse musicus Josef Mysliveček die als buitenstaander wist door te breken in Italië en daar een van de meest gevierde componisten van zijn tijd werd.
Josef Mysliveček – vergeten muzikale grootheid
Il Boemo neemt je mee naar Venetië, in het jaar 1765. De Bohemer – beter bekend als Josef Mysliveček – droomt van een carrière als operacomponist, maar in een stad vol talenten en gevestigde namen lijkt dat onmogelijk.
Mysliveček is echter niet alleen getalenteerd maar ook onweerstaanbaar charmant. Wanneer hij de minnaar wordt van een vooraanstaande markiezin die hem onder haar hoede neemt, lijken zijn kansen op een doorbraak te groeien.
Hij krijgt een unieke opdracht: een opera componeren voor het Teatro San Carlo in Napels, destijds het grootste theater van Europa. Al gauw groeit ‘de Bohemer’ uit tot de beroemdste componist van het moment, tot een slopende...
Recepten Risotto alla caprese – Italiaans koken met Felicia
De klassieke insalata caprese met plakken mozzarella en tomaat is ongetwijfeld een favoriet bij velen van ons. Felicia geeft er samen met Michelle van Taste Guide Naples een heerlijke nieuwe draai aan.
Dankzij Michelles culinaire creativiteit kun je deze traditionele combinatie van smaken nu ontdekken in een verrukkelijke tomatenrisotto.
Felicia: ‘Deze risotto is een waar feest voor de smaakpapillen, met de romigheid van verse mozzarella, de frisheid van basilicumolie en een verleidelijke tomatensaus die alles samenbrengt.
Wat heb je nodig voor deze risotto alla caprese?
Voor drie tot vier personen heb je nodig: 300 gram arborio- of carnarolirijst | 1 kilo rijpe kerstomaatjes | 2 grote, rijpe vleestomaten | 500 gram mozzarella | een grote bos (of twee supermarktverpakkingen) basilicum | 100 milliliter volle melk | 150 milliliter extra vergine olijfolie | 1,5 liter groentebouillon (zelfgemaakt of van een blokje) | 2 teentjes knoflook | zout en peper | ijsblokjes
Hoe maak je de...
Recepten Vitello Negroni uit het kookboek Identità van chef-kok Peppe Giacomazza
De sympathieke Siciliaanse chef-kok Peppe Giacomazza weet je altijd weer te verrassen met zijn gerechten die hij samen met zijn broer Gaspare in Italiaans restaurant La Botte in Genk serveert.
Ze zijn stuk voor stuk een weerspiegeling van de Italiaanse keuken – met een kenmerkende eigen signatuur, net als zijn gloednieuwe boek Identità, waarin Peppe Giacomazza je mee op reis neemt naar zijn roots.
Hij gaat op zoek naar de basis van zijn keuken én naar zijn eigen identiteit. Tijdens zijn avontuurlijke ontdekkingstocht ontrafelt hij enkele iconische Italiaanse gerechten en haalt hij herinneringen op aan zijn leermeesters, squadra (team), vrienden en familie. Zo is Identità ook een eerbetoon aan de Italiaanse keuken en aan alle mensen die deze levend houden.
Identità – luxe koffietafelboek vol verhalen, foto’s en recepten
Al die belevenissen en herinneringen bundelde hij in het prachtige Identità, een luxe koffietafelboek vol verhalen, recepten en schitterende foto’s (van de...
Recepten Toscaanse pappa al pomodoro met burrata en verse pesto naar recept van Soep-er
In het kookboek Soep-er serveert Janine de Roode soep uit alle uithoeken van de wereld, voor elke dag van het jaar. Ook uit Italië, met bijvoorbeeld herfstige champignonsoep met truffel en citroen, Toscaanse pappa al pomodoro, soep met orzo, huisgemaakte pesto en citroen, soep van geroosterde cherrytomaten en basilicum en courgettesoep met pecorino en huisgemaakte gerookte citroenolie.
Dankzij de heldere stap-voor-stap-uitleg van Janine de Roode van Soep-er – Utrechts eerste soepbar – maak je de heerlijkste soepen nu ook thuis. Of het nu een lunch, tussendoortje, voorgerecht of een vullende avondmaaltijd is, er is voor ieder wat wils.
Pappa al pomodoro met burrata en pesto
Wij mogen alvast een voorproefje geven, met het recept voor pappa al pomodoro, een stevige Toscaanse tomaten-broodsoep, met een topping van burrata en huisgemaakte pesto.
Janine: ‘Als ik aan comfort food denk, schiet deze soep me te binnen. Een heerlijk verwarmende en vullende soep, die extra lekker wordt...
Valle d'Aosta Lago di Place Moulin – azuurblauw meer tussen de hoge Alpenreuzen
In het noorden van Italië, omringd door de hoogste toppen van Europa, ligt de kleine regio Valle d’Aosta. Deze groene, bergachtige regio leent zich uitstekend voor actieve vakanties, van wintersporten tot raften en van mountainbiken tot hiken. In deze blog neem Ciao tutti’s Erwin je mee voor een wandeling langs het Lago di Place Moulin.
Erwin: ‘Ten noorden van de stad Aosta ligt de Valpelline. Deze vallei is ontstaan door het uitslijten van de rivier Buthier, die ontspringt op de gletsjers van de Dent d’Hérens. Deze met sneeuw bedekte reus van 4171 meter is de hoogste berg van het dal en vormt tevens de grens met Zwitserland.
Een van de grootste stuwmeren van Europa
Tussen 1961 en 1965 is er net buiten het dorpje Bionaz, bij het gehucht La Lechere, op een hoogte van 1968 meter boven zeeniveau een stuwdam gebouwd om het water van de rivier de Buthier op te vangen.
De Diga di Place Moulin is met zijn honderdvijfenvijftig meter hoogte en een breedte van...
Recepten Kip met druiven, olijven en salie uit Brutto – een kookboek over de briljant eenvoudige keuken van Florence
Na het prachtige Polpo – bomvol recepten uit de Venetiaanse keuken – is Russell Norman terug met een nieuwe kookboekklassieker: Brutto.
Misschien een gekke titel voor een kookboek (brutto betekent lelijk), maar net als de beroemde koekjes geldt ook voor dit kookboek: brutto ma buono, anzi, buonissimo!
Eerbetoon aan de keuken van Florence
Brutto is een eerbetoon aan de keuken van Florence – verbluffend eenvoudig, met maar weinig ingrediënten, maar uitzonderlijk goed. Russell Norman verzamelde in zijn nieuwe, oogstrelende kookboek de beste recepten uit zijn veelgeprezen Trattoria Brutto in Londen
Met gerechten voor elke thuiskok en Russells inspirerende verhalen en insider tips is Brutto een liefdesverklaring aan de eerlijke Toscaanse keuken van een van de mooiste steden van Italië – en in het bijzonder aan de bruisende Florentijnse wijk Santo Spirito.
De Florentijnse keuken is opgebouwd uit een paar simpele bouwstenen die in een handomdraai worden gecombineerd tot een...
Recepten Grissini – het recept voor knapperige Italiaanse ‘soepstengels’
Grissini – het zou oneerbiedig zijn ze zomaar te vertalen met soepstengels – worden nu door heel Italië gegeten. Regelmatig komen ze in een restaurant voorbij als appetizer, in een mandje met brood of soms zelfs in plaats van brood.
Een trouwe lezer van Ciao tutti vroeg ons waar deze grissini nu vandaan komen. Dat hadden we ons nog nooit afgevraagd, dus we moesten haar het antwoord enige tijd schuldig blijven.
De herkomst van grissini
Toch bleef de vraag knagen; zeker als er weer een mandje met grissini op tafel kwam. We besloten dan ook om op onderzoek uit te gaan en vroegen in een aantal Napolitaanse restaurants naar de herkomst van deze knapperige broodstengels.
Het duurde even voordat de Napolitanen het durfden toe te geven – ze probeerden ons namelijk eerst wijs te maken dat de grissini ‘net als alle andere superieure Italiaanse gerechten’ uit Napels kwamen – dat de broodstengels uit het noorden kwamen. Waarbij noorden dan werd uitgesproken als een of andere enge...